به گزارش ایرنا، چه کسی میداند نفس کشیدن در هوای توفانی و مملو از شن هامون چه بلایی بر سلامتی، زندگی و اشتغال مردمان آن دیار آورده است؟ چه کسی می داند دست و پنجه نرم کردن با بیش از دو دهه خشکسالی یعنی چه؟ رویاهای کودکانه ای که زیر خروارها خاک مدفون شده و امروز کودکان و ساکنان تنگه احد ایران را با مشکلات عفونی، تنفسی، ریوی و چشمی روبرو کرده است.
آری! شنیدن دردهای آنان گوش شنوایی می خواهد که این روزها کمتر کسی حاضراست به آن دیار سفر کند و سلامتی اش را به خطر بیندازد؟
بادهای ۱۲۰ روزه سیستان که روزگاری نویدبخش خنکی و زندگی بود این روزها با افزایش گرمای بی سابقه که به اذعان سازمان هواشناسی رکورد شکسته است باعث نگرانی و هراسی شده که زندگی را سخت و رنج آور می کند.
سیستانی که در زمانی نه چندان دور انبار غله ایران محسوب می شد و سرسبزی و روان بودن رودهای پر آب آن زبان زد خاص و عام بود.
وجود آب های تالاب بین المللی هامون و رودخانه هیرمند و سیستان واقع در شمال سیستان و بلوچستان شهرهای زابل، زاهدان، خاش و حتی سراوان را به منطقهای خوش آب و هوا و بهاری تبدیل کرده بود اما با گذر زمان، بدعهدی کشور همسایه و قهر طبیعت اکنون به منطقهای خشک و مرکز گرد وغبار تبدیل شده است.
بادهای ۱۲۰ روزه در زمان گذشته که تالاب بین المللی هامون پر آب بود موهبتی الهی برای مردم منطقه محسوب می شد چون همانند خنک کنندهای طبیعی عمل میکرده اما با خشکی هامون اینک خاکهای بستر آن را به اطراف پراکنده می کند و سبب شده تا منطقه سیستان رتبه نخست بیماری سل را در کشور بدست آورداین بادها همچنین سبب جابجایی تپههای شن روان که همچون کوههای بزرگی در بسیاری از مناطق سیستان وجود دارند می شود و زمینهای کشاورزی را یکی پس از دیگری چون اژدهایی می بلعند.
گرچه در گذشته برای تثبیت شنهای روان مالچ پاشی انجام شده اما اینک با گذشت زمان و عبور حیوانات، این مالچ ها اثر خود را از دست داده اند.
وزش باد در بستر خشکیده هامون به دلیل از بین رفتن پوشش گیاهی آن علت اصلی وجود گرد و خاک در هوای سیستان است و نیز برداشت غیر مجاز شن از بستر این دریاچه علت دیگری برای تشدید میزان گرد و غبار است، عبور خودرو های حامل کالاهای قاچاق از بستر دریاچه نیز علتی دیگر تلقی می شود که البته اکنون به دلیل تدابیر اندیشیده شده میزان تردد این خودروها به حداقل رسیده است، اما یکی دیگر از علت های اصلی وجود گرد و خاک در هوای سیستان بخشی از دریاچه هامون است که در خاک افغانستان قرار دارد که به گفته کارشناسان کانون اصلی گرد و غبار در سیستان را ایجاد می کند.
منطقه سیستان از قرنها پیش گرفتار بادهای موسمی ۱۲۰ روزه تابستانی است اما از دو دهه گذشته به سبب بروز خشکسالی و شدت گردوغبار که از یکسو عرصه را بر زندگی مردم این دیار دشوار کرده و از سوی دیگر سبب گسترش بیماریهای تنفسی و قلبی شده است، در جدالی سخت و نفسگیر با این پدیده طبیعی بسر می برد.
تابستان برای مردم سرزمین کویر در سیستان یادآور تلخکامیها و گرد و غبار ناشی از بادهای ۱۲۰ روزه است که هر سال از زمان پیدایش این منطقه همزادش بوده است؛ گرچه در گذشته پرآبی دریاچه هامون همچون تهویهای مطبوع هنگام وزش باد سبب تعدیل دما می شد اما اینک به واسطه خشکسالی های مکرر در دوهه اخیر شرایط زندگی در این منطقه دشوار شده است.
بادهای معروف به ۱۲۰ روزه در سیستان همواره وجود داشته به طوریکه قامت خمیده درختان گز این منطقه خود گواهی مستند بر این حقیقت هستند اما باید به این نکته توجه داشت که باد در این منطقه مداوم در حال وزش است اما اوج شدت آن یک ماه قبل از تابستان آغاز و پس از این فصل از شدت آن کاسته می شود.
وزش این بادها که با گرد و غبار شدید همراه است ضمن خسارت زدن به منابع مختلف و افزایش دردسرهای شهروندان، سبب گسترش بیماریهای ریوی، آسمی و آلرژی در منطقه سیستان شده است. آمارها نشان می دهد که شمار مبتلایان به عفونتهای ریوی در این منطقه در مقایسه با سایر نقاط کشور به مراتب بیشتر است. خشکیدن دریاچه هامون با آن گستره وسیع و فرسایش خاک و ماسه بادی ناشی از سطح خشک شده این دریاچه، زندگی را برای مردم این سامان تلخ کرده و حتی در وقوع حوادث رانندگی نیز تاثیر زیادی گذاشته است.
بادهای ۱۲۰ روزه سیستان با همه دردسرهای فراوانی که برای منطقه به ارمغان آورده کمتر بهره وری و استفاده ای برای آنجا داشته است
زوزهها و فریادهای بی پژواک توفان و گرد و غبار
با آغاز بادهای ۱۲۰ روزه که در سالهای اخیر به بیش از ۲۰۰ روز افزایش پیدا کرده وحشت و دلهره در دل ساکنان این دیار میهمان میشود چرا که این بادها که در زمان پر آبی تالاب بین المللی هامون، عامل تعدیل گرمای هوا و مهیا بودن منطقه برای گردشگری و سفر به منطقه بود، امروزه به عامل خیزش گرد و خاک، افزایش دما، خشک کردن فضاهای سبز منطقه، بروز بیماریهای ریوی، تنفسی و پوستی، افزایش مهاجرت از منطقه، بیکاری تبدیل شده است.
هامونی که به عنوان بزرگترین دریاچه آب شیرین فلات ایران و هفتمین تالاب بین المللی جهان، روزگاری منشأ خیر و برکت سیستان و بلوچستان بود، امروز منشأ آلودگی زیست محیطی این سیستان و بلوچستان شده و گرفتار خشکسالی است و دیگر خبری از آبهای روان تالاب هامون نیست.
آواز دلنشین پرندگان و نسیم ملایمی که از میان گندم زارهای سیستان و نیزارهای تالاب بین المللی هامون شور و نشاط را برای مردمان این مرز وبوم به ارمغان می آورد سالهاست که جای خود را به زوزهها و فریادهای بی پژواک توفان و گرد و غبار داده است.
اکنون توفانهای ویرانگر این دیار لالایی مرگ هامون را در غربت و غریبی سر می دهند و مردمان صبور و غیور این خطه از کشور را گریبان گیر معضلات و چالش های فراوانی کرده است
مردمی که برای بقای حیات و آشتی با طبیعت تاکنون به هر دری زدهاند، نماز باران خواندند و با اینکه شغل اصلی آنها دامداری و صیادی بود آن را رها کرده، دام هایشان را قربانی کردند و دیگر به صید ماهی نرفتند تا اوضاع زیست محیطی محل اقامتشان از این اسف بار تر نشود، تجمع برگزار کردند اما هیچ؛ مهمتر آن که بارها و بارها مسوولان آمدند و رفتند اما باز هم مثمر ثمر نبود و گرد و غبار ناشی از این توفان ها خانه و کاشانه مردمانش را زیر خروارها خاک مدفون کرده است.
آواز دلنشین پرندگان و نسیم ملایمی که از میان گندم زارهای سیستان و نیزارهای تالاب بین المللی هامون شور و نشاط را برای مردمان این مرز وبوم به ارمغان می آورد سالهاست که جای خود را به زوزهها و فریادهای بی پژواک توفان و گرد و غبار داده استکارشناس ارشد مدیریت روستایی در منطقه سیستان با بیان اینکه بادهای سیستان این روزها به دلیل شرایط حاکم اقلیمی و محیطی به هیولای هفت سری می ماند که بردن نام آن برای ساکنان این دیار بسیار چندش آور شده است، گفت: با گرمتر شدن هوا در اردیبهشت ماه هر سال، دامنه کم فشار جنوب شرقی ایران گسترش بیشتری یافته و متعاقب آن فروبار روی دریای خزر در موقعیت شرقی تری قرار می گیرد در این هنگام تمام بادهایی که از شرق و جنوب شرق کشور به صورت بادهای ۱۲۰ روزه می وزند، نتیجه چرخش و ورود هوا به سمت مرکز کم فشار جنوب شرقی ایران است.
عباس نورزایی افزود: منشأ اصلی بادهای پرفشار روی خزر و بعد از آن هوای سرد روی ارتفاعات هندوکش و هیمالیاست به عبارت بهتر با قوی تر شدن پر فشار روی دریای خزر این عامل به عنوان عامل برتر به ایفای نقش می پردازد و هوا را به سوی کم فشار به جنوب شرق ایران می راند.
وی ادامه داد: هنگامی که پرفشار روی دریای خزر عقب نشینی می کند یا ضعیف تر می شود هوای سرد روی ارتفاعات بلند هندوکش و هیمالیا به سمت کم فشار جنوب شرق ایران حرکت می کند که ابتدا جهت شمال شرقی داشته و زمانی که به خراسان جنوبی می رسد جهتی شمالی و سپس در سیستان به سمت جنوب شرق منحرف می شود.
این محقق و پژوهشگر سیستانی بیان کرد: توپوگرافی دشت زابل که ارتفاعات پلنگان در غرب و ارتفاعات بابائی در شمال شرق این دشت واقع شده است حالت کانال طبیعی ایجاد کرده و باعث تشدید سرعت این باد می شود.
وی گفت: این باد در منطقه زابل به «باد لوار» معروف است که به مفهوم گرم و خشک بودن این باد است و دارای جهت شمالی و یا شمال غربی هست که از اوایل اردیبهشت ماه شروع و تا شهریور و حتی مهرماه ادامه دارد که به دلیل مدت وزش به نام بادهای۱۲۰ روزه مشهور است.
نورزائی اظهارکرد: در طول مدت وزش باد ۱۲۰ روزه، حداکثر متوسط سرعت باد در طول روز در ساعت ۶ صبح و حداقل متوسط سرعت باد در ساعت سه بعدازظهر رخ می دهد.
بادهای ۱۲۰ روزه عامل مهاجرت و گسترش بیماریی ها
یکی از شهروندان شهرستان هیرمند گفت: بادهای ۱۲۰ روزه و پُرآبی تالاب بینالمللی هامون در گذشته عامل مهم رونق شهرها و روستاهای سیستان بود اما متاسفانه اکنون به معضلی برای تخلیه شهرها و روستاها و گسترش بیماریهای مختلف منجر شده است.
عزیزالله میر افزود: حرکت شنهای روان ناشی از بادهای ۱۲۰ روزه موجب تخریب زمین های کشاورزی و مدفون شدن برخی روستاها زیر ماسه بادی شده است.
وی افزود: اگر در گذشته وزش بادهای ۱۲۰ روزه موجب تلطیف هوا می شد اما اکنون گرمای شدید و وزش باد گرم موجب آزار مردم میشود ولی ساکنان این منطقه با این وضع خو گرفته و به وزش باد و گرمای هوا عادت کردهاند.
یکی از شهروندان زهک نیز گفت: در تابستان هنگام وزش بادهای ۱۲۰ روزه حتی کولرهای آبی توان سرد کردن هوا را ندارند، شن و ماسه وارد شده در پوشالهای کولر از حرکت موتور آن جلوگیری می کند.
علیرضا سراوانی اظهارکرد: مردم این منطقه با توفان و گردوغبار و جبر روزگار خو گرفته اند و نگرانی ما این است که وضعیت اسفبار سیستان برای مسوولان نیز عادی شده باشد و نگاهی عمقی به این منطقه نداشته باشند.
منصور شهرکی یکی از شهروندان نیمروزی خاطر نشان کرد: این توفان ها مشکل مداوم سیستان است و پس از گذر سالیان دراز هنوز مسوولان راه حلی برای این مشکل پیدا نکردهاند.
وی افزود: خشکسالی و بیکاری و توفان بسیاری از مردم منطقه را مجبور به مهاجرت برای امرار معاش به سایر مناطق کشور کرده است.
عدم پایبندی افغانستان به تعهدات
نماینده مردم حوزه انتخابیه زابل در مجلس شورای اسلامی گفت: احیای تالاب بین المللی هامون یک مطالبه اساسی در کشور و منطقه است و ما اگر بتوانیم آب مورد نیاز را تأمین و آن را احیا کنیم تبدیل به فرصت در منطقه و اگر نتوانیم به تهدید تبدیل میشود و از نمونه تبعات آن افزایش کانون ریزگردها، افزایش بیکاری، گرما و هزاران مشکل دیگر است.
حبیب الله دهمرده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: در رابطه با تثبیت شن و ریزگردها قراردادی با معاون علمی و فناوری رئیس جمهور داشتیم و راهکارهای مختلفی در راستای رفع مشکلات و معضلات در دستور کار قرار گرفته ولی متأسفانه باید بگویم دولتمردان ارادهای برای اجرایی کردن آنها ندارند آنها باید پاسخگو باشند و نمایندگان هم باید پیوسته سوال کنند و نظارت لازم را انجام دهند، آنان اگر قانون را اجرا نکنند میتوانیم از رئیس جمهور و سایر مسئولان مربوطه پیگیری کنیم و بارها در صحن علنی مجلس شورای اسلامی این موارد پیگیری شده و تذکرات لازم نیز داده شده است.
وی افزود: به علت خشکسالی و خشکی پهنه تالاب هامون، بسیاری از ساکنان منطقه مهاجرت کرده و یا بیکار شدند که آمار دقیقی در این خصوص وجود ندارد.
نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون در مجلس شورای اسلامی با اشاره به موضوع ریزگردها، ادامه داد: معضل ریزگردها مربوط به ایران نیست، برای حل این معضل کشوری مثل افغانستان یا سایر کشورها باید در این امر دخالت کنند که متأسفانه آنها به وظیفه قانونی و انسانی خود عمل نمیکنند.
وی پیرامون خسارات وارده از خشکسالی به کشاورزان سیستانی نیز گفت: دولت، از محل تجدید ارزیابی داراییهای بانکهای دولتی، باید نسبت به بخشودگی سود و جرایم تسهیلات پرداختی به کشاورزان خسارت دیده اقدام کند.
در رابطه با تثبیت شن و ریزگردها قراردادی با معاون علمی و فناوری رئیس جمهور داشتیم و راهکارهای مختلفی در راستای رفع مشکلات و معضلات در دستور کار قرار گرفته
دهمرده اظهارکرد: حل بحران آب در سیستان چهار راه انتقال آب از دریای عمان، استفاده از آبهای ژرف، جلوگیری از تبخیر و رسوبگذاری چاهنیمه ها و پیگیری حقابه سیستان از افغانستان دارد.
وی با بیان اینکه سیستان از لحاظ میزان بیماری های تنفسی در کشور رکوردار است، افزود: وجود ذرات معلق در هوا موجب بروز مشکلات تنفسی و بیماری های قلبی در استان شده در حالیکه هیچ گونه برنامه ای برای رفع مشکل ریزگردهای سیستان وجود ندارد.
نماینده مردم حوزه انتخابیه زابل در مجلس شورای اسلامی گفت: بادهای ۱۲۰ روزه معروف سیستان که زمانی برای مردم به عنوان نعمت بوده و با عبور از روی دریاچه هامون هوای منطقه را تلطیف می کرد امروزه سرشار از ریزگرد و گردوغبار شده به گونه ای که در برخی مواقع بالاتر از ۱۰۰ برابر حد مجاز در سیستان با آلودگی هوا مواجه هستیم بنابراین زمانی که دریاچه هامون خشک ایجاد بحران کرده و بادهای ۱۲۰ روزه تبدیل به کانون ریزگردها شده در حالیکه با مدیریت درست می توان آن را تبدیل به فرصت کرد.
وی با بیان اینکه برای رفع مشکلات سیستان باید نقشه راه مشخصی تدوین شود، افزود: البته در برخی از قسمت های بیرون تالاب هامون اقداماتی نظیر مالچ پاشی و کاشت نهال انجام شده ولی برای احیای تالاب هامون هیچ گونه اقدامات موثری انجام نشده بنابراین تا زمانی که نقشه راه هدفمند و مشخصی برای احیای تالاب هامون تدوین نشود مشکل ریزگردهای سیستان حل نشده باقی خواهد ماند.
دهمرده گفت: در رابطه با مدیریت ریزگردهای سیستان شعار و حرف زیاد زده می شود ولی در عمل هیچ گونه اقدامی صورت نمی گیرد زیرا میزان ریزگردهای سیستان هیچ گونه کاهشی نداشته و روز به روز بر میزان آنها افزوده می شود.
وی با بیان اینکه خواسته به حق مردم سیستان مدیریت ریزگردها و احیای تالاب هامون است، تصریح کرد: دولت باید همان گونه که در راستای احیای دریاچه ارومیه تلاش می کند برای احیای تالاب هامون نیز گام های جدی بردارد زیرا حیات مردم منطقه به احیای این تالاب وابسته است.
بیشتر بخوانید:
لبهای خشکیده هامون/اوج خشکسالی سیستان با افتتاح سد "کمالخان"
بادهای ۱۲۰روزه سیستان/ منشأ نعمات و نقمات
افغانستان در تلاش برای تکمیل سد بخش آباد بر روی فراهرود
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: دخالت های انسانی و انحراف مسیر طبیعی آب، نابودی تالاب های هامون را رقم زده است، هر چند خشکسالی در برخی سال ها اتفاق می افتد و ما نیز این شرایط را درک می کنیم، اما باید بین دو کشور همراهی مطلوب تری صورت گیرد تا آب در مسیر طبیعی خود جریان داشته باشد و منحرف نشود.
مجتبی ذوالجودی ادامه داد: بر اساس عرف و حقوق بین الملل، بهرهبرداری از آب های فرامرزی باید به گونهای برنامه ریزی شود که نیاز پایین دست رعایت شده و در شرایط خشکسالی نیز حداقل نیاز محیط زیستی رودخانهها تامین شود، حفظ تالاب ها منافع برد - برد برای ایران و افغانستان به همراه داشته و تمام همکاری ها نیز باید با لحاظ منافع مشترک مردم دو کشور صورت گیرد.
وی تاکید کرد: اگر حقابه محیط زیستی هامون تامین نشود، علاوه بر اینکه به تنوع زیستی تالاب بین المللی آسیب وارد می شود، گرد و غبار برخاسته از بستر خشک تالاب نه تنها ایران بلکه کشورهای منطقه و خود افغانستان را هم تحت تاثیر قرار می دهد.
معاون محیط زیست دریایی و تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: بر اساس معاهده ای که سال ۱۳۵۱ فیمابین ایران و افغانستان به امضا رسید، حقابه هامون ۸۲۰ میلیون متر مکعب آب در سال تعیین شد که باید سالانه برای مصارف حداقلی از رودخانه هیرمند به سوی ایران رهاسازی شود.
وی تاکید کرد: موضوعات محیط زیستی حد و مرز نمی شناسند و مرزهای سیاسی نمی توانند پیامد فعالیت های غیراصولی کشورها را محدود کنند و اگر تخریبی در یک منطقه رخ دهد، تاثیرات آن را در دیگر نقاط شاهد خواهیم بود که این آثار بسته به شدت و ماهیت تخریب، دارای مقیاس های متفاوتی در سطح محلی، منطقه ای و جهانی خواهند بود، درباره تالاب ها هم شرایط به همین گونه است، فواید حفاظت و احیای تالاب ها به تمام کره زمین بر می گردد چرا که تالاب ها دارای خدمات و کارکردهای اکولوژیکی بسیاری هستند و زیست بوم را پویا نگه می دارند بنابراین اگر هامون خشک شود علاوه بر ایران، کشور افغانستان و تمام منطقه هم دچار مشکل می شود.
اگر حقابه محیط زیستی هامون تامین نشود، علاوه بر اینکه به تنوع زیستی تالاب بین المللی آسیب وارد می شود، گرد و غبار برخاسته از بستر خشک تالاب نه تنها ایران بلکه کشورهای منطقه و خود افغانستان را هم تحت تاثیر قرار می دهد
ذوالجودی اذعان داشت: در برخی مناطق که خشکسالی شدید به وقوع پیوسته است، شاید با مدیریت منابع آب هم نتوان کاری انجام داد. اما در هامون شرایط متفاوت است و بر این اساس می توان با یک مدیریت برد- برد و رعایت حسن همجواری بین دو کشور، این تالاب را حفظ کرد، چون احیا و حفاظت از این پهنه آبی هم برای ایران و هم برای افغانستان مفید است.
وی درباره شرایط فعلی هامون اظهارکرد: اکنون شرایط تالاب بین المللی و ذخیره گاه زیستکره هامون که متشکل از هامون پوزک، صابری و هیرمند در دشت سیستان، بسیار نامطلوب بوده به طوریکه کاملا خشک هستند، این در حالیست که افغانستان در تلاش برای تکمیل سد بخش آباد بر روی فراهرود است که این امر وضعیت را بدتر خواهد کرد.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: دولت بر حل مساله تاکید دارد و امیدواریم با رایزنی هایی که از طریق وزارت خارجه صورت می گیرد و با همراهی صورت گرفته، این مساله حل شود.
وی گفت: سازمان حفاظت محیط زیست در راستای حفظ معیشت مردم بومی که به تالاب وابسته بودند، معیشت جایگزین را پیشنهاد داد و یک سری اقدامات را با همکاری برنامه عمران ملل متحد و اتحادیه اروپا در قالب پروژه سیستان آغاز کرد که فعلا از طرف اتحادیه اروپا متوقف شده است.
ذوالجودی ادامه داد: در این پروژه فعالیتهایی همچون کشاورزی سازگار با اقلیم، صنایع کم آب بر، انرژی های تجدید پذیر و پروژه های زود بازده مد نظر بوده که از یک طرف معیشت جایگزین برای فعالیت های کشاورزی، دامپروری و ماهیگیری است و از طرفی دیگر نیاز آبی بسیار پایینی دارد.
توفان در سیستان ۱۱۹۱ نفر را راهی مراکز درمانی کرد/ یک نفر فوت شد
مدیرکل مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان گفت: از ابتدا تا هفتم تیر در پی شدت گرفتن وزش باد و وقوع ریزگرد یکهزار و ۱۹۱ نفر از مردم سیستان راهی مراکز درمانی شدند که یک نفر بر اثر مشکلات تنفسی فوت کرد.
مجید محبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارکرد: به علت شدت گرفتن توفان و ریزگرد در سیستان از ابتدای تیرماه تا صبح امروز هفتم تیر، یکهزار و ۱۹۱ نفر از مردم پنج شهرستان زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز راهی مراکز درمانی شدند.
وی افزود: عمده دلیل مراجعه مردم به بیمارستانها و مراکز درمانی مشکلات چشمی، تنفسی و قلبی بوده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان ادامه داد: از این تعداد یکهزار و ۱۹ نفر به صورت سرپایی درمان، ۱۷۱ نفر بستری و متاسفانه یک نفر فوت شده است.ر
به گفته سرپرست جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان؛یکهزار و ۵۷۲ آسیب دیده ناشی از توفان در منطقه سیستان در قالب ۳۴۶ خانوار از ششم تاکنون هشتم تیر توسط نیروهای هلال احمر امدادرسانی شدند.
سید محمد مهدی سجادی اظهارکرد: خشکسالیهای چند ساله سبب شده بادهایی که در گذشته به «موسمی ۱۲۰ روزه سیستان» یا نعمت بیکران الهی معروف بود و هوایی مطبوع و کشاورزی پرمحصول و زندگی سراسر شاد و با نشاطی را برای مردم به ارمغان میآورد امروز به بلای جان ساکنان این منطقه تبدیل شود.
وی ادامه داد: نیروهای امدادی جمعیت هلال احمر در منطقه سیستان همزمان با بروز توفان به آماده باش درآمده به طوریکه در این مدت ۲۳۰ بسته غذایی ۷۲ ساعته و ۱۱۶ بسته غذایی ۱۰ روزه بین مردم آسیب دیده از این پدیده طبیعی توزیع شد.
سرپرست جمعیت هلال احمر سیستان و بلوچستان گفت: امدادگران این جمعیت با ۶ دستگاه خوروی عملیاتی در این مدت به امدادرسانی مردم توفان زده سیستان پرداختند.
توصیههای سلامتی در روزهای توفانی
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل گفت: گروههای پر خطر و آسیب پذیر در مواجهه با پدیده گردوغبار شامل نوزادان، کودکان، نوجوانان، سالخوردگان، افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و تنفسی مراقبت از تردد و فعالیت غیر ضروری در خارج از منزل خودداری کنند.
دکتر جواد اکبری زاده اظهارکرد: این افراد در هنگام بروز پدیده ریزگردها در منزل بمانند، درب ها و پنجره ها را بسته نگه داشته و از فعالیت غیر ضروری در خارج از منزل خودداری کنند و در صورت اجبار به فعالیت در هوای آزاد، ضمن به حداقل رساندن زمان مواجهه با این پدیده، حتما از ماسک های مخصوص گرد و غبار که در داروخانه های سطح شهر موجود است استفاده کنند و در صورتی که به این نوع ماسک ها دسترسی ندارند یک قطعه دستمال مرطوب را جلوی دهان و بینی خود قرار دهند.
وی افزود: همچنین توصیه می شود افرادی که دارای بیماریهای قلبی، تنفسی و آسم و علایمی مانند تنگی نفس، سرفه، خس خس و درد قفسه سینه هستند، ضمن مصرف به موقع داروهای خود، اقدامات احتیاطی و پیشگیری کننده را جدی گرفته و در صورت تداوم یا تشدید علایم به پزشک و یا نزدیک ترین مرکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند.
پرهیز از مصرف غذاهای چرب، استفاده زیاد از مایعات و لبنیات کم چرب و شستشوی مکرر بینی و دهان و همچنین پوشش مناسب مواد غذایی آماده مصرف جهت جلوگیری و کاهش بروز عوارض ناشی از ریزگردها موثر هستندمعاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زابل گفت: پرهیز از مصرف غذاهای چرب، استفاده زیاد از مایعات و لبنیات کم چرب و شستشوی مکرر بینی و دهان و همچنین پوشش مناسب مواد غذایی آماده مصرف جهت جلوگیری و کاهش بروز عوارض ناشی از ریزگردها موثر هستند.
وی تاکید کرد: با توجه به کاهش میزان دید در هنگام بروز ریزگردها، لازم است از سفرهای غیر ضروری در این مواقع خودداری شود و چنانچه بنا به ضرورت در جاده بوده و در حال رانندگی هستند ضمن رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی با دقت و با سرعت مناسب رانندگی کنند.
اکبری زاده ادامه داد: مصرف آب و سبزیجات فراموش نشود زیرا آب به دفع مواد سمی از بدن کمک می کند و سبزیجات حاوی مواد مورد نیاز بدن برای بالا بردن قدرت ایمنی هستند.
وی اظهارکرد: برای اینکه هوای با آلودگی کمتری تنفس شود بهتر است تمیز کردن و تصفیه هوای منزل را مدنظر قرار دهید و برای اینکار از گل و گیاه خانگی استفاده شود زیرا برخی از گیاهان خاصیت تصفیه کنندگی دارند و سموم را جذب میکنند.