به گزارش خبرنگار ایرنا، خوشبختانه در یکسال اخیر از قطعی برق سالهای قبل از آن در تابستان خبری نیست؛ اما این مساله نباید باعث بیمسوولیتی و بیموالاتی در مصرف انرژی شود و همچنان باید همه بخشهای خانگی، صنعت، کشاورزی و عمومی، با برنامهریزیها همراهی و طبق پیشبینیها مصرف برق خود را مدیریت کنند تا بتوانیم تابستان امسال را نیز به سلامت ازسربگذرانیم.
پانزدهم خرداد تا پانزدهم شهریور هر سال، دوره اوج بار مصرف برق در کشور محسوب میشود و گاه میزان مصرف با افزایش بیرویه به مرز میزان تولید برق در کشور نزدیک میشود که با عنوان «ناترازی برق» شناخته میشود. این مساله تهدیدی جدی برای پایداری شبکه برق کشور است و برای این بازه زمانی همواره تلاش شده است تا به هر میزان بتوان مصرف را کنترل کرد و به پایداری شبکه برق کشور کمک کرد.
به همین منظور، تا هر میزان که شهروندان با برنامهریزیها همراهی کنند، خود بهرهمند میشوند و از قطعی برق، چه به صورت برنامهریزیشده و چه صورت اجباری با هدف حفظ پایداری شبکه، پرهیز میشود که نتیجه آن نیز آسودهخاطری برای جامعه است.
طبق آنچه گفته شده، عواملی باعث ناترازی تولید و مصرف برق در کشور شده است که مهمترین آنها افزایش یک و نیم درجهای دما در نیمه شمالی کشور، مشکلات اوج مصرف زمستان و به تعویق افتادن تعمیرات سالانه نیروگاهی، کمرنگ شدن اهمیت مدیریت مصرف برق در بخش خانگی به دلیل عملکرد وزارت نیرو در اعمال خاموشی مشترکان این بخش، تغییرنکردن ساعت رسمی کشور، اضافه شدن یک ساعته دوره اوج مصرف شبانه، و افزایش نرخ ارز و به طبع آن رونق و رشد مصرف ۱۰ تا ۱۵ درصدی در صنایع سنگین، برشمرده میشود که ناترازی ۱۲ هزار مگاواتی برق در سال ۱۴۰۲ در بخش تولید و مصرف را رقم زده است.
۳۹ درصد از انرژی برق در استان سمنان در بخش صنعت مصرف میشود و این بخش حدود ۱.۵ درصد از مشترکان را شامل میشود. پاداش همکاری سال گذشته برای مدیریت مصرف در تمام تعرفهها حدود ۱۲ میلیارد تومان بود که حدود ۹ میلیارد تومان به بخش صنعت اختصاص یافت.
۷۰ درصد بار مصرف برق در استان سمنان رویتپذیر محسوب میشود و از این میزان حدود ۱۰ درصد از مصرف کنترلپذیر محسوب میشود که سهم بخش صنعت از این کنترلپذیری ۳۵۳ عدد کنتور است.
به گزارش ایرنا، ۷۶ و ۱۹ صدم درصد مشترکان استان سمنان مربوط به تعرفه خانگی، پنج و ۹۹ صدم درصد مربوط به بخش عمومی، یک و ۷۵ صدم درصد مربوط به بخش کشاورزی، یک و ۴۲ صدم درصد مربوط به بخش صنعت، ۱۴ درصد مربوط به بخش تجاری و ۵۹ صدم درصد هم مربوط به بخش روشنایی معابر است.
افزایش دما، عامل اصلی افزایش مصرف برق
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان گفت: مصرف برق در بخش خانگی در استان از دیگر بخشها سبقت گرفته و کاهش برنامهریزیشده در این بخش تاکنون محقق نشده است.
محمد حمیدی افزود: مصرف انرژی به ویژه مصرف برق به طور مستقیم با افزایش دما مرتبط است و با افزایش دما، مصرف برق نیز افزایش تصاعدی به خود میگیرد.
وی بیان کرد که هفته جاری بین سه تا چهار درجه کاهش دما در برخی نقاط استان سمنان پیشبینی میشود و از سوی دیگر، طبق پیش بینی هواشناسی، هفته آینده دمای هوا به طور میانگین در استان تا پنج درجه سانتیگراد افزایش می یابد که در نتیجه، افزایش مصرف انرژی نیز دور از انتظار نیست.
وی با اشاره به برگزاری نشستهای هماهنگی به همین منظور برای کنترل مصرف برق در استان سمنان، تاکید کرد: در بخشهای خانگی، صنعت، اداری و عمومی، در استان سمنان کاهش ۹۰ مگاواتی مصرف برق رقم خورد، و کاهش مصرف برق با برنامهریزی به میزان ۸۰ درصد در بخش غیرخانگی در استان سمنان با هماهنگی بخش صنایع، واحدهای تولیدی و چاه های کشاورزی محقق شد.
سبقت مصرف برق خانگی از دیگر بخشها در استان سمنان
حمیدی با اشاره به اینکه در بخش خانگی استان سمنان مصرف برق به میزان برنامهریزیشده کاهش نیافت، ادامه داد: کاهش ۲۰ مگاواتی برق در بخش خانگی در استان سمنان برنامهریزی شده بود، ولی علاوه بر اینکه این مساله محقق نشد، افزایش هفت درصدی در این بخش رخ داده است.
وی یادآور شد: از همه شهروندان استان تقاضا می شود در صرف انرژی به ویژه برق توجه و همکاری لازم را داشته باشند تا در استان مجبور به تعطیلی و کاهش فعالیت بخش صنعت نشویم.
وی افزود: شرکت توزیع برق با اتاق بازرگانی استان سمنان به منظور کاهش مصرف برق تفاهم و همکاری دارند. برخی واحدهای تولیدی متناسب با شرایط، ممکن است تعطیلی روز جمعه خود را به صورت برنامه کاری در طول روزهای هفته تنظیم کنند، به همین منظور کارگران باید همکاری لازم را داشته باشند و با دریافت مزایای روز تعطیل، در دیگر روزها هفته فعالیت داشته باشند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان گفت: همه بخش ها باید هدفگذاری تعیینشده در بخش مصرف برق را در استان سمنان تا ۱۵ شهریور درنظر داشته باشند تا عبور از دوره اوج مصرف برق در استان به سلامت میسر شود.
افزایش مصرف برق خانگی سمنان از متوسط کشوری هم بالاتر است
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان سمنان با تاکید بر رعایت الگوی مصرف برق گفت: میانگین افزایش مصرف برق استان از ابتدای سال ۱۴۰۲ تاکنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته، پنج و نیم درصد و بیشتر از میانگین کشور در سالجاری است.
سید محمد حسینی نژاد در گفت و گو با ایرنا افزود: میانگین مصرف برق مشترکان شرکت توزیع برق در کشور از ابتدای امسال تاکنون چهار درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافت که این مقدار در استان سمنان، یک نیم درصد بیشتر از میانگین کشوری است.
وی با بیان اینکه استفاده از دور کند کولر آبی، بین ۴۰ تا ۵۰ درصد صرفهجویی در مصرف برق کولر را به همراه دارد، تاکید کرد: مشترکان بخشهای خانگی، صنعت و کشاورزی با رعایت الگو و مدیریت مصرف، در پایداری شبکه برق و جلوگیری از خاموشیهای احتمالی همراهی کنند.
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان سمنان اظهار کرد: تنظیم دمای کولرهای گازی بر روی دمای رفاه یعنی ۲۵ درجه سانتیگراد، روشی دیگر برای مدیریت مصرف برق است و با رعایت همین راهکارهای ساده، امکان دست کم ۱۰ درصد صرفهجویی وجود دارد.
حدود ۴۰۰ هزار مشترک برق از خدمات شرکت توزیع نیروی برق استان سمنان بهرهمند هستند.