اراک - ایرنا - کمبود امکانات و فرسودگی تجهیزات موجود در کشتارگاه سنتی اراک خطر جدی برای سلامت مردم محسوب می‌شود و می‌طلبد متولیان امر نسبت به این مهم توجه ویژه داشته باشند و با به روزرسانی امکانات و تبدیل این مرکز از سنتی به صنعتی، سلامت جامعه را تضمین کنند.

به گزارش ایرنا، ۱۶ کشتارگاه دام در ۱۲ شهرستان استان مرکزی وجود دارد که ۱۵ کشتارگاه از مجموع این کشتارگاه‌ها به صورت سنتی و یک کشتارگاه در شهرستان زرندیه به صورت صنعتی فعال هستند.

کشتارگاه اراک به عنوان تنها کشتارگاه این شهرستان به صورت سنتی فعالیت می‌کند و به گفته مسئولان نداشتن پیش سردکن از جمله مهمترین مشکلات این کشتارگاه به شمار می‌رود چرا که عدم نگهداری لاشه دام در دمای صفر تا چهار درجه به مدت ۲۴ ساعت می‌تواند مشکلاتی را برای سلامت مردم به همراه داشته باشد.

به گفته کارشناسان بخش سلامت استان مرکزی، بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو از جمله بیماری‌های مشترک بین انسان و دام به شمار می‌رود که در صورت انتقال تا ۳۰ درصد تلفات در جامعه انسانی را به همراه دارد و با توجه به نبود پیش سردکن مناسب در کشتارگاه اراک در صورت ورود دام آلوده به این کشتارگاه امکان انتقال بیماری به مردم وجود دارد، بنابراین می‌طلبد متولیان امر نسبت به به‌روزرسانی و تجهیز کشتارگاه اراک به سردخانه در اسرع وقت اقدام نمایند.

این کارشناسان معتقدند دلیل عدم مشاهده بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در اراک به دلیل سم پاشی‌ها و ضدعفونی جایگاه‌ها دام و عدم ابتلای دام‌ها به این بیماری بوده‌ است.

کشتارگاه اراک تا رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله زیادی دارد

معاون فنی مرکز بهداشت استان مرکزی نیز گفت: کشتارگاه اراک در واقع از گذشته به این شهرستان به ارث رسیده و با توجه به چرخه اقتصاد دامداری، تولید و توزیع گوشت و سودآوری این حوزه باید حاکمیت با بخش خصوصی به این مهم ورود پیدا کرده و کشتارگاه بهداشتی و قابل قبولی را برای شهرستان ایجاد کنند.

«عباس اسماعیلی» افزود: ۲ تا سه مورد اصلاحاتی در کشتارگاه اراک انجام شده ولی این کشتارگاه تا رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله زیادی دارد.

وی ادامه داد: اکنون کشتارگاه اراک از نظر حفاظت فردی کارکنان کشتارگاه، بار میکروبی لاشه و سلامت لاشه به دلیل معاینات اداره کل دامپزشکی استان مرکزی به مرحله قابل قبولی رسیده‌ است.

معاون فنی مرکز بهداشت استان مرکزی خاطرنشان کرد: بار میکروبی و حفاظت فردی کارکنان کشتارگاه اراک به دلیل ارتباط آنان با لاشه دام‌ها و جلوگیری از انتقال بیماری‌های مشترک بین انسان و دام به این افراد بسیار مهم است.

اسماعیلی با یادآوری نزدیکی روز جهانی بیماری مشترک بین انسان و دام گفت: بیماری تب کریمه خونریزی دهنده کریمه کنگو از جمله بیماری‌های مشترک بین انسان و دام است که از طریق دام به انسان منتقل می‌شود.

وی اضافه کرد: بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در صورت انتقال به انسان تا ۳۰ درصد کشندگی داشته و در صورت طغیان تا ۸۰ درصد نیز خطر کشندگی در جامعه انسانی به همراه دارد و یکی از راه های جلوگیری از انتقال این بیماری رعایت نکات بهداشتی در مراحل ذبح، کشتار، بسته بندی و قطعه بندی است.

معاون فنی مرکز بهداشت استان مرکزی اظهار کرد: با نگهداری لاشه دام تا ۲۴ ساعت و آلایش دامی تا ۴۸ ساعت در سردخانه به شدت خطر انتقال بیماری بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در انسان کاهش می یابد.

اسماعیلی افزود: ظرفیت پیش سردکن کشتارگاه اراک کم بوده وعدم ایجاد دمای دمای مناسب در این واحد موجب شده این خطر به صورت کامل از بین نرفته و خطر انتقال بیماری وجود داشته باشد.

وی گفت: اگر تاکنون اتفاق نیفتاده و موردی از بیماری تب خونریزی دهنده کنگو در شهرستان اراک مشاهده نشده به دلیل سم پاشی‌ها و از بین رفتن کنه‌ها در محل نگهداری دام‌ها در شهرستان اراک بوده است.

معاون فنی مرکز بهداشت مرکز بهداشت استان مرکزی خاطرنشان کرد: در صورت ورود دام آلوده به کشتارگاه اراک، خطر بتلای مردم به این بیماری وجود دارد.

بیشتر بخوانید:

مردم استان مرکزی مراقب شیوع احتمالی تب کریمه کنگو باشند

موردی از بیماری تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو در استان مرکزی گزارش نشده است

نبود پیش سردکن مهمترین مشکل کشتارگاه دام اراک

سربازرس کشتارگاه دام اراک هم گفت: نبود نور و تهویه مناسب، جایگاه سیرابی، روده پاک کنی و پیش سردکن از جمله نواقص کشتارگاه این شهرستان است.

دکتر «محمد سعید فرحی» افزود: عدم صنعتی بودن خط کشتار و نبود دستگاه مکانیزه در کشتارگاه اراک از دیگر نواقص این کشتارگاه بوده و اکنون لاشه دام‌ها در این کشتارگاه به صورت دستی جابجا می‌شود.

وی ادامه داد: پیش سردکن مهمترین مشکل کشتارگاه اراک است و با رفع این معضل، مشکل حمل گوشت نیز برطرف می‌شود.

سربازرس کشتار گاه دام اراک گفت: اکنون به دلیل نبود پیش سردکن گوشت تولید امروز به همراه گوشت تولید روز گذشته وارد بازار می‌شود که با ایجاد پیش سردکن این مشکل برطرف می شود.


۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای به روزرسانی کشتارگاه اراک اختصاص یافت

عضو شورای اسلامی کلانشهر اراک نیز گفت: پیش سردکن کشتارگاه اراک پنج تا ۶ سال پیش ساخته شده و این واحد در آن زمان از ظرفیت مناسبی برای نگهداری لاشه‌ دام‌های سبک و سنگین استحصال شده در این کشتارگاه برخوردار بوده‌ است.

«حسن قربانی » افزود: اکنون به دلیل ناتوانی دام داران برای نگهداری دام‌ها و افزایش تولید در کشتارگاه اراک، پیش سردکن کشتارگاه اراک از ظرفیت کافی برای نگهداری لاشه دام‌های تولید شده در ایت کشتارگاه برخوردار نیست.

وی ادامه داد: در گذشته روزانه ۵۰ تا ۴۰ کشتار دان سبک و ۲۰۰ تا ۳۰۰ کشتار دام سنگین در کشتارگاه اراک انجام می‌شود که اکنون تعداد این دام‌ها افزایش یافته و اصلاح پیش سردکن کشتارگاه این شهرستان در دستور کار قرار دارد.

عضو شورای اسلامی کلانشهر اراک خاطرنشان کرد: ۱۰۰ میلیارد ریال منابع مالی امسال برای بازسازی و به روز رسانی کشتارگاه اراک امسال اختصاص یافته‌ است.

قربانی گفت: اقدامات اجرایی و تامین نیروی خدماتی کشتارگاه اراک اکنون با شهرداری این شهرستان و نظارت آن بر عهده اداره کل دامپزشکی استان مرکزی و مرکز بهداشت این استان قرار داشته و هر ۱۵ روز یکبار این کشتارگاه توسط دستگاه‌های مربوطه مورد رصد قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: با توجه به ارتباط مستقیم تولید گوشت با سلامت جامعه، نظارت و به روز رسانی کشتارگاه اراک در دستور کار شورای اسلامی این شهرستان است و در مدت یکسال گذشته پنج تا ۶ نشست در راستای ساماندهی کشتارگاه شهرستان برگزار شده‌ است.

عضو شورای اسلامی کلانشهر اراک خاطرنشان کرد: شورای اسلامی کلانشهر و شهرداری این شهرستان از آمادگی کامل برای واگذاری این کشتارگاه به اتحادیه و بخش خصوصی برای افزایش خدمت‌رسانی به مردم برخوردار است.

قربانی افزود: چند اقدام مهم در کشتارگاه اراک باید انجام شود که تصفیه آب کشتارگاه این شهرستان از جمله این اقدامات بوده و ۶۰ تا ۷۰ میلیارد ریال برای این مهم امسال اختصاص یافته‌ است.

وی ادامه داد: رفع مشکلات کشتارگاه اراک ظرف مدت پنج تا ۶ ماه آینده در دستور کار شهرداری و شورای اسلامی کلانشهر اراک قرار دارد.


 

قدیمی بودن فضا از جمله مشکلات کشتارگاه اراک

مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی نیز در این خصوص گفت: بحث ساختاری و قدیمی بودن کشتارگاه اراک از جمله مشکلات این کشتارگاه بوده و با توجه به بازسازی‌هایی که انجام شده، اصولی مهم و اساسی که باید در این واحد تولیدی رعایت شود به سختی می‌توان در این کشتارگاه پیاده‌سازی کرد.

دکتر «محمد فتاحی » افزود: بحث مدیریت کشتارگاه اراک از دیگر مشکلات این واحد تولیدی بوده، و با توجه به اینکه مدیریت این کشتارگاه با شهرداری بوده و به دلیل مشکلات هزینه‌ای، شهرداری خیلی نمی‌توانند برای بازسازی و به روز رسانی این واحد تولیدی هزینه کنند.

وی ادامه داد: اکنون مدیریت کشتارگاه‌ها در تمامی نقاط کشور به عهده بخش خصوصی است که این مهم موجب می‌شود بتوان نظارت بیشتری را روی آن اعمال کرد.

مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی خاطرنشان کرد: کم بود ظرفیت پیش سردکن کشتارگاه اراک از جمله مهمترین مشکل این کشتارگاه است و ظرفیت آن در برخی اوقات جوابگوی تولید گوشت در شهرستان نیست.

فتاحی افزود: پیگیری برای افزایش رعایت بهداشت در ناوگان حمل گوشت و بسته بندی آلایش دامی در کشتارگاه اراک از جمله برنامه‌های اداره کل دامپزشکی استان مرکزی است.

وی بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو را از جمله بیماری‌های مشترک بین انسان و دام عنوان کرد و گفت: این بیماری از طریق دام، لاشه و ترشحات دامی به انسان منتقل می‌شود و نگهداری لاشه دام به مدت ۲۴ ساعت در سردخانه از جمله راه‌های پیشگیری از انتقال این بیماری به انسان است که باید افزایش ظرفیت سردخانه اراک برای جلوگیری از انتقال این بیماری به جامعه انسانی در دستور کار مسئولان قرار گیرد.


۸۰۰ نوع بیماری مشترک بین انسان و دام وجود دارد

مدیر کل پدافند غیرعامل استانداری مرکزی نیز گفت: بیش از ۸۰۰ نوع بیماری مشترک بین دام و انسان وجود دارد که بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو از جمله این بیماری‌ها به شمار می رود.

«مهدی پزشکنیا» افزود: در راستای پیشگیری از بیماری‌های قابل انتقال به انسان از جمله بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، بازدیدی از کشتارگاه اراک انجام و روند تحویل، ذبح دام و توزیع دام انجام شد.

وی ادامه داد: شرایط کشتارگاه اراک از نظر دریافت، ذبح و توزیع دام نسبت به گذشته بهتر شده ولی از شرایط مطلوب ۱۰۰ درصدی برخوردار نبوده و شهرداری و شورای شهر اراک قول‌هایی را به روزرسانی و بازسازی این کشتارگاه ارایه کردند.

مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری مرکزی امنیت سلامت مردم استان و شهرستان اراک را از برنامه‌های اولویت‌دار استانداری این استان عنوان کرد و گفت: امروز باید شرایطی در کشتارگاه این شهرستان انجام شود که بتوان این امنیت را برای جامعه به حداکثر افزایش داد.

پزشک نیا افزود: در صورتی که دام بیمار وارد کشتارگاه اراک شود، اولین فردی که به بیماری مشترک بین انسان و دام مبتلا می شود افرادی هستند که در این فضا فعال هستند و بیماری از طریق این افراد به جامعه منتقل می‌شود.


 

مشکلات کشتارگاه اراک ظرف چهار تا پنج ماه آینده برطرف می‌شود

مدیر کشتارگاه صنعتی شهرداری اراک نیز گفت: روزانه به صورت میانگین ۶۰۰ تا ۷۰۰ راس دام سبک و ۶۵ تا ۷۰ راس دام سنگین در کشتارگاه این شهرستان کشتار می‌شود.

«سیدمحمود رضی» افزود: ۳۸ تا ۴۰ نفر در زمینه کشتار دام در کشتارگاه دام اراک فعالیت دارند.

وی ادامه داد: اکنون با ایجاد نرده دامدار و سلاخ دام از خط کشتار جداسازی شده و افراد متفرقه به هیج عنوان نمی‌توانند وارد خط کشتار شوند.

مدیر کشتارگاه صنعتی شهرداری اراک گفت: به گفته مسئولان استان مرکزی، نبود پیش سردکن از جمله مشکلات کشتارگاه این شهرستان است و در بودجه سال جاری اعتباراتی برای توسعه این واحد اختصاص یافته و بازدیدهایی نیز توسط کارشناسان شهرداری از این واحد انجام شده‌ است.

رضی در خصوص نبود دستگاه‌ها مکانیزه و شوتینگ در کشتارگاه اراک و جابه‌جایی به صورت دستی افزود: شهرداری اراک با اداره کل دامپزشکی و مرکز بهداشت استان مرکزی هماهنگ بوده و این مشکلات ظرف مدت پنج تا ۶ ماه آینده برطرف می‌شود.

وی ادامه داد: مقرر شده در راستای توسعه و به روزرسانی پیش سردکن کشتارگاه اراک نیز در اولین فرصت اقدام شود.

مدیر کشتارگاه صنعتی شهرداری اراک خاطرنشان کرد: بحث مالکیت از جمله مشکلات این کشتارگاه است و با شناسایی شهرداری این شهر به عنوان مالک کشتارگاه، عملیات اجرایی رفع نواقص کشتارگاه آغاز می‌شود.

استان مرکزی با ۱۲ شهرستان، و یک هزار و ۵۳۹ روستا، دارای ۹۶۰ واحد مرغداری صنعتی، ۴۹۱ واحد گاوداری صنعتی و ۱۹۱ واحد کارگاه پرورش آبزیان است.