مراغه- ایرنا- گشت تلفیقی برای حفاظت از میراث فرهنگی همزمان با سفر فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان‌شرقی به مراغه و تشکیل جلسه مشترک در محل فرماندهی انتظامی این شهرستان راه‌اندازی شد. 

به گزارش ایرنا، فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان‌شرقی روز دوشنبه در این جلسه مشترک بیان کرد: افزایش تعاملات فراجا و دستگاه‌های دولتی و استفاده روزافزون از مشارکت اجتماعی در راستای حفاظت از میراث فرهنگی در سایر شهرستاهای استان نیز در دستور کار قرار دارد.

سرهنگ کاظم داداشی میراث فرهنگی را دارایی ملی خواند و اضافه کرد: حفاظت از میراث تاریخی وظیفه‌ همگانی است و بر همین اساس مردم نیز می‌توانند در پیشگیری از هرگونه آسیب به این دارایی‌های ملی موثر باشند.

وی با تاکید بر اینکه همراهی ساکنان استان طی سال گذشته چشمگیر بود، اضافه کرد: پارسال ۶۷ گزارش مردمی در خصوص اقدامات علیه میراث فرهنگی در یگان حفاظت مراغه ثبت شد و ساکنان شهرستان می‌توانند در این زمینه همچنان با شماره تلفن گویای ۰۹۶۲۲ تماس بگیرند.

داداشی به کشف و دستگیری عاملان حفاری غیرمجاز با همراهی فرماندهی انتظامی شهرستان نیز اشاره کرد و افزود: عرصه هرگونه فعالیت حفاری غیرمجاز، خرید و فروش اموال تاریخی و فرهنگی و استفاده از دستگاه فلزیاب بر مجرمان تنگ شده است.

به گفته فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان‌شرقی تشدید نظارت‌های همه‌جانبه با همراهی و تلاش عوامل انتظامی شهرستان و هوشیاری ساکنان ادامه می‌یابد.

به گزارش ایرنا، فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان‌شرقی و جانشین فراجای مراغه پس از این جلسه مشترک از چندین تپه و بنای تاریخی بازدید کردند.

در این جلسه همچنین سرهنگ مستجاب فتحی جانشین فرماندهی انتظامی مراغه از همکاری شبانه‌روزی با یگان حفاظت میراث فرهنگی و راه اندازی گشت‌های تلفیقی استقبال کرد.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مراغه نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: بیش از ۳۰۰ اثر تاریخی و ۱۱۰ اثر ثبتی بازمانده از دوره‌های مختلف تاریخی در این شهرستان به حفاظت نیاز دارد و لازمه آن جلب مشارکت اجتماعی است.

جواد محرم‌پور افزود: گنبد سرخ، برج مدور، گنبد کبود، گنبد غفاریه، معبد مهر، مقبره آقالار، مقبره اوحدی، کلیسای هوانس، رصدخانه و غار هامپوئیل بخشی از آثار دیدنی و ارزشمند این شهرستان است.

گنبد سرخ، شاهکار معماری اسلامی

گنبد سرخ بنایی چهارگوش در دو طبقه و شاهکار معماری اسلامی است که دردوره سلجوقی بنا شد و تاریخ ساخت بنا ۵۴۲ هجری قمری است.

تزئینات آجری و تلفیق آن با کاشی، اسلیمی‌های گچ‌بری‌شده و کتیبه‌های آجری در چهار ضلع بنا از شاخصه‌های ارزشمند این بناست که آغازگر شیوه آذری است.

این بنا به دستور «ابوالعزعبدالعزیز بن محمود بن سعدیدیم الله علده» ساخته شده که نوشته‌های کتیبه ضلع شمالی گواه بر این مدعاست و در جنوب شرقی شهرمراغه در محله جودی‌آباد واقع است.

برج مدور، اثری فاخر از دوره سلجوقی

برج مدور در دوره سلجوقی به سال ۵۶۳ هجری قمری در دو طبقه احداث شد و تزئینات آن تنها در بخش ورودی برج به چشم می خرود؛ از عناصر تزئینی این بنا می‌توان به کاشیکاری، تزئینات آجری و کتیبه آجری بالای درگاه اشاره کرد.

این برج در مرکز شهر مراغه و کوچه «موسوی‌لر» واقع است و با توجه به دسترسی آسان، سالانه شاهد بازدید گردشگران بسیاری است.

گنبد کبود، جاذبه مکمل برج مدور

در کنار برج مدور مراغه برج ده پهلوی منشور شکل زیبائی وجود دارد که در دوره سلجوقی و در دو طبقه بنا شد و از تزئینات آن می‌توان به طاق‌نماها، تزئینات آجری و اسلیمی‌های گچ‌بری شده بدنه خارجی گنبد و نیز کتیبه گچ‌بری شده داخل سردابه اشاره کرد.

همچنین قطاربندی‌ها و کتیبه‌های آجری و کاشی‌کاری‌های بدنه برج که بر روی سکوی سنگی ساخته شده از دیگر عناصر تزئینی این بناست.

گنبد غفاریه جذابیت مضاعفی در حاشیه صوفی‌چای

گنبد غفاریه در شمال‌غربی شهر مراغه و در کنار رودخانه صوفی‌چای و مجاورت پل هلاکوخان واقع است و در دوره ایلخانی و حکومت سلطان ابوسعید به تاریخ ۷۲۵ و ۷۲۸ هجری قمری احداث شد.

این بنای چهارگوش به شکل مکعب بر روی سکوی سنگی و سردابه دخمه‌ای استوار است و در چهار زاویه آن ستون‌هایی با تزئینات حصیری به چشم می‌خورد.هر یک از اضلاع برج به غیر از ضلع شمالی آن دارای دو طاق‌نما و یک حاشیه کتیبه بوده که به خط ریحان نوشته شده است.

کاشی‌های این بنا به رنگ آبی فیروزه‌ای در فرم‌های خاص آن دوره جلوه زیبائی به بنا بخشیده است.

معبد مهر، شهری پنهان در زیر خاک

معبد مهر مراغه سازه‌ای سنگی در مجاورت قبرستان روستاب ورجوب است که در منطقه به امامزاده ملامعصوم مشهور است و شباهت زیادی به معابد مهر یونان، ایتالیا و ترکیه دارد.

در دوره صفوی یا اوایل قاجار یکی از روحانیان به نام آخوند ملامعصوم مراغه‌ای در این مکان دفن شد و برای وی زیارتگاه رواج دادند؛ در دیوار تالار بزرگ این معبد با خط ثلث، آیاتی از سوره آل‌عمران به چشم می‌خورد که آن را بعدها نقش کرده‌اند که استفاده از این محل در دوره‌های اسلامی را آشکار می‌کند.

به روی دیواره ورودی سمت چپ معبد تصویر ماری حک شده که این نقش در دوره اشکانیان بسیار متداول بوده و به روی گچ‌بری‌های این دوره به وفور مشاهده می‌شود.

معبد مهر مراغه در فاصله حدود پنج کیلومتری جنوب مراغه واقع شده و قدیمی‌ترین بنای استان به شمار می‌رود.این معبد به کاوش نیاز دارد و به گفته اهالی وسعت آن در زیر خاک بسیار فراتر از آن چیزی است که کارشناسان تصور می‌کنند.

موزه سنگ‌نگاره‌ها با بنایی به یادگارمانده از دوره زندیه

مقبره آقالار مراغه یا موزه سنگ‌نگاره‌ها این شهرستان ه عنوان بنای باقیمانده از دوره زندیه بیانگر نوع و سبک معماری آن دوره است و عرفا و اشخاص مذهبی، سیاسی و هنرمندان این شهر دراین مکان مقدس آرمیده‌اند که عبدالفتاح موسوی مراغی متخلص به شیخ اشراق و شاهزاده قلی میرزا متخلص به مجنون علیشاه از مهم‌ترین آنهاست.

طی سالهای گذشته این بنا به عنوان موزه سنگ‌نگاره‌های تاریخی منطقه مورد بازدید عموم قرار می‌گیرد؛ بنایی که در جنوب‌شرقی مراغه و به فاصله اندکی از گنبد سرخ در داخل بوستان آقالار واقع است.

مقبره اوحدی و آثار ماندگارش برای مراغه

اوحدی از عرفا و شاعران قرن هشتم است و مقبره این شاعر به نام با الهام از چهارتاقی‌های ساسانی و بناهای اسلامی به شکل زیبا ساخته شده و با موزه تخصصی ایلخانی همجوار است.

این بنا در بخش شمالی مراغه و خیابان دانشسرا واقع است و اخیرا نیز پیکر استاد کریمی مراغه‌ای از شعرای مشهور معاصر نیز در مجاورت آن آرام گرفت.

«هوانس» تنها کلیسای باقی‌مانده از مسیحیان در مراغه

کلیسای هوانس تنها کلیسای باقی‌مانده از مسیحیان مراغه است و با توجه به نبود خانواده‌های مسیحی در این شهر، به عنوان نماد مذهب یکی از ادیان الهی بسیار حائز اهمیت است.

این بنا در دوره ایلخانی به دلیل تساهل مذهبی آن دوره بنا شده که در دوره‌های بعد الحاقات و تعمیراتی به روب آن انجام گرفته است.کلیسای هوانس در مجموعه‌ای متشکل از مدرسه ارامنه، خانه کشیش و ساختمان نگهبانی قراردارد و در خیابان امام خمینی(ره) این کهن‌شهر واقع است.

کلیسا از سه بخش شامل محراب، صحن و بخش میانی تشکیل شده و محراب جایگاه مخصوص کشیش، بخش میانی مخصوص نزدیکان وی و صحن مخصوص مردم عادی بوده است.

محراب کلیسا شامل سه بخش است؛ بخش میانی عریض‌تر از دوبخش جنبی است که سکوهایی در آنها تعبیه شده است؛ برج ناقوس کلیسا نیز متشکل از چهار ستون است که بر فراز آنها برج ناقوس کلیسا با گنبدی مخروطی وجود دارد.

رصدخانه مراغه یادگار خواجه نصیرالدین طوسی در مراغه

با توجه به سابقه فعالیت‌های نجومی در ایران و دیگر کشورهای اسلامی می‌توان گفت رصدخانه مراغه نه تنها کامل‌ترین رصدخانه‌ تا زمان خود است بلکه نخستین رصدخانه مجهز قبل از کشف دوربین به شمار می‌رفته است.

زیرا تمام معلومات نجومی که هم‌اکنون بدون دوربین حاصل می‌شود، در آنجا به دست آمده و تا ۳۰۰ سال بعد رصدخانه‌ای با مکانات و تجهیزات آن در غرب به وجود نیامد.

رصدخانه مراغه را با توجه به فعالیت‌های قبل و بعد از آن (تا قبل از کشف دوربین)، در زمینه علم نجوم و ستاره‌شناسی باید نقطه اوج تکامل چنین فعالیت‌هایی و چنین موسسه‌هایی در کشورهای اسلامی دانست.

غارها و معماری صخره‌ای تپه رصدخانه که به پیش از اسلام مربوط می‌شود نیز از جمله جاذبه‌های دیدنی تپه رصدخانه محسوب می‌شود.

این اثر در غرب شهر مراغه و در تپه‌ای به همین نام (رصد داغی) واقع است.

غار هامپوئیل هم سن غار علیصدر همدان

غار هامپوئیل مراغه هم‌سن با غار علی‌صدر همدان است که در بلندای کوهی مشرف به دره زیبای گشایش قرار دارد.هنوز هم غارنوردان در طبقات مختلف این غار اعجاب‌انگیز چاه‌ها، مسیرها و تالارهای جدیدی کشف می‌کنند اما مردم به دلیل تاریکی مطلق و وجود همین چاه‌ها و مسیرهای پیچ در پیچ، امکان بازدید از آن را ندارند.