صیانت از جنگلهای مانگرو یکی از مصوبات سفر رییس جمهور در دور نخست به استان هرمزگان بوده است که طبق آخرین وضعیت، طرح حرا کاری با بیش از ۵۰ درصد رشد با همکاری جوامع محلی در سطح ۱۴۰ هکتار از سواحل شهر بندرعباس و بندرخمیر انجام شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان در این خصوص گفت: در راستای طرح ملی یک میلیارد درخت، با تخصیص مابقی اعتبارات سفر، سه میلیون نهال حرا سالانه در این استان تولید و کشت میشود که امیدواریم تعهدات بحث جنگلهای مانگرو به طور کامل انجام شود و باعث سرسبزی حد فاصل جزر و مد دریا در ارتباط با بحث جنگلهای حرا شویم.
سید محمد نور موسوی در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا افزود: در راستای صیانت از جنگلهای مانگرو، خوریات شهرهای ساحلی در حد فاصل جزر و مد دریا که توسعه حرا دارد، طبق برنامه ریزی صورت گرفته و قرارداد منعقد شده با جوامع محلی و تعاونیها، در هفت شهرستان ساحلی هرمزگان تولید، تامین، کشت، پرکردن گلدان و حفاظت فیزیکی نهال حرا در حال انجام است و مردم مشارکت بسیار خوبی دارند.
وی اظهار کرد: تولید، تامین، کشت و حفاظت فیزیکی نهال حرا هماکنون در سطح ۱۴۰ هکتار از شهرستانهای ساحلی بندرعباس و بندرخمیر در حال انجام است و بیش از ۵۰ درصد رشد دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان ابزار کرد: حرا کاری علاوه بر اینکه باعث سرسبزی حد فاصل جزر و مد دریا میشود، از نظر اکوتورسیم نیز بسیار مهم بوده و جایگاه تخم ریزی آبزیان از جمله ماهی و میگو است که باعث بالابردن ظرفیت دریا میشود و به خاطر همین موضوع جوامع محلی استقبال بسیار خوبی در زمینه انجام میدهند.مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان ابزار کرد: حرا کاری علاوه بر اینکه باعث سرسبزی حد فاصل جزر و مد دریا میشود، از نظر اکوتورسیم نیز بسیار مهم بوده و جایگاه تخم ریزی آبزیان از جمله ماهی و میگو است که باعث بالابردن ظرفیت دریا میشود و به خاطر همین موضوع جوامع محلی استقبال بسیار خوبی در زمینه انجام میدهند.
وی ضمن قدردانی از گروههای مردمی، جوامع محلی، بسیج، اهالی روستاها، دهیاران و شوراهای اسلامی گفت: این قشرهای مردمی در ارتباط با بحث حفاظت از حرا اقدامات بسیار خوبی انجام میدهند و در بحث توسعه و کاشت نیز برای افزایش سطح جنگلها به منابع طبیعی کمک میکنند.
این مسوول یادآور شد: در چهار سالی که بحث پویش ملی یک میلیارد درخت مطرح است، سعی داریم سالانه سه میلیون نهال حرا تولید و کشت کنیم که طبق آخرین گزارش تصاویر ماهوارهای پنج هزار هکتار به سطح جنگلهای حرا در استان هرمزگان اضافه شده است.
مساحت جنگلهای حرا در هرمزگان ۲۰ برابر شد
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان اضافه کرد: پیش از دولت سیزدهم، مساحت جنگلهای حرا در استان ۱۹ هزار و ۶۵۰ هکتار بوده که با طرحهای توسعه ای این میزان براساس آخرین تصاویر ماهواره ای، با پنج هکتار افزایش به ۲۵ هزار هکتار رسیده است.
موسوی افزود: براساس برنامه ریزیهای انجام شده از اول مردادماه امسال تولید نهال حرا در شهرهای ساحلی استان آغاز و در آبانماه به عرصه منتقل میشود.
وی بیان کرد: در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ در مجموع ۱۰۰ هزار نهال حرا در شهرهای ساحلی استان هرمزگان تولید و کشت شد، این درحالی است که در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ یعنی در دولت سیزدهم این میزان به ۲ میلیون نهال رسیده که ۲۰ برابر افزایش پیدا کرده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان با اشاره به اینکه سالجاری نیز سه میلیون نهال حرا تولید و به افزایش حرا کاری کمک میکند، اظهار کرد: این مصوبه سفر ریس جمهور را در ارتباط با بحث حرا داریم که مابقی طرح حرا کاری در درصورت اختصاص اعتبار در سالجاری اجرایی میشود.
در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ در مجموع ۱۰۰ هزار نهال حرا در شهرهای ساحلی استان هرمزگان تولید و کشت شد، این درحالی است که در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ یعنی در دولت سیزدهم این میزان به ۲ میلیون نهال رسیده که ۲۰ برابر افزایش پیدا کرده است.موسوی با اشاره به اینکه طرح نهال حرا از دهه ۷۰ با تولید و کاشت بیش از ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار اصله در هرمزگان آغاز شده است، گفت: حرا از گونههای درختان دریایی شناور در سواحل خلیجفارس و زیستگاه مهمی برای آبزیان، بیمهرگان و پرندگان است که نقش تاثیرگذاری در حفظ اکوسیستم دریایی دارد.
کشورمان ایران برای احیا و بازسازی زیست بومهای تخریب شده تصمیم به تولید و کاشت درخت کرده است که با دستور رییس جمهور طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در چهار سال کلید خورده و با ابلاغ وزیرجهاد کشاورزی، به تکلیف قانونی تبدیل شده است و سهم هرمزگان نیز تولید و کاشت سالانه ۶ میلیون و ۵۰۰ درخت است که تولید و کشت سالانه سه میلیون اصله نهال در استان نیز در راستای این پویش است.
جنگلهای دریایی حرا از اول خرداد به مدت یک ماه گلهای خوشه ای زرد رنگ میدهند و از آخر مردادماه بذر آن برای تولید نهال از این درختان برداشت میشود که با مشارکت مردم بومی ساحل نشین بذرها برداشت و کاشت نهال در آبان ماه انجام میشود.
جنگل های منحصر به فرد حرا، زیستگاه پرندگان، حشرات، دوکفه ایها و محلی امن برای تخم ریزی آبزیان به ویژه میگو است به طوری که ۵۰ درصد از آبزیان خلیجفارس و دریای عمان در جنگلهای حرا تخم ریزی میکنند.
این جنگلها بر روی خاکهای لجنی ناشی از رسوب خاکهای حاصل از فرسایش سواحل رشد میکند و با جزر و مد آب در دریا شناور میشوند و این ویژگی راز شگفتی جنگلهای اسطورهای حرا است؛.این گونه نهالها پس از رشد تا ارتفاع ۲۰ تا ۳۰سانتیمتر برای کاشت به سواحل، دهانه رودخانه و محل جزر و مد دریا منتقل میشود.
مانگروها شامل ۲ گونه حرا و چندل است که تنها در استان هرمزگان هر ۲ نوع آن وجود دارد اما در استانهای ساحلی (بوشهر و سیستان و بلوچستان ) گونه حرا موجود است؛ جنگل های مانگرو بر روی خاکهای لجنی حاصل از فرسایش سواحل رشد کرده و با جز و مد دریا بر روی آب شناور هستند و برگهای این درختان آب دریا را فیلتر و برای استفاده شیرین میکنند.
گونه چندل نیز با نام علمی (Rhizophora mucronata) از تیره (Rhizophoraceae) است که تعداد تیرههای آن در جهان چهار جنس و ۱۶ گونه عنوان شده که در ایران یک گونه آن به نام چَندل در خورآذینی از توابع شهرستان ساحلی سیریک رویش دارد.