به گزارش خبرنگار ایرنا، دانشآموزانی که علاوهبر سالهای تحصیل خود در دوره متوسطه دوم، دستکم در یکسال اخیر به طور ویژه برای موفقیت در آزمون سراسری تلاش کردهاند چهارشنبه و پنجشنبه پیش رو باید در ماراتنی نزدیک به چهار ساعته داشتههای دانشی خود را در پاسخنامه ثبت کنند.
از امسال با هدف کم کردن اثر برخی از اتفاقات غیر قابل پیشبینی در عملکرد داوطلبان، کنکور در ۲ مرحله برنامه ریزی و مرحله نخست آن دی ماه برگزار شد، همچنین تاثیر معدل پایه دوازدهم نیز در قبولی ۴۰ درصد اعلام شد، با این وجود کماکان استرس، جزء جدانشدنی بزرگترین ماراتن علمی کشور است.
دانشآموزانی که برای آمادهسازی خود طی یک یا سه سال گذشته سنگ تمام گذاشتهاند، همواره این دغدغه را دارند که مبادا به دلایلی خارج از کنترلشان، عملکردی منطبق بر تلاشها و انتظارات خود برجای بگذارند.
آمادگی جسمی و روانی برای حضور در کنکور سراسری و بهبود عملکرد داوطلبان از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که جسم آماده و کنترل هیجاناتی مانند اضطراب به تمرکز فکری آنها کمک شایانی میکند.
به این منظور با ۲ متخصص تغذیه و روانشناس و مشاور تحصیلی به گفتوگو پرداختیم تا در خلال آن توصیههایی برای شب و صبح کنکور به داوطلبان ارائه شود و با آمادگی حداکثری پای به این آزمون بگذارند.
باید و نبایدهای تغذیهای داوطلبان در شب و صبح کنکور
دکتر سیاوش باباجعفری متخصص علوم تغذیه درباره مناسبترین تغذیه و استحرات پیش از کنکور به خبرنگار ایرنا گفت: داوطلبان شب کنکور شام خود را در ساعات ابتدای شب بخورند و آن را سبک و ساده اما کافی انتخاب کنند.
او توصیه کرد: از غذاهای سرخکردنی، چرب و شور استفاده نشود چرا که نیاز به مصرف آب را ایجاد میکنند و ممکن است در جلسه امتحان آنها را با مشکل مواجه سازد.
این متخصص علوم تغذیه اضافه کرد: داوطلبان در شب و صبح آزمون از خوردن فست فودها و غذای طبخ شده در بیرون منزل خودداری کنند چرا که از سلامت آن اطمینان ندارند و ممکن است مشکلات گوارشی برای آنها ایجاد کند.
به توصیه باباجعفری بهتر است داوطلبان متناسب با نیاز بدن خود شام سادهای مانند انواع آشها، سوپها، نان و پنیر و دیگر خوراکهای ساده میل کنند هر چند این وعده به هیچ عنوان نباید حذف یا کم شود.
او درباره تغذیه صبح کنکور نیز به داوطلبان توصیه کرد که ازخوردن غذاهای شور و چرب به میزان زیاد خودداری کنند، غذاهای حجیم و پر چرب مانند آشها، کله پاچه، سوسیس و کالباس نخورند.
این متخصص علوم تغذیه یادآور شد: مصرف کره و مربا، سرشیر و دیگر صبحانههای چرب اگر زیاد نباشد مشکلی ایجاد نخواهد کرد اما مصرف تخم مرغ و رب گوجه به دلیل احتمال ایجاد مشکلات گوارشی توصیه نمیشود.
بابا جعفری گفت: شیرینیهای طبیعی مانند خرما و عسل خوب است و صرف یک لیوان آبمیوه طبیعی میتواند انرژی بالایی به داوطلبان بدهد.
او یادآور شد: به طور کلی بهتر است صبحانه یک ساعت پیش از کنکور میل شود تا در این فاصله هضم و انرژی آن آزاد شود، زیاد خورده نشود چرا که سوءهاضمه و نفج به دنبال میآور د و کم نباشد چون منجر به افت انرژی داوطلب در میانه آزمون میشود.
باباجعفری درباره خواب شب کنکور نیز گفت: بهتر است داوطلبان در این شب زود بخوابند تا با تامین نیاز آنها به خواب کافی، سرحال برخیزند و در جلسه آزمون حاضر شوند.
توصیههایی برای آمادگی روانی داوطلبان پیش از ماراتن کنکور
دکتر کیمیا خدابخشی روانشناس بالینی و مشاور مرکز مشاوره آموزش و پرورش فارس نیز در گفتوگو با ایرنا توصیههایی برای کنترل استرس و آمادگی روانی داوطلبان پیش از آزمون سراسری ارائه کرد.
او با بیان اینکه میزانی از اضطراب پیش از آزمون سراسری طبیعی است، به داوطلبانی که در این میزان استرس دارند توصیه کرد: از مصرف کافئین بپرهیزند.
این روانشناس ادامه داد: انجام دورههای مدیتیشن نیز در این زمینه میتواند موثر واقع شود به این شکل که داوطلب در چند مرحله چشمان خود را ببندد و شمار معکوس انجام دهد و در این هنگام تصور کند که با آرامش در حال پایین آمدن از پلههای یک عمارت بزرگ است.
خدابخشی اضافه کرد: این افراد میتوانند ترسهای خود که منجر به ایجاد استرس میشود را بر روی کاغذ بنویسند؛ اینکه اگر در آزمون سراسری امسال پذیرفته نشود چه اتفاقی برای او میافتد؟ آیا فردا خورشید طلوع نمیکند، او بر نمیخیزد، دنیا برای او به پایان رسیده است؟ آیا باید در آزمون امسال قبول شود؟ یا اینکه موقعیتهای دیگری نیز وجود دارد.
به گفته او داوطلب باید با پایخ به این سوالات و اینکه امکان شرکت مجدد در کنکور را دارد یا موقعیتهای دیگری نیز پیش رو دارد، کنکور امسال را نقطه پایانی برای خود نبیند چرا که این امر استرس او را تقویت میکند.
این روانشناس بالینی با اذعان به اینکه انجام هر کار ویژهای برای تمرکز فکر در شرایط کنکور، استرس را افزایش میدهد، پیشنهاد کرد: داوطلبان در روز منتهی به کنکور و ساعتهای پیش از آن روند عادی زندگی خود را داشته باشند، از مرور درسی بپرهیزند، خواب کافی داشته باشند و غذای کافی و سبک بخورند و اگر موسیقی آنها را آرام میکند، در مسیر خانه تا حوزه امتحانی آهنگهای مورد علاقه خود را گوش کنند.
خدابخشی به آن دسته از داوطلبان گروههای آموزشی که آزمون آنها در روز دوم است نیز توصیه کرد: روز قبل کنکور از شبکههای اجتماعی فاصله بگیرند چرا که ممکن است در این فضا درباره سخت بودن سوالات کنکور بحث و گفتوگو و منجر به افزایش استرسشان شود.
به گفته نماینده سازمان سنجش در استان فارس ۷۰ هزار و ۹۲۶ داوطلب این استان فارس در نوبت دوم آزمون سراسری ۱۴۰۲ فردا و پس فردا بر سر جلسه آزمون سراسری حاضر میشوند که پرشمارترین آنها داوطلبان گروه آزمایشی تجربی و کم جمعیتترین آنها داوطلبان هنر هستند.
فردا ماراتن کنکور سراسری در ۱۴۵ حوزه فرعی ۳۷ شهرستان فارس همزمان با سراسر کشور آغاز میشود.