به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، محمدصادق خیاطیان روز سه شنبه در دیدار با جمعی از مدیران کل وزارت امور خارجه در محل این صندوق با بیان اینکه اقتصاد و تجارت در کنار علم و فرهنگ، ابزارهای سیاست خارجی هستند، گفت: توسعه صادرات دانشبنیانها را نباید صرفاً به کنشهای بین دولتها محدود کنیم و باید از توان بخش خصوصی بهره بگیریم.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی تصریح کرد: بینالمللیسازی شرکتهای دانشبنیان مستلزم داشتن رویکرد تخصصی در این حوزه است، بنابراین در کنار دیپلماسی اقتصادی، علمی و فناورانه، باید دیپلماسی دانشبنیان را هم فعال کرد.
وی با تاکید بر اینکه شرکتهای دانشبنیان در سال اخیر رشد قابل توجهی داشتهاند، افزود: اکوسیستم دانشبنیان کشور به بلوغ رسیده و نمایندگیهای ایران در سایر کشورها میتوانند به بینالمللیسازی این شرکتها کمک کنند.
خیاطیان حوزه دانشبنیان را بستر مناسبی برای تعامل با ایرانیان مقیم خارج از کشور دانست و تاکیدکرد: باید از ظرفیت آنها برای سرمایهگذاری در طرحهای دانشبنیان در داخل و خارج از کشور استفاده کنیم.
وی همچنین افزود: با جدیت به دنبال افزایش ۶ برابری صادرات محصولات دانشبنیان در پنج سال آینده هستیم. تحقق این هدف مستلزم همکاری و همافزایی با نهادهای مختلف به ویژه وزارت امور خارجه است.
فراهم کردن بسترهای لازم برای توسعه صادرات دانشبنیانها
مدیرکل شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور نیز در این نشست گفت: ما در وزارت امور خارجه وظیفه داریم بسترهای لازم برای توسعه صادرات و به ویژه صادرات دانشبنیان را فراهم کنیم.
عبدالله سهرابی نقشآفرینی ارکان وزارت امور خارجه در بینالمللیسازی شرکتهای دانشبنیان را نیازمند آشنایی هرچه بیبشتر مدیران و کارشناسان این وزارتخانه بهویژه، رایزنان اقتصادی با توانمندیها و دستاوردهای شرکتهای دانشبنیان دانست.
وی تاکیدکرد: لازم است بانک اطلاعات دستاوردها و توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان صادراتی در اختیار نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در بازارهای هدف قرار گیرد.
مدیرکل شورای عالی امور ایرانیان خارج از کشور گفت: ارتباط با دستگاه سیاست خارجی نباید به این نشست ختم شود و ضرورت دارد یک تقویم کاری مشترک تا پایان سال داشته باشیم.
استفاده از سرمایههای داخلی و خارجی برای توسعه صادرات دانشبنیان
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در این نشست ضمن ارائه گزارشی از فعالیتهای این صندوق، به فعالیت نزدیک به ۹ هزار شرکت دانشبنیان در کشور اشاره کرد و گفت: مجموع کل فروش این شرکتها به ۴۳۵ هزار میلیارد تومان (همت) رسیده است و بیش از ۲۶۶ هزار نفر در این شرکتها مشغول فعالیت هستند.
سیاوش ملکیفر همچنین به ۷۷ خدمت ارائه شده توسط صندوق نوآوری و شکوفایی اشاره کرد که شامل ۱۹ خدمت در حوزه تسهیلات، ۶ خدمت در حوزه ضمانتنامهها، ۸ خدمت در حوزه سرمایهگذاری و ۴۴ خدمت در حوزه توانمندسازی است.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی، بیشترین توان صادراتی شرکتهای دانشبنیان را در حوزههای حوزه دارو و تجهیزات پزشکی؛ ماشینآلات؛ مواد پیشرفته و پتروشیمی؛ برق و الکترونیک عنوان کرد.
وی همچنین خواستار همکاری و تعامل نزدیکتر با وزارت امور خارجه برای استفاده از ظرفیت ایرانیان مقیم خارج از کشور؛ آشنایی با نیازهای کشورهای مختلف و ارسال هیأتهای تجاری به این کشورها؛ استفاده از سرمایههای داخلی و خارجی برای توسعه صادرات دانشبنیان شد.
استفاده از ظرفیت ایرانیان مقیم خارج از کشور
محمدحسن حبیب الهزاده دستیار وزیر و مدیرکل مدیترانه و شرق اروپای وزارت امور خارجه نیز در این نشست بر توسعه همکاری با صندوق نوآوری وشکوفایی به خصوص استفاده از ظرفیت ایرانیان مقیم ترکیه تاکید کرد.
مهدی شوشتری دستیار وزیر و مدیرکل غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه نیز تاکید کرد: ضرورت دارد ارتباط نزدیکتری بین صندوق و سازمان توسعه تجارت با هدف تعامل بهتر در زمینه برگزاری نمایشگاه و ایجاد پاویون شکل بگیرد. همچنین پیشنهاد میکنیم یکی از نمایندگیهای ایران در هر منطقه به عنوان هاب انتخاب شود، به عنوان مثال، کشور الجزایر به عنوان هاب شمال آفریقا انتخاب شود.
عیسی کاملی دستیار وزیر و مدیر کل آمریکای وزارت امور خارجه نیز بر ضرورت شناسایی درست ظرفیتها و توانمندیهای کشور و معرفی این ظرفیتها از طریق سفرا و رایزنان کشور و همچنین لزوم استفاده از از ظرفیت ایرانیان مقیم آمریکای شمالی و آمریکای لاتین تأکید کرد.
ولیالله محمدی نصرآبادی مدیرکل آفریقای وزارت امور خارجه نیز بر ضرورت ایجاد هاب منطقهای در قاره آفریقا به عنوان قارهای با جمعیت بسیار جوان و درحال توسعه و لزوم درنظر گرفتن برنامه خاص برای این منطقه تأکید کرد.