مهاباد - ایرنا - رییس اداره حفاظت محیط زیست بوکان گفت: امسال محصول ۱۶ هکتار از مزارع گندم کشت شده در اراضی پناهگاه حیات وحش «دشت سوتاو حمامیان» این شهرستان برای حفاظت از جوجه میش‌مرغ‌ها خریداری شد.

آوات بازیار روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: مبلغ لازم برای خرید محصول این اراضی از ردیف بودجه اختصاص یافته به احیای جمعیت میش‌مرغ که از سوی سازمان حفاظت محیط زیست و با تلاش و پیگیری‌های مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان‌غربی تامین اعتبار شده، پرداخت شده است.

وی ادامه داد: با خرید گندم مزارع این منطقه، کار برداشت محصول در این اراضی برای حفاظت از جوجه میش‌مرغ‌هایی که در این منطقه زندگی می‌کنند، دیرتر و در آخر مرداد انجام خواهد شد.

رییس اداره حفاظت محیط زیست بوکان افزود: میش‌مرغ‌ها پس از انتخاب جفت در فصل بهار، اواسط اردیبهشت ماه شروع به تخمگذاری می‌کنند که تقریبا چهار هفته زمان برای تفریخ تخم‌ها و بعد از آن برای اینکه جوجه‌های میش مرغ بتوانند پرواز کنند، حدود ۲ ماه زمان لازم است.

بازیار اضافه کرد: همزمان بودن این اتفاق با برداشت محصولات کشاورزی در پناهگاه حیات وحش دشت سوتاو باعث شده تا سازمان حفاظت محیط زیست برای اینکه جوجه‌های میش‌مرغ از آسیب شکارچیان طبیعی خود و گزند آسیب‌های انسانی بویژه هنگام برداشت محصول به دور بوده و پناهگاهی برای استتار و استراحت و تغذیه داشته باشند، نسبت به خرید محصول گندم اقدام کند.

وی یادآور شد: خریداری محصول گندم در سال‌جاری و زمین‌های کشاورزی که سال گذشته خریداری شده دستاوردی بزرگ برای خانواده محیط زیست ایران است.

بازیار گفت: دوره‌های توجیهی برای کشاورزان و کمباین‌داران این منطقه نیز برگزار شده و کمباین‌ها در این منطقه هنگام شب حق فعالیت ندارند و در مزارعی که احتمال وجود کلونی میش‌مرغ‌ها وجود دارد قبل از درو کشاورزان یا اعضای انجمن‌های زیست محیطی یا محیطبانان مسیر رفت و برگشت کمباین را بررسی می‌کنند.

به گزارش ایرنا، سال گذشته نیز در راستای حفاظت و صیانت از گونه در خطر انقراض میش‌مرغ، ۳۸ هکتار از زمین‌هایی کشاورزی واقع شده در زیستگاه این پرنده در روستای "حمامیان" و منطقه دشته سوتاو این شهرستان خریداری شده بود.

این پرنده در سال‌های گذشته به دلیل محدود شدن زیستگاه‌های طبیعی، شکار بی‌رویه و اختلال در مناطق زیست و تخم‌گذاری آن در معرض خطر انقراض بوده و به همین دلیل اکنون در فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت از جمعیت و منابع طبیعی جهان قرار گرفته است.

شکار بی‌رویه، تخریب زیستگاه، تبدیل زمین‌های دیم به آبی (مکانیزه شدن کشاورزی) باعث کاهش بی‌رویه نسل این گونه در دهه‌های اخیر شده و جمعیت آن تنها محدود به شهرستان بوکان در جنوب آذربایجان‌غربی شده است.

زیستگاه این گونه جانوری به شدت تحت‌تاثیر فعالیت‌های کشاورزی، چرای دام و تغییرات کاربری اراضی است لذا اقدامات حفاظتی باید مبتنی بر مدیریت فعالانه زیستگاه و حفظ منابع وسیع از اراضی بدون کشت و کار باشد.

میش مرغ، بزرگترین پرنده پروازی در کشور به شمار می رود، این پرنده لانه خود را روی زمین درست میکند که متاسفانه زمان جوجه‌آوری آنها با برداشت محصول در مزارع همزمان می‌شود؛ از این رو در بسیاری از موارد لانه‌هایشان زیر تیغ کمباین‌ها تخریب و جوجه هایشان تلف می‌شوند.

این پرنده در دشت‌های وسیع بی‌درخت، زمین‌های استپی و کشتزارهای پهناور و علفزارهای بوکان در آذربایجان‌غربی زندگی می‌کند؛ این پرنده بومی ایران است که با طول بدنی حدود یک متر و وزنی بیش از ۱۵ کیلوگرم شباهت زیادی به بوقلمون دارد.

در بوکان بین ۲۰ تا ۳۰ قطعه میش‌مرغ مشاهده شده است که به طور عمده در زیستگاه‌های این پرنده در «دشت حمامیان»، «سه‌کانیان»، «اینگیجه» و روستای «بوگه به‌سی» هستند.

بوکان در جنوب آذربایجان‌غربی واقع شده است.