به گزارش خبرنگار ایرنا، علی شهبازی روز پنجشنبه در بازدید تعدادی از شیوخ و کشاورزان مناطق پایین دست سد کرخه از آخرین وضعیت تنش آبی این سد افزود: سد کرخه با ظرفیت پنج میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب ظرفیت، بزرگترین سد خاکی خاورمیانه است که وظیفه تامین آب ۲۰۰ هزار هکتار از اراضی پایین دست سد را به عهده دارد.
وی ادامه داد: آب ذخیره شده در این سد جوابگوی کشت تابستانه و پاییزه نیست به همین دلیل پس از نشستهای مختلف با نخبگان کشاورزی و همچنین توجه به اهمیت تامین آب پاییزه، کشت ۴۰ هزار هکتار با رعایت الگوی کشت و پرهیز از کشت محصولات پرآب بر در پایین دست سد کرخه تصویب شد.
معاون طرحهای جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان اظهار کرد: شبکه آبیاری پایین دست کرخه بسیار گسترده و شامل صدها کیلومتر رودخانه، شبکه و کانال آبرسانی است به همین دلیل در صورت برداشت آب بیش از سهمیه تعیین شده در دورترین نقاط پایین دست سد کرخه مشکل ایجاد میشود.
وی افزود: سد و حوضه آبریز کرخه در سه سال گذشته با خشکسالی بسیار شدید مواجه بود که این شرایط اگرچه به دلیل بارشهای مناسب و صرفه جوییهای ناشی از عدم کشت تابستانه مقداری بهبود یافته ولی همچنان این سد از شرایط خشکسالی عبور نکرده است.
تامین ۸۵۰ میلیون مترمربع از منابع سد کرخه برای کشت تابستانه تعیین شد
شهبازی تصریح کرد: پس از ارزیابی و نشستهای متعدد و بررسی دقیق ذخیره آبی سد کرخه در نهایت ۸۵۰ میلیون مترمربع از منابع سد کرخه برای ۴۰ هزار هکتار کشت تابستانه با رعایت الگوی کشت محصولهای کم آب بر تخصیص داده شد.
وی با بیان اینکه کشت شلتوک به دلیل نیاز آبی فراوان جزو محصولهای ممنوع برای تابستان امسال در حوضه آبریز پایین دست سد کرخه است، افزود: توزیع آب باید به صورت عادلانه باشد و علاقه برخی کشاورزان برای کشت شلتوک نباید موجب به خطر افتادن نیاز آبی دیگران شود.
معاون طرحهای جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان گفت: کشت تابستانه، کشت اصلی کشاورزان خوزستان نیست و تنها بخشی از کشاورزان استان در تابستان اقدام به کشت میکنند این در حالی است که تمام کشاورزان استان در پاییز اقدام به کشت میکنند به همین دلیل تامین آب کشت پاییزه اهمیت بسیار بیشتری نسبت به کشت تابستانه دارد.
تشکیل قرارگاههایی برای مدیریت سهمیه آب شهرستانهای حوضه کرخه
شهبازی با تاکید بر لزوم همراهی کشاورزان برای مدیریت آب در حوضه پایین دست کرخه گفت: قرارگاههایی در تمام شهرستانهای حوضه آبریز سد کرخه به ریاست فرماندار همان شهرستان به منظور مدیریت زمان و مکان تخصیص حقابه ایجاد شده است.
وی ادامه داد: تصمیم گیری الگوی زمانی و مکانی حقابه کشت تابستانه بر اساس الگوی کشت و سهمیه آب تخصیص یافته به هر شهرستان توسط این قرارگاهها انجام میشود و بر اساس مصوبههای این قرارگاه تامین آب در دستور کار قرار میگیرد تا حقابه ۴۰ هزار هکتار کشت تابستانه به خوبی مدیریت شود.
رهاسازی ۲۵۰ میلیون مترمکعب از سد سیمره برای کمک به کرخه
معاون طرحهای جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان تاکید کرد: آب آشامیدنی، تامین حقابه تالاب هورالعظیم و همچنین آب مورد نیاز هزاران راس دام سنگین که در پایین دست کرخه هستند اولویت تامین آب تابستانه سد کرخه هستند که در این زمینه همراهی کشاورزان برای مدیریت آب موجود در پشت سد کرخه ضروری است.
وی ادامه داد: سه سال خشکسالی در کرخه حوضه آبریز کرخه موجب شده تا در این مدت حداکثر بهرهبرداری از آب ذخیره شده سد کرخه و سیمره انجام شود به گونهای که در آذرماه سال گذشته این ۲ سد به حداقل تراز خود در تمام دوره بهرهبرداری رسیدند.
شهبازی برنامهریزی یکپارچه آب کرخه را یکی از الزامهای اساسی برای تامین نیازهای آبی خوزستان دانست و افزود: ۲۵۰ میلیون مترمکعب از ذخیره سد سیمره برای کمک به سد کرخه در تابستان تخصیص داده شده که رهاسازی آب از این سد و ذخیره آن در کرخه آغاز شده است.
به گزارش ایرنا، شیوخ و معتمدان منطقه حوضه آبریز پایین دست کرخه با حضور در تاج سد آخرین وضعیت آبی سد کرخه را از نزدیک مشاهده کردند.
از اواسط اردیبهشت ماه با پایان فصل بارشها و کاهش محسوس حجم آب ورودی به پشت سد کرخه و قطعی شدن ادامه دار بودن تنش آبی در سد کرخه تاکنون نشستهای مختلفی با حضور شیوخ، فرمانداران، نخبگان و کشاورزان پایین دست سد کرخه به منظور تشریح آخرین وضعیت کرخه و اقناع افکا عمومی برای همراهی با مسوولان به منظور مدیریت آب ذخیزه شده سد کرخه در محل این سد برگزار شده است.
شورای کشاورزی خوزستان به منظور مساعدت در معیشت کشاورزان، کشت ۴۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی حوضه آبریز کرخه به شرط رعایت الگوی کشت و ممنوعیت کشت شلتوک را تصویب کرده است.
کشت ۶ رقم محصول شامل ذرت، سبزی، صیفی، حبوبات به ویژه ماش و لوبیا، کنجد و همچنین سورگم به عنوان الگوی کشت حوضه آبریز کرخه در تابستان امسال تعیین شدهاند.
سد کرخه با گنجایش بیش از پنج میلیارد مترمکعب آب، بزرگترین سد خاکی غرب آسیا است که در محدوده شهرستان اندیمشک قرار دارد.
در ۲ سال اخیر تامین حقابه زیست محیطی تالاب ۴۵۰هزار هکتاری هورالعظیم که ۱۵۰هزار هکتار آن در محدوده خاک جمهوری اسلامی ایران است به علت خشکسالی شدید و بیسابقه با چالشهای اساسی رو به رو بوده است.
سال گذشته نیز به دلیل تنش آبی جدی سد کرخه، در حوضه آبریز این سد ممنوعیت کشت تابستانه اعلام و اعمال شد.
هم اکنون به جز سد کرخه سایر سدهای خوزستان در وضعیت بسیار مناسبی قرار دارند.
حوضه آبریز کرخه در بین پنج استان مشترک است و ۵۰ هزار کیلومترمربع وسعت دارد که از کردستان شروع و به تالاب هورالعظیم ختم میشود.