به گزارش خبرنگار ایرنا؛ فیلم کوتاه مدتهاست جای خود را در میان علاقهمندان به هنر سینما در شهرستان ملایر باز کرده و مسیری پُرفراز و نشیب پشت سر گذاشت تا به امروز که آغاز مسیر رشد و بالندگی آن است برسد، راهی که دروازههای ساخت فیلم بلند را به روی سینماگران این شهر گشود.
ملایر سینماگران بزرگی را در دامان خود پرورش داده، اما تعالی در حوزه فیلم کوتاه در این شهرستان امروز بیش از هر زمان دیگری نمود پیدا کرده، آن هم به واسطه تلاش هنرمندی که از فیلم کوچه مقابل دوربین هشت میلیمتری قرار گرفت، تا به امروز که رشد کرد و این سرآغاز یک مسیر تازه برای «امید وفایی» کارگردان حرفهای و باتجربه فیلم کوتاه شد.
یکی از دغدغههای جدی «امید وفایی» همواره ساخت و تولید اولین فیلم رسمی و بلند سینمایی بود که به گفته او، به دلایل مشکلات مالی و دیگر مسائل، فضایی را به وجود آورد که نتوانست فیلم بلند سینماییاش را بسازد، اما فستیوال انجمن سینمای جوانان ایران با عنوان «جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران» فتح بابی شد تا این کارگردان حرفهای فیلم کوتاه، قدم در راهی بگذارد که همیشه آرزویش را داشت و این افتخار را برای زادگاهش ملایر رقم بزند.
اعتبارنامه ساخت اولین فیلم بلند سینمایی همراه با تامین هزینه تولید با نگاه خوب مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران، مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی و حمایتهای معاونت امور سینمایی در سیونهمین جشنواره و در حاشیه مروری بر آثار این کارگردان موفق ملایری، برای "امید وفایی" صادر شد و بار دیگر ملایر را در حوزه هنر سینما بر سکوهای نخست نشاند.
در همین رابطه و به بهانه هفته فیلم و عکس گفت و گویی صمیمی با "امید وفایی" کارگردان فیلم کوتاه و رئیس انجمن سینمای جوانان ملایر داشتیم که در پی میخوانید:
ایرنا: بر چه اساس موفق به کسب اعتبارنامه تولید اولین فیلم بلند سینمایی خود شدید؟
وفایی: سال گذشته با نگاه بلند مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران و مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی، اعتبارنامه تولید چهار فیلم بلند سینمایی در کشور صادر شد که یکی از اعتبارنامهها مربوط به شهرستان ملایر از استان همدان بود و موفق شدم پس از سالها فعالیت در حوزه فیلم کوتاه، مجوز ساخت اولین فیلم بلند خود را کسب کنم.
به طور حتم برای کسب مجوز فیلم بلند سینمایی، شاخصهایی همچون تجربه، تعهد، استعداد، هنر و تلاش ملاک قرار میگیرد که با توجه به سوابق کاری و داشتن این شاخص ها در تولید فیلم کوتاه و سیاستهای حمایتی بنیاد سینمایی فارابی برای ورود نسل جوان به عرصه تولیدات حرفهای سینما، موفق به اعتبارنامه تولید اولین فیلم سینمایی شدم.
پیرو این اعتبارنامه، به عضویت باشگاه فیلم اولیهای بنیاد سینمایی فارابی درآمدم و از اعتبار تامین هزینه تولید اولین فیلم سینمایی در صورت تصویب فیلمنامه در این بنیاد بهرهمند خواهم شد و ملایریها یک فیلم اولی در حوزه سینما خواهند داشت، افتخاری بزرگ برای استان همدان و شهرستان ملایر که در غرب کشور موفق به کسب این موفقیت شد.
ایرنا: امروز همان زمان مد نظر شما برای ساخت فیلم بلند سینمایی شماست؟
وفایی: یک اثر باید برای نمایش به تکامل برسد و زمانی که این سیر تدریجی را کامل نکند، اثری ناقص بشمار میآید، در حوزه فیلم بلند با آگاهی از این موضوع که سالهای گذشته و با توجه به سوابق کاری میتوانستم مجوز ساخت و تولید را بگیرم اما اقدام نکردم، چراکه معتقدم اگر قرار است در حوزه سینما وارد فیلمهای بلند شویم، باید حضوری خوب و قدرتمند داشت تا بتوانیم فیلمی با ساختار و متناسب با اندیشههایمان بسازیم.
فکر میکنم با توجه به گذشت زمان و تولیدات در ژانرهای (محتوا) مختلف، امروز زمان و شروع بسیار خوبی برای من است که فیلم بلند سینمایی بسازم و این امر از سوی بنیاد سینمایی فارابی فراهم شد تا بتوانم یک شروع خوب در حوزه فیلم بلند سینمای رقم بزنم و امیدوارم این اعتمادی که امور سینمایی به من دارد را با ساخت اثری قابل تامل جبران کنم.
ایرنا: از فیلمنامه فیلم سینمایی خود بگویید؟ در چه مرحلهای از کار قرار دارد؟
وفایی: فیلمنامه با موضوع اجتماعی است، اما هم موضوع و هم طرح هنوز تصویب نشده و پیشبینی من این است که نگارش فیلمنامه زمستان امسال تایید و اواخر امسال یا اوایل سال آینده ساخت فیلم کلید بخورد و به جشنواره فیلم فجر برسد.
اولین فیلم بلند سینمایی من در حوزه زنان است و امیدوارم بتوانم جایگاه ویژه و زیستی زن را در جامعه بازنگری کنم، البته یک فیلم دیگر نیز با موضوع پلیسی دارم، اما چون هزینه ساخت آن سنگین است، هم اینک مد نظرم نیست.
اوج فیلم در حمله عراق به خرمشهر است و در این فیلم زن به شدت مسئولیتپذیر است و بخشهایی از لوکیشینها در تهران و بخشی از فیلم نیز که در جنگ اتفاق میافتد، در جنوب و خرمشهر فیلمبرداری خواهد شد.
ایرنا: فرق فیلم کوتاه و فیلم بلند از نظر شما چیست و آیا هر دو یک اثرگذاری را دارند؟
وفایی: خصلت فیلمهای کوتاه در موضوع و تولید محتوا، ساختارشکن است و برخی از موضوعاتی که در فیلم کوتاه مطرح میشود در فیلم بلند نیست و این به خاطر نگاههای تربیتی، آموزشی و جامعهشناسی است و جای گفتمان برخی از صحبتها و نقدها در حوزه اجتماع در فیلم بلند نیست.
اما فیلم کوتاه به شدت قابلیت دیدن این نوع نگاه را دارد و نگاهها خیلی مردمیتر است و چنانچه مردم با «پاتوق فیلم» آشنا شوند، میتوانند خیلی از دردهای مشترک و نگاههای امیدوارانه را در همین فیلمهای کوتاه ببینند.
معتقد هستم یک هنرمند موظف است فضای اجتماعی که در آن زندگی میکند را بازتاب دهد، ممکن است این کار در قالب یک ژانر به خصوص، فیلم ترسناک، اکشن و یا ژانرهای مختلفی باشد، اولویت من برای یک شروع خوب، با توجه به موضوع اجتماعی و دغدغهای است که در کف اجتماع وجود دارد، چه در قالب فیلم کوتاه و چه فیلم بلند.
ایرنا: از پاتوق فیلم گفتید و اثرگذاری آن در نوع نگاه مردم به جامعه، بیشتر در این باره توضیح دهید؟
وفایی: در حوزه فیلم کوتاه انجمن سینمای جوانان تهران در اقدامی ارزشمند، «پاتوق فیلم» را راهاندازی کرد، در گذشته نمایش فیلمها در یک محدوده جغرافیایی خاص مثل انجمن سینمای جوانان اکران میشد و فقط برای کسانی که در این حوزه فعالیت میکردند، بود و در این راستا تهران به این نتیجه رسید که فیلمها به عموم مردم معرفی شود.
در همین رابطه پاتوق فیلم اجرایی و باکسبندی و تعداد باکسها در طول سال در نظر گرفته شد و با قابلیت نمایش در سینما درآمد، با رایزنی گروه بهمن سبز، این اجازه داده شد که یک سانس رایگان در سینما، نمایش فیلم کوتاه داشته باشیم.
پیرو این تصمیم، پاتوق فیلم در ملایر با تعامل و همراهی بسیار خوب مدیر سینما بهمن، روزهای چهارشنبه هر ۲ هفته یکبار از ساعت ۱۶ تا ۱۸ عصر در سینما بهمن در نظر گرفته شد و چهار فیلم کوتاه اکران و سپس فیلمها مورد نقد و بررسی قرار میگیرند.
تلاش میکنیم مردم بیایند و به صورت رایگان از این فیلمها دیدن کنند و نظر و پیشنهاد خود را ارایه دهند، نگاهمان این است که در ملایر فرهنگ فیلم کوتاه را تقویت کنیم و با این نگاه، تاکنون در پاتوق فیلمهایی که برگزار شده، حداقل هر جلسه حدود ۶۰ نفر شرکت کردند که به اذعان کارشناسان این حوزه در استان همدان، استقبال در ملایر در مقایسه با استان بسیار خوب بوده و امیدواریم روز به روز گستردهتر شود.
به اعتقاد من همزمان با اکران فیلم کوتاه در سینما، حوزه فیلم بلند سینمایی را نیز در کنار پاتوق فیلم رونق میدهیم و در کنار هم یک فعالیت خوبی در حوزه سینما و فیلم انجام خواهد شد.
ایرنا: هفته فیلم و عکس از دیگر ابتکارات خوب و جالب انجمن سینمای جوانان ایران است که میتواند در معرفی هنرمندان و آثار نقش مهمی ایفا کند، در این زمینه نظرتان چیست؟
وفایی: هفته فیلم و عکس هر ساله در طول سال در سراسر کشور برگزار میشود، اما زمان آن در شهرها متفاوت است و در تمام شهرهایی که دفاتر انجمن سینمای جوانان مستقر است، هفته فیلم و عکس را برگزار میکنند.
هفته فیلم و عکس در شهرستان ملایر از ۲۰ تیرماه با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ملایر شروع میشود و مرکز آموزش هنر برای پخش فیلمها از ۲۰ تا ۲۲ تیرماه و گالری مجتمع فرهنگی و هنر ارشاد اسلامی برای نمایش عکس در نظر گرفته شده و از ۲۰ تیر به مدت یک هفته این نمایشگاه برای بازدید عموم دایر است.
ایرنا: برپایی هفته فیلم و عکس چه مزیتی برای مردم و به ویژه هنرمندان دارد؟
وفایی: خوبی هفته فیلم و عکس این است که فضایی مهیا میکند تا فیلمسازان و عکاسان و به ویژه هنرمندان حوزه تصویربرداری و سینما در یک جا جمع شوند و به تبادل نظر و نقد و بررسی آثار بپردازند، این جمع شدن باعث فعال شدن مجموعههای فرهنگی و هنری در حوزه جوانان نیز میشود.
یکی از کارهای خوب انجمن سینمای جوانان ایران، زنده نگه داشتن روحیه هنر و فرهنگ فیلمسازی و عکاسی در این حوزه است و چنانچه این اتفاقات به واسطه برپایی هفته فیلم و عکس نمیافتاد، به مرور زمان انجمن و برنامههای فرهنگی و هنری در حوزه سینما تبدیل به یک حالت مستهلک میشد و از بین میرفت، در حالیکه هفته فیلم و عکس موجب زنده نگه داشتن این روحیه و این روند شد.
در همین رابطه وُرک شاپهای (دوره های آموزشی) تخصصی در سه دسته فیلمنامه، کارگردانی و تصویربرداری همزمان با هفته فیلم و عکس در ملایر در کنار وُرک شاپهای یکروزه در انجمن سینمای جوانان به مدت سه روز برگزار میشود و از مربیان و اساتید خبرهای دعوت کردهایم.
در پایان هفته فیلم و عکس از فیلمسازان به ویژه بازیگران و فعالان حوزه نمایش و تئاتر ملایر که همکاری صمیمانهای با ما داشتند و از حضور گرم و صمیمی آنها در کنار فیلمسازان فیلم کوتاه تجلیل می شود.
ایرنا: چه تعداد فیلم و عکس در هفته فیلم و عکس ملایر اکران و برای عموم دایر میشود؟
وفایی: در حوزه نمایش فیلم کوتاه، بیش از ۳۰ فیلم پخش میشود که ۱۳ فیلم تولیدات انجمن سینمای جوانان ملایر است و به تازگی ساخته شدهاند و اولین نمایش آنها در هفته فیلم و عکس است و برخی دیگر از فیلمها اولین کارهای فیلمسازان جوان است و مابقی فیلمها باکسبندی فیلمهای جشنواره بینالمللی تهران در سال گذشته است که در چهار سانس طی سه روز از ساعت ۱۶ تا ۱۹ عصر به نمایش در میآید.
در حوزه عکس نیز پس از املاک فراخوان به مجموعه کانون عکاسان ملایر، حدود ۲۵۰ فریم عکس به دبیرخانه رسید که از این تعداد حدود ۴۰ فریم عکس با موضوع آزاد برای نمایشگاه هفته فیلم و عکس انتخاب شد.
نگاه ما این است که نمایشگاه عکس را از مجموعه گالری و از یک فضای بسته بیرون ببریم تا ارتباط بسیار خوبی با مردم داشته باشیم که مردم عادی بتوانند از این عکسها استفاده کنند.
در دهه ۷۰ نمایشگاه عکس را در بلوار پارک سیفیه میبردیم و مردم به راحتی عکسها را میدیدند، برای آنها طرح سوال و ذهنشان درگیر میشد و به جای مشاهده هنر عکاسی در حوزه شبکههای اجتماعی، با یک زاویه متفاوتی عکس را میدیدند و استقبال خوبی هم میشد.
پس از ۳۰ سال تلاش داریم دوباره این نمایشگاه را در بلوار پارک و باغ تاریخی سیفیه احیا کنیم و در طرحی خلاقانه نیز در نظر داریم در آینده نزدیک نمایشگاه عکسی را در عمارت تاریخی منصوری با همان شکل کنونی برپا کنیم که شهرداری ملایر و میراث فرهنگی قول مساعدت دادهاند، مردم و مسئولان هر دیدگاه و نظری دارند، ارایه دهند و بتوانیم عکس و فیلم را با نگاه اجتماعی مردم پیوند بزنیم.
ایرنا: از دیگر موفقیتها و اقدامات انجمن سینمای جوانان ملایر بگویید؟
وفایی: یکی از خروجیهای این دوره، اعتبار خوبی بود که انجمن سینمای جوانان در بخش تولید اختصاص داد، برای ساخت فیلم اول ۱۵ میلیون تومان، فیلمهای نیمه حرفهای ۷۰ میلیون و فیلم حرفهای ۱۵۰ میلیون تومان اختصاص یافت که سهم ملایر در سال گذشته بالغ بر ۳۰۰ میلیون تومان بود که توانستیم برای ساخت فیلم کوتاه جذب کنیم.
ملایر جز تنها شهرستانهای استان همدان است که موفق شد اعتبار مورد نیاز را برای ساخت فیلم کسب و یکی از بهترین جذبها را داشته باشد و تمامی تجهیزات لازم را نیز در اختیارشان قرار دادیم.
هشت تا ۱۰ فیلم سال گذشته تولید کردیم که یک فیلم حرفهای و مابقی نیمه حرفهای بود و در حوزه تولید نیز امسال ۲ فیلم داریم، فیلمهای «توفیق اجباری» ساخته «علی ترکزبان»، «چندرغاز» از «محمدرضا عبدالملکی» و «اغواگر» ساخته «عباس روزبهانی» تاییده سال ۱۴۰۱ را گرفتند و تولیدشان امسال اتفاق میافتد.
انجمن سینمای جوانان ملایر بیشترین سهم ثبت فیلمنامه را با پنج فیلمنامه در پیچینگ استان و ثبت در پرتال تولید در حوزه فیلمهای حرفهای و نیمه حرفهای دارد و پیشبینی ما این است که تا پایان سال در حوزه تولید، حداقل ۱۰ فیلم ثبتنامی و هشت فیلم اولی داشته باشیم.
ایرنا: برنامهای برای آموزش بیشتر هنرمندان در حوزه فیلم و عکس دارید؟
وفایی: به همت کانون عکاسان ملایر که زیر مجموعه انجمن سینمای جوانان ملایر فعالیت میکند؛ از پاییز امسال تورهای عکاسی آنها راه میافتد، تاکنون بیش از ۷۰ درصد از روستاهای ملایر در قاب تصویر عکاسان نشسته است و با هدف آشنایی با فضای روستاها و علاقهمندی به هنر عکاسی این تورها فعال خواهد شد و روزهای یکشنبه هر هفته در انجمن، جلسه نقد عکس داریم.
همچنین انجمن سینمای جوانان ملایر با برگزاری یک دوره هفت ماهه فیلمسازی، یک دوره فیلمسازی تعاملی و در حوزه تک درس، پنج کلاس عکاسی را برگزار میکند که این آمار تا تیرماه امسال در حوزه آموزش در استان همدان بینظیر است.
از ابتدای امسال تاکنون در حوزه آموزش و کارگاههای فیلم و عکس، پاتوق فیلم، حدود ۲۰۰ نفر را آموزش و جذب فضای انجمن کردیم که برای کلاسها نیز گواهینامه معتبر بینالمللی صادر میشود.
یکی از افتخارات انجمن سینمای جوانان ایران این است که گواهی فیلمسازی با کارشناسی ارشد سینما در دانشگاه معادلسازی شده است، همچنین انجمن سینمای جوانان ایران طبق امضای تفاهمنامه با صندوق اعتباری هنر، بیمه هنرمندان به صورت مستقیم از طریق انجمن سینمای جوانان ملایر انجام میشود و فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان واسطه، حذف شد.
ایرنا: و سخن آخر:
وفایی: همیشه برای ارتقای جایگاه انجمن سینمای جوانان شهرستان ملایر پای کار بوده و هستم و تلاش میکنیم ظرفیتی ایجاد شود که هنرمند بیاید و با عشق و علاقه در حوزه فیلم و عکس فعالیت کند.
در این فضایی که امروز به واسطه تقویت تعامل، همدلی و محبت در بین مجموعه هنرمندان این شهرستان ایجاد شده، انتظارمان این است که هنرمند به معنای واقعی دیده و احساس و عواطفش مورد توجه واقع شود، مسئولان فضا و بستر را برای نقشآفرینی هنرمندان در عرصههای مختلف مهیا کنند.
برای جلوگیری از ورود حاشیهها و آسیبهای مختلف به عرصه فیلمسازی و هنر، باید یک نظارت و نگاه کارشناسی دقیق و جدی نسبت به فضای هنری وجود داشته باشد تا فردی که میخواهد در حوزه هنر فعالیت کند، از سوابق کاری پُربار و پُردانشی برخوردار باشد.
به گزارش ایرنا؛ «امید وفایی» متولد ۱۳۵۵ و دانشآموخته دورههای فیلمسازی انجمن سینمای جوانان ملایر در سال ۱۳۶۹ است، وی در سال ۱۳۸۴ مدرک کارگردانی خود را از دانشگاه سوره اصفهان و تهران دریافت کرد و بهعنوان یکی از فعالترین اعضای انجمن در استان همدان علاوه بر فیلمسازی و عکاسی بهعنوان مدرس فیلمسازی و عکاسی فعالیت دارد و ریاست انجمن سینمای جوانان ملایر و تویسرکان، عضویت خانه سینما و کارشناس هنری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ملایر را در کارنامه خود دارد، او همچنین دبیری جشنواره منطقهای فیلم و عکس ملایر( آگر) را بر عهده داشته است.