تهران-ایرنا- محسن مقصودی گفت: سفرای ما باید بدانند قاره آفریقا و آمریکای لاتین یکی از مهمترین محل های ماموریت است. نباید اینطور تصور شود که این مناطق تبعیدگاه هستند. قبلا نگاه وزارت خارجه این نبود که این مناطق سکوی فرصت‌های اقتصادی است بلکه این مناطق عملا به تبعیدگاه تبدیل شده بود.

محسن مقصودی تهیه کننده‌ مجموعه تلویزیونی «آفریقا؛ سرزمین فرصت‌ها» در گفت‌وگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص اهداف و اهمیت سفر «آیت الله ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور کشورمان به سه کشور آفریقایی و ضرورت توجه بیشتر به ظرفیت‌های این قاره اظهار داشت: کشورهای آفریقایی هم به لحاظ اقتصادی و هم به لحاظ سیاسی و فرهنگی فرصت های زیادی برای کشورمان دارند.

وی گفت: به لحاظ سیاسی این کشورها حدود یک چهارم کشوهای جهان در قاره آفریقا هستند؛ یعنی ۵۴ کشور جهان که در مجامع و رای گیری‌های بین المللی جایگاه مهمی دارند و ایران می‌تواند از کمک این کشورها در جایی که پای حق و حقوق کشورمان بر مبنای آرای کشورها در میان است استفاده کند.

مقصودی ادامه داد: از منظر مبانی انقلابی نیز این کشورها مظلوم و مستضعف محسوب می‌شوند و ذاتا مردم آفریقا علاقه مند به انقلاب اسلامی هستند.

تهیه کننده برنامه ثریا تصریح کرد: از نظر اقتصادی نیز قاره آفریقا بازار بکر و بی نظیری دارد. اگر در بازارهای اروپا و آسیا بازارها اشباع شده و رقابت سنگینی وجود دارد در بازار آفریقا وضعیت متفاوت است. علی رغم اینکه کشورها در این قاره حضور دارند اما همچنان فرصت‌ها زیاد است. ممکن است ده سال دیگر این فرصت را نداشته باشیم و اگر دیر اقدام کنیم که الان هم دیر است و رقبای ما دارند به شدت کار می‌کنند ممکن است فرصت ها را از دست بدهیم.

مقصودی تاکید کرد: قاره آفریقا بازار ۶۰۰ میلیارد دلاری دارد که سهم ایران از صادرات به قاره افریقا تنها ۱.۲ میلیارد دلار است. این رقم نیز در یکی دو سال اخیر که رشد صددرصدی داشته ایم و صادرات کالای ما به این قاره افزایش دو برابری داشته بدست آمده است.

مجری برنامه ثریا افزود: کشور ترکیه ۱۹ برابر ما به قاره آفریقا صادرات دارد. رقم صادرات آنها بیش از ۲۱ میلیارد دلار بوده است؛ پس ما فاصله جدی با بسیاری از کشورها و رقبا داریم.

جبران کاستی‌های دوازده ساله

وی گفت: ما امکان حضور در بازار بکر آفریقا را داریم اما در دوره‌های گوناگون کوتاهی کرده‌ایم و باعث شده بازار را از دست بدهیم. دوازده سال است که روسای جمهور ما به این بازار نرفته‌اند اما سفر کنونی رئیس جمهور به این قاره می‌تواند نقطه عطفی باشد و بتواند بسیاری از کاستی‌ها را جبران کند.

تهیه کننده‌ مجموعه تلویزیونی «آفریقا؛ سرزمین فرصت‌ها» با اشاره به سفرهای خود در سال ۱۳۹۸ به قاره آفریقا گفت: ما در جریان سفر به کشورهای آفریقایی حسرت می‌خوردیم؛ چون ظرفیت‌ها و رقبایی که آنجا کار می‌کردند را می‌دیدیم اما هیچ حضور فعال دیپلماتیکی از جانب رئیس جمهور وقت را شاهد نبودیم.

وی تاکید کرد: دولت گذشته هم آمریکای لاتین، هم آفریقا و هم کشورهای همسایه را رها کرده بود و فقط به چند کشور غربی توجه داشت. تغییر ریل در دیپلماسی دولت سیزدهم اتفاق مهم و مبارکی است و باید قدر آن را بدانیم. اکنون باید این عقب ماندگی ده سال اخیر را جبران کنیم.

مقصودی بیان داشت: سال ۹۸ صادرات ما به آفریقا ۶۰۰ میلیون دلار بود و ترکیه ۱۳میلیارد دلار بود. برزیل با وجود فاصله زیاد با آفریقا ده برابر ما به این کشورها صادرات داشت، دولت هند چهل برابر و چین صدوشصت برابر ما به آفریقا کالا صادر می‌کرد.

بازی برد برد ایران و آفریقا

تهیه کننده برنامه ثریا خاطرنشان کرد: بعد از گذشت چهار سال از سال ۹۸ صادرات ترکیه به کشورهای این قاره دو برابر شده و صادرات ما نیز دو برابر شده است؛ این نشان می‌دهد رقابت تنگاتنگی برای استفاده از بازار آفریقا وجود دارد؛ البته فاصله ما با دیگر کشورها بسیار زیاد است. مثلا فاصله ما با ترکیه بیش از ۲۰میلیارد دلار است. این فاصله زیاد نیز به دلیل کمکاری یک دهه گذشته و به خصوص به دلیل عملکرد دولت تدبیر و امید در آن هشت سال است.

این کارشناس رسانه افزود: دولت گذشته و حامیان آنها در رسانه نیز این فضا را ایجاد کرده بودند که قاره آفریقا قاره فقیری است و منافعی برای ایران ندارد. این کاملا اشتباه است حضور پررنگ کشورهای اروپایی، آمریکا، چینی، هندی، ترکیه و ... نشان می‌دهد این قاره از نظر اقتصادی قاره آینده است.

وی ادامه داد: ما باید یک برنامه راهبردی داشته باشیم؛ نباید نگاهمان این باشد که فقط صادرکننده باشیم بلکه باید واردات مشخص و مورد نیازمان را هم از این قاره داشته باشیم که تراز مثبتی را ایجاد کند. ایران باید با همان نگاه انقلاب اسلامی همکاری با کشورهای مستقل در حوزه‌های علم و فناوری، صنعت و ماشین‌ آلات صنعتی ارتباط برقرار کند تا هم منافع خودمان را ببریم و هم این کشورها نیز مستقل تر بشوند. ما می‌توانیم بازی برد برد با کشورهای آفریقایی داشته باشیم.

مقصودی با اشاره به موفقیت دولت در روابط با همسایگان گفت: دولت سیزدهم در کنار سیاست همسایگی، با کشورهای همسو و هم‌راستا هم مانند کشورهای همسایه می‌تواند تعامل داشته باشد. بالاخره این کشورها کشورهایی هستند که همسایگی اعتقادی و انسانی با ما دارند و زمینه های فرهنگی برای همکاری با ایران در این کشورها بالاست.

تغییر ریل در دیپلماسی اقتصادی

تهیه کننده برنامه ثریا تصریح کرد: آفریقا سرزمین فرصت‌هاست. در حوزه های صنعتی کشاورزی کشت فراسرزمینی، دامپروی و صنایع غذایی ظرفیت های بالایی دارد. ما با قیمت کمتر می توانیم محصولات را وارد کنیم و حتی با کشاورزان آفریقایی شراکت داشته باشیم.

وی ادامه داد: در حوزه معدنی این قاره بی نظیر است و می توان با کار مشترک و قیمت پایین نیاز کشور را از این قاره تامین کنیم. باید این نگاه که آفریقا قاره فقر و سیاه است کنار گذاشته شود. آفریقا آب، طبیعت، معادن و انسان‌های مستقل دارد و ما می‌توانیم توانمندسازی آنها را پیگیری کنیم.

مقصودی تاکید کرد: برخلاف فرانسوی ها و انگلیسی‌ها که این قاره را استعمار کردند نگاه ما بازی برد برد واقعی با این قاره است. این یک آغاز تغییر ریل در دیپلماسی اقتصادی کشور است. سفر رئیس جمهور آغاز یک اتفاق مهم است نه پایان آن.

تهیه کننده‌ مجموعه تلویزیونی «آفریقا؛ سرزمین فرصت‌ها» در پایان خاطرنشان کرد: سفرای ما باید بدانند قاره آفریقا و آمریکای لاتین یکی از مهمترین محل های ماموریت است. نباید اینطور تصور شود که این مناطق تبعیدگاه هستند. قبلا نگاه وزارت خارجه این نبود که این مناطق سکوی فرصت‌های اقتصادی باشد و عملا به تبعیدگاه تبدیل شده بود. صادرات ما به کشورهای آمریکای لاتین در دولت گذشته نزدیک به صفر شده بود و این کشورهای جهان به منطقه فراموش شده تبدیل شده بودند.