تهران- ایرنا- دانشمندانی از دانشگاه «کانزاس» و لابراتوار ملی بروک‌هیون وزارت انرژی آمریکا به پیشرفت مهمی در زمینه جدا کردن مولکول‌های هیدروژن و اکسیژن برای تولید هیدروژن خالص بدون استفاده از سوخت‌های فسیلی دست یافتند.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «سای تک دیلی»، نتایج به دست آمده از واپاشی شیمیایی بر اثر تابشگری یا پرتوکافت (radiolysis)، سازوکار واکنشی برای یک گروه مهم از کاتالیزورهای «شکافنده آب» ارائه کرده است. این پیشرفت علمی، محققان را به تولید هیدروژن خالص از منابع تجدیدپذیر انرژی نزدیک‌تر ساخته است. این امر به طور بالقوه می‌تواند به تامین پایدارتر انرژی در جهان یاری برساند.

«جیمز بلیک‌مور» استادیار شیمی و از مولفان این گزارش تحقیقی می‌گوید: شناخت اینکه واکنش‌های شیمیایی منجر به تولید سوخت‌های پاک مانند هیدروژن چگونه کار می‌کنند، بسیار چالش‌برانگیز است. این تحقیق در واقع اوج پروژه‌ای است که من در سال اول ورود به دانشگاه کانزاس شروع کردم.

وی افزود: مقاله ما داده‌هایی را ارائه می‌کند که با دشواری و از طریق تکنیک‌های تخصصی برای شناخت چگونگی عملکرد یک کاتالیزور خاص برای تولید هیدروژن، به دست آمده‌اند. تکنیک‌های مورد استفاده در دانشگاه کانزاس و همچنین در لابراتور بروک‌هیون کاملا تخصصی هستند. اجرای این تکنیک‌ها به ما امکان داد تا تصویر کاملی از چگونگی تولید هیدروژن از اجزای تشکیل‌دهنده آن – پروتون‌ها و الکترون‌ها – به دست آوریم.

تحقیقات بلیک‌مور پایه و اساس این پیشرفت بوده است. او نتایج کار خود را به آزمایشگاه بروک‌هیون برد تا با استفاده از شیوه پرتوکافت و سایر تکنیک‌ها مورد بررسی قرار گیرد. این آزمایشگاه یکی از دو مرکز در آمریکا است که تجهیزاتی برای آزمایش‌های پالس پرتوکافت دارد.

بلیک‌مور و همکارانش از طریق مطالعه یک کاتالیزور مبتنی بر یک هم‌تافت رودیوم «پنتامتیلسیکلوپنتادنیل» (pentamethylcyclopentadienyl rhodium complex) به این دستاورد رسیدند.

بلیک‌مور خاطرنشان کرد که این یافته‌ها می‌توانند علاوه بر تولید هیدروژن پاک، به بهبود فرایندهای شیمیایی دیگری نیز منجر شوند. این یافته‌ها در مقیاسی بزرگتر می‌تواند در مورد شیمی صنعتی به کار برده شود. این محقق هم اکنون در حال کار روی استفاده از چنین تکنیک‌هایی برای ابداع رویکردهای جدید به منظور بازیافت سوخت‌های هسته‌ای و کار با گونه‌های عناصر آکتینید (actinide) است.