چند روز پس از شکست متجاوزان صهیونیسم در حمله به اردوگاه جنین، «جمعیت دفاع از ملت فلسطین» نشستی تخصصی با عنوان «جنگ جنین و تاثیر آن بر معادلات آینده فلسطین» برگزار کرد؛ نشستی که در آن «ناصر ابوشریف» نماینده جنبش جهاد اسلامی و «حسین رویوران» کارشناس مسائل غرب آسیا به بررسی این موضوع پرداختند.
ابوشریف: پیروزی ما در جنین هنوز یک پیروزی کامل نیست
نماینده جنبش جهاد اسلامی در این نشست گفت: در ارتباط با جنگ جنین دو دیدگاه وجود دارد که یک گروه این جنگ را نقطه تحول بزرگ میدانند و بر آن «نبرد کرامت» نام نهادهاند که البته بین این جنگ با جنگ ۱۹۶۷ میلادی تفاوت زیادی است. در مقابل، برخی نیز بر هزینههایی که این نبرد به جنین وارد کرد، تمرکز کردهاند و از این جهت آن را شکست ارزیابی میکنند.
از نگاه ابوشریف، در واقع اما جنگ اخیر جنین یک تحول و پیروزی بزرگ بود و رژیم صهیونیستی نتوانست به اهداف خود دست یابد و در مقابل، جنگ جنین باعث گسترش و تعمیق نبرد علیه صهیونیستها در مناطق دیگر شد. ۷۱ درصد از مردم کرانه باختری بر ضرورت وجود گردان مسلح در جنین برای مقابله با رژیم صهیونیستی مُهر تایید زدهاند.
وی یک دستاورد و پیروزی را تغییر نگرش نوجوانان و جوانان دانست که در جریان این نبرد، بسیاری از آنان به سمت این پدیده گرایش یافتند.
دستاورد یگر به شیوههای عملیاتی برمیگردد و جنگ چریکی در جنین با کارایی بالا باعث شد که رژیم صهیونیستی به اهداف مورد نظر خود دست نیابد. البته به رغم شرایط دشوار امنیتی و هزینههای گزاف، جنین توانست به پیروزی بزرگی نائل شود.
نماینده جنبش جهاد اسلامی ادامه داد: در مقابل نیز هزینههای زیادی بر صهیونیستها وارد کردیم. بیش از ۶۰ هزار نیروی رژیم صهیونیستی در کرانه باختری مستقر هستند که با تشدید نبرد، شمار آنها افزایش خواهد یافت. بنابراین میبینیم که نبرد جنین هزینه بیشتری را بر اسرائیل تحمیل و وجهه صهیونیستها را بیش از پیش نزد جهانیان مخدوش کرد.
ابوشریف افزود: این پیروزی که در جنین به دست آوردیم البته یک پیروزی کامل نیست. رژیم صهیونیستی هنوز موجودیت دارد. بنابراین نبرد هم چنان تداوم خواهد یافت تا دستاوردهای بیشتری از مسیر مقاومت و جهاد حاصل شود. لازمه آن یک پروژه ملی و واحد فلسطینی است چرا که برخی جریانها اجازه کسب دستاورد را نمیدهند.
نماینده جنبش جهاد اسلامی به برخی موانع موجود نیز اشاره کرد و گفت: متاسفانه تشکیلات خودگردان به طرح دو دولت باور دارد؛ تشکیلاتی که مانع بزرگی در مسیر دستیابی ما به اهدافمان تلقی میشود. مانع دیگر و دلیل نگرانی دیگر ما به حمایت رژیم صهیونیستی از تشکیلات خودگران فلسطین برمیگردد که در نشست اخیر صهیونیستها شاهد آن بودیم.
وی تاکید کرد که ما باید برای تحقق اهداف خود یک دیدگاه واحد فلسطینی ایجاد و بر این اساس، سیاست خود را بازتعریف کنیم. بنابراین گروههای فلسطینی باید وارد صحنه و بازی سیاسی شوند تا عرصه برای تشکیلات خودگران خالی نباشد. البته اگرچه آمریکا و متحدان غربی آن در صددند تا تشکیلات را به عنوان وکیل و نماینده رژیم صهیونیستی برای سرکوب بکار گیرند اما تشکیلات تا به امروز از پذیرش چنین نقشی سر باز زدهاند.
رویوران: حفظ مقاومت یک پیروزی قطعی است
حسین رویوران کارشناس مسائل غرب آسیا در این نشست تاکید کرد: تردیدی وجود ندارد که قبل و بعد از نبرد جنین متفاوت خواهد بود اما درک شرایط موجود از اهمیت فزایندهای برخوردار است. جمعیت کرانه باختری همانند غزه در محاصره کامل قرار دارد. اردن شاید بیش از اسرائیل این منطقه را محاصره کردهاست به طوری که هیچ سلاحی از مرز اردن وارد کرانه باختری نمیشود.
به گفته این کارشناس منطقه، رژیم صهیونیستی مدتهاست که قصد در اختیار گرفتن کنترل کامل کرانه باختری را دارد. این رژیم برخی قوانین و قطعنامهها را زیر پا گذاشت و از سیاست «مشت آهنین» برای سرکوب جامعه فلسطینی بهره گرفت. بنابراین روزی نیست که نوجوانان و جوانان فلسطینی به شهادت نرسند؛ با این هدف که جامعه فلسطینی را وادار به عقبنشینی و اطاعت کند.
رژیم صهیونیستی به این درک و باور رسیده که اگر بتواند مقاومت را در جنین شکست دهد، در کرانه باختری به پیروزی بزرگی نائل میشود اما اگر در جنین شکست بخورد، از لحاظ معنوی در کرانه باختری نیز بازنده است.
از نگاه رویوران، اسرائیل از راهاندازی جنگ جنین اهداف دوگانه را دنبال میکرد که عبارتند از «شکست محور مقاومت در جنین« و نیز «خلع سلاح این منطقه».
بنابراین رژیم صهیونیستی در جنین از همه امکانات و توان خود استفاده و ۸۰ درصد این اردوگاه را که مسافت آن به یک کیلومتر نیز نمیرسد، ویران کرد. رژیم صهیونیستی در جریان جنگ جنین تنها توانست ۱۲ نفر را به شهادت برساند که آنها نیز از نیروهای اصلی مقاومت نبودند.
این تحلیلگر ارشد مسائل غرب آسیا تاکید کرد که باید عمیقتر به مساله نگریست. نباید جنگ جنین را نبردی عادی در نظر بگیریم و تنها به هزینههای ظاهری و مادی بسندهکنیم چرا که نه بحث امکانات بلکه بحث ارادهها مطرح است.
از نگاه وی، وحشت رژیم صهیونیستی به دلیل ۲ نوع سلاحی بود که مقاومت به تولید آن دست یافتهاست که عبارتند از «سلاحهای انفجاری» و «موشک»هایی که قبل از درگیری آزمایش شدهبود. صهیونیستها از این موضوع وحشت دارند که اگر ساخت موشک در این نقطه اتفاق بیافتد، دیگر نمیتوانند با فلسطینیها و اردوگاه جنین مقابله کنند. بنابراین رژیم صهیونیستی در جنین به دنبال پیدا کردن این تسلیحات و کارگاهها بود. در واقعیت اما اسرائیل به اهداف خود دست پیدا نکرد و تنها توانست بخشهایی از اردوگاه را تخریب کند.
رویوران با بیان اینکه «حفظ مقاومت یک پیروزی قطعی است»، اظهار کرد: امروز در کرانه باختری یک اجماع وجود دارد و جوانان معتقدند تنها راه پیروزی، مقاومت است. بنابراین این پیروزی، حس مقاومت را در مردم تشدید کردهاست و تا کنون هیچگاه تشکیلات خودگردان و سلطهگران تا به این منزوی نبودهاند.
کارشناس مسائل غرب آسیا ادامه داد: اینک باورها دچار تغییر شدهاند و مردم فلسطین با امید بیشتری به امکانات و اراده مقاومت مینگرند. در جنگ ویتنام، آمریکا با تمام توان و با بهرهگیری از انواع جنگافزارها در نهایت شکست خورد. بنابراین قدرتنمایی دلیلی بر پیروزی نیست بلکه «اراده» تعیینکنندگی دارد؛ واقعیتی که در جنین تحقق یافت و خود را به رخ جهانیان کشید.