فیلمی از مادر شهدادی در جاده در اختیار خبرنگار ایرنا قرار گرفت که نشان میدهد هنگامه تولد نوزاد در جاده فرارسیده و چند شهروند اطراف مادر نیز مستاصل مانده اند که چکار کنند؛ و بعد خبر رسید که نوزاد زنده نمانده و مادر نیز بعد از این ماجرا با اورژانس به بیمارستان افضلی پور کرمان منتقل شده است.
برخی اهالی و نزدیکان این مادر باردار می گویند مرکز بهداشت باید مادر را با آمبولانس اعزام می کرده و چون بر سر جاده، برای خودروهای مسافرکش معطل مانده این اتفاق افتاده؛ این افراد مدعی هستند ماما و کادر پزشکی در شهداد به مادر باردار گفته اند زمان زایمان وی نرسیده است اما باید به مراکز درمانی کرمان بروند.
این درحالی است که مسئولان شبکه بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی تاکید دارند مادر باردار یا خانواده وی باوجود اصرارهای مکرر حاضر به استفاده از آمبولانس نشده اند و باوجود هشدار صریح کارشناسان پزشکی مبنی بر فرارسیدن زمان زایمان، اصرار می شود که از آمبولانس استفاده نمی کنند و با خودرو شخصی به کرمان بروند؛ اما دیر می روند.
از آنجا که این مساله از حساسیت خاصی برخوردار بود و برخی شهروندان نیز می گفتند که کادر پزشکی مستقر در مرکز بهداشت شهداد کار خود را در تشخیص و انتقال فرد به خوبی انجام نداده اند، خبرنگار ایرنا دنباله موضوع را گرفت و مستندات علوم پزشکی را دریافت کرد که برای قضاوت عمومی و نیز بررسی مراجع بالادستی منتشر می شود.
اسناد مربوط به اخذ رضایت، فرم ارجاع و هشدارها مبنی بر اینکه بیمار باید به شکل فوری به مراکز درمانی کرمان مراجعه کند، در اختیار ایرناست که به سبب احترام به هویت شخصی بیمار،نام وی را منتشر نمی کند.
شرح ماجرا
رییس مرکز جامع سلامت شهداد روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: یک خانم باردار دیروز عصر(چهارشنبه) به بیمارستان شهداد مراجعه کرد و توسط ماما ویزیت شد؛ ماما به دلیل کامل نبودن فرایند حاملگی بیمار و اینکه در هفته سی و پنجم بارداری قرار داشت به او اعلام کرد که به منظور درمان حتما باید با آمبولانس به مرکز کرمان اعزام شود.
فرزانه شعباننژاد ادامه داد: با وجود اصرارهای متعدد ماما مبنی بر اعزام مادر باردار شهدادی با آمبولانس به مرکز کرمان، بیمار و همراهان بیمار از این کار خودداری کردند.
رییس مرکز جامع سلامت شهداد با تاکید بر اینکه باوجود توضیحات ماما به بیمار مبنی بر ضرورت این اعزام با آمبولانس به مرکز کرمان، بیمار متاسفانه قبول نکرد، گفت: در نهایت بیمار در فرم رضایت بیمارستان با دست خط شخصی خود نوشت که با ماشین شخصی میخواهد که به بیمارستان کرمان برود.
وی با تاکید بر اینکه در شهداد آمبولانس موجود است، گفت: ماما برای راضی کردن بیمار بسیار تلاش و با او گفتوگو کرد اما بیمار راضی نشد موضوع را بپذیرد.
شعباننژاد اظهارداشت: بعد از اینکه بیمار از اعزام با آمبولانس امتناع کرد در برگه رضایت بیمارستان به او اعلام شد که تنها یک ساعت مهلت دارد که خودش را به بیمارستان کرمان برساند و باید به صورت فوری این کار را انجام دهد؛ اما متاسفانه در این زمینه کاهلی از طرف همراهان بیمار اتفاق افتاد و بعد از این یکساعت و با پیگیری ماما از بیمار مبنی بر اینکه به کرمان رفته یاخیر، به ماما اعلام کرد که در کرمان است در حالیکه پس از پیگیریهای ما مشخص شد ۲ ساعت و ۲۰ دقیقه بعد به سمت کرمان حرکت کرده است.
وی با تاکید بر اینکه برای درمان این مادر باردار هیچ قصور و کوتاهی از سوی پرسنل درمان در شهداد انجام نشده و مستندات آن نیز موجود است، گفت: ما هیچ مشکلی در وجود آمبولانس نداشتیم حتی اگر بر فرض آمبولانس هم نداشتیم وقتی ضرروت بر اعزام بیمار باشد ما به بالگرد زنگ میزنیم تا بیمار را منتقل کند یا به ۱۱۵زنگ میزنیم و حتی اگر ۱۱۵ هم در ماموریت باشد به هلال احمر زنگ میزنیم و در صورتی که هلال احمر نتواند از ظرفیت های اطراف کمک میگیریم.
جزییات بیشتر ماجرا
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز در گفتوگو با ایرنا افزود: خانم باردار (حدود ۳۵ هفتگی) با علائم درد زیر شکم به مرکز جامع سلامت شبانه روزی شهداد مراجعه کرده و با توجه به علائم خطر زایمان زودرس ارجاع فوری با آمبولانس درخواست شده بود.
وحیدرضا برهانی نژاد ادامه داد: متاسفانه خانم مذکور به دلایل شخصی از اعزام امتناع می کند، اما مامای کشیک خطرات دیر رسیدن و اینکه اعزام کاملا رایگان است و ماما نیز همراه ایشان خواهد آمد را بیان و سعی در اقناع کردن نامبرده می کند که باوجود اصرار فراوان با رضایت شخصی از مرکز خارج می شود.
وی ادامه داد: ماما مجدد ساعت ۱۸ با ایشان تماس می گیرد که اظهار میکند هنوز به کرمان نرفته است و به زودی به تنهایی حرکت می کند.
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: مجدد ماما ساعت ۱۹ با این مادر شهدادی تماس گرفته و زائو بیان میکند در سیرچ است و دچار مشکل شده است.
وی گفت: ماما با پایگاه اورژانس ۱۱۵ سیرچ تماس میگیرد و اورژانس با سرعت در محل حاضر می شود و اقدامات لازم صورت می گیرد که متاسفانه قبل از رسیدن اورژانس زایمان انجام و نوزاد فوت شده بود.
این مسئول با اشاره به اینکه زائو با علائم حیاتی پایدار به بیمارستان افضلی پور اعزام می شود، گفت: با توجه به اینکه ارائه خدمات بهداشتی درمانی در مناطق شهری با جمعیت زیر ۲۰ هزار نفر در قالب پزشک خانواده وظیفه مرکز بهداشت است و خدمات مناسب مطابق با دستورالعمل های وزارتی ارائه می شود، تقاضا داریم شهروندان حتما به توصیه های کادر بهداشتی درمانی عمل کنندو سلامت خود و خانواده را به خطر نیاندازند.
خبرنگار ایرنا تلاش کرد درباره دلایل امتناع این افراد برای استفاده از آمبولانس نظرشان را جویا شود که موفق نشد؛ شماره تلفن مادر باردار نیز صبح امروز پنجشنبه خاموش بود و کسی پاسخ نداد اما برخی اهالی روستا می گویند چطور می شود فردی موقع زایمانش رسیده باشد و آمبولانس را قبول نکند و برود سر خیابان تا به زحمت بتواند خودرو آن هم با تقبل هزینه سفر گیر بیاورد و خودش را به بیمارستان برساند؟ این افراد مدعی هستند کادر درمان در شهداد درخواست یا تلاشی برای اعزام با آمبولانس نکرده اند.
این درحالی است که تصاویر برگه رضایت نامهای که این مادر باردار آن را امضا کرده قابل مشاهده است؛ اما برخی نزدیکان این مادر اصرار دارند موقع ارجاع از وی در کاغذی که آنان سواد خواندن آن را نداشته اند، امضایی گرفته شده است درصورتی که باید بیمار با آمبولانس اعزام می شد.