به گزارش روز شنبه ایرنا، خبرگزاری فلسطینی «سما» در گزارشی درباره کارنامه شش ماهه زمامداری نتانیاهو آورده است: کابینه رژیم اسرائیل به رهبری بنیامین نتانیاهو با مسائل پیچیده ای دست به گریبان است، مسائلی که به گفته منابع اسرائیلی، بدلیل اصرار بر تغییرات قضایی، به یک فاجعه راهبردی و شکست دیپلماتیک، چندپارگی در داخل و بحرانی شدن روابط با واشنگتن و یهودیان آمریکا تبدیل شده است.
بسیاری از متصدیان ارزیابی وضعیت رژیم اسرائیل، به سختی میتوانند الگویی را که در نیمه اول دوره کابینه کنونی در دستور کار بود از نظر رفتار، ترکیب پرسنل، و تلاش برای رهبری یک کودتای قانونی درک کنند.
در شش ماهی که از عمر کابینه فعلی می گذرد، رژیم اسرائیل شاهد تشدید تهدیدات در طیف گسترده ای از چالش های راهبردی بوده است، در حالی که پیامدهای زیانبار آن از موضوعی به موضوع دیگر در حال افزایش است و روندهای منفی را تشدید می کند که باعث کاهش تاب آوری این رژیم می شود. عملکرد کابینه نشان می دهد که در رسیدگی به مسائل مربوط به کنترل اوضاع و نیز مواجهه با موضوعاتی که زیر نفوذش نیست، شکست خورده است.
آوی گیل مدیرکل سابق وزارت امور خارجه و پژوهشگر موسسه صهیونیستی موسوم به "جویش پالیسی" می گوید که کابینه نتانیاهو بر اجرای «کودتای قانونی» بدون اجماع و به قیمت ایجاد شکاف عمیق در داخل رژیم اسرائیل و از بین بردن همبستگی داخلی بسیار حیاتی صهیونیستها، اصرار دارد.
او در مقاله ای در روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحارونوت افزود: بحران ناشی از تلاش برای تغییرات قضایی با توجه به خطر فزاینده ای که اسرائیل را از خارج تهدید می کند همزمان با افزایش بی میلی نیروهای ذخیره برای خدمت در پست های کلیدی، به قدرت ارتش و بازدارندگی آن آسیب رسانده است.
این مقام سابق رژیم صهیونیستی گفت: مفاد کودتای قانونی مدنظر نتانیاهو، از نگاه آمریکا به منزله کنار گذاشتن ارزشهای مشترک میان دو طرف و روابط ویژه ای که با هم دارند، تلقی میشود از جمله اینکه رفتار اسرائیل در کرانه باختری به زوال اخلاقی تعبیر میشود که البته به خوبی با منطق غلط کودتای مدنظر او همخوانی دارد.
برپایه این گزارش، جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا به شدت از «تغییرات قضایی» و وضعیت در کرانه باختری از نظر گسترش شهرک سازی، ایجاد پاسگاه های غیرقانونی و عدم رسیدگی به خشونت شهرک نشینان انتقاد می کند و این امر منجر به از بین رفتن همدلی با تل آویو و آسیب رساندن به مسائل استراتژیک فی ما بین می شود که از جمله آن، عقبنشینی فزاینده در موضع هستهای ایران و نیز ادامه تعویق های تحقیرآمیز در دعوت از نتانیاهو برای سفر به واشنگتن است.
گیل افزود: «دشمنان اسرائیل» همه این تحولات را نشانگر ضعیف تر شدن کابینه می دانند، کابینه ای که اکثر اعضای آن مخالف «راه حل دو دولتی» هستند و نه تنها هیچ راه حلی برای مسئله فلسطین ارائه نمی دهند بلکه اقدامات بزالل اسموتریچ وزیر دارایی و ایتامار بن گویر وزیر امنیت داخلی نشانگر تشدید عملیات الحاق کرانه باختری (غصب و مصادره و الحاق آن به سایر سرزمین های اشغالی) است.
این پژوهشگر صهیونیست با اشاره به وجود تهدید هویتی استراتژیک برای رژیم صهیونیستی افزود: همزمان حملات فلسطینی ها در منطقه افزایش می یابد، نفوذ حماس در حال افزایش است و همچنین خطر سقوط خشونت آمیز و کامل تشکیلات خودگردان فلسطین و ایجاد یک بحران داخلی طولانی مدت به دلیل نبود افق روشن سیاسی در آن، جدی است.
او در عین حال بدون توجه به برخورداری ایران از دانش کامل صلح آمیز هسته ای و عضویت در باشگاه هسته ای جهان نوشت: "در پس زمینه همه این تحولات، وخامت روابط اسرائیل با روسیه و چین و تثبیت ایران به عنوان یک کشور در آستانه هسته ای شدن، نشان دهنده شکست راهبردهایی است که تل آویو تاکنون در قبال ایران به کار گرفته است که از جمله آن، خروج دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا، به تحریک نتانیاهو، از توافق هسته ای است (که نتیجه ای در بر نداشت).
برپایه این گزارش، امروز اما برغم آروزهای تل آویو، هم آمریکا دنبال حل اختلافات هسته ای با ایران از طریق روش های نظامی نیست و به مهار اختلاف بسنده می کند و هم ایران موفق شده است که روابط خود را با کشورهای عربی تجدید کند؛ بدون اینکه زیرساختهای منطقهای علیه اسرائیل، از بین رفته باشد.
گیل تاکید کرد که اعلام سفر آتی نتانیاهو به چین نه تنها اهرمی برای فشار بر دولت آمریکا است، بلکه دلیل دیگری برای تعمیق تنش با این کشور است.
این پژوهشگر صهیونیست افزود: پذیرش بازگشت دولت سوریه به اتحادیه عرب نیز نمادی از شکست استراتژیک برای آمریکا و "اسرائیل" و پیروزی برای کسانی بود که به بقای بشار اسد (رئیس جمهوری سوریه) کمک کردند، مانند ایران، روسیه و حزب الله. از سوی دیگر کاهش مداخله آمریکا در کشورهای خاورمیانه نیز نه تنها در خدمت منافع امنیتی اسرائیل نیست، بلکه وجه بازدارنده آن را تضعیف می کند. در کنار این مسائل باید به ناپختگی های تلاش آمریکا برای پیشبرد توافق عادی سازی روابط میان تل آویو و ریاض اشاره کرد.
وی تاکید کرد که عدم انعطافپذیری سیاسی کابینه کنونی رژیم صهوینستی ممکن است باعث از دست رفتن جایگاه آن شود. تصمیم مغرب برای عدم برگزاری نشست «النقب ۲» (نشست کشورهای سازشکار با اسرائیل) در پی تحولات کرانه باختری، دلیل تازه دیگری است که سرنوشت مساله فلسطین تاثیرات خود را بر تصمیمات رهبران عرب و حتی نابودی روابط تل آویو با کشورهای عربی خواهد داشت.
این پژوهشگر در پایان افزود: دولت دست راستی نتانیاهو نتوانست از منبع راهبردی نهفته در مثلث روابط تل آویو – واشنگتن – یهودیان آمریکا (لابی صهیونیستی)، بهره ببرد درحالی که کابینه باید هم از همدلی هر دو حزب اصلی آمریکا حفاظت کند و هم به توسعه روابط خود با یهودیان آمریکا (لابی صهیونیستها) بپردازند.
به نوشته خبرگزاری سما، تحولات چند ماه گذشته نشان می دهد که کابینه رژیم اسرائیل به رهبری نتانیاهو وارد مرحله فروپاشی راهبردی شده است که بدلیل دریافت ضربات و آسیب ه های آشکار در همه زمینه ها است. این آسیب ها به مرور زمان تشدید می شود و در حالی است که اختلافات تل آویو و واشنگتن ادامه دارد، بحران داخلی فزاینده شده است و خطرات خارجی مختلفی از جمله ایران، اسرائیل را تهدید می کند.