شیراز-ایرنا-همایش «بایسته‌های حمایت از وکلای در معرض خطر؛دفاع از وکیل و نهاد وکالت، چالش‌ها و ظرفیت‌ها» در شیراز برگزار شد که در این همایش بر آمادگی مجلس برای بهره‌گیری از ظرفیت کانون وکلا، جهت تأمین حقوق ملت و حمایت قانون از وکلا تأکید گردید.

به گزارش شنبه ایرنا، علیرضا پاک فطرت، نماینده شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی در این همایش اظهار کرد: قانون حمایت از وکیل و قاضی باید به صورت ویژه در دستور کار قرار گیرد، در حال حاضر کانون وکلای استان فارس به عنوان یکی از مراکز فعال و پویا در عرصه کشور شناخته می شود و امروز بیش از همیشه حضور وکیل در پرونده های قضایی لازم و ضروری به نظر می‌رسد.

جامعه با حضور وکلا احساس آرامش بیشتری می‌کند

وی ادامه داد: در جامعه ای که وکلای قوی حضور داشته باشند شهروندان احساس آرامش بیشتری می کنند و امیدواریم این همایش بتواند به اهداف خود که همانا ارتقا جایگاه وکیل و اجرای بهتر قانون است، دست یابد.

نماینده مردم شیراز و زرقان وکلا را به عنوان یکی از ستون های اصلی در تحقق حاکمیت قانون در جامعه دانست و بر دانش افزایی وکلا تاکید کرد و افزود: قانون تسهیل کسب و کار به معنای این نیست که افراد فاقد تخصص با دارا بودن مدرک تحصیلی بتوانند پروانه وکالت دریافت کنند.

پاک فطرت با بیان اینکه طبق قانون باید امنیت جسمی و روحی وکلا تامین گردد، اظهارکرد: در کشور پهناور ایران با کمبود وکیل روبرو هستیم و باید با پرورش نیروهای متخصص و متعهد پاسخگوی این نیاز کشور باشیم.

دستیابی به جامعه سالم و رشد یافته در گرو توجه به ۲ اصل حفظ امانت و عدالت

دیگر نماینده شیراز و زرقان در مجلس شورای اسلامی نیز ضمن بالا ارزیابی کردن جایگاه و شأن وکیل در نظام اسلامی، ابراز کرد: وکالت در نظام سیاسی مبتنی بر دین، سرشار از معنویت و احترام به مقدسات است.

ابراهیم عزیزی با بیان اینکه دو اصل حفظ امانت و عدالت در امر وکالت مورد توجه است، اظهار کرد: دستیابی به یک جامعه سالم و رشد یافته در گرو توجه به این دو اصل قراردارد.

به گفته عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، جامعه ای می تواند بر مدار توسعه و پیشرفت حرکت کند که قانونمدار باشد.

عزیزی بر ضرورت هم‌افزایی ظرفیت‌ها و پرهیز حرکت‌های فردی تاکید و بیان کرد: ما به عنوان نمایندگان مجلس باید درخواست‌ها و نظرات وکلا را در تدوین قوانین مورد توجه قرار دهیم.

وی با تأکید براینکه «حق محور و عدالت محور بودن» باید از جمله ویژگی های وکلا اعم از وکلای مجلس و وکلای دادگستری باشد، کاهش آسیب ها را در گرو تعامل و هم افزایی همه دستگاه وظرفیت ها عنوان کرد وگفت: رسیدن به قوانین مترقی و به روز را باید به عنوان یک نیاز جدی دنبال کنیم.

عزیزی با تاکید براینکه مجلس هرآنچه که با حق، عدالت، امنیت و پویایی کار وکالت باشد را مورد حمایت قرار می دهد؛ گفت: اعتقاد داریم که وکالت باید به شکل حرفه ای و تخصصی راه خود را ادامه دهد و حامی این امر مهم هستیم.

تحقق حکمرانی مردم‌پایه با بهره‌گیری از ظرفیت‌های کانون وکلا

نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی هم تحقق حکمرانی مردم پایه در کشور را منوط به استفاده از ظرفیت های تخصصی ملت دانست و گفت: کانون های وکلا یکی از همان ظرفیت‌های تخصصی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.

زهره الهیان با بیان اینکه نگاه تخصصی و تسلط وکلا به قوانین باعث می شود در مجلس از دانش آنها برای پیگیری حقوق ملت استفاده شود؛ اظهارکرد: مجلس باید قوانینی تصویب کند که در آنها حقوق ملت پیگیری و استیفا شود.

رییس فراکسیون سازمان‌های مردم‌نهاد مجلس با اذعان براینکه وکلا و نمایندگان مجلس در معرض بسیاری از تهدیدها و مخاطرات بخصوص در هنگام بررسی پرونده های خاص قرار دارند، بیان کرد: متاسفانه در برخی محاکم به متهم القا می شود که اگر وکیل بگیرد کارش در نزد قاضی سخت تر می شود و این کار، کار درستی نیست و باید با آن مقابله شود.

رییس کمیته حقوق بشر مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در بحث حمایت از وکلا قوانینی وجود دارد؛ اما از هر طرحی برای تدوین قوانینی حمایتی بیشتر استقبال می‌کنیم؛ ابراز کرد: برخی مشاغل به دلیل حساس بودن شان در معرض آسیب هستند و باید از سوی مجلس و دیگر قوا مورد حمایت قرار بگیرند.

الهیان با بیان اینکه آسیب وکلا در ابعاد جسمی، روحی، روانی و حتی آبرو و اعتبار ممکن است ظهور و بروز کند؛ گفت: مجلس آماده است از ظرفیت کانون وکلا، هم برای تأمین حقوق ملت و هم برای حمایت از وکلا استفاده کند.

وکیل تضمینی برای حکومت قانون و دفاع از آزادی‌ها

رییس اتحادیه سراسری کانون‌های وکلای دادگستری ایران «اسکودا» هم با اشاره به لزوم حمایت از وکلا برای ایفای صحیح مسئولیت خود گفت: واقعیت این است که وکلا از ستون‌های اصلی در تحقق حاکمیت قانون و دفاع از حقوق و آزادی‌های بنیادین ملت هستند.

به گفته دکتر جعفر کوشا، وکلا ممکن است در مسیر فعالیت‌های حرفه‌ای یا اجتماعی خود با چالش سلب امنیت و آزادی مواجه شوند، لذا برای اینکه آنها بتوانند این مسئولیت سترگ را به درستی ایفا کنند، باید از تأمینات قانونی حمایتی کافی برخوردار باشند.

کوشا افزود: تدابیری لازم است تا وکلا اطمینان یابند در مسیر ایفای رسالت وکالتی و صنفی، تحت حمایت قوای عمومی و کانون‌های وکلای دادگستری قرار خواهند گرفت.

وی با بیان اینکه وکیل اسباب تضمین حکومت قانون و دفاع از آزادی‌ها قلمداد می‌شود، اظهارکرد: وکلا چه در مواجهه با خطرات بالقوه و چه در خصوص خطرات بالفعل، نیازمند حمایت صنفی و قانونی هستند.

عضو هیأت علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی اظهار کرد: رفع خلأهای قانونی و تمشیت ساختاری و رفتاری برای حمایت‌های تامینی و کنترلی نسبت به مخاطرات گام مهمی در این مسیر است.

وظایف نظام حکمرانی در قبال تأمین امنیت وکلا

کوشا با اشاره به وظایف نظام حکمرانی در قبال تأمین امنیت وکلا گفت: آموزش دفاع وکیل از خود و صیانت از خانواده، از جمله موارد مورد نظر است. نهادهای حاکمیتی و نظام حکمرانی کشور نیز باید مسئولیت خود را در قبال امنیت وکلا ایفا کند.

وی ادامه داد: وکیل اگرچه کارمند دولت یا نظام حکمرانی نیست، اما بخشی از فرآیند دادرسی منصفانه را بر عهده گرفته و به نوعی کارگزار خدمت عمومی از خاستگاه بخش غیردولتی است، به همین دلیل باید مورد حمایت قوای عمومی و نهادهای حکمرانی قرار گیرد.

او افزود: امکانات حفاظتی و آموزش‌های مراقبتی و سیاست‌های حمایتی و کارکردهای تامینی می‌تواند بخشی از برنامه حکمرانی برای پیشگیری و حمایت از وکلای در معرض خطر قلمداد شود.

رییس اسکودا، تغییر انگاره عمومی از منصب وکالت را گامی مهم در راستای ارتقای امنیت حرفه‌ای و اجتماعی وکلا در کشور توصیف کرد و گفت: اگر مردم حس همسویی یا همذاد پنداری با وکیل در معرض خطر داشته باشند، اساسا اعمال خشونت علیه وکلا برای کسانی که این کار را مرتکب می‌شوند، دشوارتر می‌شود. همه باید تلاش کنیم، مردم حس کنند وکیل در دفاع از قانون، نظم عمومی و خیر عمومی و حقوق بشر و شهروندی به صورت مستقل وارد میدان دادخواهی می‌شود.

حقوق یک وکیل برگرفته از قانون اساسی است

رییس کانون وکلای فارس و کهگیلویه و بویراحمد هم گفت: معرفی حقوق یک وکیل برگرفته از قانون اساسی است و ضرورت حمایت از شهروندان و حقوق آنها ایجاب می کند بسترهای حمایتی از کانون وکلا به صورت ویژه مورد بررسی قرار گیرد.

بهنام اکبری با بیان اینکه وکلا سنگربانان دفاع بی سنگر هستند، این همایش را یکی از ضروریات عرصه وکالت و وکیل دادگستری عنوان و خاطرنشان کرد: هدایت افکار عمومی و همراهی با این نهاد به خصوص در بحث وکلای در معرض خطر ایجاب می کند که این جایگاه به استحضار عموم رسانده شود.

وی با اشاره به اینکه برای شناخت یک کشور و دیدگاه‌های آن جامعه نسبت به وضعیت موجود باید قوانین آن کشور را بررسی کرد، ادامه داد: با نگاه اجمالی به قوانین این کشورها می بینیم نقش و جایگاه نهادها در قوانین به خوبی تدوین شده است و برای بررسی جایگاه وکلا و نهاد کانون وکلا در ایران باید به قانون مادر مراجعه و ملاحظه کرد که قانون اساسی چه نقشی برای این نهاد در نظر گرفته است.

اکبری ادامه داد: بحث مربوط به وکالت در فصل سوم قانون اساسی ذیل حقوق ملت آورده شده و این نشان می دهد بانیان این قانون، با دوراندیشی و حساسیت به موضوعی پرداخته اند که حائز اهمیت است.

وی با بیان اینکه نقش اولیه از لحاظ صنفی به خود ما برمی گردد و وظیفه کانون وکلاست، گفت: در اصل ۳۵ قانون اساسی جایگاه وکیل دادگستری، پاسداشت حقوق ملت است، بنابراین جایگاه این‌نهاد از منظر قانون اساسی به وضوح قابل مشاهده است.

به گفته رییس کانون وکلای فارس و کهگیلویه و بویراحمد، زمانی اهمیت این موضوع مشخص می شود که به وکیلی در راستای رسالتی که بر عهده اوست تعرضی صورت گیرد و اهمیت دو چندان زمانی رخ می دهد که واکنش افکار عمومی را به دنبال داشته باشد.

اکبری یادآور شد: نهاد وکالت و جایگاه وکیل در زیر مجموعه حقوق ملت بوده و افکار عمومی اگر واکنش نشان دهد به منظور حقوق ملت واکنش داده است.قانون باید در اینجا مدافع حقوق وکیل و نهاد وکالت باشد.

وی کانون وکلا را نهادی خودگردان و خودانتظام دانست و اظهار کرد: این کانون بیش از ۱۰هزار نفر را طی سالیان سال در این حرفه آموزش داده، اما هر روز به جای حمایت شاهد دست اندازی ها هستیم.

اکبری خطاب به نمایندگان مجلس گفت: در کانون های وکلای فارس و کهگیلویه طی یکسال گذشته ۲هزار مورد وکیل تسخیری ،صدها مورد وکیل معاضدتی و یک هزار مورد مشاوره حقوقی در قالب تفاهم نامه هایی با شهرداری، بهزیستی و سازمان زندان ها انجام گرفته است.

وی از نمایندگان ‌مجلس خواست که طرح ارائه شده اسکودا را به جد دنبال کنند و پیشنهاد داد تا نمایندگان مجلس از ظرفیت وکلا به عنوان مشاور در کنار خود بهره ببرند.
وی عنوان کرد: جامعه حقوقی کشور همیشه نقش آفرین بوده و همراهی این نهاد در رفع مشکلات می تواند نقش آفرین باشد.

وکلا معمولاً از دو موضع آسیب می بینند

دبیر علمی همایش نیز بایسته های حمایت از وکلای در معرض خطر در تشریح فلسفه برگزاری این همایش گفت: در کشور ما وکلا در معرض مخاطرات گوناگونی مانند حمله، جرح، احضار، بازداشت و مانند اینها قرار می گیرند که باید این آسیب ها شناسایی و مورد توجه قرار بگیرند و نهایتاً راه حلی برای آنها ارایه شود.

کورش استوار سنگری با بیان اینکه وکلا به عنوان بخشی از جامعه که خدمات عمومی ارایه می‌کنند و در معرض خطر هستند، نیازمند حمایت‌های خاص حقوقی هستند، اظهارکرد: منظور ما این نیست که اگر وکیلی به دلایل شخصی دچار مخاطراتی شد مورد حمایت قرار گیرد؛ بلکه منظور این است که اگر وکیلی به دلیل انجام وظایف حرفه‌ای خود با چالش ها و مخاطراتی مواجه شد قانون از او حمایت کند.

دبیر علمی همایش بایسته‌های حمایت از وکلای در معرض خطر با اشاره به اینکه قانون شأن قاضی و وکیل را یکسان می‌داند؛ اما در عمل چنین چیزی مصداق ندارد، ابرازداشت: واقعیت این است که قضات و وکلای مستقل در معرض آسیب ها و تهدیدهای جدی هستند.

وی، بر ضرورت توجه جامعه و مسئولان به آسیب ها و خطراتی که وکلا را تهدید می کند تاکید کرد و گفت: طرحی برای ارایه به مجلس تهیه و تدوین تا براساس آن الحاق سه تبصره به ماده واحده مصوبه مجمع تشخیص مصلحت درباره حمایت از وکلا مورد توجه قرار گیرد.

دبیر علمی همایش بایسته‌های حمایت از وکلای در معرض خطر با انتقاد از اینکه برخی مصوبات و قانونگذاری ها به تضعیف نهاد کانون وکلا می‌انجامد، گفت: یکی از چالش‌هایی که حرفه وکالت را از حوزه تخصصی خود خارج می‌کند راه اندازی سامانه اخذ مجوزهاست که باعث می شود علاوه بر کمرنگ شدن نقش کانون، وکالت نیز از حالت تخصصی خود خارج شود.

به گزارش ایرنا، این همایش توسط کانون وکلای دادگستری استان‌های فارس و کهگیلویه و بویراحمد با هدف بیان مخاطرات جسمی، روحی و روانی وکلا برگزار شد.

برگزاری سه میز تخصصی با حضور میهمان داخلی و خارجی از طریق ویدیو کنفرانس نیز از دیگر برنامه‌های این همایش بود که در جریان آن متخصصان امر دیدگاه‌های خود را در خصوص موضوع حمایت از وکلای در معرض خطر مطرح کردند.