به گزارش خبرنگار ایرنا، در بخشی از این پیام که عصر شنبه در این آیین در سالن شیخ طوسی(ره) ستاد دفتر تبلیغات اسلامی در قم قرائت شد آمده است: خطه شیراز از دیرباز تاکنون مهد زندگی، رشد و فعالیت علمای بزرگی بوده و حوزههای علمیه کوچک و بزرگ در این منطقه پهناور در علوم مختلف از جمله فقه، فلسفه و ادبیات دایر بوده است.
پیام میافزاید: فقیهان نامداری از این سرزمین ظهور کردهاند که مرحوم آیتالله سید عبدالله شیرازی بیتردید از جمله آنان است.
پیام ادامه یافته است: او زاده شیراز و از دودمان افتخار مردم شیراز حضرت احمد بن موسی(ع) بود که پس از طی دروس مقدمات در شیراز به نجف هجرت نمود و در آنجا در محضر بزرگان بینظیر همچون آیات عظام مرحوم محمدحسین نایینی، آقا ضیاءالدین عراقی و سید ابوالحسن اصفهانی مراتب علمی را طی نمود و سپس به زادگاهش شیراز بازگشت و سالهایی نیز به فعالیتهای علمی و اجتماعی پرداخت.
این مرجع تقلید همچنین یادآور شده است: مرحوم شیرازی در عرصه فقه، فقیهی به روز و آگاه به مسائل و مشکلهای جامعه بود که عنوانهای برخی رسالههایشان گویای این مطلب است؛ ایشان در ایام تحصیل در نجف نیز از طلبههای مبرز و سپس از استادان برجسته آن حوزه به شمار میآمده است.
آیتالله مکارم شیرازی همچنین در ادامه معنویت، تقوی و مراتب عرفانی به همراه زندگی زاهدانه و بیآلایش آن مرحوم را مورد توجه قرار داده و تصریح کرده است: خانهای ساده، مَنِشی متواضعانه و همراهی با طلبهها و فضلای مشهد در حل مشکلها و رفع گرفتاریها از سجایای اخلاقی بارز آن مرد بزرگ بود.
پیام حاکیست: با این حال ایشان زندگی پر فراز و نشیبی داشت، زیرا خود را منزوی از جامعه و اتفاقهای پیرامون و بیتوجه به مشکلها و نابسامانیهای مردم و کشور نمیدانست؛ فعالیت و اقدامها در عرصه سیاسی از وی فقیهی آگاه به زمانه، حساس به انحرافها و مصلح به نابسامانیها معرفی نمود که نمونههای آن را در دعوت مردم به تحصن در مسجد گوهرشاد، حمایت از آیتالله کاشانی و مخالفت با لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی و محکومیت واقعه مدرسه فیضیه میتوان مشاهده کرد.
آیتالله مکارم در بخشی از پیام خاطرنشان کرده است: آیتالله شیرازی از موثران در نهضت انقلاب اسلامی و پس از آن از مدافعان و مشوقان حضور رزمندگان در جبهههای دفاع از میهن اسلامی بود، چنین فعالیتهای گسترده و تاثیرگذار را در کمتر دانشمندی میتوان یافت.
پیام ادامه یافته است: بخش زیادی از عمر طولانی و با برکت ایشان در مجاورت بارگاه نورانی امام رضا(ع) سپری گشت و هنوز عطر حضور این مرد الهی در این شهر مقدس همچون نسیمی روحافزا درک میشود.
آیت الله مکارم شیرازی در بخش پایانی پیام میافزاید: اینجانب نیز مراتب تجلیل خود را به روح پاک و قدسی آن فقیه وارسته، ابراز میدارم، امیدوارم این نکوداشت، در شناخت بزرگان دین و فقیهان عظام و بهخصوص شخصیت این مرد بزرگ گامهای استواری بردارد، و نسل جوان را با افکار و آثار ایشان آشنا نماید.
آیتالله شیرازی از نخستین مبارزان با رژیم پهلوی بود
آیتالله جعفر سبحانی نیز در پیامی به این پیش همایش آورده است: حوزههای علمیه بهخصوص حوزه علمیه خراسان در سال ۱۴۰۵ هجری قمری یکی از شخصیتهای بزرگ علمی و روحانی خود مرجع بزرگوار شیعه، حضرت آیتالله العظمی حاج سید عبدالله شیرازی را از دست داد.
پیام ادامه یافته است: به همین جهت در بسیاری شهرستانها جلسههای متعددی به عنوان بزرگداشت و تجلیل از مقام شامخ این فقیه بزرگوار برپا گردید.
این مرجع تقلید همچنین میافزاید: فوت این روحانی جلیلالقدر و مرجع بزرگوار بدون شک در عصر حاضر غمانگیز و جبران ناپذیر است.
در ادامه آمده است: مرحوم آیتالله حاج سید عبدالله شیرازی که مقارن ساعت ۱:۳۰ بامداد روز پنجشنبه در محرمالحرام سال ۱۴۰۵ هجری در سن ۹۵ سالگی بر اثر سکته قلبی دارفانی را وداع گفت، در سال ۱۳۰۹ هجری قمری در شهر شیراز دیده به جهان گشود.
همچنین یادآور شده است: در سن ۱۵ سالگی به دنبال مبارزه سرسخت پدر بزرگوارشان مرحوم آیتالله سید محمد طاهر بر ضد سلطنت استبداد قاجار و نفوذ استعمار انگلیس به اتفاق پدرش برای مدت ۶ ماه به سیوند شیراز تبعید گردید.
پیام حاکیست: مرحوم آیتالله شیرازی پس از تحصیلهای کافی در زادگاه خود شیراز و شهر مقدس قم در سال ۱۳۳۳ هجری قمری به منظور درک مراتب عالیه اجتهاد و ادامه تحصیل به نجف اشرف عزیمت کرد و در نزد علما و استادان بزرگی چون مرحوم آیتالله آقا شیخ محمدحسین نایینی، آیتالله شیخ ضیاءالدین عراقی و آیتالله سید ابوالحسن اصفهانی بهره جست و به درجه اجتهاد نائل گردید.
پیام میافزاید: فقید سعید در سال ۱۳۱۴ هجری شمسی به منظور زیارت مرقد امام رضا(ع) به ایران آمد و در مشهد مقدس رحل اقامت افکند؛ در طی اقامت خود، مبارزه بر ضد رژیم سفاک رضاشاه را آغاز و همراه با دیگر علما فقیهان آن عصر در تصمیمگیری بر ضد رژیم پهلوی نقش ارزندهای ایفا کرد، سوابق مجاهدهها و تلاشهای ایشان بر ضد استعمار در سنگرهای مختلف فراموش ناشدنی است.
در ادامه یادآور شده است: در حوادث قیام مسجد گوهرشاد همراه با مرحوم آیتالله حاج آقا حسین قمی و مرحوم آیتالله حاج سید یونس اردبیلی اقدامهای موثری به عمل آورد و در همین رابطه از سوی رژیم منفور پهلوی به همراه دیگر علما و فقیهان مبارز دستگیر و برای چهارماه به زندان محکوم شد.
پیام حاکیست: آیتالله شیرازی پس از گذراندن دوره زندان به نجف اشرف مراجعت نمود و در آنجا حوزه درسی خود را تشکیل داد که به عنوان یکی از شخصیتهای علمی در عراق سکونت گزیدند. فقید سعید در سال ۱۳۵۴ پس از مبارزههاز زیادی با رژیم بعثی عراق باردیگر به مشهد بازگشتند، سرانجام در نخستین روز محرمالحرام ۱۴۰۵ هجری قمری برابر با پنجم مهر ۱۳۶۳ بدرود حیات گفتند.
این مرجع تقلید در ادامه یادآور شده است: ایشان از نخستین کسانی بودند که در مبارزههای با رژیم فاسد پهلوی با سایر مراجع عظام و علمای اعلام تا پیروزی انقلاب اسلامی همکاری داشتند، و همواره از حریم تشیع دفاع مینمودند، به همین دلیل امام اُمت در بیانیه خود درباره این بزرگ تجلیل فوقالعادهای نمودند و مجلس فاتحه باشکوهی از طرف معظمله در تهران برگزار شد؛ مراسم تشییع جنازه آن فقید سعید با شکوه بسیار عظیمی انجام گرفت، در جوار مرقد امام رضا(ع) به خاک سپرده شد.
پیام میافزاید: از آن فقید سعید فرزندان روحانی برومندی به یادگار ماند که امیدواریم چراغ این بیت علم را همچنان فروزان نگه دارند، از خدمات ارزنده میتوان در مشهد مقدس از درمانگاه، حسینیه و مدرسه ایشان نام برد و از آن فقیه تالیفهای زیادی بر جای مانده است، که بعضی به چاپ رسیده و بعضی دیگر هنوز به صورت خطی باقی است. ما این مصیبت بزرگ را به پیشگاه امام زمان(عج) و مراجع عظام و علمای اعلام و بهخصوص حوزه علمیه مشهد و خاندان آن مرحوم تسلیت عرض میکنیم و از خداوند متعال برای آن بزرگوار طلب مغفرت و برای بازماندگان آن مرحوم صبر و اجر مسالت مینماییم.
آیتالله شیرازی دیانت و سیاست را کنار هم قرار داد
مدیر حوزههای علمیه کشور نیز در پیامی آورده است: یکی از بزرگان آسمان علم، جهاد و اجتهاد و از شمار عالمان ربانی در دوره معاصر مرجعیت فقید آیتالله العظیمی سید عبدالله شیرازی است که پس از سالیان طولانی تحصیل در شیراز و در نجف در مقام انذار و تبشیر عالم دیانت و سیاست را همچون مدرس جمع آورد و در کنار کسب فیض از محضر استادان فقه و اصول در نجف بهویژه مرحوم آیتالله العظمی سید ابوالحسن اصفهانی و محقق عظیمالشان آقا ضیاءالدین عراقی و تدریس، تالیف و تربیت شاگرد و جهاد علمی با احساس مسئولیت تمام علیه سیاستهای رضاخانی قد علم کرد.
پیام آیتالله علیرضا اعرافی ادامه یافته است: ایشان همانند دیگر عالمان برجسته آن روز همچون آیتالله حاج حسین قمی در مقابله با سیاستهای کشف رضاخانی ایستاد و در غائله کشتار مسجد گوهرشاد علیه پهلوی اول قیام کرد، مبارزههای این عالم ربانی همواره تا پیروزی انقلاب اسلامی ادامه یافت و معظمله در کنار آیتالله کاشانی و امام خمینی به عنوان یار و یاور صادق و صدیق ماند و پس از هجرت به مشهد مقدس هدایت حرکت انقلاب در شرق کشور را به عهده گرفت و بیت او کانون نهضت و مرکز انقلابیون شد، تا جمهوری اسلامی و دولت اسلامی شکل گرفت.
مدیر حوزههای علمیه در ادامه خاطرنشان کرده است: حمایت از رزمندگان اسلام در جنگ تحمیلی هشت ساله و دفاع مقدس مومنان خود گواهی روشن از بصیرت این مرجع بزرگ دارد که وقتشناس بود.
پیام ادامه یافته است: برای احقاق حق و ابطال باطل از جان، مال، ارض و مقام هزینه کرد، تا رضایت الهی را بجوید و در آخرت سربلند در جایگاه الهی درآید، بیگمان پاسداشت این عالمان ربانی، پاسداشت علم، عمل، جهاد، اجتهاد و صیانت از حکم خدا در تعظیم شعائر الهی و ایامالله است.
آیتالله شیرازی دشمنشناس بود
عضو فقیهان شورای نگهبان نیز طی سخنانی با اشاره به ویژگیهای مرحوم آیتالله شیرازی گفت: آن مرحوم به معاد، مبدا و مقامهای امامان معصوم(ع)، آموزههای دین و راهنماییهای دین باور و ایمان راسخ داشت.
آیتالله محمدمهدی شب زندهدار افزود: آیتالله شیرازی در هر چیزی که خلاف دین و شرع بود، ملاحظهای نداشت، عامل به معروف و ناهی از منکر بود، که همه اینها معلول نفوذ بصیرت است.
عضو شورای نگهبان همچنین با تاکید بر اینکه مرحوم شیرازی اهل چشم پوشی نبود بیان کرد: دشمن را میشناخت، نقشههای آن را میفهمید، در حالی که بسیاری از افراد ممکن است، فقیه بزرگی باشند ولی به این چیزها توجه نکنند.
آیتالله شب زندهدار همچنین بیان کرد: مرحوم شیرازی آنچه که در توان داشت، در راه دین فروگذار نکرد.
به گزارش ایرنا در آستانه چهلمین سالگرد ارتحال آیتالله سید عبدالله شیرازی، نخستین پیش همایش بزرگداشت این مرجع تقلید موسوم به مرجع مجاهد با حضور فضلا و شخصیتهای حوزوی به ویژه حجتالاسلام و المسلمین سید جواد شهرستانی نماینده آیتالله سید علی سیستانی در قم برگزار شد.
دومین و سومین پیش همایش بزرگداشت این مرجع تقلید، در مردادماه و شهریورماه سال جاری در شهرهای شیراز و تهران برگزار، زمان و مکان همایش اصلی نیز مهرماه در مشهد خواهد بود؛ آیین پایانی این بزرگداشت هم در نجف اشرف است.
آیتالله سید عبدالله شیرازی در شب سیزده شعبان سال ۱۳۰۹ قمری برابر با سیزده اسفند سال ۱۲۷۱ شمسی در یکی از محله های شیراز که بیشترشان سادات موسوی بودند، دیده به جهان گشود.
آیتالله شیرازی از نخستین علمایی بود که در نجف اشرف از نهضت مرحوم امام خمینی حمایت نمود. این مرجع عالیقدر در طول عمر با برکت خود، خدمات اجتماعی، عمرانی و فرهنگی متعددی انجام داد.
این مرجع مجاهد در سن ۹۶ سالگی، در سحرگاه اول محرم سال ۱۴۰۵ قمری برابر با پنجم مهر سال ۱۳۶۳ شمسی دارفانی را وداع گفت و بدن مطهرش پس از تشییع باشکوهی با حضور علما، مسئولان و عموم مردم عزادار مشهد، در جوار مرقد مطهر امام رضا(ع) به خاک سپرده شد.