بوشهر – ایرنا – از اول انقلاب تا پیش از آغاز به کار دولت سیزدهم، سرانه فضای ورزشی در استان بوشهر ۷۵ صدم مترمربع بود که امروز با اجرای پروژه‌های ورزشی متفاوت و قابل توجه این رقم به ۹۰ صدم مترمربع به ازای هر دانش‌آموز افزایش یافته و انقلابی به معنای واقعی در این بخش اتفاق افتاده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، اهمیت نقش ورزش در سلامت جسم و روان دانش‌آموزان برکسی پوشیده نیست و در این راستا انجام فعالیت‌های ورزشی در مدارس به صورت هدفمند می‌تواند آینده‌ای با نشاط و همراه با سلامت اجتماعی و قهرمان‌پروری را برای کشور رقم بزند.

انجام فعالیت‌های ورزشی در مدرسه، نه تنها ضرورتی مهم برای تربیت نسلی سالم، تندرست و داشتن دانش‌آموزانی پویا و پرانرژی است، بلکه بهترین فرصت برای نهادینه کردن فرهنگ ورزش در میان آینده سازان این مرز و بوم نیز به شمار می‌رود.

ایجاد نگرش‌های مثبت و پویا در دانش‌آموزان، تقویت انگیزه کوشش برای یادگیری، کاهش دغدغه، اضطراب، استرس، بالا بردن عزت نفس و آسایش فکری از جمله رویکردهایی است که در حوزه تعلیم و تربیت برای ورزش مدارس هدف‌گذاری شده تا مصداقی بر اصل عقل سالم در بدن سالم باشد.

متولیان آموزش و پرورش معتقدند دوران مدرسه فرصتی گران‌بها برای نشان دادن لذت ورزش و تحرک بدنی به کودکان و نوجوانان و فرصتی برای نهادینه کردن فرهنگ درست زیستن و زندگی توام با نشاط و تندرستی است تا حتی پس از دوران مدرسه نیز ورزش در ردیف برنامه‌های روزانه افراد قرار گیرد.

به خصوص در شرایطی که با فراگیر شدن فضای مجازی، وقت تعداد زیادی از دانش‌آموزان در شبکه‌های اجتماعی تلف می‌شود و دیگر فرصت و رغبتی برای ورزش و فعالیت بدنی برای آنان باقی نمی‌ماند؛ توسعه فضاهای ورزشی درون مدرسه‌ای، علاقمند کردن و استعدادیابی دانش‌آموزان در مدرسه بهترین زمان است که می‌توان با برنامه‌ریزی خوب و موثر با ورزش سلامتی جسم و روح دانش آموزان را پی‌ریزی کرد.

تامین سلامتی، تندرستی، تقویت ورزش قهرمانی و توسعه زیرساخت‌های بعنوان یکی از رویکردهای اصلی دولت سیزدهم و معاونت تربیت بدنی و سلامت آموزش و پرورش به شمار می‌رود و امروز با اجرای پروژه‌های مختلف ورزشی طی ۲ سال گذشته سرانه این فضاها در کشور ارتقا یافته است.

براساس آمارها طی ۲ سال گذشته ۲هزار و ۱۰۰ فضای ورزشی درون مدرسه‌ای در کشور راه‌اندازی شده و سهم این استان از این فضاهای ورزشی ۵۴ فضا معادل سه درصد است.

طرح شهید سلیمانی گامی برای ایجاد فضاهای ورزشی درون مدرسه‌ای

اردیبهشت سال ۱۴۰۱ در راستای تحقق اهداف سند تحول بنیادین آموزش و پرورش تحول فعالیت‌های ورزشی دانش آموزان، طرح ملی شهید سلیمانی با هدف ۲ هزار و ۱۰۰ فضای ورزشی درون مدرسه‌ای در کشور کلید خورد.

بهینه سازی، متناسب‌سازی و تبدیل به احسن کردن فضاهای ورزشی درون مدرسه‌ای با هدف افزایش میزان تحرک بدنی دانش آموزان، اصلاح ساختار قامتی، افزایش شادی و نشاط و تربیت و تحویل نسلی سالم و بانشاط به جامعه از مهم‌ترین هدف‌های اجرای طرح شهید سلیمانی است.

به گفته مشاور مدیرکل تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش در مرحله نخست طرح شهید سلیمانی که در دولت سیزدهم اجرایی شد حدود ۴۰ درصد به فضاهای ورزشی کشور افزوده شده است.

از ۲ هزار و ۱۰۰ پروژه ورزشی شامل یکهزار و ۹۰ زمین چمن مصنوعی، ۲۵۴ سالن ورزشی سقف بلند تیپ ۲ به مساحت هر کدام ۶۰۸ متر، ۲۷۴ زمین ساحلی و ۴۸۳ سالن ورزشی تیپ پنج یا کلاس درس تربیت بدنی در قالب طرح شهید سلیمانی در آموزش و پرورش در زمان حاضر تاکنون یکهزار و ۷۰۰ طرح‌ ورزشی به بهره‌برداری رسیده است.

رهاورد طرح شهید سلیمانی برای استان بوشهر احداث ۵۶ فضای ورزشی درون مدرسه‌ای

از این شمار فضای ورزشی تعریف شده در قالب طرح شهید سلیمانی احداث ۳۶ زمین چمن مصنوعی کوچک، ۱۲ کلاس درس تربیت بدنی و هشت سالن ورزشی با ۱۵ میلیارد تومان اعتبار با بیش از ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی در دست اجرا است.

معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر به خبرنگار ایرنا گفت: در زمان حاضر ۳۶ زمین چمن مصنوعی و ۱۲ کلاس درس تربیت بدنی استان بوشهر افتتاح و باتوجه به اجرای فونداسیون سالن‌های ورزشی و خرید سوله با پیشرفت ۵۰ درصد در دست اجرا هستند.

مهدی عباسیان در خصوص اعتبار این فضای ورزشی اینطور توضیح داد: به ازای هر زمین چمن مصنوعی ۱۵۰ میلیون تومان از سوی وزارت آموزش و پرورش تعیین شده و معادل ۱۵۰ میلیون تومان نیز از سوی سازمان برنامه و بودجه و خیرین و سایر نهادها از جمله شهرداریها و دهیاریها (۷۵ میلیون تومان سازمان برنامه و بودجه و ۷۵ میلیارد تومان خیرین و نهادها)، ۶۰ میلیون تومان به ازای احداث ۱۲ کلاس درس تربیت‌بدنی و ۹۵۰ میلیون تومان از سوی وزارت آموزش و پرورش برای احداث هشت سالن ورزشی استان بوشهر پیش بینی شده است.

به بیان عباسیان با انعقاد تفاهم‌نامه‌ آموزش و پرورش با سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی قرار است تا پایان شهریور ماه امسال از محل اعتبارات سال گذشته ۲۵ کلاس درس تربیت‌بدنی ( ۸۰ میلیون تومان برای هر کلاس) به شمار این کلاس‌ها افزوده می‌شود.

به اعتقاد معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر با افتتاح این کلاس‌های تربیت‌بدنی سرانه ورزشی استان به یک متر برسد و استان همچنان در کسب جایگاه نخست سرانه ورزشی دانش‌آموزان پیشرو در کشور باشد.

تکمیل هشت سالن ورزشی و احداث ۵۳ فضای ورزشی طرح شهید سلیمانی در استان بوشهر

براساس سیاست معاونت تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش طرح شهید سلیمانی به پایان نرسیده و با تعریف و اجرای پروژه‌های جدید در سال جاری ساخت و سازهای ورزشی درون مدرسه‌ای همچنان ادامه دارد.

به گفته عباسیان براساس تفاهم‌نامه اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر ۱۴ میلیارد تومان برای تکمیل هشت سالن ورزشی، احداث ۳۸ زمین چمن مصنوعی و ۱۵ کلاس درس تربیت بدنی مصوب شده است.

وی ادامه داد: افزون براین درخواست ۱۰ میلیارد تومان برای اجرای پروژه‌های ورزشی استان بوشهر داده شده است.

تامین تجهیزات ورزشی ۱۴۵۰ مدرسه

سیاست وزارت آموزش و پرورش تنها محدود به تامین زیرساخت‌های ورزشی درون مدرسه‌ای نشد بلکه گامی فراتر از این در راستای تامین تجهیزات ورزشی مورد نیاز مدارس از دیگر رویکردهای این وزارتخانه است.

در همین ارتباط سال گذشته ۱۱۰ میلیارد تومان اعتبار برای تامین تجهیزات ورزشی مورد نیاز مدارس پیش‌بینی و این اعتبار که از نظر میزان و رقم در طول سال‌های گذشته بی‌سابقه بوده در اختیار استان‌ها قرار گرفت.

آنطوری که مدیرکل آموزش و پرورش استان بوشهر به ایرنا می گوید: سال گذشته برای تامین تجهیزات ورزشی هفت میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان از سوی سازمان برنامه و بودجه و مبلغ یک میلیارد و نیم از سوی وزارت آموزش و پرورش برای تجهیز مدارس به این اداره کل اختصاص یافت که با این میزان اعتبار افزون بر بهینه‌سازی فضاها تجهیزات ورزشی مورد نیاز یک هزار و ۴۵۰ مدرسه استان خریداری و تامین شد.

علی موحدی به این نکته نیز اشاره کرد که با این اعتبار وسایل و تجهیزات ورزشی مورد نیاز مدرسه‌ها شامل توپ، تور و وسائل راکتی و بسیاری وسایل دیگر تامین شده است.

ایجاد شور و نشاط با اجرای پروژه‌های ورزشی

انجام پروژه‌های زیرساختی در بخش ورزش دانش‌آموزی افزون بر اینکه موجب ایجاد شور و نشاط، تامین سلامتی و تندرستی می‌شود گامی مهم برای شناسایی استعدادهای ورزشی نیز به شمار می‌رود اینها بخشی از سخنان رئیس اداره تربیت‌بدنی اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر است.

صادق عبداللهی به خبرنگار ایرنا می‌گوید: ورزش بویژه در سن بلوغ، سلامت و قدرت نوجوانان را تضمین و توانایی آنها را برای مقابله با اضطراب‌های مختلف به خصوص در زمان امتحان و پیشامدهای ناگهانی زندگی ارتقا می‌دهد.

به اعتقاد این کارشناس تربیت بدنی دانش‌آموزان استان بوشهر تا قبل از سال ۱۴۰۰ جزو دانش‌آموزان کم تحرک کشور بودند هرچند تاکنون آمار رسمی دراین خصوص از طرف معاونت تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش اعلام نشده اما با توجه به اجرای طرح‌های مختلف ورزشی، برگزاری المپیادهای ورزشی و کسب مدال‌های مختلف انتظار می‌رود جایگاه استان در این خصوص ارتقا یابد.

نگاه به مقوله فعالیت‌های جسمانی و ورزش به عنوان یک پدیده اجتماعی مفید باعث شده تا در مدرسه که ۱۲ سال دوره حیاتی رشد و بلوغ دانش‌آموزان در آنجا سپری می‌شود، از واژه تربیت بدنی به جای بازی و ورزش استفاده شود اما بر اساس سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، اجرای صحیح درس تربیت بدنی امروز از مهمترین هدف‌های معاونت تربیت بدنی و سلامت به شمار می‌رود.

آنطوری که عبداللهی توضیح می‌دهد: با توجه به اینکه سطح ورزش تربیتی، همگانی، قهرمانی و حرفه‌ای تعریف شده اگر قرار است اتفاقی در ورزش کشور رخ دهد باید به ورزش مدرسه که جنبه تربیتی دارد کمک شود.

به اعتقاد رئیس اداره تربیت بدنی اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر با تقویت ورزش تربیتی؛ ورزش همگانی نیز تقویت شده و با استعدادیابی مناسب زمینه تقویت ورزش قهرمانی و پس از آن ورزش حرفه‌ای نیز فراهم می‌شود.

دعوت چهار دانش‌آموز بوشهری به اردوهای تیم ملی و کسب ۱۶ مقام کشوری

به بیان رئیس اداره تربیت بدنی اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر با توجه به زیرساخت‌های ورزشی درون مدرسه‌ای امسال چهار دانش‌آموز در رشته‌های دو و میدانی، دختران و پسران و فوتسال پسران به اردوهای تیم ملی دعوت شده‌اند.

افزون براین دانش‌آموزان مقطع متوسطه دوم استان بوشهر موفق به کسب ۱۶ مقام کشوری در رشته دو و میدانی، فوتسال و طناب‌زنی شده‌اند؛ البته به بیان عبداللهی رقابت‌های ورزشی دانش آموزان در رده متوسطه اول و ابتدایی هنوز انجام نشده و انتظار می‌رود امسال مدال‌های بیشتر و قابل توجهی کسب کنند.

توانمندسازی معلمان ورزش با برگزاری ۷۰۰ ساعت دوره آموزشی در قالب ۳۱ کارگاه آموزشی، سه دوره مربیگری از جمله دیگر اقدامات انجام شده در این خصوص است.

فضاهای ورزشی در اختیار خانواده‌ها

یکی دیگر از طرح‌های مهم معاونت تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش آزادسازی مجموعه‌های ورزشی برای بهره‌مندی دانش‌آموزان و خانواده‌ها در قالب طرح شهید خرازی است که براین اساس فضاهای ورزشی آموزش و پرورش روزهای پنجشنبه و جمعه به شکل رایگان در اختیار دانش‌آموزان و اولیای آنها قرار می‌گیرد.

معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش استان بوشهر در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: میانگین هر هفته یک هزار و ۳۴۰ مادر و دختر و ۹۶۰ پدر و پسر در۲۸ فضای ورزشی پیش بینی شده در ۱۸ شهرستان و منطقه آموزشی حاضر و زیر نظر مربیان به ورزش می‌پردازند.

به گفته عباسیان طرح شهید خرازی برای غنی‌سازی اوقات فراغت دانش‌آموزان، ایجاد نشاط و شادابی و امیدآفرینی در خانواده‌ها و توسعه و ترویج ورزش همگانی، روان‌سازی دسترسی به فضاهای ورزشی اجرا شده است.

طرح شهید خرازی ویژه دانش آموزان در همه مقاطع تحصیلی با محوریت خانواده و ارتقای سلامت خانواده است که در قالب آن بازی‌های بومی محلی و گروهی ویژه مادران و دختران و همچنین پدران و پسران در دستور کار قرار دارد.

به گفته عباسیان فعالیت‌های ورزشی و تربیت بدنی زمینه مناسبی برای تقویت مهارت‌های اجتماعی و ارتباطی دانش آموزان و موجب ارتقا سلامت جسمی و روحی دانش آموزان می‌شود.