تهران- ایرنا- کارشناس هنر دوره اسلامی گفت: قبلا رسم بود آثار هنری باید پنهان می‌شد تا محفوظ بماند، اما اکنون هر چه آثار بیشتر در معرض دید و نمایش باشند محفوظ‌ترند.

به گزارش خبرنگار میراث‌فرهنگی ایرنا، در میان همه رویدادهای نمایشگاهی فرهنگی تاریخی که در این چند سال در مجموعه کاخ گلستان تهران برگزار شده است، نمایشگاه روایت قتل ناصرالدین شاه اتفاق دیگری است، نمایشگاهی که حادثه قتل شاه قاجار در حرم حضرت عبدالعظیم (ع) در سال ۱۲۷۵ هجری شمسی را روایت می‌کند، نمایشگاهی در قالب تعامل بین موزه‌ای و در چارچوب همکاری میان موزه آستان حرم عبدالعظیم (ع) در ری و مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان در تهران، یکی محل ترور شاه، دیگری محل زندگی و حکومت او.

عمارت چادرخانه - محل برگزاری نمایشگاه روایت قتل ناصرالدین شاه

الگویی برای همکاری بین موزه‌ای

عبدالله آذری در گفت‌وگو با خبرنگار میراث‌فرهنگی درباره نمایشگاه روایت قتل ناصرالدین شاه، اظهار داشت: این نمایشگاه که با همکاری مجموعه کاخ گلستان و موزه حرم حضرت عبدالعظیم (ع) برگزار شد، اتفاق و رویداد کم‌نظیری در این سال‌ها است. این که دو موزه درباره یک موضوع مشترک در یک دوره تاریخی با یکدیگر همکاری کرده‌اند و این نمایشگاه شکل گرفت، یک گام مهم در فرهنگ موزه‌داری و ارائه محتوا به مخاطب است.

وی افزود: ۳۸ کتیبه که حادثه قتل ناصرالدین شاه را روایت می کنند، با استاندارد و کیفیت مناسب منتقل و اکنون در معرض نمایش عمومی قرار گرفته است، خود این انتقال و نمایش الگویی برای تعامل بین موزه‌ای است، این همکاری باعث انرژی بخشی دوطرفه است، موزه‌ها می‌توانند در این چارچوب، همدیگر را حمایت و تبلیغ کنند.

کارشناس هنر اسلامی گفت: موزه آستان حضرت عبدالعظیم (ع) از موزه‌های ارزشمند پایتخت است و توصیه می‌کنم شهروندان تهرانی و گردشگران که به تهران می‌آیند با سفر به ری علاوه بر جاذبه‌های تاریخی و باستانی حتما از از حرم آستان و مجموعه‌های فرهنگی علمی و موزه آن بازدید کنند.

کتیبه‌های مطلا روایت قتل ناصرالدین شاه

مجموعه کتیبه‌های قتل ناصرالدین شاه در اصل ۴۶ قطعه و از آثار بی‌نظیر و ارزشمند قطاعی کشور است و در آن، شعری از شمس‌المعالی سید علی حکیم معیری در چگونگی ترور و قتل شاه به کار رفته است. این کتیبه‌ها به خط محمدمهدی بن حسن شریف شیرازی است که به سبک نستعلیق‌های دوره صفوی کتابت شده است

هنر دوره قاجار اوج شکوه هنر دوران اسلامی است

آذری گفت: کاخ گلستان مربوط به دوران قاجار است و از آثار سرآمد آن دوره تاریخی است، نمایشگاه روایت قتل ناصرالدین شاه الگو همکاری شد، هنر دوره قاجار اوج شکوه هنر دوران اسلامی است، متاسفانه در زمان پهلوی شاهد تخریب آثار دوره قاجار بودیم، و این تصور در افکار عمومی ایجاد شد که قاجار بی‌کیفیت بودند.

کارشناس هنر اسلامی گفت: آثار هنری و معماری که در اصفهان، تهران و شیراز وجود دارد، کاخ ها، مساجد و اماکن متبرکه، کتاب‌ها، نقاشی‌ها و مینیاتورهای معروفی که نام و عنوان‌شان جهانی است محصول هنرمندان دوران قاجار است، همین کاخ گلستان معماری کم‌نظیر به جا مانده آن دوران است.

آذری گفت: در این نمایشگاه اتفاق قتل ناصرالدین شاه قاجار و کتیبه‌های مطلا و برخی آثار روز واقعه است، موزه‌هایی که در سطح کشور وجود دارد می‌توانند موضوعات مشترک مختلفی را از یک دوره تاریخی برنامه‌ریزی کنند و برای مخاطبان و بازدیدکنندگان روایت کنند.

کارشناس هنر اسلامی گفت: در سطح دنیا نگرش به موزه‌داری و نمایش آثار متحول شده است، قبلا رسم بود که آثار هنری باید پنهان میشد تا محفوظ بمانند، اما اکنون هر چه اثر بیشتر در معرض دید و نمایش باشد محفوظ‌ترند.

نمایشگاه روایت قتل ناصرالدین شاه تا ۹ مرداد ۱۴۰۲ در عمارت چادرخانه مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان دایر است. دفترچه خاطرات و دستمال خونین قتل، صندلی ناصرالدین شاه و قرآن‌هایی که بر سر مقبره او استفاده می‌شده است، در کنار کتیبه‌ها در این نمایشگاه ارایه شده که به تکمیل روایت قتل شاه قاجار کمک می‌کند.