به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجتالاسلام عبدالکریم بهجتپور در خصوص دلایل رونق نیافتن کرسیهای نظریهپردازی در دانشگاهها اظهار داشت: کرسیهای آزاداندیشی پس از تاکید مقام معظم رهبری در سال ۸۵ راهاندازی شدند، اما به دلیل آنکه تضمین مناسبی برای مصونیت دانشجویان پس از بیان عقیده در این کرسیها داده نشد، این کرسیها تعطیل شدند.
وی در ادامه تصریح کرد: مکاتبهای با برخی نهادها و دستگاهها در زمینه تضمین راهاندازی کرسیهای آزاداندیشی انجام شد، اما متاسفانه آنها تضمین مناسبی را در این رابطه ندادند. بر این اساس در این دوره بنا شد روی اصل مجوزهای این کرسیها تمرکز شود، به نحوی که این مجوزها از سوی ریاست جمهوری اخذ شوند و با دستور و فرصتی که ایشان عنوان میکند، این کرسیهای آزاداندیشی با ابعاد و شرایط خاص در دانشگاهها برگزار شوند.
این عضو عالی شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر اینکه ریاستجمهوری در بحث برگزاری کرسیهای آزاداندیشی دخالت خواهند کرد و در پی آن دانشجویان از یکسری آزادیها و مصونیتهای ویژه برخوردار میشوند، گفت: نهادها و دستگاهها قاعدتا تابع دستوری هستند که رییسجمهوری در این زمینه صادر میکند. در واقع این نهادها و دستگاهها منتظر بودند که از مقامات بالا در این زمینه ورودی صورت گیرد که خوشبختانه زمینه برای این ورود فراهم شد.
خانه ملی گفت و گوی آزاد به زودی راه اندازی می شود
دبیر هیات حمایت از کرسیهای نظریهپردازی، نقد و مناظره با اشاره به تدوین دستورالعمل جدید درباره ورود ریاستجمهوری در بحث کرسیهای آزاداندیشی، ادامه داد: شورای عالی انقلاب فرهنگی، خانه ملی گفتوگوی آزاد را در دانشگاهها ایجاد کرده که البته این خانه هنوز بطور رسمی کار خود را شروع نکرده است، با توجه به اینکه تاسیس این خانه از سوی شورا مصوب شد، تلاش میکنیم بهزودی این خانه راهاندازی شود.
وی افزود: در شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۱۰ ماده در خصوص فعالیت خانه ملی گفتوگوی آزاد در دانشگاهها تصویب کردیم، اما هنوز این مواد اجرایی نشده است که البته در حال حاضر برای اجرای آن با دو یا سه مانع برخورد کردیم.
دبیر هیات حمایت از کرسیهای نظریهپردازی، نقد و مناظره ادامه داد: مانع اول ایجاد یک پایگاه برای این خانه است، مانع دوم نیز تضمین مربوط به آزادیهای پس از بیان بود که هر دو مانع برطرف شده و از نظر کارشناسان نیز آزادیهای پس از بیان امکانش در دانشگاهها فراهم شده است و اگر خانه ملی گفتوگوی آزاد فعال شود، میتوانیم بدون مشکل این کرسیها را برگزار کنیم.
بهجتپور خاطرنشان کرد: خانه ملی گفتوگوی آزاد در دانشگاهها یک شبکه گسترده کشوری را تشکیل میدهد. در حال حاضر ۱۴۰۰ دستگاه را موظف کردیم که گفتوگوی آزاد را اجرایی کنند. ضمن اینکه اعضای هیات علمی دانشگاهها نیز میتوانند در این زمینه ورود کنند و دانشگاهها میتوانند از طریق این خانه، گفتوگوهای آزاد خود را راهاندازی کنند و مورد حمایت قرار گیرند.
وی در خصوص حمایت مادی خانه ملی گفتوگوی آزاد از دانشگاههایی که در این زمینه فعال هستند، گفت: هنوز در این زمینه به تفاهم نرسیدهایم، اما قرار است اگر در مناظرات دو نفر برای گفتوگو مقابل هم قرار گیرند، امتیازاتی به آنها داده شود. در واقع نقش ما بیشتر نقش حمایت و هدایت است، به گونهای که بتوانیم از آزادیهای پس از بیان نیز حمایت کنیم و اگر افراد نظری را مطرح کردند، انگ بر آنها نچسبانیم.