رشت - ایرنا - معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان با بیان اینکه این کشور به توسعه همکاری‌های سابق و توسعه‌گرانه با جمهوری اسلامی ایران باورد دارد و این خط سیاسی را دنبال می کند، گفت: ترانزیت بین‌الملل ایران و آذربایجان ۵۸ درصد افزایش یافت.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شاهین مصطفی اف روز دوشنبه در نشست کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و آذربایجان در شهرستان مرزی آستارا استان گیلان اظهار کرد: ۲ هزار و ۴۲۵ شرکت ایرانی در آذربایجان ثبت شده است که بخش زیادی به صورت شرکت‌های فعال حضور دارند.

وی با بیان اینکه افزایش حجم ترانزیت بین المللی در کریدور شمال و جنوب ۶۹ درصد افزایش داشته است، خاطر نشان کرد: در سال ۲۰۲۲ حجم مبادلات تجاری بین ۲ کشور ایران و جمهوری آذربایجان ۳۰ درصد رشد یافته و در پنج ماهه نخست سال ۲۰۲۳ این مبادلات ۹ درصد رشد نشان می دهد.

معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان افزود: بخش حمل و نقل از بخش هایی است که در مناسبات ۲ جانبه اهمیت بسزایی دارد از این‌رو شاهد رشد و توسعه این بخش ها هستیم بطوریکه در سال گذشته رشد ۴۸ درصدی داشت.

مصطفی اف با اشاره به طرح های گسترده حمل و نقل بین ۲ کشور خاطر نشان کرد: هم اکنون خط اتوبوس باکو - نخجوان در مسیر ایران، عبور روزانه سه دستگاه اتوبوس بین خاک اصلی آذربایجان و نخجوان از خاک ایران و به طور هفتگی ۲ پرواز بین تهران و باکو وجود دارد.

معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان اظهار کرد: کریدور شمال و جنوب اولویت اصلی را در بخش حمل و نقل به خود اختصاص داده است، ما در سن پترزبورگ در مورد این کریدور مذاکره کردیم و جمهوری آذربایجان از امضای یادداشت تفاهم بین روسیه و ایران حمایت می کند، از طرفی آمادگی داریم یاداشت تفاهمی مشابه با روسیه در سمت خود در مرز روسیه به امضاء برساند.

مصطفی اف خاطر نشان کرد: در ارتباط با پروژه کریدور شمال - جنوب ۲ پروژه نیمه‌تمام شامل بارانداز ریلی آستارا، ساخت پل خودرویی در " آستارا چای "و تامین ساخت تاسیسات لازم برای گمرک و مرزیابی در ۲ سوی پل مورد توجه و تاکید است.

معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان اظهار کرد: اتصال منطقه اقتصادی «زنگزور شرقی» از مسیر ایران است که این پروژه در دیدار روسای جمهوری ما در عشق آباد مورد توافق قرار گرفت و سندی امضاء شد، ضمن اینکه در نفت و گاز نیز همکاری‌های مشترکی داریم که در این رابطه نیز مذاکره خواهد شد.

زَنگَزور یکی از مهم‌ترین مسیرهای حمل و نقل زمینی است که جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان را از طریق ارمنستان به روسیه و ترکیه متصل و زمینه را برای ارتباط آسیا، اروپا و خاورمیانه با یکدیگر فراهم می‌سازد.

وی با اشاره به حضور این هیات در شهرستان آستارا اظهار کرد: جمهوری آذربایجان با هیاتی گسترده در سطح عالی در این جلسه شرکت کرده است که نشان از اهمیت رابطه با جمهوری اسلامی ایران دارد.

وزیر راه و شهرسازی نیز در این نشست از مواضع بسیار خوب رئیس جمهور آذربایجان در دیدار با وزیر امور خارجه کشورمان در وین قدردانی کرد و آن را نقطه روشنی برای توسعه روابط و سرآغاز روابط جدید بین ۲ کشور دانست.

مهرداد بذرپاش اظهار کرد: رئیس جمهور ایران آیت الله رئیسی نیز به حضور در این جلسه تمایل داشتند تا پروژه های نیمه تمام مانده بین ۲ کشور اجرایی شود و هر ۲ کشور از آن بهره‌مند شوند.

وی با اشاره به توافقات بین المللی خوب ما به ویژه با کشور روسیه اظهار کرد: پروژه هایی در دستور کار است و طرح هایی نیز امروز در این نشست در دستور کار قرار می گیرد که از پروژه های راهبردی و مهم برای ۲ کشور به شمار می روند.

استاندار گیلان نیز در این نشست خواستار احیای بازارمرزی آستارا با توجه به اشتراکات قومی بین مردم این خطه با کشور آذربایجان شد و بیان کرد: این بازار از زمان اوج گیری کرونا بسته شده بود و امروز با توجه به تقاضایی که از هر دو طرف وجود دارد، انتظار است بار دیگر این بازار مرزی فعال شود.
اسدالله عباسی همچنین بیان کرد: پیش از کرونا زائران اربعین حسینی از مرز آستارا به کشور ما وارد شده و به مرز غربی ایران منتقل و از آنجا به کربلا مشرف می شدند اما این موضوع بعد از کرونا ادامه پیدا نکرد. اینک این آمادگی از سوی ما برای پذیرش زائران آذربایجان که قصد شرکت در پیاده روی اربعین و سفر به کربلا را دارند، وجود دارد.
وی در بخش دیگری از سخنانش به ساماندهی کامیون ها در مرز آذربایجان اشاره کرد و گفت: برای ساماندهی این وسایل نقلیه، پایانه هایی را طراحی کردیم، اما گاهی اوقات در قسمت مرزی آذربایجان کارها برای ترخیص کامیون‌ها قدری کند پیش می‌رود که درخواست می کنیم تا راه اندازی پل " آستارا چای " تردد روان شود.