به گزارش خبرنگار ایرنا، لیندا توماس گرینفیلد سفیر و نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل روز دوشنبه به وقت محلی افزود که یک هفته پس از تعطیلی احیای مکانیزم فرامرزی کمک به سوریه از سوی مسکو، "روسیه ضربه دیگری به آسیب پذیرترین قشر جهان وارد کرده است."
سفیر دولت بایدن در سازمان ملل اضافه کرد: این بار این کشور (روسیه) ضربه خود را با تعلیق مشارکت در ابتکار غلات دریای سیاه وارد کرده است. این تصمیم واقعاً یک عمل ظالمانه دیگر است.
گرینفیلد ادامه داد: "بر اساس گزارش برنامه جهانی غذا، بیش از ۳۴۵ میلیون نفر از سطح بالایی از ناامنی غذایی رنج می برند و ما بدون هیچ گونه تردیدی میدانیم که جنگ بی رحمانه روسیه علیه اوکراین میلیون ها نفر به ویژه در خاورمیانه و آفریقا را به لبه پرتگاه سوق داده است."
سفیر آمریکا افزود: "ابتکار غلات دریای سیاه که با میانجیگری سازمان ملل و ترکیه بدست آمد، چراغ امیدی برای این افراد آسیب پذیر بود. این طرح، ثبات را در بازارهای جهانی مواد غذایی به ارمغان آورده و قیمت مواد غذایی را برای همه کاهش داده است. اما امروز روسیه این همه پیشرفت و این همه امید را نابود کرد."
این دیپلمات ارشد آمریکایی گفت: "درمیان بازی های سیاسی روسیه، مردم ضعیف کودکان و مادران در مناطقی مانند شاخ آفریقا که به شدت دچار سوءتغذیه هستند، رنج خواهند برد.این رنج ها پیامدهای اقدامات روسیه است. اینها رنجی است که وقتی یک کشور تصمیم می گیرد بشریت را به گروگان بگیرد، ایجاد می شود. "
گرینفیلد ادامه داد: نکته اصلی این است که جهان به ابتکار غلات دریای سیاه نیاز دارد و همه کشورهای عضو سازمان ملل باید به صورت واحد از روسیه بخواهند که تصمیم خود را تغییر دهد.
به گزارش اسپوتنیک، دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین با اعلام به تعلیق درآوردن طرح توافق صدور غلات اوکراین از سوی روسیه اعلام کرد که روسیه زمانی به توافقنامه بازمیگردد که پایبندی به بخش دوم توافق اجرا شود؛ این قسمت غرب را ملزم میکند تا محدودیتها بر صادرات کشاورزی و کود را رفع کند.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد نیز در واکنش به اقدام روسیه گفت: من عمیقاً از تصمیم روسیه برای توقف و پایان دادن به اجرای طرح دریای سیاه (توافق صادرات غلات) از جمله لغو تضمین های امنیتی روسیه در کشتیرانی در بخش شمال غربی دریای سیاه متاسفم.
به گزارش خبرنگار ایرنا، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل روز دوشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران در مقر سازمان ملل در نیویورک افزود: این طرح عبور ایمن بیش از ۳۲ میلیون تن کالاهای غذایی از بنادر اوکراین را تضمین کرده است.
دبیر کل سازمان ملل که ۲۰ تیرماه در نامه ای به ولادیمیرپوتین رئیس جمهور روسیه با ارائه پیشنهادی، خواستار حفظ توافق غلات موسوم به ابتکار دریای سیاه که در پی جنگ اوکراین صورت گرفت، شده بود، اضافه کرد: طرح دریای سیاه به همراه یادداشت تفاهم در مورد تسهیل صادرات محصولات غذایی و کودهای شیمیایی روسیه، راه نجاتی برای امنیت غذایی جهانی و چراغ امیدی در جهان آشفته بوده است.
گوترش تاکید کرد: در واقع امروز صبح شاهد جهش قیمت گندم هستیم. "من از موانعی که در تجارت خارجی محصولات غذایی و کودهای روسیه وجود دارد،آگاه هستم. دقیقاً به همین دلیل است که من در نامه خود پیشنهاد جدید برای زنده نگه داشتن طرح صادرات غلات دریای سیاه را به ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه ارسال کردم. در آن نامه تأکید کردم که: از زمان امضای یادداشت تفاهم و همچنین با در نظر گرفتن اقدامات اتخاذ شده توسط روسیه، تجارت غلات روسیه به حجم بالایی از صادرات رسیده است و بازارهای کود در حال تثبیت هستند و صادرات روسیه به بهبود کامل نزدیک شده است. این امر از سوی اتحادیه صادرکنندگان غلات و اتحادیه تولیدکنندگان کودهای شیمیایی روسیه نیز تایید شده است. "
دبیرکل سازمان ملل تصریح کرد: من از این امر که پیشنهاد من مورد توجه قرار نگرفت عمیقاً متاسفم. تصمیم امروز روسیه ضربه ای به مردم نیازمند در همه جا خواهد زد. هدف ما باید پیشبرد امنیت غذایی جهانی و ثبات قیمت جهانی غذا باشد. با در نظر گرفتن افزایش رنج بشر که تحت تاثیر تصمیم امروز خواهد بود، رفع موانع صادرات غذا در مرکز تلاش من خواهد بود.
گوترش ادامه داد: ما برای یافتن یک راه حل ثابت صادرات غذا به کار خود ادامه خواهیم داد. دستاوردهای زیادی در یک دنیای گرسنه و آسیب دیده در خطر است.