به گزارش ایرنا بازار تاریخی کرمان از گنجینه های با ارزش میراث فرهنگی این دیار کهن محسوب می شود که در سال های اخیر ضمن مرمت و بازسازی آن، تلاش برای افزایش ایمنی این مکان تاریخی و فرهنگی با ایجاد زیرساخت های مناسب ادامه داشته است.
بازار کرمان با بیش از یک کیلومتر طول بهعنوان بزرگترین راسته بازار سرپوشیده در ایران شناخته که از میدان ارگ آغاز می شود و تا میدان مشتاقیه ادامه دارد؛ این بازار ۶۰ درصد از آثار تاریخی شهر کرمان را در خود جای داده و هم اکنون نیز از مهمترین مراکز داد و ستد کالا در شهر کرمان به شمار می رود.
مجموعه تاریخی بازار بزرگ کرمان شامل ۲۰ بازار فرعی مانند بازار گنجعلیخان، اختیاری، قیصریه زرگری، مسگرها، کفاشها، کلاهمالها، آهنگری، عزیز، عطاران، مظفری، قدمگاه، قلعه محمود و بازار قلعه تشکیل شده که در دوره های مختلف تاریخی شکل گرفته است.
در معماری بازار کرمان بناهایی نظیر مسجد، حمام، آب انبار، کاروانسرا که هر یک در ارتباط با بازارهای مختلف و در دوران متفاوت به وجود آمده، احداث شده اند و از مقاصد اصلی بازدید گردشگران و همچنین خرید شهروندان در شهر کرمان به شمار می روند.
پس از مدت ها کم توجهی به این شاهکار تاریخی، در یک دهه اخیر با همت و توجه مسئولان مرمت، بازسازی و ساماندهی بازار به صورت مناسبی انجام شده است و بخش های متروکه ای مانند مدرسه حیاتی (اکوموزه حیاتی)، کاروانسرای وکیل(هتل کاروانیکا) و حمام ابراهیم خان(موزه طلا و جواهر) احیا و به این مجموعه افزوده شد.
با توجه به قدمت بالای این بنا، تردد زیاد، تراکم جمعیت و قرارگیری کالاها و اجناس مختلف در بازار بزرگ کرمان، حوادث مختلفی این مکان را مورد تهدید قرار می دهد که نمونه آن آتش سوزی ۱۳ سال قبل در کاروانسرای جَر بود که باعث تخریب قسمت عمده این بنا شدو هم اکنون نیز به محلی مخروبه و پر از زباله تبدیل شده است.
هرچند در سال های گذشته اقداماتی نظیر نصب شیر آب در مکان های مختلف بازار برای مواقع ضروری انجام شده است، اما جای خالی مرکز و ایستگاه مجهز آتش نشانی در بازار کرمان برای مواقع ضروری احساس می شود.
نزدیکترین ایستگاه آتش نشانی به بازار تاریخی کرمان با حدود یک کیلومتر فاصله در نزدیکی ساختمان شهرداری کرمان قرار دارد که با توجه به فاصله نسبتا زیاد و ترافیک محورهای اطراف بازار نیاز به ایجاد ایستگاه دائمی آتش نشانی بسیار ضروری و اینکه تاکنون چرا اجرایی نشده نیز خود قابل تامل است.
اکنون مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان از تلاش برای راهاندازی ایستگاه دائمی آتشنشانی در جنب بازار تاریخی کرمان خبر داد تا این نقص ایمنی شهری برای محافظت از بازار رفع شود.
به گزارش روز چهارشنبه روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنیاع دستی استان کرمان، فریدون فعالی در نشست با مدیر عامل آتشنشانی و اعضای شورای شهر کرمان اظهار داشت: احداث ایستگاه آتشنشانی برای تسریع در انجام به موقع عملیات امدادی در زمان بروز حوادث بسیار تاثیرگذار و بر این اساس ایجاد ایستگاه آتشنشانی در محدوده بازار تاریخی کرمان بسیار ضروری است.
وی افزود: مقرر شد اعضای شورای شهر کرمان پس از بررسیهای لازم، ایستگاه آتشنشانی را مکان یابی کنند و سپس با همکاری مشترک اصناف، بازاریان، آتشنشانی، و همچنین میراثفرهنگی این طرح اجرایی شود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان تاکید کرد: با توجه به اینکه بازار کرمان یکی از آثار باارزش تاریخی این استان بوده و هر روز میزبان تعدادی از مردم و گردشگران است بنابراین باید بحث بالا بردن ایمنی آن بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.
به گزارش ایرنا حال باید منتظر نشست و دید که فرآیند اجرایی این مهم از تصویب در شورا گرفته تا موارد اجرایی دیگر آن به چه شکل پیگیری خواهد شد و آیا مدیریت شهری کرمان که این روزها کانون انتقادهای مختلف بابت کم کاری ها یا انجام نامناسب پروژه ها قرار گرفته، در این زمینه چکار خواهد کرد.