به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، تارنمای شبکه ساینس بیزنس نوشت: در راهبرد جدید آلمان در قبال چین که در تاریخ ۱۴ ژوئیه (۲۳ تیر) منتشر شد، طرح هایی ترسیم شده که مانع حمایت فدرال از پروژه های تحقیقاتی می شود که به انتقال دانش به چین کمک می کند. در این طرح همچنین برای آگاهی بیشتر دانشمندان آلمانی از خطرات امنیتی همکاری با چین برنامه ریزی شده است.
این راهبرد نتیجه ماه ها مشاجره بین شرکای ائتلاف در دولت آلمان است که در نهایت به توافقی دست می یابد که هدف آن «خطر زدایی» از روابط با چین بدون قطع کامل روابط با این کشور است و آلمان را با رویکردی که کمیسیون اروپا در اوایل سال جاری تعیین کرده بود، همسو می کند.
این طرح حاوی راهبرد جدید مهمی در بخش تحقیقات و نوآوری است و هشدار می دهد که روابط علمی با پکن به حالت نامتوازن در آمده است و نگرانی کمیسیون اروپا در این زمینه را یادآوری می کند.
ربکا آرسستی (Rebecca Arcesati) کارشناس علم و نوآوری اندیشکده موسسه مطالعات چین در برلین گفت: هنوز معلوم نیست که آیا مساله «انتقال دانش» فقط در تحقیقات نظامی یا نظارتی اعمال خواهد شد یا دامنه آن گسترده تر خواهد بود. همچنین معلوم نیست که این موضوع خطری برای رقابت پذیری اقتصادی آلمان خواهد داشت یا نه. در هر صورت، به نظر می رسد که راهبرد جدید بر تحقیقات که دولت فدرال تامین مالی می کند تاثیر خواهد داشت و تاثیری در همه فعالیت های دانشگاهی ندارد.
سخنگوی مرکز همکاری علمی آلمان- چین (BMBF) نیز گفت: نمی تواند جزییات بیشتری را درباره این طرح ارائه دهد و پاسخگویی به این سوالات را به وزارت امور اقتصادی و اقدامات آب و هوایی فدرال ارجاع داد. اما سخنگوی این وزارتخانه نیز به ساینس بیزنس گفت که پاسخ به سوالاتی درباره تحقیقات با چین از حوزه مسئولیت این وزارتخانه خارج است.
دولت آلمان همچنین از چین میخواهد که «فقدان تعادل موجود در مورد دسترسی به مؤسسات تحقیقاتی بزرگ چین» را رفع کند.
سخنگوی BMBF در این زمینه گفت: در سال های اخیر چین «علاقه کمی» به مشارکت در زیرساخت های تحقیقاتی جدید تحت رهبری اروپا، به ویژه زیرساخت های مستقر در آلمان نشان داده است.
وی افزود: در عین حال، چین چندین مرکز تحقیقاتی بزرگ را در دست بررسی دارد که میتوانند به طور مستقیم با تأسیسات آلمانی و اروپایی رقابت کنند.
راهبرد جدید دولت آلمان همچنین هشدار می دهد که چین حتی تحقیقات ابتدایی را به اهداف نظامی تبدیل می کند. در این راهبرد با اشاره به هدف پکن برای به هم پیوستن اقتصاد غیرنظامی و صنعت دفاعی خود ادعا می شود که سیاست پیوند نظامی-غیر نظامی چین محدودیتهایی را برای همکاری علمی ما ایجاد میکند.
این راهبرد اوج سال ها نگرانی فزاینده در مورد همکاری تحقیقاتی آلمان با چین را نشان می دهد. در سال ۲۰۲۰، با افزایش سانسور و موانع قانونی، کنفرانس روسای دانشگاه های آلمان دستورات جدیدی را درباره نحوه برخورد با این کشور ارائه کرد.
ماه گذشته آژانس اطلاعات داخلی آلمان مدعی شد که چین «بزرگترین تهدید آلمان از نظر جاسوسی اقتصادی و علمی» است و همکاری تحقیقاتی را یکی از راههای جلب فناوری و دانش آلمانی توسط پکن عنوان کرد.
ساینس بیزنس در ادامه گزارش خود به نگرانی ها از همکاری علمی بین چین و سایر کشورها از جمله انگلیس اشاره کرد و نوشت: ۱۳ ژوئیه (۲۲ تیر) کمیته اطلاعات و امنیت پارلمان انگلیس گزارشی اساسی درباره نفوذ چین در بریتانیا منتشر کرد که به ویژه بر نفوذ این کشور به دانشگاهها و بخش فناوری تمرکز داشت.
این گزارش که حاصل مصاحبه با سازمان های اطلاعاتی انگلیس بود نتیجه گرفت که موسسه های دانشگاهی در این کشور زمینه ای برای دستیابی چین به نفوذ سیاسی و امتیاز اقتصادی فراهم می کنند.