مشهد-ایرنا- شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی در نشستی به ریاست استاندار خراسان رضوی برای رفع مشکلات زیرساختی شهرک صنعتی توس بویژه راه، برق و گاز راهکارهایی ارایه داد که مدیران دستگاه های اجرایی مربوطه موظف به پیگیری و رفع آنها شدند.

به گزارش روز جمعه ایرنا، رییس دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی در تشریح مشکلات زیرساختی شهرک صنعتی توس گفت: اصلاح و تعریض جاده شهرک صنعتی توس به جاده شاندیز (بازسازی جاده حسن آباد)، رفع مشکل دسترسی و بهره‌برداری از خط متروی مشهد- گلبهار در محل ایستگاه شهرک صنعتی توس و ورزشگاه ثامن، بررسی و رفع مشکل اسناد مالکیتی ۴۰ واحد صنعتی فاز ۳ شهرک صنعتی توس دارای عرصه موقوفه، احداث پل روگذر یا زیرگذر جهت دسترسی از مسیر آزادراه در حال ساخت مشهد- چناران و ایستگاه قطار شهری در حال احداث مشهد- گلبهار به شهرک صنعتی توس و ضرورت تامین برق و گاز پایدار از جمله این مشکلات است.

علی اکبر لبافی افزود: تخصیص یک درصد از مالیات بر ارزش افزوده واحدهای صنعتی بابت ایجاد، تکمیل و نوسازی زیرساخت‌ها و راهبری شهرک، واگذاری ایستگاه آتش نشانی شهرک به سازمان آتش نشانی مشهد به عنوان یکی از ایستگاه‌های مشهد، نوسازی تجهیزات مخابراتی و ارتقاء خطوط ADSL تلفن و فیبر نوری برای واحدهای صنعتی در شهرک صنعتی توس و رفع موانع راه اندازی پروژه بین‌المللی توسعه صادرات کسب و کارهای نوین از دیگر موضوعات زیرساختی شهرک صنعتی توس به شمار می رود.

وی بیان کرد: پیشنهاد می‌شود در راستای رفع معضل زیرساختی شهرک صنعتی توس، شرکت برق منطقه ای خراسان در موضوع اجرای تکالیف بند م تبصره ۱۵ بودجه سال ۱۴۰۲، حداکثر ظرف مدت یک هفته سهم استان از ۵۰ درصد درآمدهای حاصل از اصلاح بهای برق را پیگیری و نسبت به اجرای تکالیف قانونی خود در شهرک‌های صنعتی اقدام کند.

رییس دبیرخانه شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی با اشاره به موانع دسترسی و بهره برداری از خط متروی مشهد- گلبهار در محل ایستگاه شهرک صنعتی توس و ورزشگاه ثامن و احداث پل روگذر یا زیرگذر جهت دسترسی از مسیر آزادراه در حال ساخت مشهد- چناران و ایستگاه قطار شهری در حال احداث مشهد -گلبهار گفت: پیشنهاد می‌شود شرکت شهرک‌های صنعتی استان از طریق متولیان امر، موضوع را بررسی کند و اگر در جانمایی ایستگاه دسترسی شهرک صنعتی توس موانعی وجود دارد، در مکان‌یابی آن تجدیدنظر نماید.

وی اظهار داشت: در ارتباط با موضوع بررسی و رفع مشکل اسناد مالکیتی ۴۰ واحد صنعتی فاز سه شهرک صنعتی توس دارای عرصه موقوفه نیز، حسب گزارش اداره کل اوقاف و شرکت شهرک‌های صنعتی پیشنهاد می‌شود که با توجه به اینکه تمامی فرآیندها و مکاتبات در این خصوص بین این دو دستگاه انجام شده، حداکثر ظرف مدت سه ماه با رفع موانع مطرح شده توسط دو دستگاه متولی (اداره کل اوقاف و شرکت شهرک‌های صنعتی) نسبت به صدور اسناد مالکیتی این وحدهای صنعتی اقدام شود.

لبافی درباره پیشنهادات شورا پیرامون موضوع تامین برق و گاز پایدار در شهرک صنعتی توس نیز گفت: به موجب بند «م» تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ وزارت نیرو مکلف است، ۵۰ درصد از درآمدهای حاصل از اصلاح بهای برق صنایع در شهرک‌ها و نواحی صنعتی را برای تأمین برق و نوسازی شبکه انتقال برق شهرک‌ها و نواحی صنعتی هزینه نماید. همچنین شرکت برق منطقه‌ای باید در موضوع اجرای تکالیف این بند قانونی، حداکثر ظرف مدت یک هفته سهم استان از ۵۰ درصد درآمدهای حاصل از اصلاح بهای برق را پیگیری و نسبت به اجرای تکالیف بند مذکور در شهرک‌ها اقدام نماید.

رییس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز با تاکید بر لزوم حل مشکلات زیرساختی شهرک صنعتی توس تاکید کرد.

عبدالله یزدان بخش افزود: در منطقه مهم صنعتی خراسان رضوی یعنی در شهرک صنعتی توس، با توجه به تمام هزینه‌هایی که از سوی واحدهای این شهرک پرداخت می‌شود، اگر ۵۰ درصد از درآمدهای حاصل از اصلاح بهای برق صنایع در این شهرک، در اختیار مدیریت شرکت خدماتی قرار گیرد، به تامین برق و گاز و زیرساخت جاده «حسن آباد» نیز کمک می‌شود.

لزوم واگذاری مدیریت ایستگاه آتش نشانی شهرک صنعتی توس به سازمان آتش نشانی

عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی خراسان رضوی و رییس هیات مدیره شرکت خدماتی شهرک صنعتی توس نیز در خصوص ضرورت واگذاری مدیریت ایستگاه آتش نشانی شهرک صنعتی توس گفت: با توجه به حجم زیاد مالیاتی که توسط واحدهای این شهرک پرداخت می‌شود، بحث زیرساخت خدمات و نیز واگذاری ایستگاه آتش نشانی شهرک صنعتی توس به آتش نشانی مشهد باید تسریع شود.

علی شریعتی مقدم اظهار داشت: راه‌اندازی پروژه بین‌المللی توسعه صادرات کسب و کارهای نوین با حل مشکلات و موانع موجود در مسیر آن می بایست در دستور کار قرار گیرد، ایجاد زیرساخت‌های ارتباطی از جمله ایجاد زیرساخت اینترنت و رفع فیلترینگ و جلوگیری از قطع اینترنت، دیگر تقاضای صاحبان واحدهای صنعتی در شهرک صنعتی توس است.

وی همچنین، درباره راه اندازی پروژه بین المللی توسعه صادرات کسب و کارهای نوین شهرک صنعتی توس گفت: در سازمان توسعه تجارت مجوز این مرکز در حال پیگیری است و امیدواریم موانع موجود در مسیر راه اندازی این پروژه مهم برای توسعه صادرات استان با مساعدت مسئولان، برطرف گردد.

مدیر عامل شرکت خدماتی شهرک صنعتی توس نیز در این نشست گفت: شهرک صنعتی توس در پیش بینی امکانات اولیه، ایستگاه آتش نشانی به همراه خودرو را به عنوان نیازی اساسی درنظر گرفته است، این شهرک بیش از هزار و ۲۰۰ واحد صنعتی و ۳۰ هزار نفر شاغل دارد و با توجه به اینکه دارای صنایع فعال در حوزه مواد شیمیایی و پر خطر از نظر احتمال آتش‌سوزی است.

حبیب الله مقامی اظهار داشت: باید در زمان آتش‌سوزی‌ها، نیروهای متخصص این حوزه در شهرک حضور داشته باشند؛ اما در دسترسی به شبکه بیسیم در شهرک و بحث‌های آموزش واحدها از لحاظ مدیریت بحران و پدافند غیرعامل دچار ضعف هستیم.

مدیر عامل سازمان آتش نشانی مشهد نیز در این نشست گفت: با توجه به شرح وظایف آتش نشانی در اساسنامه، خدمات رسانی به حریم و خارج از شهر جزو وظایف این سازمان نیست؛ اما خدمات آموزشی آتش نشانی در شهرک صنعتی توس ارائه خواهد شد.

مجید فرهادی افزود: در بحث استفاده از ظرفیت بی‌سیم آتش نشانی نیز باید ارتباط رادیویی به نحو مطلوب برقرار شود؛ اما استقرار نیروهای ما در ایستگاه شهرک صنعتی توس مقدور نیست.

مشکلات تامین برق و گاز شهرک صنعتی توس

قرار است شرکت برق منطقه ای خراسان ۱۵ مگاوات برق بیشتر را برای شهرک صنعتی توس تامین کند، از سوی دیگر با توجه به توسعه این شهرک بعدها مشکل کمبود گاز نیز بوجود خواهد آمد در این راستا مدیران مربوطه در خصوص تامین برق و گاز پایدار برای این شهرک اظهار نظر کردند.

مدیر کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در این نشست درباره تامین برق شهرک صنعتی توس گفت: از آنجا که به تکلیف مربوطه در قانون بودجه در خصوص تامین برق اشاره شده است، از آنجا که مدت اجرای آن یکساله بوده نمی توان به تامین برق پایدار از این محل مطمئن شد، لذا باید از این فرصت برای تامین برق شهرک صنعتی بهره گرفت.

امیررضا رجبی اظهار داشت: بهتر است شرکت برق منطقه ای خراسان از همان توافق نامه ۳۰،۳۰،۴۰ (توافق برای تامین برق بین سازمان مدیریت، شرکت برق منطقه ای و شرکت شهرکهای صنعتی) برق مورد نیاز شهرک صنعتی توس را تامین کرده و در کنار آن عملیات اجرایی پستهای برق را نیز تکمیل کند، همچنین شرکت برق منطقه ای می بایست به تکلیف قانونی خود در این بخش عمل کند.

رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: براساس ماده ۸۱ قانون الحاق ۲، وزارت نیرو مکلف به تامین برق تا در واحدهای تولیدی است، اما این ماده قانونی نمی گوید که تنها محل تامین اعتبار از محل این ماده قانونی ( تامین برق از محل ۵۰ درصد اصلاح قیمت) است.

رضا جمشیدی اظهار داشت: در هر صورت وزارت نیرو مکلف به تامین برق واحدهای صنعتی است، قانون الحاق هم یک حکم دائمی است، یک ظرفیتی در قانون بودجه امسال آمده و به وزارت نیرو کمک کرده است، لذا نگرانی برای واحدهای بیرون از شهرک صنعتی برای تامین برق وجود ندارد.

وی بیان کرد: در ارتباط با توافق ۴۰، ۳۰، ۳۰ نیز در جریان سفر رییس جمهور به خراسان رضوی، مقرر شد ۳۰۰ میلیارد تومان فقط برای تامین برق شهرهای صنعتی اختصاص یابد که ۹۰ میلیارد تومان معادل ۳۰ درصد می بایست از محل اعتبارات استان تامین شود ، پارسال استان ۹۵ میلیارد تومان برای این موضوع تامین کرد، امسال با نظر استاندار ۹۲ میلیارد تومان فقط برای برق شهرکهای صنعتی اعتبار گذاشته شد.

مهدی علومی، معاون برنامه ریزی شرکت برق منطقه ای خراسان نیز در این نشست گفت: این مبلغ از محل قانون امسال برای تامین برق شهرکهای صنعتی کشور هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان می شود، اما فقط برای تامین برق شهرک صنعتی توس ۴۰۰ میلیارد تومان نیاز است، این شرکت باید منابع اعتباری خود را از توانیر تامین کند که امسال هم در استان عددی به منظور تامین برق شهرک توس گذاشته نشده است، شرکت برق منطقه ای خراسان نیز به تنهایی نمی تواند تامین کننده برق این شهرک باشد.

مدیر عامل شرکت گاز خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: هم اکنون گاز مشهد و شهرک صنعتی توس از خط سرخس - نکا تامین می شود، از آنجا که ذخایر گازی پالایشگاه خانگیران رو به افول است، امکان برداشت جدید از این منابع وجود ندارد.

افتخاری افزود: هم اکنون خط انتقال گاز از سمت جنوب مشهد در حال اجرا است که پایداری گاز این شهر و شهرک صنعتی توس را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد، برای ادامه اجرای این خط نیاز به همراهی آستان قدس رضوی و سایر دستگاه های اجرایی داریم، زیرا حداقل دو سال زمان اجرا است و سه هزار میلیارد تومان هزینه دارد.

استاندار خراسان رضوی در این نشست با تاکید بر نیاز به استفاده از راه‌های جدید تامین منابع مالی در مدیریت جریان اقتصادی استان، گفت: در جلسات شورا نباید تنها به دنبال حل مصداقی مشکل آب، برق و گاز و… تک تک واحدهای صنعتی باشیم؛ بلکه باید به سمت سیاست‌گذاری صحیح به منظور پیشگیری از بروز مشکلات گام برداریم.

یعقوبعلی نظری با بیان اینکه در اغلب مواقع محدودیت‌ها و مشکلاتی در مسیر فعالیت‌ها وجود دارد، تصریح کرد: مهم این است که در استان بتوانیم با هم افزایی بین بخش خصوصی و دولتی و با انجام توافقات لازم، مشکلات را برطرف کنیم. بر همین مبنا، همواره تاکید داریم حضور و نقش اتاق بازرگانی و تشکل‌های مردمی در مدیریت جریان اقتصادی استان باید توامان با نگاهی تحول‌آفرین باشد. این تشکل‌ها در برنامه‌ریزی‌ها، تعریف پروژه‌ها و رویکردها و در مجموع، چرخه کلی اقتصاد خراسان رضوی نقش دارند.

وی با تاکید بر اینکه تامین منابع مالی، موتور محرکه جریان اقتصادی استان است، گفت: این موضوع در بسیاری از نشست‌ها مطرح می‌شود و با توجه به اینکه استان دارای ظرفیت‌های زیادی در تامین مالی است و نباید تنها به منبع بانکی تکیه داشت، به اتاق پیشنهاد می‌کنیم بررسی‌های کارشناسی در حوزه روش‌های تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی را در دستور کار قرار دهد.

نظری درباره موضوع اصلاح و تعریض جاده شهرک صنعتی توس به جاده شاندیز ( بازسازی جاده حسن آباد)، به عنوان دیگر مشکل زیرساختی شهرک صنعتی توس نیز بیان کرد: نظر بر این است که بر اساس توافق قبلی و مطابق با آنچه در خصوص بازسازی ۲ کیلومتر از این جاده صورت گرفته، ادامه کار صورت گیرد. براساس فرمول قبلی، شهرداری باید با توجه به ترافیک زیاد در آن جاده، اقدام به بازسازی این مسیر کند و تا پایان مهرماه بایستی این مهم اجرایی گردد.

استاندار خراسان رضوی درباره ضرورت تامین برق و گاز پایدار در شهرک صنعتی توس به عنوان یکی دیگر از مشکلات زیرساختی این شهرک تصریح کرد: کار در این موضوع دچار چالش شده است و باید در راستای رفع آن پیگیری شود. شرکت برق منطقه‌ای باید تکلیف قانونی خود را انجام دهد و از ظرفیت قانونی‌ در این زمینه استفاده شود. تامین برق برای این واحدها باید پیگیری و اجرای آن دنبال شود.

نظری درباره تامین گاز نیروگاه ۲۵ مگاواتی برق شهرک صنعتی توس و ورود آن به مدار با اشاره به اینکه این موضوع باید در دستور کار قرار گیرد، گفت: در برخی موارد برای تامین گاز دچار محدودیت هستیم؛ اما در برخی مقاطع باید به استثناها توجه نمود. البته این نیروگاه نیز بایستی از لحاظ فنی، همه مدارک را به قصد تامین سوخت ارائه دهد.