به گزارش روز جمعه ایرنا، محمد حسین رجبی دوانی در نشست پیش همایش "ایران مقتدر در اندیشه ثقه الاسلام میرزاعلی آقا تبریزی" افزود: متاسفانه افتخارات بزرگ ایران زمین در ادوار مختلف به خوبی برای جوانان ترسیم و تبیین نشده است و در بنیاد ایران شناسی بنا داریم عظمت های ناگفته و یا مورد غفلت واقع شده ایران را به خصوص برای نسل جدید بازگو کنیم.
وی ادامه داد: دشمنان ایران اسلامی از این غفلت ها سوء استفاده کرده و سعی کردند یک بی هویتی را در جامعه و در بین جوانان ترویج کنند اگرچه اکثریت جامعه از این تهاجم و توطئه دشمن به دور است .
رییس بنیاد ایران شناسی کشور با بیان اینکه ایران وحدت ملی خود و مذهب شعیه را مدیون آذربایجان است، ادامه داد: آذری ها از کهن ترین اقوام ایرانی از دوران پیش از زرتشت هستند و در دوران باستان از مهدهای بزرگ تمدن ایران زمین به شمار می رود.
دوانی با اشاره به شخصیت بزرگ شهید ثقه الاسلام میرزاعلی آقا تبریزی، اظهار کرد: گاهی اوقات در اعصار بعدی افرادی نسبت به حوادث گذشته بدون در نظر گرفتن موقعیت های خاص و حساس آن دوران قضاوت هایی می کنند و ایراداتی به شخصیت های بزرگ می گیرند؛ این هنر نیست که بعد از دهها سال با معیارهای زمان خویش بزرگان دوران های گذشته را مورد نقد و بررسی قرار داده و ایراد گرفت.
وی با اشاره به اینکه میرزا موسی پدر ثقه الاسلام، در قضیه لغو قراداد «رژی» و برانگیختن مردم تبریز بسیار فعال و نقش آفرین بود، گفت: ثقه الاسلام از مشروطه خواهان حمایت می کرد و بر ضرورت تشکیل مجلس شورا و ایجاد دولت ملی تاکید می ورزید.
رییس بنیاد ایران شناسی کشور گفت: ثقه الاسلام در موقعیت حساس کشور سعی کرد اختلافات را مهار کند تا مساله مهم که حفظ کشور در برابر تجاوز روسها و مستبدین قاجاری بود تحت شعاع این اختلافات قرار نگیرد.
وی با بیان اینکه ثقه الاسلام میزاعلی آقا تبریزی به عنوان یکی از قهرمانان ملی ایران و آذربایجان قابل ستایش است، گفت: امثال ثقه الاسلام ها نگذاشتند ایران مانند سایر کشورهای اسلامی در دوران ضعف حکومتها به صورت مستقیم مستعمره شود.
وی با اشاره به اینکه در استبداد صغیر تبریز توسط نیروهای دولت قاجار در محاصره بود تا آذوقه و امکانات به شهر نرسد، افزود: ثقه الاسلام با اینکه مخالف حکومت قاجار بود با دولتیان مذاکره می کند تا مانع برادر کشی و خونریزیهای داخلی شود.
دوانی با اشاره به هجوم سخت متجاوزان روس، گفت: ثقه الاسلام با اینکه با دولت وقت مخالف بود ولی دفاع از کشور در مقابل متجاوزان بیگانه برای او اولی بود و پیشنهاد می دهد دولتی ها با آزادیخواهان دست در دست هم مقابل متجاوزان بیگانه بایستند.
وی افزود: حتی اگر نقدی بر برخی از مواضع ثقه الاسلام این مرد بزرگ باشد؛ اینکه در شرایط سخت حاضر نمی شود مردم را تنها بگذارد و شهر را تخلیه کند در حالیکه خطر بسیار جدی در مقابل اوست نشان دهنده ایمان قوی و شجاعت قابل تحسین اوست.
رییس بنیاد ایران شناسی کشور در ارتباط با تفکر شهید ثقه الاسلام اضافه کرد: تبدیل سلطنت به سلطنت شرعیه که نواب امام (ع) متصدی امر سلطنت شود، حکومت دست نائب امام باشد و اجرای عدل مذهبی نماید و تمامی بدعتها و امور مخالفه شرع را محو کند که آن را به اصطلاح جمهوریت گویند از تفکران ثقه الاسلام بود.
وی خاطرنشان کرد: تاسیس دارالشورا و انجام دادن امور عرفیه با شور عقلا و رشته امور را از دست استبداد گرفتن از خواست های ثقه اللاسلام بود تا سلطنت تحت کنترل باشد.
دوانی یادآورشد: اگر در تقویم ملی ایران روزی به نام آزادی از استعمار وجود ندارد به برکت مجاهدتهای بزرگانی همچون ثقه الاسلام ها در مقابل ظلم ستیزی، استعمارزدایی و مقابله با استعمار است.
رییس بنیاد ایران شناسی آذربایجان شرقی نیز در این نشست گفت: همایش ملی ایران مقتدر در اندیشه ثقه الاسلام شهید میرزاعلی آقا تبریزی ۱۴ مرداد ماه سال جاری در تالار وحدت دانشگاه تبریز برگزار می شود.
محمد طاهری خسروشاهی افزود: ثقه الاسلام نماد مشروطیت در تبریز بود.
وی با اشاره به اینکه ثقه الاسلام یکی از پیشگامان نسخه شناسی و فهرست نگاری در کشور است، ادامه داد: یکی از مسایل مهم در خصوص ثقه الاسلام که ناگفته مانده بعد علمی این شهید است.
ثقه الاسلام را به همراه هفت تن دیگر در روز عاشورای سال ۱۳۳۰ قمری برابر با ۹ دیماه ۱۲۹۰ خورشیدی بهدار کشیدند و در محلی که اکنون مقبرةالشعرای تبریز است دفن کردند.