به گزارش خبرنگار ایرنا؛ توسعه کاشت گیاهان دارویی در دولت سیزدهم در اولویت وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته است.
اهمیت کشت گیاهان دارویی به عنوان یک ضرورت ملی
بر همین اساس کشت این گیاهان و تولید فرآوردههای آن میتواند بهعنوان یک ضرورت ملی در چارچوب یک برنامه مشخص و جامع، خودکفایی دارویی، اشتغال و توسعه بخش کشاورزی را به دنبال داشته و عامل مهمی برای ارزآوری کشور باشد.
به گفته معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی ۲هزار و ۳۰۰ گونه گیاهی در کشور وجود دارد که میتوان با بهرهگیری از این ظرفیت در مسیر توسعه کاشت این گیاهان گام برداشت.
پتانسیل اقلیم حوزه زاگرس نیز در تولید گیاهان با ارزشی همچون گیاهان دارویی و معطر بی همتاست؛ با این حال متولیان این حوزه معتقدند استفاده از این نعمت خدادادی عظیم نیازمند ساختارمندی و برنامهریزی دارد.
وضعیت فارس از نظر زیرساختها و شاخصهای توسعه گیاهان دارویی
در فارس پنج شاخص و معیار برای بررسی پیشرفت در حوزه گیاهان دارویی در نظر گرفته شده که این معیارها بر اساس میزان کشت این گیاهان در هکتار، تعداد اشتغال ایجاد شده، میزان سرمایه در گردش استان در این حوزه، حجم سرمایهگذاری در سال و صادرات این گیاهان تعریف شدهاند.
به اعتقاد استاندار فارس روند تقویت زیرساختها در حوزه گیاهان دارویی در مناطق مختلف استان رضایتبخش است اما او توسعه کاشت این گیاهان را در گرو بهرهگیری هر چه بهتر از این ظرفیتها میداند.
محمد هادی ایمانیه بر این باور است که این استان با توجه به قابلیتهایی که در زمینه گیاهان دارویی دارد میتواند به قطب و مرکز گیاهان دارویی کشور تبدیل شود اما در حال حاضر باید توجه بیشتری به شاخصهای توسعه گیاهان دارویی در فارس شود.
پیشنهاد استاندار برای رسیدن به اهداف موردنظر در این حوزه این است که متولیان امر با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و بهرهگیری از تجربههای مشابه، حول یک محور جمع شوند و دیگران را نیز با خود همراه کنند چراکه ارتقاء هر کدام از شاخصها در حوزه گیاهان دارویی نیازمند تدبیر و ارائه خلاقیت است.
گیاهان دارویی ذخایر و گنجینههای ژنتیکی
معاون هماهنگی امور زائرین و گردشگری استانداری فارس نیز که همواره بر اهمیت و جایگاه گیاهان دارویی و نقش بی بدیل آنها در طب سنتی تأکید دارد معتقد است گیاهان دارویی بهعنوان ذخایر و گنجینههای ژنتیکی میتوانند بزرگترین ثروت ملی برای هر کشوری به عنوان یکی از تولیدات مهم در بخش کشاورزی محسوب شوند و در پویایی اقتصاد گردشگری به ویژه حوزه سلامت استان فارس نیز نقش بسزایی دارد.
محمد فرخ زاده بر این باور است که بسیاری از گیاهان دارویی محصولات بومی استان فارس هستند که با توجه به ارزش غنی، درآمدزایی و ارزآوری قابل توجه به مثابه سرمایهای ارزشمند محسوب میشوند و پرورش آنها به دلیل نگهداری آسان و مصرف اندک آب و ارزش اقتصادی بال، بسیار مورد اقبال کشاورزان است، لذا حمایت و توسعه کشت آنها اهمیت ویژه دارد.
به گفته فرخ زاده، گیاهان دارویی دارای چهار کاربرد درمانی، بهداشتی، غذایی و صنعتی هستند و استان فارس در میان استانهای کشور گرچه با رتبهدار بودن در عرصه تولید گل محمدی به عنوان گل سرسبد گیاهان دارویی در تولید این محصول پیشتاز است و سالانه بیش از پنج هزار و ۴۰۰ تن در این منطقه تولید میکند، اما در زمینه کشت و تولید دیگر گیاهان دارویی بدون احتساب این محصول نیز جایگاه ویژهای را در کشور دارد.
لزوم توسعه گیاهان با قابلیت فرآوری در چرخه تولید
همان گونه که گفته شد استان فارس در تولید گیاهان دارویی ظرفیت مناسبی دارد؛ لذا باید زنجیره تولید در این حوزه تکمیل شود.
توسعه گیاهان با قابلیت فرآوری در چرخه تولید همچون زعفران، گل محمدی، انواع آویشن، آنغوزه، انواع نعنا، شیرین بیان، باریجه، زیره، سیاه دانه، کنجد، خاکشیر یک رهیافت اقتصادی جهت ارتقای معیشت کشاورزان از یک طرف و توسعه زنجیره ای ارزش در استان از طرف دیگر است.
این در حالیست که تولید این محصولات اغلب نیازمند منابع آبی کمی و متناسب با استان است.
مدیر عامل اتحادیه شرکت های تعاونی تولید روستایی استان فارس در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: شبکه شرکتهای تعاونی تولید در استان فارس به عنوان محل توسعه و ترویج ایدههای نوین کشاورزی آمادگی دارد در زنجیره ارزش این گونههای گیاهی سرمایهگذاری مالی را اجرایی کند.
کشت گیاهان دارویی در ۲مقیاس خرد و کلان
بهنام عسکری ادامه داد: کشاورزان می توانند در ۲مقیاس خرد و کلان به کشت این محصولات اقدام کنند و بخشی از مزارع خود را با حفظ نکات فنی و ایمنی و با توصیههای کارشناسان حاذق در سازمان جهاد کشاورزی به کشت این محصولات تخصیص دهند.
عسکری با بیان اینکه بهترین مسأله در ترویج و توسعه این محصولات بازار آنها است خواستار مطالعه بازار داخلی و صادراتی آنها در سر فرم خام، نیمه فرآوری شده و فرآوری شده شد.
مدیر عامل اتحادیه شرکت های تعاونی تولید روستایی استان فارس گفت: این در حالیست که فرآوری اغلب گیاهان دارویی و معطر در سطح استانداردهای جهانی و ملی به صورتهای اسانس، ماده خشک، عصاره نیازمند دانش و تجهیزات مناسبی است و برخلاف تلاشهای زیادی که در سالیان اخیر در این حوزه توسط بخش خصوصی انجام شده لیکن جهت ورود جدی به بازار های جهانی نیازمند استفاده از تجارب جهانی است.
آمادگی شرکتهای تعاونی تولید روستایی برای تکمیل زنجیره تأمین
وی زنجیره تأمین را در توسعه گیاهان دارویی الزامی دانست و با توجه به برنامه هفتم توسعه کشور بهترین محل را شرکتهای تعاونی متخصص مثل تعاونی تولید اعلام کرد.
مدیر عامل اتحادیه شرکت های تعاونی تولید روستایی استان فارس همچنین گفت که این شرکتها با فعالیتهای مالی، فنی و پشتیبانی سازمان تعاون روستایی کشور آمادگی خود را جهت تکمیل زنجیره ارزش به نفع بهره برداران در جهت سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی اعلام میکنند.