تعاریف مختلفی از نقش و کارکردهای رسانه در عرصه علوم ارتباطات وجود دارد که از جمله آنها اصطلاح رسانههای ارتباط جمعی است که به طور کلی به وسایلی اطلاق می شود که مردم و افکار عمومی از آن برای اعلام پیامها و انتقال مفاهیم به یکدیگر استفاده میکنند؛ به عبارتی دیگر وسایل ارتباط جمعی، باعث افزایش نزدیکی سلیقهها و تمایلات افراد یک جامعه در معرض رسانه یکسان شده و افراد در جوامع مختلف را از شکل تودههای جدا خارج میکند.
شاید در عصر جدید که با ظهور صدها نوع وسایل ارتباط جمعی در ارتباط هستیم، بتوان رسانه ها را با کلی نگری بر دو بخش صلحطلب و جنگخواه تقسیم کرد که نمونه بارز آن پوشش اخبار وقایع اخیر مابین ایران و جمهوری آذربایجان است که رسانه های مخالف و معاند جمهوری اسلامی ایران با چنان شوق و ذوقی اقدام به فرافکنی و کوبیدن بر طبل دشمنی در راستای تیره ساختن روابط دو کشور همسایهای داشتند که در دین و مذهب و بسیاری از مولفههای دیگر دارای عقاید یکسان و سابقه تاریخی کهن هستند.
اینکه چرا دشمنان تمایل به این خصومت آفرینی دارند، دلایل فراوانی دارد که در این مقال نمیگنجد و فقط به همین نکته اکتفا کرد که رژیم بعثی و دست نشانده صدام حسین نیز در این مسیر گام برداشت تا شیعیان دو کشور نتوانند هم افزایی در قدرت و توسعه و پیشرفت در عرصههای جهانی و بینالمللی داشته باشند.
جمهوری آذربایجان که از ابتدای تاسیس آن که همزمان با فروپاشی شوروی سابق شکل گرفت در نزد مقامات و دولتمردان ایرانی همیشه دارای جایگاه خاصی از بابت همسایگی و حسن همجواری بوده و همیشه سعی در ارتباطگیری نزدیک همراه با حسن نیت با این کشور هم دین و مسلک بوده است، اما همانگونه که پیشتر ذکر شد؛ طی چند سال اخیر بواسطه برخی شیطنت ها و نبود کانالهای ارتباط رسانهای امن، مطمئن و صلحجو، عرصه و میدان در دست افرادی افتاد که سعی در لجن پراکنی و ایجاد دشمنی و نفرت داشتهاند؛ هر چند که به واسطه ریشههای مستحکم تاریخی و فرهنگی مردمان این دو دیار، این تیر آنان نیز نتوانست بر هدف نهایی بنشیند.
اینک در چنین وضعیتی راه اندازی سایت خبری ایرنای آذری را باید به فال نیک گرفت چرا که خبرگزاری جمهوری اسلامی به عنوان یک رسانه حاکمیتی قطعا در پی اصول و اهدافی است که در پی دستیابی به صلح و امنیت بینالمللی است و به طور قطع شهروندان کشور جمهوری آذربایجان میتوانند دیدگاه ها و مواضع جمهوری اسلامی ایران را بدون حضور واسطه که معمولا با اغراق و غرایض است از رسانه حاکمیتی آن کشور دریافت کنند و این امر به طور حتم سبب کمرنگ شدن سوء برداشتها و دسیسه چینیهای دشمنان دو ملت خواهد شد.
همچنین راهاندازی دفتر ایرنا در باکو نیز این فرصت را به جمهوری اسلامی ایران خواهد داد تا مواضع و پیامها و حتی رفتار و برخوردهای رسانه ها و افکار عمومی کشور همسایه را بدون واسطه از طریق کانال امن و مورد وثوق خویش دریافت کند.
بر اساس این گزارش، مدیرعامل ایرنا در جریان سفر چهار روزه خود به جمهوری آذربایجان، بخش زبان آذری خبرگزاری جمهوری اسلامی را افتتاح کرد.
علی نادری در جریان افتتاح وبسایت آذری این خبرگزاری گفته که بخش آذری خبرگزاری ایرنا به آدرس az.irna.ir برای دسترسی مخاطب آذری زبان به اخبار ایران به صورت دست اول، ایجاد همدلی و نزدیکی بین دو کشور دوست، برادر و هم مذهب، آشنایی هرچه بیشتر مردم آذربایجان با فرهنگ ایرانی، مقابله با دخالتهای دشمنان مشترک دو کشور ایران و آذربایجان برای ایجاد تفرقه افکنی و نفرت پراکنی و مبارزه با فیک نیوزها علیه ایران در فضای آذربایجان اقدام به شروع فعالیت کرده است.
به گفته نادری، دفتر ایرنا در باکو نیز بزودی فعال خواهد شد.
الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان که در اجلاس «رسانه های نو در عصر انقلاب چهارم صنعتی» در شهر شوشا حضور یافته بود، در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص افتتاح وبسایت ایرنا آذری و همچنین بازگشایی دفتر ایرنا در باکو گفته که امیدوارم ایرنای آذربایجان به تقویت روابط ایران و آذربایجان کمک کند. چرا که رسانههای مسئولیت پذیر به تقویت روابط بین کشورهای همسایه کمک میکنند.
الهام علیاف تاکید کرده که اطمینان دارم ایرنا در خصوص تقویت روابط ایران و آذربایجان نقش مهمی را ایفا خواهد کرد.
وبسایت آذری ایرنا در فاز اول فعالیت خود، اخبار ایران در حوزه های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، گردشگری، سنن و آداب و رسوم و همچنین نظامی را در اختیار مخاطب آذربایجانی خود قرار خواهد داد. علاوه بر این، آخرین اخبار مهم دنیا در حوزه های جغرافیایی مرتبط با ایران و آذربایجان را منتشر خواهد کرد.