به گزارش ایرنا، "مسعود حاتمی" روز شنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا، اظهار کرد: با کاهش حجم آب تالاب " مَور زرد" و ناپایداری جریان آب، تالاب "شرم درنگ" خشک می شود.
حاتمی ادامه داد: تالاب "شِرُم دِرُنگ" سه کیلومتر پایین دست تالاب "مورد زرد" در شهرستان "مارگون" واقع شده که سرریز آب تالاب "مَور زرد" وارد تالاب "شرم درنگ" می شود.
وی اضافه کرد: اطراف و بالا دست تالاب "مَور زرد"، زمین های کشاورزی و باغ واقع شده که آب چشمه سارها را برای کاشت "یونجه" و باغ ها استفاده می کنند.
مسئول دبیرخانه مدیریت زیست بومی تالاب ها با اشاره به چالش دیگر تالاب "شِرُم دِرُنگ" گفت: جوامع محلی ساکن در منطقه باور دارند که با زلزله سی سخت، حفره ها آب زیادی در تالاب ایجاد شده و آب زیادی تخلیه می شود اگرچه راست آزمایی آن نیاز به مطالعه دقیق دارد.
برداشت بی رویه از آب های بالادستی و ورود رسوبات فراوانی چالش مهم تالاب "مور زرد" است
حاتمی با اشاره به چالش تالاب" مَور زرد" گفت: برداشت بی رویه از آب های وروی به تالاب و ورود رسوبات فراوانی از بالادست، از جمله تهدید های مهم تالاب دایمی "مور زرد" است.
وی اضافه کرد: در ۳۰ سال گذشته حدود چهار هکتار از تالاب "مور زرد" را حجم زیادی از رسوبات اشغال کرده و نیازمند سیل بند و همکاری منابع طبیعی استان است.
سه تالاب دایمی و یکی فصلی در کهگیلویه و بویراحمد است
مسئول دبیرخانه مدیریت زیست بومی تالاب های استان گفت: چهار تالاب در استان هست که سه تا از آنها از جمله "مور زرد"، "برم الوان" و "شِرُم دِرُنگ" دایمی و یکی مجموعه تالاب های "کوه گل" فصلی است.
حاتمی ادامه داد: تالاب "بَرم الوان" در شهرستان بهمئی، "مَور زردِ" "زیلایی" و "شِرُم دِرُنگ" در شهرستان مارگون و مجموعه تالاب های "کوه گل" در سی سخت شهرستان دنا واقع شده اند که مجموعه تالاب های فصلی"کوه گل"، ۹ برکه در کنار هم بنام مجموعه تالاب های "کوه گل" نامگذاری شد.
چالش های مشترک تالاب های کهگیلویه و بویراحمد
وی در پاسخ به تهدیدها و چالش تالاب های استان گفت: هر تالابی چالش های خاص خود را دارد که علاوه بر این موارد،"مطالعه ناکافی"، "نبود برنامه مدیریت یکپارچه"، "شکار صید پرندگان" و "گردشگری ناپایدار" از مهمترین چالش های مشترک است.
مسئول دبیرخانه مدیریت زیست بومی تالابهای استان گفت: اضافه بر چالش های مشترک، در حاشیه تالاب "برم الوان" زمین های کشاورزی با سند مالکیت شخصی وجود دارد که در فصل زمستان با بالا آمد سطح آب تالاب، بخشی از زمین ها زیر آب غرق می شوند و موجب اعتراض کشاورزان می شوند.
حاتمی با برشمردن مساحت تالاب های استان، گفت: مساحت صرفا حجم آب نیست بلکه پوشش اطراف تالاب هم شامل می شود، بنابراین مجموعه تالاب "کوه گل" ۴۴.۸ هکتار، "بَرم الوال" ۲۰ هکتار، "مَور زرد"۱۷.۵ هکتار ،اگرچه این مساحت تالاب الوان توسط وزارت نیرو مشخص شد ولی در تلاش هستیم که به ۲۵ هکتار افزایش یابد و تالاب "شِرُم دِرُنگ" ۳۴ هکتار مساحت دارد .