به گزارش خبرنگار ایرنا، درنای بلژیکی که با نام "رویا" شناخته شده است پیشتر و بهمن پارسال برای اینکه همسفر امید تک درنای سیبری شود از بلژیک به مازندران منتقل شد.
در این مدت مسوولان و کارشناسان حفاظت از محیط زیست کشور و مازندران تمام تلاش آنها نگهداری مطلوب و شایسته از این پرنده بوده است و همواره گزینههای مختلفی برای این امر پیشنهاد دادند از استقرار مه پاش، فوارههای آبی تا انتقال به مناطق ییلاقی از جمله این موارد است.
در همین حال تمام این کارها همواره با گزارش روزانه به مرکز بلژیکی به صورت تصویری و نوشتاری ارائه میشود و آنها به صورت مستقیم در جریان وضعیت پرنده قرار میگیرند به طوری که رؤیا بعد از گذشته ماهها حضور در مازندران از نظر جسمی وضعیت خوبی دارد و تندرستی کامل به سر میبرد.
در این مدت چند ماهه از حضور رویا مسوولان و کارشناسان حفاظت از محیط زیست تمام تلاش خود را بکار بستند تا این پرنده در محیطی امن و با شرایط مطلوب قرار گیرد تا زمانی که امید بار دیگر در سفر زمستانه خود به این منطقه بیاید.
پیش از این همه تدابیر بیشتر حول محور گرما و وضعیت شرجی مازندران خلاصه شده بود تا آسیبی به این پرنده از این نظر وارد نشود و برای این منظور از میان گزینه های طرح شده مناسبت ترین راه حل در محل زیست فعلی رویا پیاده شده و مه پاش و دمنده هوا در این منطقه مستقر شده است.
مسوولان محیط زیست مازندران آنچنان سنگ تمام برای این پرنده گذاشتند که بنا به گفته رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران درناهایی که از مرکز بلژیک به کشورهای حاشیه خلیج فارس و در گرمای فراتر از گرمای مازندران بدون این امکانات حضور دارند.
رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: برای محیط زیست مناسب درنای بلژیکی در مازندران اقداماتی انجام شده است تا این پرنده متناسب با استانداردهای مورد نظر مرکز جهانی پرورش درناها در کشور بلژیک باشد.
کوروس ربیعی افزود: برای حفظ خط پروازی درنای سیبری و همسفر شدن با امید تک درنای سیبری، رویا از محل جهانی پرورش و تکثیر درناها در کشور بلژیک به مازندران منتقل شد.
وی ادامه داد : این پرنده اواخر بهمن پارسال به تالاب فریدونکنار واقع در مازندران منتقل شد و قرار بود که با تک درنای سیبری پرواز کند و همسفرش باشد اما این امر محقق نشد و درنای بلژیکی پس از پیمودن اندک مسیر در غرب مازندران فرود آمد.
رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران گفت: از آن زمان تاکنون که بیشتر از چهار ماه می گذرد این پرنده به صورت حفاظت و کنترل شده در منطقه "اجاکله" فریدونکنار نگهداری می شود و در این مدت ۲ محیط بان به صورت شیفتی شبانه روزی از آن مراقبت می کنند.
وی گرما و شرجی بودن هوا در تابستان را به عنوان یکی از اصلی ترین دغدغه ها برای نگهداری این پرنده در مازندران برشمرد وافزود: از همان ابتدای ماندگاری این پرنده در استان پیش بینی ها و برنامه ریزی ها حول همین موضوع بود تا شرایط مساعد زندگی برایش فراهم شود و در این زمینه همواره محیط زیست مازندران با مشورت و نظر مرکز جهانی نگهداری درناها در ارتباط بود.
ربیعی ادامه داد: همواره نظر این مرکز بر این بود که درنا قادر به تحمل شرایط آب و هوایی گرم است و کشورهای حاشیه خلیج فارس که جز نقاط گرم محسوب می شوند این درناها به آنجا منتقل شده و زندگی می کنند.
وی از انتقال پرنده به مناطق ییلاقی مازندران، استفاده از فواره های آبی، مه پاش، دمنده و تهویه هوا به عنوان گزینه های مطرح شده برای محل زیست این پرنده در تابستان امسال نام برد.
رییس حیات وحش محیط زیست مازندران گفت: با توجه به اینکه هر گونه انتقال با زنده گیری همراه است این موضوع باعث استرس و اضطراب پرنده می شود و این روش نیز آنچنان مورد تایید مرکز جهانی تکثیر درناها نیست و بالتبع موضوع انتقال پرنده به مناطق ییلاقی از لیست گزینه های مطرح شده حذف شد.
وی ادامه داد : پس از آن گزینه ایجاد فضای خنک برای این پرنده در دستور کار قرار گرفت و برای این منظور تمهیدات لازم برای تامین زیرساخت های لازم انجام شد.
به گفته ربیعی برای این منظور دستگاه های دمنده هوا و مه پاش تهیه و در محل نگهداری این پرنده نصب شده است و زمانیکه که گرمای هوا افزایش می یابد با روشن کردن این دستگاه ها محیط خنک می شود.
وی اظهار داشت : با تامین این تجهیزات رویا در محیطی خنک و مطبوع زیست می کند و خوشبختانه از نظر جسمی نیز در سلامت کامل قرار دارد.
درنای سیبری به سه جمعیت اصلی شرقی، غربی و مرکزی تقسیم میشود که جمعیت مرکزی آن به هند مهاجرت میکرد که منقرض شد، جمعیت غربی به ایران میآمد که الان فقط یک درنای نر با نام امید از آن باقی مانده که با تلف شدن آن این جمعیت نیز کامل منقرض میشود اما جمعیت شرقی آن هنوز وجود دارد و میگویند که سه هزار درنا از آن همچنان به چین مهاجرت میکند.
"امید" تک درنای سیبری پرندهای که ۱۵ سال است برای زمستان گذرانی به تنهایی از سیبری به ایران میآید و با این مهاجرت مسیر پروازی غربی به ایران را حفظ کرده اما نگرانی سازمان محیطزیست این است که با تلف شدن این تک درنا، مسیر پروازی ایران هم از بین برود از این رو در صدد آوردن جفتی برای امید شد.
اما امید تک درنای سیبری ۱۵ سال است که تنهایی کریدور غربی را حفظ کرده است و امسال هم پنجم آبان ماه وارد ایران و تالاب فریدونکنار شد، همچنان به مسیر پروازی خود در غرب وفادار مانده و هر سال تنها برای زمستان گذرانی در تالاب فریدونکنار به زمین مینشیند.