به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، در ادامه جلسه علنی روز دوشنبه(2 مرداد) و در جریان بررسی گزارش کمیسیون کشاورزی در مورد «مدیریت بازار کالاهای استراتژیک گندم و برنج» احد آزادیخواه نماینده مردم ملایر در مجلس در خصوص گزارش کمیسیون کشاورزی مجلس در زمینه قیمت محصولات کشاورزی و دامی گفت: در کشور ۱۷ هزار مرغداری گوشتی فعال داریم که ۷۰ هزار نفر در آنها مشغولند،ظرفیت تولید گوشت مرغ در کشور سالانه دو میلیون و ۴۰۰ هزار تن است و روزانه ۶ هزار تن مرغ نیاز داریم اگر ۱۰۰درصد ظرفیت تولید مرغ کشور به کار گرفته شود بالغ بر نیاز کشور تولید داریم و صادرات هم خواهیم داشت اما متاسفانه در ۳ سال اخیر به وارد کننده مرغ تبدیل شدهایم.
آزادیخواه: لزوم تأمین ارز کشتیهای معطل در لنگرگاهها
وی افزود: موضوع کالابرگ الکترونیکی را مجلس برای حفظ قدرت خرید مردم تصویب کرد اما در حال حاضر قدرت خرید مردم کاهش یافته است، میزان جوجه ریزی از ۱۳۰ به ۸۰ میلیون قطعه کاهش یافته است، بانک مرکزی و وزارت جهاد کشاورزی برای تأمین ارز کشتیهای معطل در لنگرگاهها که حامل نهادههای دامی هستند فکری بکنند.
انتقاد زارعی از واردات برنج
منصورعلی زارعی نماینده مردم ساری در مجلس نیز در واکنش به اظهارات وزیر جهاد کشاورزی گفت: قیمت خرید برنج از کشاورز به نصف کاهش یافته آیا رشد بهرهوری داشتهایم یا تورم کاهش یافته است؟ علت این است که دولت بیش از ۲ میلیون تن برنج وارد کرده است، چرا برای واردات برنج ارز داده میشود؟ امروز کسی برنج نمیخرد واردات راه حل مشکلات اقتصادی کشور نیست.
نوری قزلجه:طرح کاشت یک میلیارد نهال وقت وزارت جهاد را گرفت
در ادامه غلامرضا نوری قزلجه نیز در این خصوص اظهار داشت: طرح کاشت یک میلیارد نهال وقت وزارت جهاد را گرفت و آن را به حاشیه برد آن هم در شرایط بیآبی کشور.
وی مشکل بعدی را حذف ارز ترجیحی بخش کشاورزی عنوان و تصریح کرد: مجلس حذف ارز ترجیحی را با لحاظ شرایطی تصویب کرد ولی این شرایط اجرا نشد برخی دامداران کوچک و متوسط حذف شدند افزایش ۳ برابری قیمت مرغ داشتهایم و مرغداران در حال زیاندهی هستند.
نماینده مردم بستان آباد در مجلس ادامه داد: توجه به مرغ آرین ضررهای زیادی داشت و یک رانت برای تولید کنندگان نژاد رقیب ایجاد کرد در حالی که کمیسیون کشاورزی قیمت عادلانه ۱۷ هزار تومان برای خرید تضمینی گندم اعلام کرد اما شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی آن را به ۱۵ هزار تومان کاهش داد.
نوروزی: دولت برنامه تنظیم واردات را اعلام کند
رحمت الله نوروزی نماینده مردم علی آباد کتول در مجلس هم خطاب به عباس علی آبادی وزیر جهاد کشاورزی گفت: باید دولت برنامه تنظیم واردات را اعلام کند هدف از واردات چیست؟ همچنین برنامه حمایت از تولید کننده چیست؟ جنگ اوکراین و روسیه به ما یاد داد که بر تولید داخل تکیه کنیم چرا رئیس سازمان برنامه بودجه معیشت کشاورزان استانهای شمالی که به گندم و برنج وابسته است توجه نمیکند؟ در کمیسیون کشاورزی مجلس قیمت خرید تضمینی گندم ۱۷ هزار تومان تعیین شد ولی شورای قیمت گذاری محصولات کشاورزی آن را به ۱۵ هزار تومان رساند مرغداران هم مشکل دارند و نهادههای دامی به آنها داده نمیشود.
حاجی دلیگانی: دلالان باید حذف شوند
حسینعلی حاج دلیگانی نماینده مردم شهر در مجلس با اشاره به نتیجه مثبت تصویب قانون اصلاح قیمت محصولات کشاورزی در سال ۹۹ که میزان تولید گندم را از ۵ میلیون تن در سال به ۹ میلیون تن رساند گفت: قیمت گذاری محصولات کشاورزی قیمت ۱۷ هزار تومانی نرخ خرید تضمینی گندم را به ۱۵ هزار تومان کاهش نمیداد الان مشکل کمبود گندم نداشتیم.
وی افزود: باید قیمت مصرف کننده شیر،گوشت، مرغ و لبنیات پایین باشد قیمت نهادههای تولید هم برای تولید کننده مورد توجه قرار گیرد، باید تصمیم بگیریم که آیا قرار است یارانههای بخش کشاورزی به مصرف کننده داده شود یا به بخشهای دیگر؟ اما دلالان باید از این میانه حذف شوند.
صباغیان:برخی با رانت اطلاعاتی برنج وارد میکنند
محمدرضا صباغیان نماینده مردم تفت و میبد در مجلس نیز با بیان اینکه قیمت خرید فعلی تضمینی گندم از کشاورزان ۱۵ هزار تومان است گفت: این نرخ به صرفه نیست نرخ کمیسیون کشاورزی مجلس که ۱۷ هزار تومان تعیین شده بود باید اعمال میشد.
وی ادامه داد: نهادههای دامی را آزاد کردیم ولی کنترل نکردیم، حالا میخواهیم کالابرگ بدهیم ولی دیگر چه فایدهای دارد قیمت مرغ سر به فلک کشیده است برخی با رانت اطلاعاتی برنج وارد میکنند برای نمونه دپوی برنج در شرق کشور بود که با بارانهای موسمی از بین رفت الان هم کشتیهای حامل برنج در لنگرگاهها هستند ولی مشکل خرید برنج کشاورزان باقی مانده است. ۵ هزار تن برنج روی دست کشاورز مانده است از آن طرف مردم باید برنج را گران بخرند و کشاورز هم متضرر میشود.
باقرزاده:برای واردات دارو ارز نداریم اما برای واردات برنج ارز تامین میشود
علی اصغر باقرزاده نماینده مردم بابلسر در مجلس با بیان اینکه اعتماد کشاورزان از بین رفته و بارها قول خرید تضمینی به آنها داده شده گفت: نه تنها این قولها عمل نشد بلکه خلاف آن عمل شد مگر دولت قول خرید به کشاورز نداده بود؟ چرا دوباره بحث واردات را مطرح میکند؟ برای واردات دارو میگویند ارز نداریم اما برای واردات برنج ارز تامین میشود چه کسی پاسخگوی این تناقض است ضمن اینکه برنجهای وارداتی بیکیفیت و ناسالماند از آن سو هزینه سم کود و آب بهای کشاورزی هم بالاست.
دلخوش:هزینههای تولید محصولات کشاورزی بالا است
سید کاظم دلخوش اباطری نماینده مردم رودسر در مجلس با اشاره به بالا بودن هزینههای تولید محصولات کشاورزی از جمله آب بها سم و کود ادامه داد: دولت به جای واردات برنج از کشاورز داخلی حمایت کند؛ در آمریکا دولت برنج را از کشاورز گران خریده و به مردم ارزان میدهد و مابه التفاوت آن را متقبل میشود از زمانی که دولت واردات برنج را آزاد کرد بیش از ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تن برنج وارد شد.
جواد عسگری: باید توزیع ارز واردات محصولات کشاورزی به درستی انجام شود
محمدجواد عسکری در این باره با بیان اینکه ما در زمینه تولید و رشد کشاورزی مشکلاتی داریم که باید برطرف شود، ادامه داد: به واقع این مشکلات به حوزه مدیریت بازمی گردد با این حال ما در مباحث تقنینی بخش کشاورزی به همت رئیس مجلس شورای اسلامی مشکلی در حوزه تولید محصولات کشاورزی نداریم.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به عدم توزیع ارز واردات محصولات کشاورزی بیان کرد: به دلیل اینکه امنیت غذایی مردم یکی از مباحث جدی قلمداد می شود باید توزیع ارز واردات محصولات کشاورزی به درستی صورت گیرد.
وی با انتقاد از آمارهای غیرواقعی در بخش کشاورزی، تاکید کرد: عدم استفاده از ظرفیت های علمی در بخش کشاورزی و اجرایی نشدن روش های به زراعی و به نژادی و عدم دانش بنیان کردن این حوزه از جمله مسائلی است که به دلیل عدم هماهنگی بین دستگاهی مشکل ایجاد کرده است.
عسکری با اشاره به ظرفیت های تولید گندم گفت: ۲.۲ میلیون هکتار زمین داریم که می توانیم گندم آبی را توسعه دهیم، اگر میانگین را پنج تن بگیریم می توانیم نزدیک به ۱۱ تن از حوزه کشت آبی مان برداشت داشته باشیم.
وی درباره ارائه نهاده های دامی به تولیدکنندگان کشاورزی، گفت: متاسفانه ما به موقع نهاده های دامی را در اختیار تولیدکنندگان کشاورزی نمی گذاریم لذا ما از مهرماه تا آخر آذرماه به دلیل اقلیم های متنوعی که درون کشور داریم، نیاز است این نهاده ها به سرعت در اختیار کشاورزان قرار گیرد.
این نماینده مجلس درخصوص مشکلات در بخش تولید برنج، بیان کرد: تقریبا ۳.۲ میلیون تن، نیاز برنج کشور است که ظرفیت ها و قابلیت ها در سه استان شمالی کشور می تواند به راحتی پاسخگوی نیاز کشور در حوزه برنج باشد تا از واردات برنج بی نیاز شویم.
نماینده مردم داراب و زرین دشت در مجلس خاطرنشان کرد: متاسفانه در بحث واردات برنج با فساد، ناهماهنگی و رانت مواجه هستیم و این مسئله باعث شده تولید برنج در دست کشاورزان ما باقی بماند در حالی که ۲ هزار میلیارد تومان می تواند مشکل ما را برای همیشه در بحث واردات برنج مرتفع کند.