به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه بعدازظهر امروز (دوشنبه) در نشست خبری مشترک با همتای ارمنستانی که به تهران سفر کرده است، اظهارداشت: منطقه قفقاز جنوبی برای ایران از اهمیت بالایی برخوردار است و ما از همگرایی میان کشورهای این منطقه استقبال میکنیم.
وی با بیان اینکه از پیشرفت مذاکرات صلح میان ارمنستان و آذربایجان استقبال میکنیم گفت: ایران بر ایجاد صلح در منطقه قفقاز تمرکز دارد و در دیدار اخیرم با آقای علی اف رئیس جمهور آذربایجان در حاشیه جنبش عدم تعهد، دیدار امروز با وزیر خارجه ارمنستان و دیدار ماههای گذشته با نخست وزیر ارمنستان را میتوان از اقدامات ایران برای ایجاد صلح و امنیت پایدار در منطقه قفقاز قلمداد کرد.
امیرعبداللهیان همچنین افزود: تهران و ایروان بر اهمیت مسیرهای ترانزیتی تاکید دارند. آقای الهام علیاف اطمینان دادند که به دنبال بستن مسیر تاریخی ایران و ارمنستان نخواهند بود.
وزیر امور خارجه بیان کرد: باور داریم که صلح و امنیت بیشتر در میان همسایگان میتواند منافع مشترک کشورهای منطقه را تامین کند.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: نباید منطقه قفقاز میدان کشاکش و رقابت قدرتها شود چرا که صلح را در منطقه به تاخیر میاندازد.
وی با بیان اینکه در خصوص مذاکرات صلح با همکارم امروز گفتوگو کردیم، ادامه داد: معتقدیم نظم مبتنی بر جنگ پایان یافته و نظم مبتنی بر صلح در منطقه قفقاز ایجاد شده و این صلح پایدار نیازمند زبان دوستی و همواری میان دولتها و ملتها است.
استقبال ایران از فرمت ۳ بعلاوه ۳
وزیر امور خارجه بیان کرد: هرگونه مذاکره باید در فضایی متوازن همراه با رضایت طرفین ایجاد شود و نتایج ملموس در راستای واقعیات منطقه و منافع طرفین داشته باشد.
وی با بیان اینکه برخی طرفهای خارجی به دنبال سواستفاده از برخی اختلافات در منطقه قفقاز هستند، گفت: از فرمت ۳ بعلاوه ۳ میان کشورهای منطقه استقبال میکنیم و ایران برای برگزاری این نشست که ارمنستان و آذربایجان هم مشارکت میکنند، اعلام آمادگی میکند.
امیرعبداللهیان گفت: امروز در خصوص استفاده از ظرفیت های ترانزیتی و ضرورت رفع موانع مواصلاتی گفتگو کردیم؛ تهران و ایروان بر استمرار گفتگوها میان دو طرف تاکید دارند.
وزیر امور خارجه بیان داشت: امروز پیرامون برخی مسائل منطقهای مشورت کردیم و در خصوص مناسبات دو جانبه ایران و جمهوری ارمنستان گفتگو داشتیم. همچنین راههای توسعه روابط دو جانبه و اجرایی کردن پروژه های همکاری دو طرف را نیز مورد بررسی قرار دادیم.
وی افزود: در یکسال گذشته اقدامات خوبی انجام شده و معتقدیم همچنان ظرفیت های زیادی برای توسعه همکاری ها وجود دارد.
امیرعبداللهیان گفت: ما برای رسیدن به سقف تبادلات تجاری ۱ میلیارد دلار و البته افزایش آن به سمت ۳ میلیارد دلار در حال حرکت هستیم و گام های خوبی نیز برداشته شده است.
تشریح هدف سفر وزیر خارجه ارمنستان به تهران
وزیر امور خارجه گفت: هدف اصلی سفر امروز وزیر خارجه ارمنستان پیگیری توافقات آیت الله رئیسی با نخست وزیر ارمنستان در آخرین دیدارشان بوده است.
وی گفت: دو کشور ظرفیتهای مکملی در حوزه انرژی، حمل نقل و ترانزیتی دارند و معتقدیم میتوانیم در حوزه برق نیز همکاری های خود را توسعه دهیم.
امیرعبداللهیان در پایان خاطرنشان کرد: در بحث تبادلات و همکاری های میان شرکتهای دانش بنیان و همکاری در حوزه علمی نیز دو طرف عزم جدی دارند.
ایران دوست منحصر به فرد ارمنستان است
همچنین در این نشست خبری آرارات میرزویان وزیر خارجه ارمنستان نیز گفت: از دعوت به ایران تشکر میکنم؛ برای ارمنستان روابط تاریخی با ایران از اهمیت خاصی برخوردار است؛ اینگونه مراوادات چشم اندازی برای تقویت روابط دو طرف است. ایران برای ما دوستی منحصر به فرد بوده است و بهخصوص غلبه بر چالشهای موجود در روابط دو کشور که بر پایه تفاهم بنا شده در جهت پیشرفت پویا گام بر میدارد.
وی افزود: محور گفتوگوهای ما بحث عملیاتی شدن توافقات قبلی در زمینههای انرژی، تکنولوژی و حوزههای دیگر بود. مشارکت ارمنستان و ایران در قالب روابط دو جانبه بستری برای همکاری محسوب میشود.
میروزیان با بیان اینکه امسال میزبان نشست سه جانبه با ایران و هند هستیم، گفت: از دیگر مواردی که امروز گفتوگو کردیم، ضرورت ثبات در قفقاز جنوبی بود؛ ما درباره عادی سازی روابط با جمهوری آذربایجان رایزنی کردیم.
وزیر خارجه ارمنستان خاطرنشان کرد: در چارچوب توافق عادی سازی روابط ارمنستان و جمهوری آذربایجان اعلامیه آلماتی برای ما نقش محوری قرار دارد.