شیراز-ایرنا-بهره‌برداری از کارخانه کارتن‌سازی و تلاش برای احیای کشتارگاه طیور در داراب از مهمترین اقدامات دولت سیزدهم برای قفل‌گشایی از این واحدهای غیرفعال در فارس بوده که امید را در دل مردم این شهرستان زنده کرده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، کارشناسان حوزه اقتصاد در گذشته بر این باور بودند که اقتصاد پویا و قدرتمند در گرو افزایش تعداد بنگاه‌های بزرگ است اما امروزه بنگاه‌های کوچک و متوسط سهم قابل توجهی از رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال را به خود اختصاص داده‌اند.

از این رو دولت سیزدهم عزم خود را برای احیای واحدهای تولیدی و صنعتی جزم کرده است؛ بنا بر استدلال‌های سکانداران صمت در دولت سیزدهم، احیای واحد صنعتی یک سوم ایجاد واحد جدید هزینه خواهد داشت لذا صرفه اقتصادی در این است که احیای واحدهای راکد و نیمه‌ راکد در دستور کار باشد.

شناسایی ۴۷هزار و ۶۹۷ واحد غیرفعال و نیمه فعال در دولت سیزدهم

طبق اعلام دبیرخانه نهضت احیای واحدهای اقتصادی دولت سیزدهم تا سال ۱۴۰۱ تعداد ۴۷هزار و ۶۹۷ واحد غیرفعال و نیمه فعال شناسایی شده‌اند و در این میان در سال نخست فعالیت نهضت احیا با همکاری سایر دستگاه‌ها و نهادهای دولتی، غیردولتی و انقلابی، تعداد چهار هزار ۱۴۹ واحد احیا شدند.

رییس جمهور که همواره بر احیای واحدهای راکد صنعتی در دولت سیزدهم تأکید می‌کند اخیرا در سخنرانی خود تعداد واحدهای صنعتی، تولیدی و اقتصادی احیا شده را پنج هزار واحد قلمداد کرد و گفت: باقی واحدهایی که در دهه گذشته تعطیل یا نیمه‌تعطیل شده‌اند نیز باید احیا شوند.

گره‌گشایی از مشکلات ۴۳۱ واحد تولیدی در فارس

یکی از مهمترین رویکردهای دولت سیزدهم برای تحقق این امر برگزاری مستمر کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید در شهرستان‌های مختلف کشور است که این جلسات در فارس نیز هر هفته در روزهای سه‌شنبه به ریاست استاندار و دبیری اداره‌کل صنعت، معدن و تجارت استان و با هدف تسریع در رسیدگی به مشکلات سرمایه‌گذاران، توسعه و رونق کسب و کارها و افزایش اشتغالزایی تشکیل می‌شود.

در واقع رویکرد و اولویت مسئولان ارشد استان فارس هم حمایت از واحدهای تولیدی و توسعه تولید و کارآفرینی و حرکت بدون وقفه در این مسیر است؛ حرکتی که از ابتدای سال جاری تاکنون منجر به گره‌گشایی از مشکلات ۴۳۱ واحد تولیدی و صنعتی شده و این تلاش‌ها همچنان ادامه دارد.

احیای واحدهای تولیدی در شهرستان‌های مختلف فارس

در این میان راه‌اندازی و احیای واحدهای تولیدی در شهرستان‌های مختلف فارس نیز از نظر دور نمانده و عزم راسخی برای راه‌اندازی واحدهای راکد در گوشه گوشه استان شکل گرفته و اقدامات قابل توجهی هم در این زمینه انجام شده است.

یکی از شهرستان‌هایی که توسعه اقتصادی در آن مورد توجه متولیان امر قرار گرفته، شهرستان داراب است.

این شهرستان که با دیرینگی چندهزارساله در جنوب شرقی استان فارس و در ۲۴۵ کیلومتری شیراز قرار دارد از ظرفیت بالایی برای سرمایه‌گذاری در بخش صنعتی بهره می‌برد و بازده مناسبی برای صاحبان سرمایه دارد.

احیای ۲ واحد صنعتی داراب؛ از شروع حمایت‌ها تا آخرین اقدامات انجام شده

استاندار فارس در سفری که آبان ماه سال ۱۴۰۱ به این شهرستان داشت، از پروژه‌های شاخص اقتصادی در این شهرستان از جمله کشتارگاه طیور و کارتن‌سازی داراب بازدید کرد و بدین ترتیب احیای این واحدها به عنوان مصوبات این سفر در دستورکار قرار گرفت.

فرماندار ویژه شهرستان داراب در رابطه با احیای این واحدهای صنعتی که در تملک بانک‌ها قرار داشتند به خبرنگار ایرنا گفت: حدود ۱۶ سال پیش شرکت تولیدی قند گستر داراب که در کیلومتر پنج جاده قدیم این شهرستان واقع شده به تملک بانک کشاورزی در می‌آید و در طول این سال‌ها به صورت تعطیل باقی می‌ماند.

فرهاد سعدی افزود: در طول این ۱۶ سال مزایده‌های مختلفی توسط بانک کشاورزی برگزار می‌شود؛ مزایده‌های که هیچ کدام به نتیجه نمی‌رسد.

وی ادامه داد: با بررسی‌ها و پیگیری‌هایی که انجام شد به این نتیجه رسیدیم که احیای این کارخانه که به تولید قند حبه از شکر می‌پرداخت به دلیل وضعیت بازار قند و شکر و عدم اقبال سرمایه‌گذاران به این طرح، امکان‌پذیر نیست و بهتر است واحدهای تولیدی دیگری را در این مکان مستقر کنیم.

تبدیل کارخانه قند به کارخانه کارتن‌سازی

سعدی بیان کرد: طی بررسی‌های انجام شده و هماهنگی با ادارات شهرستانی، دامنه طرح‌هایی که امکان استقرار در این واحد داشتند، مشخص شد و در ادامه مسیر با یک سرمایه‌گذار روبرو شدیم که درصدد بود تا زمینی در اراضی منابع ملی را برای راه‌اندازی کارخانه تولید کارتن‌ از ورق آماده در اختیار بگیرد.

فرماندار داراب یادآور شد: با مذاکرات متعددی که با این شخص انجام شد و همچنین با در نظر گرفتن تمامی جوانب، بالاخره او تصمیم گرفت که در مزایده بانک شرکت و کارخانه قند را که سالها تعطیل شده بود، خریداری کند.

او عنوان کرد: برای تحقق این امر جلسات متعددی برگزار شد و مطالبات دستگاه‌های اجرایی و امکان استقرار این واحد در محل کارخانه قند مورد بررسی قرار گرفت و با هماهنگی بانک کشاورزی مزایده برگزار و در نهایت روند اداری تحویل این ملک تجاری به این سرمایه‌گذار انجام شد.

شروع به کار ۱۰ نفر با راه‌اندازی اولین خط تولید

سعدی اضافه کرد: اوایل خردادماه سال ۱۴۰۲ این مکان به این شخص تحویل داده شد و ۱۰ روز بعد، دستگاه‌های خط تولید سرمایه گذار جدید در محل واحد مستقر و کارخانه فعالیت های تولیدی را آغاز کرد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۱۰ نفر در این واحد تولیدی مشغول بکار هستند، گفت: این کارخانه در زمینه تولید کارتن‌ها برای بسته‌بندی محصولات مختلف فعالیت می‌کند.

خریداری خط دوم در گرو پنجاه میلیارد ریال

سعدی یکی از مهمترین بخش‌های صنعت که می‌تواند منشأ و سرچشمه اصلی برای بالا بردن میزان فروش یک محصول باشد را خط تولید دانست و گفت: اولین خط تولید در این کارخانه راه‌اندازی شده اما این واحد صنعتی نیاز به تسهیلاتی در حدود ۵۰ میلیارد ریال برای خریداری خط دوم خود دارد.

وی اضافه کرد: این واحد صنعتی درصدد است که با افزایش خطوط تولید موجبات افزایش اشتغالزایی را در شهرستان داراب فراهم کند.

فعالسازی کشتارگاه طیور پس از ۹سال

فرماندار داراب از احیای واحد تولیدی مهم دیگری در این شهرستان خبر داد و گفت: کشتارگاه طیور درنا پس از کارخانه سیمان داراب، بزرگترین و اشتغال‌زاترین واحد تولیدی شهرستان بوده که متأسفانه به دلیل ضعف مدیریت و عدم اهلیت فنی سرمایه گذار حدود ۹ سال پیش به تملک بانک کشاورزی درآمده است.

سعدی یادآور شد: این واحد که در کیلومتر ۱۰ جاده داراب - بندرعباس قرار دارد، در این مدت تعطیل بوده و مشکلات زیادی در شهرستان داراب و شهرستان‌های همجوار برای مرغداران و مردم برای فروش مرغ زنده و خرید گوشت مرغ ایجاد شده بود.

وی ادامه داد: با توجه به نیازی که به فعال‌سازی این واحد تولیدی در شهرستان به شدت احساس می‌شد تمام تلاش خود را بکار گرفتیم تا کشتارگاه طیور داراب احیا شود و بتواند دوباره فعالیت‌هایش را آغاز کند.

پیگیری روند اداری تحویل ملک به سرمایه گذار

سعدی اضافه کرد: به دلیل خصوصیات ویژه چرخه تولید و عرضه گوشت مرغ و لزوم داشتن تجربه مؤثر برای ورود به این صنعت، برای اینکه واحد به اهلش سپرده شود رایزنی با چهار گروه مختلف از افراد فعال توانمند در این صنعت انجام شد و در نهایت پس از رایزنی‌های فراوان، یکی از این افراد صاحب تجربه و توان مالی برای احیای این واحد اعلام آمادگی کرد.

وی افزود: در نهایت جلسات متعدد کارگروه رفع موانع تولید در شهرستان برای حل مشکلات این واحد تولیدی برگزار شد؛ با وجود اینکه مطالبات سنگینی روی این پروژه وجود داشت تمام تلاش خود را برای رسیدگی به این مطالبات بکار گرفتیم.

وی بیان کرد: البته مزایده انجام شده و متقاضی هم در این مزایده شرکت و برنده شده است. در حال حاضر پیگیر روند اداری تحویل ملک به سرمایه گذار جدید هستیم.

اشتغالزایی برای ۶۰ نفر

سعدی ادامه داد: این سرمایه‌گذار هم‌اکنون بخش زیادی از تجهیزات مورد نیاز احیای این واحد را خریداری کرده و در چند روز آینده کار رفع عیوب خط تولید آغاز خواهد شد.

وی عنوان کرد: با توجه به خسارات سنگینی که قبل از تملک بانک کشاورزی به این واحد وارد شده، طبق برآورد سرمایه‌گذار جدید حدود سه ماه زمان لازم است تا عیوب شبکه داخلی برق و آب مرتفع، ماشین آلات مورد نیاز نصب و خط تولید آماده کار شود.

وی افزود: در صورت شروع بکار این واحد تولیدی زمینه اشتغال برای ۶۰ کارگر فراهم می‌شود.

فرماندار شهرستان داراب اظهارکرد: راه‌اندازی یا احیای واحدهای صنعتی از اهمیت بسیاری برخوردار است ‌و می‌تواند کمک‌ شایانی به رونق تولید و افزایش اشتغالزایی در این شهرستان کند لذا تمام تلاش خود را برای رونق گرفتن صنعت در این شهرستان بکار گرفته‌ایم و تاکنون هم گام‌های محکمی در این مسیر برداشته‌ شده است.

مشکلات واحدهای صنعتی غیرفعال

طبق اعلام مسئولان صنعتی، ۴۴‌درصد از واحدهای غیرفعال مشکل کمبود نقدینگی، ۱۶درصد مشکل نبود تقاضا و بازار، ۱۱درصد مشکل کمبود مواد اولیه، ۱۰ درصد مشکل فرسودگی ماشین آلات، ۹درصد مشکلات حقوقی با سازمان‌ها و دستگاه‌ها، هشت درصد مشکلات زیرساختی و ۲درصد مشکلات مالکیتی و سهامداری دارند که حل این مشکلات با هدف توسعه فعالیت‌های اقتصادی، لزوم توانمندسازی بخش خصوصی، رقابت‌پذیری اقتصاد و تعامل با قواعد جهانی‌سازی، سیاستگذاری‌های مبتنی بر آزادسازی اقتصاد و تقویت بخش خصوصی را ضرورت می‌بخشد.