به گزارش ایرنا، آیین جغجغهزنی در روستای انجدان یادگاری فرهنگی و مذهبی از دوره تیموریان و صفویان است که تاکنون حفظ شده و در آثار معنوی کشور به ثبت رسیده است.
مردم مومن و ولایتمدار روستای انجدان اراک از ساعات اولیه روز نهم محرم از محله پایین انجدان با آیینهای سوگ و عزا به سمت محله بالا حرکت کردند و با زمزمه نواهای موزون حزنانگیز در غم سالار شهیدان و یاران باوفایش به جای سینه زنی و زنجیرزنی از ابزاری چوبی و خراطی شده به نام جغجغه استفاده کردند.
گروه عزاداری جغجغه زن انجدان، مرشد و رهبری دارند که نوحههای اصیل و خاصی را قرایت میکند و مردم در پاسخ به نوحهها، با اشک و مویه جغجغه میزنند.
رسم جغجغه زنی که با حضور نمایندگانی از تمام طبقات اجتماعی و افراد روستا با معنویتی خاص برگزار میشود، دارای ریشه عمیق از داشتههای معنوی اهالی روستای انجدان است.
این آیین به دلیل اصالت و آرایههای آیینی و معنوی قوی در فهرست آثار معنوی کشور با نام انجدان اراک به ثبت رسیده است.
کارشناس باستان شناسی و مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی در گفت و گو با ایرنا درباره این آیین گفت: رسم جغجغهزنی که با حضور نمایندگانی از تمام طبقات اجتماعی و افراد روستا با معنویتی خاص برگزار میشود، دارای بُن مایههای غنی معنوی و بیانگر نمونه کاملی از همگرایی اجتماعی و بینش عمیق دینی ساکنان این روستا است.
«قاسم فضلی» افزود: این آیین به دلیل اصالت و آرایههای آیینی و معنوی قوی در فهرست آثار معنوی کشور با نام انجدان اراک به ثبت رسیده است.
وی اظهار داشت: رسم جغجغهزنی در تمام آیینهای عزا در روزهای نهم تا یازدهم محرم و شام غریبان توسط اهالی این روستا در کنار دیگر رسوم نظیر ادای نذر و قربانی، سیاهپوش کردن محیط و تعزیه گردانی انجام میشود.
فضلی اظهار داشت: قدمت این آیین مذهبی به قبل از اسلام باز میگردد که تا دوره اسلامی در دل مردم باقی مانده و رنگ اسلامی گرفته است.
این رسم دیرینه در روستای انجدان در ۳۷ کیلومتری شرق اراک واقع شده و بر اساس مستندات تاریخی، به ویژه سنگ نوشتهها و سنگهای قبور، قدمت آن به قبل از اسلام باز میگردد.
آیین جغجغه زنی علاوه بر روستای انجدان اراک، در یک روستای استان کرمان نیز برگزار میشود اما قدمت آن در روستای انجدان بیشتر است.
تاکنون ۱۲ میراث معنوی مرتبط با ماه محرم در استان مرکزی تحت عنوان آیینهای عاشورایی، در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده که یکی از آنها، آیین جغجغه زنی روستای انجدان است.
قدمت انجدان بر اساس مستندات تاریخی، به ویژه سنگ نوشتهها به قبل از اسلام برمیگردد.
رسم جغجغهزنی در تمام آیینهای عزا در روزهای نهم تا یازدهم محرم و شام غریبان توسط اهالی این روستا در کنار دیگر رسوم نظیر ادای نذر و قربانی، سیاهپوش کردن محیطی و تعزیهگردانی انجام میشود.