به گزارش ایرنا، رسم است که در روزهای تاسوعا و عاشورا هیچ عزاداری تشنه نباشد و هیچ فقیری گرسنه نماند تا سنت حسنهای که از امامان و ائمه اطهار (ع) به میراث مانده، استمرار داشته باشد.
ارومیهای ها چه شیعه و چه سنی، مسیحی و ارمنی در دیار اقوام و ادیان صبح تاسوعا و عاشورا روز خود را با نان و نام امام حسین (ع) آغاز میکنند.
آنان تا شب در عزاداری شهدای کربلا بر سر و سینه میزنند و چه دلنشین است برایشان که نان سفره شان ولو یک تکه نذری قبول شده یک نفر باشد.
گفتنی است که این سفره به وسع هر میزبانی رنگ لعاب خاصی دارد ولی طعم و عطر نذریهای این روز به اذعان و اعتراف متنعمان در هیچ خوانی یافت نمیشود.
مردم این شهر و دیار با ارادتی که به خاندان عصمت و طهارت دارند با بخشش بخشی از مال خود در قالبهای مختلف به دستجات عزاداری و یا در قالب نذرهای خوراکی دین خود را به این شهدا در زنده نگهداشت نامشان ادا میکنند.
در روستاهای آذربایجان غربی نذری ایام محرم با همکاری چندین خانواده انجام میشود و همه یک محله در این نذریها دوست دارند تا سهمی داشته باشند یکی در پخت، یکی در خرید اقلام و دیگری در شستن ظروف همه دل در گرو شاه کربلا داده و میخواهند به این شهدای گرانقدر با گرامیداشت یادشان و رشادتهایشان ادای احترام کنند.
در روستاها اغلب غذاهای محلی و سنتی به عنوان نذری پخت میشود که آبگوشت، آش، عدس پلو، لوبیا پلو، ماش پلو و قیمه که با گوشت تازه گوسفند قربانی شده در مقابل دستجات پخته میشود.
خادمان در این آشپزخانهها که در مساجد و پارکینگ های منازل و خودرو ها کار میکنند و همه بر یک محور فعالیت دارند که آنهم مدار کربلا و عشق به امام حسین(ع) است.
شهروندان استان برای دریافت این نذورات شاید ساعتها به صف شوند چرا که معتقدند این غذا که در اصطلاح محلی به نام «امام حسین چورگی» میتواند شفایی برای جسم و روحشان باشد و تبرکی ارزشمند است.
بسیاری هم قابلمههای خود را با نوشتن نامشان در نوبت میگذارند تا بعد از مراسم عزاداری آن را از صاحب نذورات تحویل بگیرند.
فرزند یکی از واقفان ارومیهای که مسجدی در بلوار شهید باهنر ارومیه به نام پدرش احداث شدهاست هر ساله برای ۲ هزار نفر نهار و شام احسان کرده و بر این باور است که این سفرههای غذا آنقدر پر برکت و پر از معنویت است که بسیاری از شهروندان حتی ته دیگ های آن را هم تبرک میدانند.
آقای فرزان در حالیکه اشکهایش را پاک میکند، اضافه کرد: بسیاری از شهروندان این شهر حتی از قشر پزشکان در روز عاشورا و تاسوعا برای شستن ظروفی که عزاداران غدا تنعم کردهاند به صف میایستند.
به گفته وی، در کنار این کارها، شهروندانی از صبح علی الطلوع تا پاسی از شب جلوی درب مسجد به صف هستند تا با خودروهای شخصی نذورات را به مناطق محروم منتقل کنند.
محمد ابراهیمی یکی از گردانندگان چایخانه در ارومیه هم گفت: نذر شیر و شربت و چای برای شهروندان و عزاداران میراثی است که پا به پا و نسل به نسل از خانواده و پدرانشان به آنان رسیده و در این ایام پای کار هستند.
به گفته وی، بسیاری از افراد هم که توان تهیه و توزیع نذورات ندارند مقدار نیت کرده شان را به آنان تحویل میدهند تا در چایخانه و در توزیع شربت و شیر هزینه کنند.
ابراهیمی با اشاره به اینکه خیلیها از عصر تا دایر شدن بساط چای در اطراف چایخانه برای نوشیدن یک فنجان شربت و چایی به صف میشوند افزود: بسیاری از شهروندان هم با بغض چایی میخورند و به یاد شهید کربلا اشک میریزند.
بیش از ۱۴۰۰ تن اقلام خوراکی مورد نیاز هیاتهای مذهبی آذربایجان غربی تامین شد
معاون توسعه بازرگانی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان غربی گفت: یکهزار و ۴۰۰ تن اقلام خوراکی اعم از برنج، شکر و گوشت قرمز مورد نیاز هیاتهای مذهبی استان تامین شده و به تدریج در اختیار متقاضیان قرار میگیرد.
محمد دمکری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از ابتدای ماه محرم سازمان جهادکشاورزی با آمادگی کامل نسبت به توزیع سهمیههای اقلام مورد نیازهیاتهای استان اقدام کردهاست.
وی ادامه داد: توزیع گوشت قرمز منجمد به میزان ۲۰۵ تن، برنج هندی و پاکستانی بیش از ۸۱۶ تن و شکر ۴۱۰ تن از ابتدای ماه محرم با حواله های صادره از سازمان تبلیغات اسلامی آغاز شدهاست و این روند ادامه دارد.
معاون توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با بیان اینکه این روند تا پایان ماه محرم ادامه دارد، اضافه کرد: ۱۰ درصد کل اقلام یاد شده برای مصارف هیاتها در اربعین ذخیره سازی شدهاست.
۱۵۰۰ نفر برای دریافت اقلام خوراکی برای نذورات ثبت نام کردند
معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی آذربایجان غربی به خبرنگار ایرنا گفت: تا روز چهارشنبه یکهزار و ۵۰۰ نفر در استان برای دریافت اقلام خوراکی نظیر شکر، برنج و گوشت جهت پخت و پز نذورات در سامانه ثبت نام کردند.
حسین خضرلو با اشاره به اینکه یکهزارو ۳۰۰ هیات در استان وجود دارد ادامه داد: حوالهها مختص هیاتها نبوده و برای نذورات مردمی نیز ارائه میشود.
به گفته وی حوالههای الکترونیکی برای راحتی کار مراجعان در نظر گرفته شده و افراد میتوانند با مراجعه به فروشگاههای در نظر گرفته شده اقلام خود را دریافت کنند.
خضرلو اضافه کرد: در استان ۲۵ فروشگاه و در ارومیه هشت فروشگاه برای توزیع این اقلام معرفی شدهاست.
به گزارش ایرنا، آذربایجان غربی در ایام و شبهای ماه محرم تا اربعین شاهد دایر شدن چایخانهها و مکانهایی برای توزیع چای، شربت، غذای نذری و احسان است.