قزوین - ایرنا - آیین های عزاداری ماه محرم در قزوین مانند دیگر نقاط کشور همه ساله با شور و حال خاصی برگزار می‌شود که گویای عشق و ارادت خاص مردم این دیار به حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) و یاران وفادارش است، از جمله این آئین ها که با شکوه ویژه و به شکل خاص در دهه اول محرم انجام می شود باید به مراسم سوگواری زنانه در حسینیه قدیمی آقاسید جمال اشاره کرد. 

به گزارش ایرنا، آقا سید جمال یکی از حسینیه های قدیمی در شهر قزوین است که از دوره قاجار تاکنون پذیرای سوگواران حسینی در دهه اول محرم بوده و عاشقان خاندان عصمت و طهارت(ع) از نقاط مختلف کشور برای شرکت در عزاداری سید و سالار شهیدان در این مکان حضور می یابند.

عزاداران حسینی در این مکان معتقدند ضمن حضور در مجالس روضه خوانی امام حسین(ع) حاجات آنان نیز در این مکان برآورد می شود.

بسیاری از بانوان شرکت کننده در آئین های سوگواری ماه محرم در حسینیه آقا سید جمال معروف به آسیدجمال یک استکان به عنوان یکی از وسایل پذیرایی از عزاداران حسینی از این مکان به عنوان تبرک و نذر برمی دارند و پس از برآورده شدن نذر و حاجتشان ۶ استکان باز می گردانند.

سید جمال رضوی، پیرغلام حسینی دیارمینودری موسس حسینیه آقاسیدجمال
سید جمال الدین رضوی موسس این حسینیه از عالمان شهر قزوین بود که در حوزه های علمیه قزوین، اصفهان، کربلا و نجف به مراحل عالی علمی رسید.
او پس از ۶۶ سال در سال ۱۳۳۶ هجری قمری چشم از جهان فرو بست و به وصیتش حسینیه‌اش که پیش از آن نیز در ایام محرم محل برگزاری مجالس روضه و عزاداری بود را وقف عزاداری سیدالشهدا(ع) کرد، مکانی که هر سال در محرم، میزبان بیشترین عزاداران قزوینی است و با نام "آقا سید جمال" بین مردم شهر خوانده می شود.
در حال حاضر"سید محمد میری"، نتیجه دختری "سید جمال الدین رضوی قزوینی" معروف به آقا سیدجمال (روحانی برجسته قزوین در دوره قاجار)، یکی از قدیمی ترین پیرغلامان دیار مینودری و مدیر تنها حسینیه زنانه دیار مینودری یعنی حسینیه آقا سیدجمال (آسِدجمال) است، البته مردان نیز در ایام محرم در این مکان حاضر شده و به عزاداری می پردازند اما اغلب مراجعه کنندگان به این مکان مذهبی را بانوان تشکیل می دهند.
این حسینیه در ابتدا خانه ای به مساحت ۷۰۰ متر مربع بود که با مدیریت سید جمال، سال های سال آئین روضه خوانی در آن برگزار می شد.

پس از فوت او، حسینیه یک سال به وسیله داماد بزرگ او به نام مرحوم «فتوره چی» اداره شد و پس از وی، حاج سیدتقی میری نوه دختری آقا سید جمال بیش از ۶ دهه این حسینیه را در روزهای محرم مدیریت کرد.

پس از مرگ وی، "سید محمد میری" و برادر بزرگش "حاج سید غلامحسین میری" ۲۰ سال است که این حسینیه را اداره می کنند.

ساعت خاص عزاداری در حسینیه آقاسید جمال

در حال حاضر مساحت این حسینیه با توسعه در سال های گذشته، به بیش از سه هزار متر مربع رسیده است.
این منزل سه طبقه‌ای که وقف حسینیه شده، هرسال از اول تا دوازدهم ماه محرم مملو از عاشقان امام حسین(ع) می‌شود و مردم متدین قزوین در این حسینیه به عزاداری برای سید و سالار شهیدان می‌پردازند.
مراسم عزاداری این حسینیه در ۱۲ روز ماه محرم از ساعت هفت صبح با سخنرانی وعاظ و روحانیون آغاز می شود و با مداحی و سینه‌زنی ادامه پیدا می‌کند تا زمانی که گلبانگ اذان به گوش برسد متوقف می شود.

ثبت ملی آیین عزاداری زنانه حسینیه آقاسید جمال

مراسم سوگواری زنانه حسینیه آقا سید جمال در ایام محرم از جمله آئین های مهم عزاداری زنانه شهر قزوین است که در سال ۹۱ با شماره ۶۵۸ در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است و این مراسم از ابتدای ماه محرم تا دوازدهم این ماه برگزار و در آن تمام امور مجلس از جمله سوگواری و پذیرایی توسط بانوان انجام می شود.

عزاداری در حسینیه آقاسید جمال قزوین به سبک و سیاق قدیمی انجام می شود و بسیاری از عزاداران حسینی در شهر قزوین خود را ملزم می دانند که در دهه اول محرم حداقل یک بار در مجالس روضه خوانی و سینه زنی این مکان شرکت کنند.