به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از «نیوز مدیکال»، محققانی با هدایت پروفسور «باربارا پیرسینوک» از دانشگاه «آنجلا راسکین» (ARU) در کمبریج انگلیس، در حال کار روی پیدا کردن راهی برای رشد دادن سلولهای مخاطی رنگدانه شبکیه چشم (RPE) هستند که برای مدتی تا حد ۱۵۰ روز سالم میمانند. این سلول ها درست در بیرون بخش عصبی شبکه چشم قرار دارند و زمانی که آسیب میبینند، میتوانند موجب افول وضعیت بینایی شوند.
این اولین باری است که از فناوری موسوم به «ریسندگی الکتریکی» (electrospinning) برای ایجاد یک سکو (scaffold) استفاده شده است که سلول های RPE میتوانند روی آن رشد کنند. این پیشرفت میتواند درمان یکی از آسیبهای چشمی مرتبط با بالا رفتن سن یعنی تباهی یا دژنراسیون ماکولا (macular degeneration) را متحول سازد.
«دژنراسیون ماکولا» مرتبط با بالا رفتن سن (AMD) یکی از علل اصلی کمبینایی و نابینایی در جهان است و انتظار میرود با پیری جمعیت میزان این بیماری نیز در سالهای آینده بیشتر شود. تحقیقات اخیر نشان داده که تا سال ۲۰۵۰ میلادی ۷۷ میلیون نفر تنها در اروپا به نوعی از این بیماری دچار خواهند بود.
در این بیماری، ماکولا یا لکه زرد تخریب می شود. ماکولا قسمت حساس به نور شبکیه و مسئول دید مستقیم و واضح است که برای کارهای دقیق مثل خواندن و رانندگی به آن نیاز است.
جایگزینی سلولهای RPE از جمله امیدوارکنندهترین راهکارها برای درمان موثر مشکلات بینایی مانند AMD است و محققان از سال ها پیش در حال کار روی راه های موثری برای پیوند زدن یا تراکاشت کردن (transplant) این سلول ها به درون چشم بودهاند. در این حال به گفته «پیرسینوک»، این تحقیقات برای اولین بار نشان داده است که سکوهای فیبری نانو (nanofibre scaffolds) عمل آمده با مواد ضدالتهابی مانند فلوسینولون استوناید (fluocinolone acetonide) میتوانند رشد و عملکرد سلول های RPE را ارتقا دهند.
در گذشته دانشمندان این سلول ها را روی یک سطح صاف رشد میدانند که تناسب بیولوژیکی نداشت اما با استفاده از این تکنیکهای جدید نشان داده شده است که خطوط سلول ها در محیط سهبعدی فراهم شده با سکوهای نانویی رشد میکنند.