اردبیل - ایرنا - مدیرکل هواشناسی استان اردبیل گفت: از سال ۱۳۹۷ تاکنون لایه‌های مختلف خشکسالی شدید و بسیار شدید در استان رخ داده است و در حال حاضر ۷۲ درصد مناطق مختلف استان دچار خشکسالی شدید است.

مجید کوهی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به تغییرات دمای هوای اردبیل طی سال‌های اخیر اظهار کرد: بررسی شرایط جوی ۵۰ سال اخیر حاکی از این است متوسط دمای هوای کشوری در هر دهه ۰.۴ درجه سلسیوس افزایش یافته و بارش‌ها ۰.۸میلیمتر در هر دهه کاهش یافته است ، این در حالی است که میزان تبخیر و تعرق در کشور هم در هر دهه پنج میلیمتر افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه روند افزایش دمای هوای کشور دو برابر میانگین جهانی است، خشک شدن دریاچه‌های طبیعی و فصلی را از جدی‌ترین و عینی‌ترین نتایج تغییرات دما در کشور عنوان کرد.

مدیرکل هواشناسی استان اردبیل گفت: میزان بارش‌ها در مقایسه با دوره بلندمدت در سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ حدود۲۶ درصد، در سال ۱۴۰۱-۱۴۰۰ حدود ۲۰ درصد و در سال آبی جاری هم ۲۰درصد کاهش را نشان می‌دهد.

افزایش سه درجه‌ای دمای هوا در اردبیل/بارش‌های پاییز پیش رو نرمال خواهد بود

کوهی خاطرنشان کرد: متوسط دمای هوای استان در بازه زمانی ۱۳۵۵ تا ۱۳۷۰، ۹.۳ درجه بوده است که در سال‌های اخیر میانگین آن به ۱۲.۳ درجه رسیده که افزایش سه درجه‌ای دمای هوای استان را نشان می‌دهد.

وی گفت: از سال ۱۳۹۷ استان اردبیل درگیر لایه‌های مختلف خشکسالی (بسیار شدید و شدید) شده که بررسی‌ها حاکی است ۷۲درصد استان درگیر خشکسالی شدید است.

کوهی در خصوص پیش‌بینی هوای استان برای سال آبی آینده هم گفت: در حال حاضر امکان پیش‌بینی سالانه وجود ندارد ، پیش‌بینی‌ها به صورت فصلی انجام می‌شود که داده‌های هواشناسی حاکی از شرایط نرمال و یا بالاتر از نرمال در فصل پاییز پیش رو است.

داده‌های هواشناسی حاکی از شرایط نرمال و یا بالاتر از نرمال در فصل پاییز پیش رو در استان اردبیل است.

مدیرکل هواشناسی استان اردبیل در عین حال در خصوص میزان دقت پیش‌بینی هواشناسی اظهار کرد: میزان صحت پیش‌بینی‌های فصلی بین ۶۰ تا ۷۰ درصد است ضمن اینکه امکان پیش‌بینی تغییرات کوتاه مدت دما و بارش‌های رگباری وجود ندارد.

وی با بیان اینکه نقشه‌های پیش‌بینی فصلی بارش‌های رگباری فصلی را نشان نمی‌دهد، گفت: کارشناسان اداره کل هواشناسی با استفاده از ظرفیت‌های علمی و بر اساس مطالعات شرایط توپوگرافی و داده‌های راداری بارش‌های رگباری را پیش‌بینی می‌کردند ، برای مثال جریاناتی که از استان عبور می‌کرد با جذب رطوبت اهر و انگوت تقویت شده و منجر به بارش‌های رگباری در استان می‌شد.

کوهی تصریح کرد: اگر پیش‌بینی‌ها و اطلاع‌رسانی‌ اداره کل هواشناسی نبود، میزان خسارت‌های مالی و جانی بارش‌های رگباری و سیل فصل بهار در استان به مراتب بیشتر می‌شد چرا که با توجه به هشدارهای اداره کل هواشناسی واحدهای تولیدی همچون گلخانه‌ها تمهیدات لازم را اتخاذ می کردند که در کاهش خسارت‌ها موثر بوده است.