به گزارش روز دوشنبه ایرنا، شکبه اقتصادی آمریکایی به تازگی گزارش داده است: «جیپیاس» یا سامانه موقعیت یاب جهانی، قدیمی ترین و پرکاربردترین سامانه ناوبری ماهواره ای در جهان با ۶ میلیارد کاربر است. این سامانه متعلق به دولت آمریکا بوده و توسط نیروی فضایی که یک نیروی نظامی مستقل زیر نظر نیروی هوایی است، اداره می شود. جی پی اس که در ابتدا به عنوان یک ابزار نظامی طراحی شد، برای مواردی مانند هدایت موشک و پهپاد استفاده می شود و در زندگی غیرنظامیان نیز نقش حیاتی داشته است.
اما آمریکا تنها کشوری نیست که سیستم ماهواره ای ناوبری جهانی مخصوص به خود را دارد. روسیه، «گلوناس» و اتحادیه اروپا «گالیله» را در اختیار دارند. جدیدترین خدمات دهنده این حوزه نیز سامانه «بایدو» چین است.
سارا سوال (Sarah Sewall)، معاون پیشین وزیر امور خارجه آمریکا در امور امنیت غیرنظامی، دموکراسی و حقوق بشر گفت که چین سال هاست که اهمیت در اختیار داشتن سیستم ناوبری جهانی مخصوص به خود را درک کرده است.
چین صادرات بسیاری از اشکال دیگر زیرساخت های خود را به انواع داده های موقعیت یابی، ناوبری و زمان بندی بایدو گره زده، آن را در بسته های پیشنهادی نسل پنجم ارتباطات همراه ادغام کرده و از طریق ابتکار کمربند و جاده و جاده ابریشم دیجیتال به آن کمک مالی می کند.
کارشناسان می گویند سیستم بایدو چین چیزی فراتر از توانمندی نظامی است. علاوه بر افزایش نفوذ جهانی پکن، بایدو به توسعه اقتصادی چین کمک خواهد کرد و به گفته رسانه های دولتی این کشور، تا سال ۲۰۲۵ بالغ بر ۱۵۶ میلیارد دلار عایدی خواهد داشت.