به گزارش ایرنا، دولت مردمی سیزدهم در مدت ۲ سال اخیر با خط مشی و سیاست های راهبردی خود گام های تحول آفرین برای توسعه این استان برداشته که آثار و نتایج این کارهای اثرگذار به خوبی برای مردم قدرشناس استان قابل لمس است.
"گوشه ای از این اثرگذاری ها را در دور دوم سفر رئیس جمهور در قالب افتتاح و بهره برداری از پروژه های کلانی چون پتروشیمی گچساران تا جاده ملی و ترانزیتی پاتاوه به دهدشت و کارخانه قند یاسوج و دهها پروژه ریز و درشت دیگر به انضمام کلنگ زنی طرحهای کلان دیگری نظیر میدان گازی مختار، پتروپالایشگاه گچساران با خوراک ۱۰۵ هزار بشکه در روز و ظرفیت اشتغالزایی برای چهار هزار نفر، پتروشیمی چُرام در دشت آهو با پیشبینی سه هزار فرصت شغلی، مینیپالایشگاه دهدشت با ظرفیت ۱۰ هزار بشکه در روز و ۵۰۰ شغل و سد سقاوه شاهد بودیم که این خود چشم انداز روشن توسعه در این استان عقب نگهداشته و کم برخوردار هستیم ."
کهگیلویه و بویراحمد معروف به سرزمین گنج ها و رنج ها همیشه از نظر توسعه یافتگی در آخرین رده استانهای کشور بوده و به دلیل فقدان توسعه نامتوازن منطقه ای، غفلت از ظرفیت ها و قابلیت های استانی، برخی سوء مدیریت ها و کم توجهی ها استان با واژه نامانوس محرومیت همواره دست و پنجه نرم می کرده است.
اکنون با برنامه های عملیاتی و راهگشای دولت سیزدهم استان زرخیز و پرظرفیت کهگیلویه و بویراحمد تا حد زیادی از محرومیت ها و دیده نشدن ها فاصله گرفته و دردهای التیام نیافته انباشت شده از سالیان گذشته در حال بهبودی است.
مدیران ارشد استانی و مدیران دستگاه های مختلف اجرایی در این مدت ۲ سال تلاش کرده اند پا به پای قافله پرشتاب توسعه در دولت سیزدهم پیش روند و یکی از شواهد این امر هم ۵۰ سفر شهرستانی استاندار و تیم همراهش به مناطق مختلف و دوردست استان طی دولت است که بی وقفه ادامه دارد.
تبیین بخشی از دستاوردهای دولت سیزدهم از نگاه آمار
به اعتقاد مقامات استانی و کشوری باتوجه ویژه دولت و تخصیص اعتبارات کلان به کهگیلویه و بویراحمد در ۲ سال اخیر، این استان در مسیر توسعه پایدار گام بر می دارد.
رشد بودجه عمرانی و اقتصادی، کاهش چشمگیر نرخ بیکاری، بهبود فضای کسب و کار و کسب رتبه دوم کشوری در این زمینه، افزایش درآمدهای استان، احیای واحدهای راکد، تنها گوشه ای از بهبود شاخص های توسعه ای استان هستند.
دولت مردمی و عدالت محور سیزدهم از همان ابتدای آغاز به کارش، اساس برنامه ها و سیاستهای راهبردی خود را با چاشنی محرومیت زدایی و تکمیل طرحهای نیمه تمام، برگرداندن واحد های راکد به چرخه تولید و توسعه آب، برق، گاز، جاده در مناطق محروم در جای جای ایران اسلامی بویژه استانهای کم برخورداری چون کهگیلویه و بویراحمد ترسیم کرد.
آنگونه که شواهد امر نشان می دهد، کارنامه دولت در این استان درخشان است و تاکنون گام های موثری در جهت محرومیت زدایی و ایجاد اشتغال پایدار در استان برداشته شده است.
رشد بودجه ای و افزایش ۱۰۳ درصدی اعتبارات عمرانی کهگیلویه و بویراحمد
دولت سیزدهم رویکردی جدی در زمینه محرومیت زدایی و تکمیل طرح های نیمه تمام در استان ها دارد، این رویه به خوبی در افزایش اعتبار لایحه بودجه ۱۴۰۲ کهگیلویه و بویراحمد دیده شد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد رشد ۱۰۳درصدی اعتبارات عمرانی استان در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل آن را نتیجه اهتمام جدی دولت سیزدهم به مناطق کم برخوردار و پیگیری های بی وقفه می داند.
سید علی احمدزاده اظهار کرد: اعتبارات عمرانی استان در سال ۱۴۰۱ حدود ۹۷۰ میلیارد تومان بوده این درحالی است که در سال ۱۳۹۹ تنها حدود ۴۷۷ میلیارد تومان بوده که این تفاوت فاصله یعنی جهش و رشد ۱۰۳ درصدی بخوبی حاکی از تلاش های مستمر نماینده عالی دولت در استان طی یکسال گذشته تاکنون دارد.
به گفته وی در سال ۱۳۹۹، تنها ۲۲ درصد از این تخصیص نقد بود و مابقی به صورت اسناد خزانه در اختیار استان قرار گرفته بود اما در سال ۱۴۰۱، مبلغ ۹۱۳ میلیارد آن نقد و مابقی یعنی ۵۷ میلیارد تومان اسناد خزانه بود.
آمارهای مقایسه ای عملکرد دولت سیزدهم در کهگیلویه و بویراحمد
ابتدای دولت سیزدهم | مرداد ۱۴۰۲ | |
نرخ بیکاری | ۱۰.۲ | ۶.۷ |
بودجه | ۴۷۷ میلیارد تومان | ۹۷۰ میلیارد تومان (بودجه ۱۴۰۱) |
تورم | رتبه ۱۶ کشور | رتبه ۲۶ کشور |
احمدزاده افزود: حتی در آخرین لحظات سال ۱۴۰۱، اعتبار ۶۰ میلیارد تومانی از تخصیص های استان به پول نقد تبدیل شد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد به اعتبارات هزینهای، تصریح کرد: این اعتبارات در سال ۱۴۰۱، نسبت به سال ۱۳۹۹، حدود ۸۵ درصد رشد داشته است.
وی عنوان کرد: سال ۱۴۰۱ کل اعتبارات تملک دارایی و سرمایه ای که به سازمان برنامه ریزی استان ابلاغ شده یک هزار و ۵۵۰ میلیارد تومان بوده که در لایحه ۱۴۰۲ این عدد به ۲ هزار و ۳۵ میلیارد تومان رسیده و رشدی معادل ۳۱ درصد اعتبارات قبلی داشته است.
نرخ بیکاری استان برای نخستین بار از میانگین کشوری کمتر شد
استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: در ابتدای استقرار دولت سیزدهم نرخ بیکاری در این استان ۱۰.۲ درصد بوده که در پایان سال ۱۴۰۰ به ۹.۲ درصد درصد رسید، پایان ۱۴۰۱ به ۸.۴ درصد و اکنون نرخ بیکاری به ۶.۷ درصد کاهش یافته است.
سید علی احمدزاده اظهار کرد: با افتتاح و کلنگ زنی چندین پروژه بزرگ و کوچک در سفر دوم رئیس جمهور به استان به زودی تحولات عظیمی به خصوص در ایجاد اشتغال و تولید ایجاد خواهد شد.به طوری که از طریق این پروژه ها حداقل ۶ هزار و ۵۰۰ شغل ایجاد خواهد شد.
وی تاکید کرد: تعهد اشتغال استان در سال جاری ۱۰ هزار و ۱۸۰ فرصت شغلی است که با توجه به تحقق ۱۲ هزار و ۵۰۰ فرصت شغلی سال گذشته رسیدن به این مهم دور از دسترس نیست.
کلنگ زنی و افتتاح طرح های تحول آفرین در استان
استان کهگیلویه و بویراحمد که با ۱۰ واحد بهرهبرداری، هفت واحد نمکزدایی، ۹ ایستگاه تقویت فشار گاز، چهار ایستگاه تزریق، سه کارخانه گاز و گاز مایع، ۶ واحد آبرسانی و ۸۵ مجموعه سرچاهی با بیش از هفتهزار و ۵۰۰ کیلومتر خطوط لوله از چهار اینچ تا ۵۲ اینچ از مناطق نفت خیز مهم کشور محسوب می شود اما به جز پتروشیمی گچساران و پتروشیمی در دست ساخت دهدشت از این ظرفیت کمتر برای اشتغالزایی استفاده شده با این طرح ها شاهد بهره وری بهتر از منابع موجود خود خواهد بود.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: دولت سیزدهم تاکنون با برنامه ریزی های دقیق برای رونق اشتغال تلاش های گسترده ای را در کهگیلویه و بویراحمد انجام داده است.تصمیم دارد تا با آغاز عملیات اجرایی چهار طرح بزرگ صنعتی گام های تحول آفرینی برای بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی ساکنان این استان غنی اما کمتر توسعه یافته بردارد.
احمدزاده عنوان کرد: پتروپالایشگاه گچساران با خوراک ۱۰۵ هزار بشکه در روز و ظرفیت اشتغالزایی برای چهار هزار نفر، پتروشیمی چُرام در دشت آهو با پیشبینی سه هزار فرصت شغلی، مینیپالایشگاه دهدشت با ظرفیت ۱۰ هزار بشکه در روز و ۵۰۰ شغل در سفر دوم رئییس جمهور کلنگ زنی شد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: عملیات اجرایی میدان گازی مختار به طول ۳۰ کیلومتر و عرض پنج کیلومتر و مخزن ۷۷ میلیارد متر مکعب ذخیره از دیگر طرح های اقتصادی است که عملیات اجرایی آن به عنوان یکی از مطالبات دیرینه مردم استان آغاز شده و در دور دوم سفر به عنوان یک طرح کلان ملی و استانی کارش شروع شد.
احمد زاده با اشاره به اینکه در فرآیند بهره برداری از این۱۱ حلقه چاه ۵۰۰نفر اشتغال ایجاد خواهدشد، ابراز کرد: با اتمام این طرح ضمن تامین سوخت و پایداری شبکه در کشور به اشتغال جوانان بیکار استان کمک می شود.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: سد چم شیر که طی دو سال دولت سیزدهم سرعت و قدرت گرفت و به بهره برداری رسید، پتروشیمی گچساران طی دولت سیزدهم از ۵۰ درصد پیشرفت با اختصاص ۱۷ هزار میلیارد تومان به ۱۰۰ درصد رسید و به بهرهبرداری رسید.
وی بیان کرد: با عنایت دولت سیزدهم گره مشکل زمین طرح نهضت ملی در مرکز استان حل شد و ۱۰ هزار واحد مسکونی با حضور وزیر راه کلنگ زنی شد.
جاده ترانزیتی ۱۳۶ کیلومتری پاتاوه به دهدشت و بیمارستان بهمئی افتتاح پس از چندین سال انتظار در این دولت افتتاح شدند.کلنگ سد سقاوه با ذخیرهسازی ۹ میلیون متر مکعب به زمین زده شد.
۴۰ واحد صنعتی راکد در کهگیلویه و بویراحمد به چرخه تولید برگشت
واحدهای احیا شده استان کهگیلویه و بویراحمد
بخش | تعداد | سرمایه احیا شده میلیارد تومان | اشتغال احیا شده |
جهاد کشاوورزی | ۱۳ | ۱۰۶ | ۶۰ |
صنعت | ۲۵ | ۲۱۴۵.۵ | ۲۹۷ |
گردشگری | ۲ | ۲۶۲ | ۲۹ |
جمع کل | ۴۰ | ۲۵۱۳.۵ | ۳۸۶ |
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: در مدت ۲ سال اخیر، ۴۰ واحد تولیدی و صنعتی راکد استان با اشتغال ۳۸۶ نفر به چرخه تولید برگشته اند.
سید احسان عسکری اظهار کرد: این تعداد واحد تولیدی راکد در سه بخش کشاورزی، صنعت و گردشگری بوده اند.
وی افزود: برای احیای این تعداد واحدتولیدی بیش از ۲۰ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری شده است.
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: در این ۲ سال ۱۳ واحد با اشتغال ۶۰نفر در بخش کشاورزی، ۲۵ واحد با اشتغال ۲۹۷ نفر در بخش صنعت و ۲ واحد با اشتغال ۲۹ نفر در بخش گردشگری به چرخه تولید بازگشته اند.
۱۱۲ واحد تولیدی راکد در استان وجود دارد که ۵۳ مورد از آن ها شرایط برگشت به تولید را دارند.یکی از اولویت ها و سیاست های اصلی دولت سیزدهم فعال سازی واحد های راکد است که اهتمام جدی در این رابطه در استان وجود دارد.
بازگشت واحد های تولیدی غیر فعال و راکد به چرخه تولید جزو نخستین دغدغه های دولت سیزدهم از همان روزهای ابتدایی شروع به کار بود و در حال حاضر به عنوان سیاست اصلی دولت در کهگیلویه و بویراحمد دنبال می شود.
در سال های اخیر تلاش های زیادی برای احیای واحدهای راکد صورت گرفته است اما همچنان واحدهای صنعتی بسیاری در استان تعطیل هستند.
در سال های اخیر، عوامل بسیاری همچون کمبود نقدینگی، تحریم های ظالمانه، سوء مدیریت در کارخانه ها، کمبود مواد اولیه، نوسان ارز، فرسودگی ماشین آلات، بدهیهای بانکی و مشکلات بیمه ای سبب رکود و غیرفعال شدن واحد های تولیدی بسیاری در استان شده بود.
نرخ تورم در کهگیلویه و بویراحمد بهبود نسبی یافته است
امسال پر رنگ تر از سال های گذشته، برنامههای عملیاتی جهت "مهار تورم و رشد تولید" در دولت سیاست گذاری شده و مجموعه دولت و حاکمیت نسبت به تحقق این هدف اهتمام خواهند ورزید.
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد می گوید: استان کهگیلویه و بویراحمد سال های متمادی در نرخ تورم رتبه اول را داشته است به گونه ای که در برج هشت ۱۴۰۰ این استان جزو بالاترین نرخ تورم کشور بوده است اما اکنون در مدت ۲ سال اخیر این نرخ بهبود نسبی خوبی یافته است.
عسکری ابراز کرد: سال ۱۴۰۱ در نرخ تورم ۴۹ درصدی، استان رتبه ۱۶ کشور را دارا بوده است و نرخ ماهیانه در خرداد ماه ۱۴۰۲ به ۱.۱۹ درصد رسیده که استان رتبه بیست و ششم را کسب کرده است.
رشد ۷۲ درصدی صادرات کهگیلویه و بویراحمد در دولت سیزدهم
عسکری تاکید کرد: در سال ۱۴۰۱ حدود ۳.۴ میلیون تن میزان صادرات استان بوده است که نسبت به سال ۱۴۰۰ ۷۲ درصد رشد را نشان می دهد.
وی افزود: سیمان،عصاره زعفران، پودر و عصاره شیرین بیان، موکت و انواع لوازم آرایشی و بهداشتی از مهمترین کالاهای صادراتی استان بوده است.
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: کالاهای مذکور از کهگیلویه و بویراحمد به ارمنستان، سوئیس، عراق، افغانستان و سایر کشورها صادر شده است.
همچنین طبق آخرین آمار، صدور کارت بازرگانی برای فعالان اقتصادی استان در این دولت افزایش یافته به گونه ای که سال ۱۴۰۱ نسبت به سال های گذشته افزایش ۶۳ درصدی داشته است.
افتتاح ابرپروژه های اقتصادی در دولت سیزدهم
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد می گوید: اقداماتی که در این دولت انجام گرفته و یا در حال انجام است در طول ۴۰ سال انقلاب و قبل از آن بی نظیر بوده است.
عسکری بیان کرد: در دولت سیزدهم پتروشیمی گچساران به عنوان بزرگترین صنعت تاریخ استان با حجم سرمایه گذاری ۶۵ هزار میلیارد تومان ( ۱.۳ میلیارد دلار) به بهره برداری رسیده است.
وی ادامه داد: همچنین کارخانه قند یاسوج به عنوان نماد صنعت استان که از سال ۹۵ تعطیل شده بود با ورود به موقع دولت سیزدهم احیا و اکنون در حال تولید است.
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد افزود: پارک آبی دنا به عنوان بزرگترین پارک آبی جنوب کشور با اعتبار ۱۲۰ میلیارد تومان به بهره برداری رسیده است.
عسکری ابراز کرد: کارخانه آهک هیدراته چرام که سه سال در تعطیلی و رکود به سر می برد اکنون مجددا فعال شده است.
وی اضافه کرد: به زودی پتروپالایشگاه گچساران با ۲.۵ میلیارد دلار (معادل ۱۲۵ هزار میلیارد تومان) سرمایه گذاری کلنگ زنی می شود.
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: همچنین مینی پالایشگاه و پتروشیمی چرام هم کلنگ زنی می شوند و ساخت پتروشیمی دوم گچساران و پتروشیمی دهدشت هم در دست اجراست.
انقلاب در خرید گندم، توسعه فضاهای گلخانه ای و سردخانه های استان
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: امسال بی سابقه ترین تولید گندم را را در استان شاهد بودیم به گونه ای که سال گذشته مجموعا ۳۸ هزار تن خرید تضمینی گندم صورت گرفت در حالی که امسال ۸۴ هزار تن گندم سیلویی و بذری خرید تضمینی شده است که انقلابی در تولید محسوب می شود.
وی عنوان کرد: مساحت گلخانه های استان تا قبل از دولت سیزدهم تنها ۳۴ هکتار بوده اکنون در قالب پنج شهرک گلخانه ای ۱۳۷ هکتار زمین آماده و بخشی به متقاضیان واگذار شده است.
عسکری بیان کرد: همچنین تا قبل از دولت مردمی سیزدهم ظرفیت سردخانه ها (بالای صفر و زیر صفر) ۱۸ هزار تن بوده که اکنون ۳۶ هزار تن در حال ساخت است و بخشی از آن هم به بهره برداری رسیده است.
وی ادامه داد: تاکنون تنها ۳۴ هکتار گلخانه در کل شهرستان های استان وجود داشته است اما در دولت سیزدهم تنها در یک نقطه از خیرآباد گچساران یکی از سرمایه گذاران در وسعت ۱۰ هکتار مشغول به فعالیت است.
سفر دوم رئیس جمهور سرآغاز تحول و رونق استان
استاندار کهگیلویه وبویر احمد گفت: این استان جزو استان برتر در جذب اعتبارات سفر دولت به استان است و ۱۳ هزار میلیارد و ۳۰۷ میلیون تومان در دور دوم سفر فقط به حوزه زیرساخت استان اختصاص یافته است.
احمدزاده عنوان کرد: این میزان اعتبار در بخش های راه ها، آب، گاز و دیگر پروژه های زیربنایی در سفر دور دو رئیس جمهور به کهگیلویه وبویراحمد اختصاص داده شده است.
وی اظهار کرد: این میزان اعتبارات تنها در بخش عمرانی و زیرساخت ها منظور شده است و به غیر از اعتبارات در حوزه اقتصادی استان می باشد.
احمدزاده تصریح کرد: در مجموع تسهیلات حوزه تولید در بخش اقتصادی ۱۹ هزار و ۸۲۵ میلیارد تومان در سفر دوم رئیس جمهور است و این اعتبار بی نظیر است.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: در دور اول سفر رئیس جمهور این اعتبارات نزدیک به هفت هزار میلیارد تومان بود.
احمدزاده از ۲ اتفاق مهم و خوب ملی برای استان هم خبر داد و تصریح کرد: با پیگیری ها، تاکیدات و تلاش های انجام گرفته ، سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کهگیلویه وبویراحمد به عنوان عضو شورای بودجه ریزی کشور اعلام شد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: اتفاق دوم برای استان اینکه رشد پایه بودجه سنواتی کهگیلویه و بویراحمد به صورت قانون در آمد.
احمدزاده با بیان اینکه، چهارمین استان برتر تخصیص و جذب اعتبارات سفر در میان استان های کشور شدیم، اظهار کرد: اعتبارات سفر ۲ ساله است و حدود ۹۰ هزار میلیارد ریال آن باید با تلاش جهادی دستگاه های اجرایی استان امسال جذب شود.
کهگیلویه و بویراحمد در یک نگاه
کهگیلویه وبویراحمد با توجه به موقعیت اکولوژیکی و توپوگرافی خاص خود دارای پوشش گیاهی، جانوری و منابع حیاتی متنوعی است به گونه ای که افزون بر۴۰درصد گونه های گیاهی و دارویی کشور را هم اینک در خود جای داده است.
این خطه با یک درصد خاک و جمعیت کشور بیش از ۱۰درصد روان آبهای ایران را دارد، حتی یک مترمربع خاک شور ندارد، پوشیده از انبوه جنگل های بلوط ، به اندازه ۶۰ کشور دنیا در آن گیاه دارویی می روید، کریدور شامل به جنوب کشور است و طبیعت بکر و سحرانگیزش شکوه و شوکت آفرینش می سراید.
کهگیلویه وبویراحمد با وجود همه ظرفیت ها و قابلیت های منحصر بفرد بویژه در حوزه های نفت و انرژی، منابع طبیعی، کشارزی، گردشگری ، آبزِی پروری ، گیاهان دارویی و محط زیست اما همواره کمبود زیرساخت ها، منابع و امکانات مانع از شکوفایی این استعدادها و پیوند آنها با اقتصاد، معیشت و رفاه مردم این خطه شده است.
این خطه پرظرفیت اگرچه در طول دولت های مختلف و به برکت انقلاب و نظام پیشرفت های چشمگیری داشته و خدمات و طرح های زیربنایی و زیرساختی فراوانی در حوزه های مختلف داشته اما راه های نرفته زیادی نیز دارد.
این استان که با حدود ۱۶هزار کیلومتر مترمربع بین استانهای فارس، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، اصفهان، خورستان واقع شده بیش از ۲ هزار اثر تاریخی دارد که افزون بر ۷۰۰ اثر آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
کهگیلویه و بویراحمد همچنین دارای ۱۴منطقه نمونه و ۱۱روستای هدف گردشگری، ۱۷ اردوگاه رفاهی، یک شهر هدف منطقه ویژه گردشگری و چهار کمپینگ اقامتی است.
حدود ۲ هزار گونه گیاهی و ۴۷۰ گونه دارویی در کهگیلویه و بویراحمد شناسایی شده که افزون بر یکهزار گونه گیاهی آن در منطقه حفاظت شده دناست و از این تعداد ۴۵ گونه بومی و منحصر به این منطقه است.
دامنه های وسیع و سترگ در جای جای کهگیلویه وبویراحمد همراه با ظرفیت های بالقوه گردشگری و منابع زیست محیطی، پوشش جنگلی و رویشگاه بسیاری از گیاهان خوراکی و دارویی از جمله درخت و درختچه های نادر در حالی که یکی از راهبردی ترین محورهای توسعه ای استان بشمار می آید اما تاکنون بهره وری چندانی از این سرمایه های ارزشمند نشده است.
این گنجینه گرانبها و گیاهان شفابخش نه تنها مورد بهره وری مناسب قرار نگرفته بلکه در سالیان متمادی با تخریب های روز افزون و دخالت های فجیع انسانی یکی پس از دیگری به تاراج می روند و شاید که در سالهای نه چندان دور جز تکه های سنگی از آن همه طبیعت بکر و چشم نوازاین استان باقی نماند.
کهگیلویه وبویراحمد اما یکی از استان های با کمترین میزن آزادراه و خطوط ریلی در کشور است که طول آزادراهی این استان کمتر از ۴۰۰ کیلومتر است.
این استان حدود ۶ هزار کیلومتر راه اعم از بزرگراه، راه اصلی، فرعی و روستایی دارد که از این میزان ۱۴۲ کیلومتر بزرگراه، ۵۰۵ کیلومتر راه اصلی، یکهزار و ۲۳۸ کیلومتر راه فرعی و مابقی نیز روستایی است.
این استان را می توان سرزمین چشمه ها و آبهای جاری نام نهاد؛ استانی با مساحتی یک درصدی که به واسطه قرار گرفتن در میان کوهستانهای زاگرس مرکزی بیش از هشت درصد آب کشور را در اختیار دارد.
بارش متوسط سالیانه حدود ۶۰۰میلیمتر باران در کهگیلویه و بویراحمد به همراه آب برف قله های دنا، تامر، نور، خامی، خائیز، ساورز و حجال موجب ایجاد بیش از هزار چشمه فصلی و دائمی در کوهپایه های زاگرس جنوبی شده است.
در این میان ۱۸ چشمه دائمی و پرآب با تخلیه سالانه ۴۹۵ میلیون متر مکعب آب می جوشند و صدها نهر و رودخانه می زایند و این رودخانه ها در مسیر پر پیچ و خم خود به هم می پیوندند و چهار رود پر آب بشار، مارون، زهره و خیر آباد را بوجود می آورند.
اما با وجود این ظرفیت منحصر بفرد و رودهایی که مادران کارون، مارون، جراحی و هندیجان هستند و دشت های تشنه خوزستان را آب می دهند و در آغوش نیلگون خلیج فارس می آرامند.
با این حال هنوز صاحب خانه خود از این منبع عظیم محروم است و گاه در تابستان های داغ مردم این استان باید روزها و سوزان را در کم آبی بگذرانند و تشنه لب بمانند و زمین های کشاورزی آنها هم از بی آبی خشک شود و یا آنقدر از آبهای زیر زمینی برداشت کنند تا دیگر چیزی در زمین باقی نماند.
میدان نفتی گچساران در کهگیلویه و بویراحمد دومین میدان بزرگ نفتی ایران است، که در محدوده شهرستان گچساران قرار دارد.
این میدان با ذخیره درجای ۶۶٫۷ میلیارد بشکه و ذخیره نهایی ۲۳٫۷ میلیارد بشکه نفت خام، دومین میدان نفتی ایران بشمار می رود.
شرکت بهرهبرداری نفت و گاز گچساران روزانه بطور متوسط ۷۵۰ هزار بشکه نفت از ۱۲ میدان استخراج می کند، که عمده تولید این شرکت از میدان نفتی گچساران صورت میگیرد که روزانه به حدود ۴۸۰ هزار بشکه نفت خام می رسد؛ بین ۲۰ تا ۲۵ درصد نفت ایران در این استان تولید می شود.
در حقیقت مشکلات و آسیب ها و چالش های نهفته در این استان آنقدر زیاد بوده که هم اینک تبدیل به گودال های عمیق شده اند و پرکردن این گودال ها نیز عزم راسخ، نگاه ویژه و اهتمام جدی می طلبد.
این استان به ۹ شهرستان تقسیم شده و بیش از ۱۷۰۰ روستا دارد.کهگیلویه و بویراحمد در سال ۱۳۵۵ خورشیدی از دو استان فارس و خوزستان جدا و یک استان مستقل شد. محدوده جغرافیایی آن از آن زمان تاکنون تغییری نکرده است.
کهگیلویه و بویراحمد با حدود ۱۶هزار و ۲۴۹ کیلومتر مربع وسعت، یک درصد ازمساحت ایران و٩ / درصد از جمعیت کشوررا دارد وبه طورمیانگین در هر کیلومترمربع آن ٤٢نفرزندگی می کند.
جمعیت استان کهگیلویه و بویراحمد بر اساس سرشماری عمـومی نفـوس و مـسکن آبانمـاه ۱۳۹۰، بـه تعـداد ۶۵۸ هزار و ۶۲۹ نفر بود. ۴۹.۹۷ درصد از این جمعیت را مردان و ۵۰.۰۳ درصد را زنان تشکیل می دهند.
این آمار در پنج سال گذشته افزایش یافته و براساس برخی گزارش ها به بیش از ۷۰۰ هزار نفر رسیده است؛ ۵۲ درصد در نقاط شهری و ۴۸ درصد در نقاط روستایی (ساکن و غیر ساکن ) زندگی می کنند.
همه این آمارها نشان دهنده لزوم گرفتن تصمیم های راهبردی برای توسعه کهگیلویه و بویراحمد است تا بتواند بخشی از شکاف ایجاد شده با سایر استان های کشور را پر کند.