به گزارش ایرنا، تارنمای دویچه وله امروز (سهشنبه) در گزارشی نوشت که اقتصاد آلمان به تقلا افتاده و به مدت دو فصل متوالی، تولید اقتصادی آن کاهش یافته است. در سه ماهه اخیر، تولید ناخالص داخلی آلمان (GDP) در سطح سه ماهه پیش راکد ماند و همه شاخص های مهم اقتصادی نیز کاهش را نشان می دهند.
کلمنس فوست (Clemens Fuest)، رئیس موسسه ایفو (Ifo) (موسسه تحقیقات اقتصادی لایب نیتس در دانشگاه مونیخ)، گفت: وضعیت اقتصادی آلمان تیره و تار می شود.
این موسسه هر ماه از ۹ هزار مدیر در مورد وضعیت فعلی کسب و کار و انتظارات آنها برای شش ماه آینده نظرسنجی می کند. شاخص وضعیت تجاری ایفو در ژوئیه (تیر/ مرداد) ۲۰۲۳ برای سومین ماه متوالی کاهش یافته است. محققان این موسسه انتظار دارند تولید ناخالص داخلی آلمان (GDP) در ماه جاری (اوت) نیز دوباره کاهش یابد.
این وضعیت برای یورگ کرامر (Jörg Krämer)، اقتصاددان ارشد کارمرس بانک (Commerzbank) نیز آشکار است: متاسفانه، هیچ بهبودی به چشم نمی آید.
در مقایسه با سایر کشورهای صنعتی، آلمان عملکرد فوقالعاده ضعیفی داشته و طبق برآورد صندوق بینالمللی پول تنها کشور بزرگ با بازده اقتصادی رو به کاهش خواهد بود.
در ادامه این گزارش آمده است: سقوط اقتصادی آلمان دلایل زیادی دارد. یکی از آنها سیاست های پولی بانک های مرکزی است. تصمیم گیرندگان مالی می خواهند از طریق افزایش قابل توجه نرخ بهره، تورم را مهار کنند. این امر هزینه اخذ اعتبار را برای شرکتها و مصرف کنندگان افزایش می دهد که تأثیری کاهنده بر یکی دیگر از بخشهای مهم اقتصادی آلمان یعنی ساختوساز داشته و تمایل شرکتها برای سرمایه گذاری را نیز کاهش می دهد.
بر پایه این گزارش، مشکلات ساختاری، آلمان را عقب نگه می دارند. مدل اقتصادی این کشور قبلاً بر واردات ارزان - عمدتاً روسی - انرژی و مواد خام ارزان قیمت و کالاهای نیمه تمام، پردازش و صادرات آنها به عنوان کالاهای با ارزش و گران قیمت مبتنی بود. اما این فرمول دیگر جواب نمی دهد. بحرانهای متعدد سالهای اخیر به طرز بیرحمانه ای نقاط ضعف آلمان را آشکار کرده است: شرکتهای انرژی بر، از هزینههای بالای انرژی رنج میبرند. شرکت هایی که محل فعالیت خود را تغییر داده اند دیگر به آلمان باز نمی گردند. اما انرژی گران تنها یکی از مشکلات است.
پژوهش جدید دی زد بانک (DZ Bank)، دومین بانک بزرگ آلمان، نشان می دهد که شرکت های کوچک و متوسط که معمولاً به عنوان «ستون فقرات اقتصاد آلمان» توصیف می شوند، نیز در خطرند.
موریتز شولاریک (Moritz Schularick)، رئیس مؤسسه کِیل در مقاله ای که در تارنمای این موسسه انتشار یافت، راه احتمالی برون رفت از این معضل را بیان کرد: اگر آلمان نمی خواهد «فرد بیمار اروپا» شود، اکنون باید شجاعانه توجه خود را به رشد صنایع فردا به جای میلیاردها دلار هزینه برای حفظ صنایع انرژی بر دیروز معطوف کند.
شولاریک افزود که آلمان باید به سرعت به کاستی ها و فرصت های از دست رفته دهه گذشته پرداخته و به «عقب ماندگی عجیب در امور دیجیتال، کاهش شدید ظرفیت دولتی و زیرساخت های عمومی و همچنین فقدان یک استراتژی معنادار برای رفع کمبود مسکن و افزایش مهاجرت برای مقابله با اثرات پیری نیروی کار» رسیدگی کند.