به گزارش خبرنگار ایرنا، پس از آغاز به کار دولت سیزدهم، سفرهای استانی رییس جمهور کلید خورد و در فروردین سال گذشته استان البرز نوزدهمین مقصد سفر آیت الله رییسی و هیات دولت مردمی شد. رییس جمهور در این سفر نیز همانند سایر استان ها در ابتدا ظرفیت های مختلف این استان را احصا و در نشست های مختلف با مدیران موانع و مشکلات بخش های گوناگون استان آسیب شناسی و بررسی کرد.
در این سفر آیت الله رییسی اقدام های انجام شده در طول سالهای گذشته برای پیشرفت استان البرز را ناکافی دانست و گفت که این استان از مراکز تحقیقاتی متعدد و زمینههای مناسب فعالیتهای فناورانه و نیروی انسانی جوان، تحصیل کرده و کارآمد برخوردار است که ظرفیت ها و توانمندی های بسیار خوبی برای شتاب در پیشرفت آن وجود دارد.
وجود سه هزار و ۸۰۰ واحد تولیدی استان البرز که ۱۵۰ واحد آن واحدهای تولیدی با برند ملی است، ۱۷ مرکز علمی تحقیقاتی کشوری و منطقه اقتصادی ویژه پیام، ظرفیت های بی بدیلی برای توسعه البرز به شمار می رود که در سفر استانی رییس جمهور مورد توجه قرار گرفت.
همچنین در این سفر در کنار افتتاح برخی پروژه های تولیدی و عمرانی مانند گلخانه بزرگ نظرآباد و یک کارخانه تولید دارو و واکسن، آغاز عملیات ساخت ۱۷ هزار و ۱۹۰ واحد مسکونی طرح نهضت ملی مسکن در مناطق مختلف استان، بررسی مشکلات صنایع و شرکت های تولیدی، بررسی وضعیت گردشگری و صنایع دستی، بررسی طرح های نیمه کاره راه و شهرسازی، بررسی مشکلات برخی پروژه های بزرگ عمرانی مانند قطار شهری کرج، بزرگراه شمالی و جنوبی کرج و ده ها موضوع دیگر کاری از مواردی بود که با حضور معاونان رییس جمهور و وزرا در این سفر یک روزه انجام شد.
اما برکت های این سفر به همین چند پروژه ختم نشد چرا که رییس جمهور با حضور در نشست های مختلف در حوزه های مختلف کشاورزی، محیط زیست و آموزشی پس از رصد و آسیب شناسی مشکلات که پیش تر توسط نماینده عالی او در استان احصا شده بود مورد بررسی قرار داد.
بیدار شدن پروژه های به خواب رفته استان البرز پس از ۲۰ سال در حوزه حمل و نقل (قطار شهری کرج) که به واسطه نزدیکی این استان به پایتخت و قرار گرفتن در مسیر راه ۱۴ استان کشور کلافگی را برای مردم به همراه آورد بود بارقه امیدی در دل البرزی ها به وجود آورد که اکنون با تکمیل آنها بخشی از مشکلات در حوزه حمل و نقل مرتفع شده است.
اما پروژه های به خواب رفته البرز پیش از سفر استانی رییس جمهور نه تنها در حوزه راه بلکه بخش های درمان، تامین آب آشامیدنی، حوزه فرهنگی، فاضلاب، منابع طبیعی و آبخیزداری، برق، زیرساخت های روستایی را نیز شامل می شد.
در واقع این موارد مشکلات مضاعفی را برای مردم به وجود آورده بود و با تاکیدهای رییس جمهور در سفر به البرز در مسیر بهره برداری و تکمیل برای قرار دادن استان در ریل توسعه قرار گرفت و در نهایت رییس جمهور با اختصاص ۱۰ هزار و ۷۴۳ میلیارد تومان در قالب ۱۷۲ طرح عمرانی که ره آورد سفر با برکت ایشان به این استان بود مجوز لازم را برای حل و فصل این مسایل صادر کرد؛ همچنین پیشنهاد ارتقای سه شهر کمالشهر، محمدشهر و ماهدشت به شهرستان نیز در این سفر مطرح شد که مورد استقبال رییس جمهور قرار گرفت و در این زمینه دستور ویژه صادر کرد.
در سفر رییس جمهور با اختصاص ۲۳ هزار و ۲۴۴ میلیارد تومان تسهیلات و ۶۱ هزار و ۶۶۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری بخش خصوصی و بانک ها برای پیشبرد پروژه ها موافقت شد.
در سفر استانی رییس جمهور به البرز برای ۵۴ طرح در بخش زیربنایی استان ۶ هزار و ۶۰۱ میلیارد تومان اعتبار، ۱۰۵ میلیارد تومان تسهیلات و ۱۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری توسط بخش خصوصی و بانک ها مصوب شد و در بخش صنعت و معدن نیز ۶ توافق با اعتبار حدود ۲۰۰ میلیارد تومان انجام شد
افزون بر این، با نگاه ویژه رییس دولت سیزدهم به حوزه فرهنگی و آموزشی و ورزشی نیز ۳۹ توافق با اعتبار یک هزار و ۷۶۸ میلیارد تومان و در بخش رفاهی و اجتماعی ۱۶ توافق با اعتبار ۱۷۰ میلیارد تومان و ۲۰۵ میلیارد تومان تسهیلات مصوب شد.
در حوزه بهداشت و درمان استان البرز نیز ۱۳ توافق با اعتباری بیش از ۷۵۵ میلیارد تومان و در حوزه آب، خاک و کشاورزی ۲۹ توافق با اعتباری حدود ۷۳۸ میلیارد تومان انجام شد.
در حوزه اشتغال نیز چهار توافق با اعتبار ۳۴۰ میلیارد تومان و تسهیلات به مبلغ ۲۰ میلیارد تومان و در حوزه های امنیتی، انتظامی و قضایی نیز ۹ توافق با اعتبار ۲۵۱ میلیارد تومان اجرایی شد که در مجموع سرمایه گذاری و مشارکت بانک ها طی ۲ توافق به میزان ۲۲ هزار و ۸۹۴ میلیارد تومان مورد موافقت قرار گرفت.
بنابراین با این ره آوردهای پر برکت، سفر رییس جمهور به استان البرز امروز پس از گذشت ۲ سال از اعطای حکم تنفیذ رهبر معظم انقلاب در ۱۲ مرداد ۱۴۰۰ به رییس جمهور که در بخشی از آن آمده بود امروز میهن عزیزمان، تشنهی خدمت و آمادهی حرکت جهشی در همهی عرصهها و نیازمند مدیریّتی باکفایت و جهادی و دانا و شجاع است که بتواند توانمندیهای آشکار و نهفتهی ملّت، به ویژه جوانان را که بسیار فراتر از مشکلات است، بسیج کرده و به میدان کار و تلاش سازنده آورَد؛ موانع را از سر راه تولید بردارد، استان البرز در مسیر توسعه هرچه بیشتر اقتصادی قرار گرفته به طوری که آمارها گواه این واقعیت است.
با بررسی نیمی از عمر چهارساله دولت سیزدهم تلاش برای پیشرفت اقتصادی کشور با تکیه بر توسعه روابط با کشورهای دوست و هم پیمان را می توان دید بنابراین رییسجمهور، ۲۱ آذر ماه سال گذشته ، سند تحول مالی دولت را به مجلس تقدیم کرد و اهداف سهگانه ثبات اقتصادی، تضمین رشد اقتصادی ۸ درصدی و توزیع عادلانه ظرفیتها و امکانات در کشور را از جمله برنامههای بودجه سال ۱۴۰۱ اعلام کرد.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی نگرش ملی به بودجه را برای تحقق رشد اقتصادی هشت درصدی ضروری دانست و گفته بود: تحقق این بودجه نیازمند تلاش همگان و دوری از بخشینگری است که اعداد و ارقام لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ سهم استان ها برای رشد اقتصادی کشور مشخص و برای البرز سهم ۷.۴ درصدی در نظر گرفته شد.
تعیین رشد ۷.۴ درصدی اقتصاد در البرز
بر اساس اهداف آرمانی برای هر یک از پهنه های استان البرز برنامه های توسعه و آمایش سرزمینی توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان البرز تدوین و مشخص شد.
در این زمینه بنا به گفته استاندار البرز، کرج به عنوان کلانشهر مدرن با هویت مستقل در عرصه ملی قطب دانشگاهی و پژوهش کشاورزی، هشتگرد و نظرآباد برای تولید پاک رقابتی و پایدار، طالقان و آسارا به عنوان مناطق کوهستانی پاک بهشت گردشگران با محیط زیستی بالنده و پایدار و شهرستان اشتهارد به عنوان منطقه ای با صنعت روزآمد و ارتباطات توسعه یافته شناخته شدند.
" مجتبی عبداللهی " افزود: تحقق رشد۷.۴ درصدی اقتصاد کشور متناسب با ظرفیتهای بالقوه اقتصاد در سال ۱۴۰۱ به عنوان ماموریت اصلی تمام دستگاههای اجرایی در استان البرز تعیین شد و به منظور برنامه ریزی در زمینه تحقق رشد اقتصادی ۷.۴ درصدی خواسته شده از استان به تفکیک نرخ های رشد بخش کشاورزی ۹ درصد، بخش معدن ۶.۴ درصد، بخش صنعت ۱۰.۲ درصد و بخش خدمات ۶.۱ درصد نگاه ویژه به سرمایه گذاری و بهره وری از اهمیت بالایی برخوردار شد که با توجه به تدوین طرح آمایش سرزمین و تقسیم کار ملی متناسب با ظرفیت های بالقوه استان در دست اقدام قرار گرفت.
سرمایه گذاری ۳۹۰ میلیون و ۸۵۰ هزار دلاری در البرز
در نتیجه سیاست های به جا و کارساز دولت سیزدهم شاهد سرمایه گذارهای خارجی از سوی کشورهای چین، امارات متحده عربی به مبلغ ۳۹۰ میلیون و ۸۵۰ هزار دلار در استان البرز هستیم که زمینه اشتغال را برای ۵۰۰ نفر فراهم کرده است.
راه اندازی پمپ های سانتریفیوژ در شهرستان نظرآباد، انواع سیلیکون جامد و پنل های خورشیدی در منطقه ویژه اقتصادی پیام کرج و ماشین چاپ فلکسو در شهرستان اشتهارد از جمله سرمایه گذاری های خارجی در بخش صنعت البرز به شمار می رود.
صنعت و کشاورزی ۲ بازوی صادراتی البرز هستند و این استان ۱۰ درصد واحدهای ملی صادراتی را در خود جای داده است، که همین ظرفیت نشان می دهد که البرز در حوزه صادرات حرف های جدی برای گفتن دارد.
امروزه بر اساس داده های آماری، انواع مواد غذایی، دارو، تجهیزات پزشکی، پارافین، قیر، میوه و تره بار، چای آرد، گندم، مارگارین فرآورده های آنتی اکسیدان، فرآورده های غلات، فرآورده های تانسیو اکتیو و لوازم خانگی از این استان به کشورهای مختلف همچون عراق، افغانستان، امارات متحده عربی، پاکستان و آلمان صادر می شود.
کاهش نرخ بیکاری البرز از ۱۰.۶ به هشت درصد
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز با اشاره به رشد شاخص های توسعه ای در دولت سیزدهم گفت: نرخ بیکاری این استان از ۱۰.۶ درصد در بهار سال ۱۴۰۰ به هشت درصد در بهار سال جاری رسیده است.
"سیف الله اسداللهی " افزود: بر این اساس شاهد کسب مقام پنجم در حوزه اشتغال در کل کشور توسط استان البرز بر اساس سنجش شاخص های ترکیبی نرخ های اشتغال و بیکاری، تعداد بیمه شدگان اجباری، مقرری بگیران بیمه بیکاری، مجوزهای کسب و کار از جمله مجوز مشاغل خانگی، اعطای تسهیلات اشتغال زا، مجوزهای موسسات شغلی و کارآفرینی، عملکرد دفاتر کاریابی و کارآفرینی هستیم.
وی بیان کرد: در سال جاری پیش بینی ایجاد ۶۲ هزار شغل از سوی ۲۵ دستگاه اجرایی برای هفت شهرستان استان البرز داریم که کرج در بین این شهرستان ها بیشترین سهم را دارد.
اسداللهی با اعلام تشکیل قرارگاه جهادی اشتغال به دستور استاندار البرز برای بهره مندی هرچه بیشتر از ظرفیت های اشتغالزایی این استان گفت: برپایی فراخوان جذب نیروی کار در شهرستان های استان ذیل قرارگاه جهادی اشتغال و برنامه ریزی برای ایجاد پایگاه های خدمات اشتغال در محلات با ایجاد تعاونی در مساجد از جمله دستاوردهای این قرارگاه است.
وی برگزاری دوره های توانمندسازی برای بانوان در محله های کم برخوردار و استمرار آن در سال ۱۴۰۲ تا پوشش بیش از ۲۳ هزار نفر ساعت آموزش، تسریع در پرداخت تسهیلات اشتغالزا (مشاغل خانگی، تبصره ۱۶ )، استمرار نرخ تک رقمی بیکاری برای ۲ سال متوالی در استان البرزو ثبت بیش از ۱۳۰ درصدی تعهد اشتغال در سامانه ملی رصد اشتغال با اعمال پایش همزمان (خروج از سامانه حدود ۶ هزار نفر) را از دیگر دستاوردهای این قرارگاه برشمرد.
احیای ۶۵ واحد تولیدی در البرز
اسدالللهی گفت: بر اساس داده های مقایسه ای وزارت کشور، استان البرز در احیا واحدهای تولیدی راکد با ۱۰ نفر شاغل و بیشتر در رتبه دوم کشوری جای دارد که بر اساس آن از ۱۷۵ واحد راکد ۶۵ واحد با ۲ هزار و۵۱ نفر اشتغال احیا شده اند.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز همچنین از شناسایی ۵۲ واحد تولیدی نیمه فعال استان در ۲ سال گذشته خبر داد و افزود: بر اساس بررسی ها، این واحدها که در زمینه های مختلف صنعتی، کشاورزی و مواد غذایی فعالیت دارند قابل احیا هستند.
وی یادآور شد: سال گذشته در راستای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی ۳۷۹ مصوبه با مبلغ ۴۶ هزار و ۳۶۱ میلیارد ریال و اشتغالزایی ۱۴ هزار و ۱۶۰ نفر اجرایی شد.
اسداللهی افزود: بر این اساس ۳۲۶ مورد به مبلغ ۳۹ هزار و ۸۷۸ میلیارد ریال با اشتغال زایی برای ۱۱ هزار و۴۱۰ در این راستای سیاست های اقتصاد مقاومتی در سال گذشته داشتیم.
وی در ادامه به جایگاه صنعت استان البرز در کشور برحسب پروانه های بهره برداری، کارت های شناسایی و گواهی های فعالیت صنعتی اشاره کرد و گفت: سال گذشته ۷۵ هزار و ۷۲۴ فقره پروانه فعالیت تولیدی در کشور صادر شد، در حالی که این آمار در استان البرز به سه هزار و ۸۷۴ فقره می رسد بنابراین سهم استان البرز در این زمینه از کل کشور پنج درصد است.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز در ادامه به طرح های ویژه در استان اشاره کرد و گفت: در این زمینه شاهد طرح هایی با اشتغال بالای ۲۰۰ نفر وسرمایه گذاری بالای ۲ هزار میلیارد ریال بودیم که شمار این طرح نیز در استان البرز به ۳۴ طرح رسید.
کسب رتبه نخست البرز در اثربخشی کارگروه رفع موانع تولید
داده های آماری برای اثبات این موفقیت ها و دستاوردها در استان البرز، مستندهای مقایسه ای وزارت کشور از همه استان ها است که بر اساس آن در ۲ سال گذشته با پشتیبانی دولت، این استان توانسته در اثربخشی کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید مقام نخست را کسب کند.
همچنین آمارها حاکی از آن است که استان البرز در حمایت از واحدهای تولیدی با ۱۰ نفر شاغل و بیشتر رتبه نخست کشور را کسب کرده است؛ چرا که از یک هزار و ۶۱۴ واحد با کمتر از ظرفیت تولید، ۲۵۶ واحد حمایت و افزایش ظرفیت یافته اند.
داده های مقایسه های وزارت کشور گویای آن است که طرح های سرمایه گذاری به بهره برداری رسیده با اشتغال ۱۰ نفر و بیشتر در استان البرز رتبه سوم کشور را داشته که از یک هزار ۱۸۱طرح در دست اجرا، ۳۸۴ طرح با اشتغال زایی ۲۴ هزار و ۶۲۱ نفر به بهره برداری رسیده است.