به گزارش ایرنا از سازمان حفاظت محیط زیست، علی سلاجقه در دیدار با سفیر ترکیه در ایران، با تبریک انتخاب مجدد رجب طیب اردوغان به ریاست جمهوری این کشور، روابط دو کشور دوست و برادر ایران و ترکیه را دیرینه، تاریخی و دائمی توصیف کرد و افزود: روابط کشور ما با ترکیه همواره بر اساس حسن همجواری و در راستای تامین منافع ملی و منطقه ای بوده است.
معاون رییس جمهور با تاکید بر ضرورت توسعه همکاریهای محیط زیستی بین دو کشور، تصریح کرد: مسایل محیط زیستی مرز نمیشناسند و هر گونه آلودگی محیط زیستی در یک کشور میتواند کشورهای منطقه را درگیر کند.
سلاجقه با اشاره به افزایش چالشهای محیط زیستی ناشی از تغییر اقلیم، کاهش نزولات جوی، کمبود منابع آبی و بروز آتش سوزیها را از جمله پیامدهای تغییر اقلیم عنوان کرد.
وی با بیان اینکه قرآن کریم، حیات همه موجودات در کره زمین را وابسته به آب بیان کرده است، گفت: ما از رشد و توسعه کشور ترکیه بسیار خوشحالیم اما شرایط اقلیمی اقتضا میکند که در بهره برداری از منابع آبی مشترک، حقابه کشورهای پایین دست مراعات شود.
سلاجقه، مرزهای دو کشور را مرزهای صلح و دوستی توصیف و خاطرنشان کرد: در بحث دیوارکشیهایی که انجام میشود باید شرایط تنوع زیستی و پوشش گیاهی هم در نظر گرفته شود. چرا که این دیوارکشیها یک انقطاع اکوسیستمی به وجود میآورند که میتواند به حیات وحش و پوشش گیاهی لطمه وارد کند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تفاهم نامههای متعدد بین دو کشور در زمینه های مختلف، یادآور شد: ما دو تفاهم نامه محیط زیستی در سالهای ۱۳۸۹ و ۱۳۹۴ و یک قرارداد عملیاتی در سال ۱۳۹۶ داریم که اینها تقریبا راکد مانده است و باید به دور از هرگونه هیاهو و حاشیه سیاسی به اجرا درآیند.
سلاجقه با اشاره به برگزاری موفقیت آمیز نشست منطقه ای وزرای محیط زیست در ۲۱ تیرماه سال گذشته به میزبانی تهران، به اهداف و دستاوردهای این نشست اشاره کرد و خواستار همکاری بیشتر ترکیه در جهت نیل به اهداف این نشست شد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه عنوان کرد: بعد از برگزاری نشست منطقه ای وزرای محیط زیست، با تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد، کنفرانس بین المللی مقابله با گرد و غبار در ۱۸ و ۱۹ شهریورماه امسال به میزبانی کشورمان برگزار خواهد شد که مقامات ۶۰ کشور جهان برای حضور در این کنفرانس اعلام آمادگی کرده اند.
سلاجقه با دعوت از وزیر محیط زیست و سفیر ترکیه در ایران برای حضور در این کنفرانس، گفت: برگزاری این کنفرانس نشان از آن دارد که دیپلماسی محیط زیست ظرفیت بسیار خوبی برای دیپلماسی سیاسی و اقتصادی فراهم می کند.
وی در ادامه بر لزوم استفاده از ظرفیت های بسیار خوب دو کشور برای همکاری در زمینه حفظ گونه های در خطر انقراض تاکید کرد.
معاون رییس جمهور با اشاره به برگزاری اجلاس کاپ ۲۸ در کشور امارات، تصریح کرد: کشورهای منطقه نباید اجازه دهند کشورهای دیگر در این اجلاس، شرایط محیط زیستی را به آنها تحمیل کنند بلکه باید با هماهنگی یکدیگر، نظرات خود را مطرح و با کلیدواژههای مشترک در راستای منافع کشورهای منطقه در این اجلاس حضور پیدا کنند.
سفیر ترکیه: کشورهای همسایه حق بهره برداری از منابع مشترک آبی را دارند
همچنین حجابی کرلانگیچ؛ سفیر ترکیه در ایران نیز با قدردانی از مهمان نوازی دولت و ملت ایران در مدت حضورش در این کشور، مسایل محیط زیستی را پیچیده توصیف کرد و خواستار تعامل و همکاری بیشتر دو کشور در زمینه مسایل محیط زیستی شد.
حجابی کرلانگیچ با اشاره به اهمیت موضوع آب در منطقه و جهان، گفت: کشور ترکیه این روزها با مشکل کمبود آب به ویژه در شهرهای بزرگ مواجه است و اراضی کشاورزی این کشور از کم آبی رنج می برند.
کرلانگیچ در عین حال تاکید کرد که کشورهای همسایه هم حق بهره برداری از منابع آبی مشترک را دارند.
سفیر ترکیه در ایران با اشاره به لزوم فعالسازی تفاهم نامه مشترک بین دو کشور، اظهار امیدواری کرد به همراه وزیر محیط زیست ترکیه در کنفرانس بین المللی گرد و غبار در ایران شرکت کند.