تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۷

تهران – ایرنا - در آستانه نشست قدرت های نوظهور اقتصادی (بریکس) در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی و گمانه زنی ها برای پیوستن اعضای بیشتری به این ائتلاف سیاسی و اقتصادی، گزارش ها از مخالفت دولت های برزیل و هند با پیوستن اعضای جدید به آن خبر می دهند.

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا در حالی که تقریبا ۱۲ کشور جهان از جمله جمهوری اسلامی ایران به طور رسمی برای پیوستن به این ائتلاف متشکل از هند، چنی، روسیه، برزیل و آفریقای جنوبی درخواست داده و روسیه، چین و آفریقای جنوبی برای گسترش این گروه آماده هستند، برخی گزارش ها حاکی است که برزیل و هند ظاهرا در مورد گسترش این ائتلاف همچنان دچار تردید هستند.
نشست کشورهای بریکس برای ۲۲ تا ۲۴ اوت در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی برنامه ریزی شده است. در آستانه این نشست، کشورهایی مانند عربستان سعودی، ایران، مصر، بنگلادش، الجزایر، آرژانتین و اتیوپی رسما برای عضویت درخواست داده اند، در حالی که دیگران، از جمله اندونزی، برای شرکت در جلسات مختلف دعوت شده اند.

این بلوک امیدوار بود که چارچوبی برای پذیرش اعضای جدید قبل از نشست ماه اوت ایجاد کند. در آستانه نشست سران کشورها و دولت ها، گزارش هایی نیز در مورد نگرانی های ادعایی هند در مورد گسترش بریکس منتشر شده بود. دهلی نو ماه گذشته در نشست وزرای خارجه بریکس در کیپ تاون به طور علنی در مورد موضع خود اظهار نظر کرده بود.

همانطور که خبرگزاری رویترز به نقل از سه نماینده دولت برزیل در برازیلیا که خواستند نامشان فاش نشود گزارش داد، این کشور آمریکای جنوبی نگران است که پذیرش کشورهای دیگر می تواند ادغام اتحادیه کشورها عضو را تضعیف کند.

یکی از این منابع به رویترز گفت: "از آنجایی که توسعه بریکس می تواند این بلوک را به چیز دیگری تبدیل کند. موضع برزیل مربوط به انسجام این گروه و حفظ جایگاه ما در گروهی از کشورهای مهم است."
در عین حال، منبع دیگری اذعان کرد که برزیل باید در این موضوع تسلیم شود. دولت این کشور آمریکای جنوبی واقع بین است و به مسدود کردن ابتکارات عادت ندارد. با این وجود، برازیلیا اصرار خواهد داشت که هر گونه گسترش باید تدریجی باشد تا تعادل منطقه ای و نقش پنج عضو فعلی حفظ شود.
کشورهای بریکس بیش از۴۰ درصد جمعیت جهان را تشکیل می دهند. این گروه حدود ۲۶ درصد از اقتصاد جهانی را تشکیل می دهد. با توجه به نفوذ و اهمیت اقتصادی و ژئوپلیتیکی آنها، کشورهای بیشتری علاقه خود را برای پیوستن به اتحادیه کشورها ابراز می کنند.

به گفته رویترز، با وجود اینکه تقریبا ۳۰ کشور خواستار پیوستن به این بلوک هستند، در حال حاضر بیش از ۲۰ کشور به طور رسمی برای عضویت در آن از قبل درخواست داده اند.

روزنامه هندی "بیزینس استاندارد" نیز با استناد به منابع خود نوشت ۵ کشور از جمله آرژانتین، مصر، اندونزی، امارات متحده عربی و عربستان سعودی می توانند در نشست ژوهانسبورگ به گروه بریکس بپیوندند.
در حالی که هند و برزیل خواستار حفظ موارد احتیاطی لازم برای گسترش بالقوه و سریع این بلوک هستند، هند همچنین اصرار دارد که قوانین سختگیرانه ای در مورد چگونگی و زمان پیوستن اعضای بالقوه به بریکس اعمال شود.
یک گزارش از شبکه تلویزیونی اقتصادی آمریکا "بلومبرگ" با تاکید در خواست هند برای اعمال قوانین سختگیرانه برای گسترش بریکس، نوشت که برزیل نیز با پیشنهاد چین برای گسترش سریع این گروه مخالف است.
این شبکه به نقل از برخی منابع خواستند نامشان فاش نشود گزارش داد که در جریان مذاکرات مقدماتی برای نشست بعدی رهبران در ژوهانسبورگ در ماه اوت، هند و برزیل به الحاق احتمالی اندونزی و عربستان سعودی اعتراض کردند.
طبق این گزاش، هند همچنین پیشنهاد کرده است که کشورهای بریکس باید به جای عربستان سعودی، اقتصادهای نوظهور و کشورهایی با آرمان های دمکراتیک مانند آرژانتین و نیجریه را دعوت به پیوستن به این ائتلاف کنند.
در همین حال، برزیل چشم انداز خود را برای گسترش بلوک پیشنهاد کرده است که شامل ایجاد دسته های “ناظر” و “کشور شریک” قبل از اینکه متقاضیان به اعضای کامل ارتقا یابند و احتمالا از اندونزی برای شروع روند حمایت می کند.