به گزارش روز شنبه ایرنا، روزنامه نیویورک تایمز نوشت: اوکراین این هفته در گردهمایی عربستان حمایت ده ها کشور را که در جنگ این کشور بی طرف بوده اند، جلب خواهد کرد.
بر پایه این گزارش، این اقدام آغاز کارزار گسترده ای در ماه های پیش رو برای تقویت قوای دیپلماتیک خود با هدف تضعیف یا منزوی کردن روسیه است.
بر اساس این گزارش، اوکراین و عربستان دیپلمات های ۴۰ کشور را برای مذاکره در بندر سرخ در جده دعوت کرده اند که در صدر آنها دیپلمات هایی از چین، هند، برزیل، آفریقای جنوبی و برخی از کشورهای غنی از نفت خلیج فارس است که تلاش کرده اند در طول جنگ اوکراین، روابط خوبی را با کی یف و مسکو حفظ کنند.
بسیاری از کشورهایی که به این نشست دعوت شده اند مخالف مفهوم انتخاب بین دو طرف هستند و جنگ اوکراین را رقابت بین قدرت های جهانی قلمداد می کنند که خود این کشورها نمی خواهند بخشی از آن باشند.
با نزدیک شدن به موعد برگزاری این نشست، هنوز معلوم نیست که چه تعداد از این کشورها در آن شرکت خواهند کرد.
به نوشته نیویورک تایمز، این نشست که در روزهای ۵ و ۶ آگوست (۱۵-۱۴ مرداد) برگزار خواهد شد، نقطه آغازی برای آنچه که انتظار می رود تلاش دیپلماتیک اوکراین در ماه های آینده است، قلمداد می شود و تلاش برای تضعیف روسیه را هدف قرار می دهد.
این تلاش جدید از روز چهارشنبه آغاز شد که زلنسکی سفرای خود را برای حضور در یک نشست اضطراری فراخواند و از آنها خواست پیام این کشور را به جهان برسانند.
وی به سفیرانش گفت از هر ابزاری که در اختیار دارند؛ رسمی یا غیر رسمی، از طریق سازمانی یا رسانه ای، فرهنگی یا با استفاده از ابزارهای دیپلماسی متحدان و کشورهایی دیگری را که تاکنون بی طرف بوده اند متقاعد کنند که تنها راه برای دستیابی به صلحی پایدار، شکست کامل روسیه است.
نیویورک تایمز خاطرنشان کرد: نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل که در سپتامبر (شهریور) برگزار می شود فرصت دیگری برای اوکراین برای طرح این خواسته است.
این کشور همچنین در حال برنامه ریزی برای برگزاری اجلاس دیگری در پاییز امسال برای تقویت حمایت از طرح صلح ۱۰ ماده ای این کشور است و امیدوار است شالوده هر گونه راه حل صلح آمیز در آینده را تشکیل دهد.
مقامات اوکراینی و غربی تلاش کرده اند انتظارات را درباره نتایج مذاکرات این هفته کاهش دهند از این رو تاکید کرده اند که بعید است به راه حلی نزدیک شوند و بسیاری از کشورهای دعوت شده به نظر نمی رسد که در مواضع خود تغییری ایجاد کنند.
انتظار می رود آمریکا نیز در این نشست حضور یابد و مشوق این کشور برای شرکت در این نشست، انتظار آن از کشورهای بی طرفی مانند اندونزی، هند، مکزیک، شیلی و آفریقای جنوبی برای حضور در آن است.
نیویورک تایمز در گزارش خود آورده است: همه کشورها با توجه به فشارهای اقتصادی جنگ اوکراین علاقه مند هستند که این جنگ پایان یابد اما این موضوع برای این که آنها را قانع کند که در مقابل روسیه قرار گیرند، کافی نیست.
برای اوکراین، این نشست در لحظه حساسی برگزار می شود. انتخاب عربستان به عنوان میزبان نیز تصادفی نیست.
مقامات اوکراینی با اشاره به این مساله گفتند که اوکراین تلاش هایی را برای جلب همراهی عربستان بکار بسته است. مانند بسیاری از کشورهای خاورمیانه، عربستان نیز رویکرد محتاطانه را در جنگ اوکراین پیش گرفته است و به رغم تلاش برای برقراری روابط نزدیک با روسیه، کمک های مالی را به اوکراین ارائه داده است.
از طرف دیگر، چین که پیشتر از شرکت در گردهمایی مشابهی در ماه ژوئن (خرداد/ تیر) در کپنهاگ خودداری کرد، گفته است که در نشست عربستان شرکت می کند که بازتاب تعمیق روابط این کشور با کشور میزبان (عربستان) است. پکن امسال توافق دیپلماتیک مهمی را برای از سرگیری روابط دیپلماتیک با ریاض امضا کرد.
بر پایه این گزارش، چین با حفظ بی طرفی به رغم حمایت از روسیه و جلوگیری از تحریم اقتصادی و انزوای دیپلماتیک مسکو، در شرایط دشواری، گام های محتاطانه را در این جنگ برداشته است.
آلیچا باچولسکا (Alicja Bachulska) کارشناس روابط خارجی در شورای اروپا که در زمینه سیاست چین مطالعه می کند، گفت: شرکت چین در نشست جده به معنای تغییر در موضع این کشور در قبال جنگ اوکراین نیست اما این کشور می تواند کمک کند به عنوان بازیگری مسئول و بی طرف شناخته شود. این به مثابه یک سناریوی بُرد-بُرد برای پکن است.
این رسانه افزود: برای عربستان که از مدتها تلاش کرده نقش میانجی را در درگیری های منطقه ایفا کند، نشست جده بسیار حائز اهمیت است زیرا پادشاهی عربستان بیش از همه خود را درگیر بحرانی کرده که بیشترین اولویت را در جهان دارد.
زمستان گذشته، فیصل بن فرحان اولین وزیر خارجه عربستان بود که از زمان ازسرگیری روابط دیپلماتیک با اوکراین در سه دهه قبل از کی یف دیدن کرد.
محمد بن سلمان ولیعهد عربستان نیز مه (اردیبهشت) گذشته از زلنسکی برای شرکت در گردهمایی کشورهای عربی دعوت کرد. در این نشست رئیس جمهوری اوکراین از حاکمان کشورهای خاورمیانه خواست از این کشور در مقابل روسیه حمایت کنند.
این گزارش حاکی است: برای بن سلمان ولیعهد ۳۸ ساله عربستان، نشست این هفته فرصت دیگری برای تقویت جایگاه خود برای اعمال نفوذ در خارج از منطقه و میانجی گری خواهد بود که می تواند کشورهای بی طرف را پای میز مذاکره بکشاند.
نیویورک تایمز در پایان نوشت: اوکراین به حفظ حمایت متحدان غربی خود در ضد حملات علیه روسیه نیاز دارد. این ضد حملات دستاوردهایی داشته اما به پیشرفت مهمی دست نیافته است. این کشور اکنون نیاز دارد با جلب کشورهایی که تعهدی به جنگ اوکراین ندارند حمایت از خود در این جنگ را گسترش دهد.
سال گذشته، عربستان با تصمیم خود برای کاهش تولید نفت در همکاری با اوپک پلاس خشم کاخ سفید را برانگیخت. کاهش تولید نفت به جلوگیری از کاهش قیمت نفت کمک کرد، به ویژه در زمانی که آمریکا در تلاش بود درآمد نفت روسیه را کاهش دهد.
هر چند که روسیه و عربستان بر اساس توافقات نفتی که منافع دو کشور را تامین می کند عمل می کنند برخی نشانه ها حکایت از آن دراد که روابط طولانی دو کشور می تواند تحت فشار باشد زیرا به نظر می رسد که روسیه به تازگی بیش از تعهدات نفتی خود این محصول را تولید کرده است.
با توجه به برخی شکاف ها بین روسیه و عربستان، اعم از اقتصادی، فرهنگی و سیاسی، مقامات اوکراینی و غربی امیدوارند از آنها به نفع خود استفاده کنند.
زلسنکی روز چهارشنبه گفت: اولویت اول این است که به جهان بفهمانیم هر گونه پایان جنگی که باعث کنترل روسیه در بخش وسیعی از اوکراین می شود، تنها به عنوان مقدمه ای برای خشونت بیشتر خواهد بود.