به گزارش خبرنگار ایرنا؛طبق آمارهای گمرک ایران، امسال صادرات غیر نفتی به ۱۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار رسید و حجم تجارت خارجی ایران ۲۶.۵ میلیارد دلار شد.
امسال ۳۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تُن کالا به ارزش ۱۲میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار به استثنای نفت خام، نفت کوره، نفت سفید و تجارت چمدانی از کشور صادر و هشت میلیون و ۶۰۰ هزار تُن کالا به ارزش ۱۴ میلیارد دلار سهم واردات کشور شده است.
افزایش ۲۴درصدی صادرات غیرنفتی
در این مدت صادرات غیرنفتی ایران به لحاظ وزنی نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۴.۴۲ درصد افزایش و از نظر ارزش ۸.۸۴ درصد کاهش داشته است.
چین، عراق، ترکیه، امارات متحده عربی و هند، پنج کشور اول مقصد کالاهای صادراتی ایران بودهاند که به ترتیب سه میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار، ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار، یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار، یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار و ۴۸۹ میلیون دلار صادر شد.
بدون شک بخش کشاورزی یکی از بخشهای تأثیرگذار در اقتصاد کشور است که تاکنون نقش مهمی در صادرات غیرنفتی و ارزآوری کشور داشته؛ به گونهای که سهم ۱۴درصدی طی پنج سال منتهی به ۱۴۰۰ را به خود اختصاص دادهاست.
چه محصولاتی صادر میشود؟
محصولات جالیزی، گوجه فرنگی تازه، پیاز و موسیر، مرکبات، سیب، خرما، پسته تازه، خشکبار، زعفران، انگور و کشمش، رب گوجه فرنگی، چای جزو محصولات صادراتی و ارزآور ایران هستند که سهم بسزایی در اقتصاد کشاورزی کشور ایفا میکنند.
استان فارس نیز با تولید محصولات قابل توجه در بخش کشاورزی و با برخورداری از صنایع تبدیلی و محصولات فرآوری شده، در عرصه صادرات از جایگاه مطلوبی بهره میبرد و در این عرصه پیشتاز است.
بر اساس اعلام گمرک استان فارس در ابتدای سال ۱۴۰۲، مجموع وزنی محصولات صادر شده، ۴۸ هزار و ۲۲۸ تن و مجموع ارزش محصولات صادر شده ۶۰ هزار و ۳۱۴ دلار است.
این استان با افزایش ۳۰ درصدی ارزآوری، سهم قابلتوجهی در صدور محصولات کشاورزی به مقاصد هدف داشته است.
عمده صادرات محصولات کشاورزی استان فارس به کشورهای عراق، افغانستان، امارات، قطر، کویت، عمان و کشورهای حاشیه خلیج فارس انجام شده است.
گیاهان دارویی فارس نیز به آلمان، فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی و محصول انجیر این استان به کشور چین صادر شده است.
افزایش ۳۰ درصدی صادرات محصولات کشاورزی فارس
با توجه به آمارهای احصا شده ارزش دلاری صادرات محصولات کشاورزی فارس در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۳۰ درصد افزایش یافته است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس از صادرات ۲۱ هزار و ۸۶۶ تن محصولات بخش کشاورزی در سه ماهه نخست سال جاری از گمرکات این استان خبر داد و گفت: این میزان صادرات نسبت به مدت مشابه سال گذشته به لحاظ وزنی افزایش ۳۰ درصدی یافته است.
مجتبی دهقان پور با بیان اینکه افزایش صادرات بدون در نظر گرفتن سهم قابل توجه محصولات سبزی و صیفی که عمدتا از گمرکات بوشهر و بندرعباس صادر می شود، است، گفت: ارزش دلاری این صادرات نیز ۲۴درصد افزایش نشان میدهد.
این مقام مسئول با بیان اینکه میزان ارزش محصولات صادر شده ی بخش کشاورزی استان فارس ۲۱ هزار و ۶۱۷ هزار دلار بوده است، اظهار کرد: سهم کالاهای صادراتی بخش کشاورزی نسبت به صادرات کل کالاهای غیرنفتی این استان به ترتیب از نظر وزنی و ارزشی معادل ۹و ۱۱درصد است.
وی با اشاره به اینکه عمده کشورهای هدف صادرات شامل عراق، افغانستان، آلمان، ترکیه، پاکستان، قطر، کویت و امارات متحده عربی بوده، گفت: سهم صادرات محصولات مختلف کشاورزی از لحاظ وزنی به ترتیب شامل محصولات فرآوری شده در صنایع تبدیلی با ۸۵ درصد، محصولات باغی با پنج درصد، محصولات زراعی و دامی هر کدام با چهاردرصد و محصولات شیلاتی با ۲درصد می شود.
بیشترین سهم صادراتی محصولات کشاورزی فارس از نظر ارزشی
دهقانپور با بیان اینکه بیشترین سهم صادراتی از لحاظ ارزشی نیز به ترتیب متعلق به محصولات صنایع تبدیلی با ۸۶ درصد، محصولات باغی با ۶درصد، محصولات دامی با پنج درصد، محصولات شیلاتی با ۲درصد و محصولات زراعی با یک درصد است، اضافه کرد: عمده محصولات فرآوری شده شامل لبنیات، کشمش، خشکبار، خوراک دام، شیره شیرین بیان، رب گوجه فرنگی، عرقیات، آب میوه و سوسیس میشود.
او با اشاره به اینکه محصولات باغی صادر شده عمدتا شامل خرما، سیب، کیوی، گیاهان دارویی، انگور، فلفل، چغاله بادام، گل و غنچه بوده، گفت: گوشت مرغ، تخممرغ، خوراک ماهیان سردآبی و گرمابی، هندوانه، بادمجان، خیارسبز، کلم و لوبیا بخشی دیگر از محصولات کشاورزی تولیدی کشاورزان استان فارس است که صادر شده است.
نقش صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی در ایجاد ارزش افزوده
دهقانپور با تأکید بر نقش صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی در جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی، ایجاد ارزش افزوده، افزایش سطح درآمد روستاییان، بالا بردن بهره وری و افزایش سهم اشتغال صنعتی در مناطق روستایی، گفت: بدون تردید رونق صنایع تبدیلی یکی از سودمندترین ارتباطات بین ۲ بخش صنعت و کشاورزی است که در افزایش مبادلات تجاری بین المللی نقش بسزایی ایفا میکند.
بدون شک یکی از پیششرطهای بسیار لازم برای مشترییابی در بازارهای هدف، ورود به عرصه رقابت و رمز ماندگاری در بازارهای جهانی بشمار میرود و با توجه به پتانسیل استان فارس در بخش کشاورزی مطرحشدن محصولات این استان در سطح بینالمللی و شناخته شدن آنها از اهمیت بسیاری برخوردار است و نیاز است تلاشها در این عرصه ادامهدار باشد.