همدان- ایرنا- کارشناس نوزادان و شیر مادر مرکز بهداشت همدان گفت: ۲۰ درصد مادران همدانی تنها از طریق شیرخشک نوزادان را تغذیه می کنند و ۲۰ درصد دیگر نیز در کنار شیر مادر از شیر خشک استفاده می کنند.

«زهرا فرهادی» روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: مادران به بهانه هایی نظیر ناکافی بودن شیر مادر، خواب زودهنگام فرزند و رسیدن مادر به دیگر امورات زندگی و گاهی به علت راحت طلبی از شیر مصنوعی برای تغذیه استفاده می کنند در حالیکه این اقدام آنها موجب می شود که نوزاد به مرور دیگر از شیر مادر استفاده نکند.

وی با بیان اینکه تغذیه با شیر مصنوعی باید مدیریت شده باشد اضافه کرد: تغذیه نوزاد با شیر مادر علاوه بر پیشگیری از بروز بسیاری از بیماری ها در شکل گیری و تقویت روابط عاطفی بین نوزاد و مادر، بازگشت سریع وزن مادر به حالت طبیعی، کاهش پرخاشگری و جلب رضایت مادر تاثیر دارد.

کارشناس نوزادان و شیر مادر مرکز بهداشت همدان ادامه داد: طبق اصول پزشکی باید بین هر بارداری دست کم ۲ سال فاصله باشد که این اصل در صورت تغذیه انحصاری نوزاد با شیر مادر این موضوع محقق شده و در بارداری مجدد مادر بلافاصله بعد از زایمان اول پیشگیری می شود.

فرهادی گفت: پس از دریافت درخواست برای تجویز شیرخشک از سوی همکاران این درخواست رسیدگی شده و تنها در مواردی نظیر مبتلا بودن مادر بیماری سخت درمان(صعب العلاج)، فرزندخواندگی، جدایی پدر و مادر از یکدیگر و سپردن نوزاد به پدر، چند قلو زایی و نامطلوب بودن منحنی رشد، با نظر پزشک، شیر خشک تجویز می شود.

وی اضافه کرد: پس از مسجل شدن نامطلوب بودن منحنی رشد و پایین بودن وزن نوزاد بلافاصله برای او تغذیه با شیر خشک تجویز نمی شود چرا که در صورت مبتلا نبودن شیرخواره به بیماری، احتمال بازگشت منحنی رشد به حالت طبیعی با مراقبت وجود دارد.

کارشناس نوزادان و شیر مادر مرکز بهداشت همدان ادامه داد: البته اگر بعد از ۲ دوره مدیریت منحنی رشد به حالت طبیعی بازنگشته و ناکافی بودن شیر مادر از سوی پزشک محرز شود مادر ابتدا به کمیته ای با عنوان شیر مادر سپس مرکز مشاوره شیردهی معرفی می شود.

فرهادی افزود: پس از ارائه مشاوره های لازم، مجدد معاینات لازم صورت گرفته و در صورت تایید دوباره ناکافی بودن شیر مادر برای تغذیه نوزاد، استفاده از شیر مصنوعی نیز تجویز می شود.

وی اضافه کرد: برای مادران دارای نوزادان ۲ قلو تا زمان مناسب بودن وزن نوزادان همچنان تغذیه با شیر مادر توصیه می شود و در صورت کاهش وزن ۲ قلوها برای آنها شیر خشک نیز تجویز می شود.

کارشناس نوزادان و شیر مادر مرکز بهداشت همدان ادامه داد: با وجود بررسی پزشکان متخصص و اعلام اینکه نیازی به تجویز شیر خشک نیست اما برخی مادران به نظر پزشکی بی اعتنا بوده و به بهانه هایی نظیر گریه نوزاد، شب نخوابی شیرخواره و زردی کودک به او شیر خشک می دهند.

فرهادی گفت: تغذیه با شیر مصنوعی مضراتی برای کودک و نوزاد به همراه دارد در گام نخست احتمال آلودگی میکروبی و غیرمیکروبی حین تولید شیر خشک در کارخانه وجود دارد.

وی اظهار داشت: املاح و مواد طبیعی موجود در شیر مادر متناسب با رشد و نیاز کودک تغییر می کند اما ترکیبات شیر خشک ثابت است و متناسب با نیاز کودک تغییر نمی کند.

دهم تا ۱۶ مرداد به نام هفته جهانی تغذیه با شیر مادر نامگذاری شده است و شعار امسال هفته جهانی شیر مادر «نگاهی نو به شیردهی مادران شاغل در محل کار، محل کار و جامعه» نامگذاری شده است.