محمدرضا زمانی، تهیه کننده این شبکه رادیویی در گفت وگو با خبرنگار رادیو و تلویزیون ایرنا، از راه اندازی برنامه جدیدی برای فرهنگ سازی پیرامون فرزندآوری خبر داد و گفت: افزایش جمعیت با قانون، کارساز نمیشود و دولتمردان بجای قوانینی که حتی اجرا نمیشود باید بیشتر به فکر اقدامات تاثیرگذار فرهنگی باشند.
وی ادامه داد: با توجه به خطراتی که بحران کاهش جمعیت در بردارد، ضروری به نظر میرسد رسانهها از یک طرف خطرات و پیامدهای این بحران را به جامعه گوشزد و از سوی دیگر از مسئولان اجرای قوانین و مشوقهای فرزندآوری را مطالبه کنند. در همین زمینه یکی از اقدامات شبکه رادیویی گفت وگو طراحی برنامه ای مستند تحت عنوان ناگهان فردا با محوریت جمعیت و فرزندآوری است.
این تهیه کننده تصریح کرد: بنا داریم در برنامه ناگهان فردا در قالب مستند داستانی به موضوع جمعیت بپردازیم که در طی آن دکتر آرش برنا یکی از مفاخر ایرانی به دنبال راهکاری برای برونرفت کشور از ابربحران جمعیت است.
زمانی بیان کرد: دکتر برنا در ابتدا سیاستهای تشویقی در حوزه فرزندآوری را مورد بررسی قرار میدهد. از تاثیرگذاری آن گرفته تا نحوه اجرای این سیاستها و همچنین عدم بروزرسانی این قوانین را مطالبه میکند و سعی در شناسایی موانع موجود بر سر راه سیاستهای افزایش جمعیت دارد. سپس به حوزه بهداشت و درمان ورود کرده و به دنبال آن است که آیا وعدههایی همچون بیمه رایگان ناباروری و خدمات درمانی رایگان برای زایمان مادران باردار محقق شده است یا خیر.
وی افزود: دکتر برنا در خلال پیگیریهای خود به این گزاره میرسد که در کنار مسائل اقتصادی، مسائل فرهنگی هم تاثیر بسزایی در مقوله ازدواج و فرزندآوری دارد. از این رو سیاستهای فرهنگی در این زمینه را بررسی کرده و انفعال دستگاههای فرهنگی و رسانهها را مورد انتقاد قرار میدهد.
این تهیه کننده رادیویی تصریح کرد: دکتر برنا در پایان از عواقب ابربحران جمعیت و مشکلاتی که در آینده گریبانگیر کشور خواهد شد، میگوید. به گونهای که گویا از آینده آمده و خود همه اینها را دیده، آیندهای که هیچگاه به وقوع نپیوسته است. در واقع دکتر آرش برنا یکی از چندین فرزند نسل آینده است که به دلیل سیاستهای اشتباه در حوزه جمعیت هیچگاه فرصت حیات پیدا نکرده است.
زمانی خاطرنشان کرد: مخاطبان هدف این برنامه ۲۵ دقیقه ای که از ساعت ۸:۳۰ شنبه تا چهارشنبه روی آنتن رادیو گفتوگو می رود، همه افراد به ویژه زوجهای جوان و مورد مطالبه مسئولان و دستاندرکاران تصمیمگیر در حوزه تقنین، اجرا و سیاستگذاری هستند.
به گزارش ایرنا، رادیو گفت و گو روی موج fm ردیف ۱۰۳.۵ مگاهرتز شنیده می شود و از طریق برنامه کاربردی ایران صدا هم قابل دریافت است، همچنین فایل متنی و آرشیو این برنامه ها را از طریق سایت این شبکه به این نشانی دنبال کنند.
در سالهای گذشته به ویژه دهه اخیر؛ نرخ رشد موالید با کاهش بیش از حد مواجه شد و زنگ خطر ابربحران کاهش جمعیت را به صدا در آورد. تا جایی که کارشناسان معتقدند ایران در دهههای آینده با بسته شدن پنجره جمعیتی، کشوری پیر محاسبه میشود که این امر مخاطرات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی به دنبال دارد.بعد از یک دوره اعمال سیاستهای اشتباه جمعیتی، و انفعال دستگاههای فرهنگی و قوه تقنینی؛ سال ۱۴۰۰ مجلس شورای اسلامی قانون فرزندآوری و حمایت از جوانی جمعیت، را تصویب کرد. در این قانون سیاستهای تشویقی و حمایتی از جمله مشوقهای اقتصادی گنجانده شده بود.