تهران- ایرنا- رئیس‌جمهوری کوبا تاکید بر سیاست متداول ایجاد انحراف و گمراه‌کننده ساکنان جمهوری‌خواه و دموکرات کاخ سفید در ۲۰۰ سال اخیر، تداوم رویکرد تحریمی واشنگتن در قبال این جزیره را مورد انتقاد قرار داد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از تارنمای شبکه تلویزیونی تله‌سور، میگل دیاز کانل (Miguel Díaz-Canel) نخستین رئیس‌جمهوری متولد شده پس از انقلاب کوبا در نخستین مصاحبه خود با یک رسانه اسپانیایی (پوبلیکو/ Público) پس از روی کار آمدن، به گفت‌وگو در مورد موضوعاتی از جمله اهداف پشت پرده حفظ نام کوبا در فهرست کشورهای حامی تروریسم، شباهت رویکرد ضد کوبایی جو بایدن و دونالد ترامپ روسای جمهوری فعلی و سابق آمریکا و دیدارهای اخیر خود با ولادیمیر پوتین و شی جین پینگ روسای جمهوری روسیه و چین پرداخت.

وی در تشریح اتهام «سندروم هاوانا» (حملات صوتی به کارکنان سفارت آمریکا در کوبا که باعث سرگیجه و حالت تهوع و برخی دیگر از علائم می‌شد) به عنوان یکی از اصلی‌ترین درگیری‌های دیپلماتیک میان کوبا و آمریکا در دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ گفت: به نظر من، طبقه‌بندی این موضوع در زمره یک درگیری دیپلماتیک درست نیست. این یک عملیات تهمت‌ زدن بود که توسط دولت ایالات متحده با یک هدف سیاسی بسیار روشن طراحی شده بود. مشخص است که گامی که دولت باراک اوباما (رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا) برای برقراری روابط دیپلماتیک با کوبا و حرکت به سمت روابط سازنده‌تر و محترمانه‌تر برداشته بود، از حمایت اکثریت آمریکا برخوردار بود. از بین بردن این رابطه، چنان که که دولت ترامپ در زمان روی کار آمدن پیشنهاد کرد، مستلزم بی اعتبار کردن وضعیت روابط، همچنین بدنام کردن کشور ما و بازسازی روایت کوبا به عنوان یک کشور متخاصم بود.

وی در توضیح تداوم رویکرد خصمانه واشنگتن علیه هاوانا با وجود نتایج تحقیقات اخیر مبنی بر نبودن هیچگونه شواهدی از مسئولیت یک دولت خارجی در پشت پرده سندروم هاوانا گفت: با گذشت زمان، سازمان‌های اطلاعاتی ایالات متحده خود مسئول انکار تهمت حملات ادعایی و تایید آنچه کوبا و بخش زیادی از جامعه علمی در ایالات متحده و سایر نقاط جهان می‌گفتند، بودند. با این حال، رویکرد سیاست خصمانه باقی مانده و جو غالب امروز در دولت فعلی ایالات متحده است.

دیاز کانل افزود: حقیقت همیشه غالب می‌شود، اما تا آن لحظه، دروغ کارش را انجام می‌دهد و دستاویزی برای سیاست جنایتکارانه‌ای می‌شود که حتی حقیقت نیز نتوانسته آن را خنثی کند.

رئیس‌جمهوری کوبا در تشریح پیامدهای حفظ نام این کشور در فهرست کشورهای حامی تروریسم گفت: از زمان روی کار آمدن ترامپ، بخش‌های تهاجمی ضد کوبا فشار می‌آورند تا هاوانا در این فهرست قرار گیرد و به نظر می‌رسد که او تا آخرین لحظه مقاومت کرده است. انجام این کار آنقدر طول کشید که در عمل، این دولت بایدن بود که در نهایت پیامدهای این اقدام را تحمیل کرد.

«این یک گام کاملاً تهاجمی است و از اهمیت بالایی برخوردار است. این فقط یک تهمت غیرقابل قبول نیست که نشان‌دهنده رویکرد فرصت‌طلبانه ایالات متحده در قبال بلای تروریسم باشد. این نامگذاری باعث ایجاد یک اثر تهدیدآمیز علیه موسسات بانکی و مالی تقریباً همه کشورها می‌شود و آن‌ها را از برقراری ارتباط با کشور تعیین شده مانند کوبا منع می‌کند. این موضوع در عمل باعث شده است که ارتباط ما با گروه مهمی از موسسات بانکی و مالی در بسیاری از نقاط جهان از بین برود و برقراری ارتباط با دیگران برای عملکرد اقتصادمان دشوار باشد. این مسئله، فعالیت تجاری ما را به شدت دشوار، عملیات پرداخت و وصول را با مشکل مواجه، واردات را گران و امکانات اعتباری را محدود می‌کند. این مسئله همچنین نقض تعهدات پرداختی، مشکلات در دستیابی به نهاده‌های صنعت، خدمات و مصرف توسط مردم را شامل می‌شود. در عین حال، سرمایه‌گذاری خارجی را کاهش می‌دهد و حتی همکاری‌های بین‌المللی را محدود می‌کند.

دیاز کانل در تحلیل تداوم قرارگیری نام کوبا در فهرست کشورهای حامی تروریسم با وجود نقش‌آفرینی دولت هاوانا در مذاکرات دولت کلمبیا با نمایندگان چریک‌های ارتش آزادیبخش ملی (ELN) گفت: در واقع ایالات متحده حتی یک نقطه را در استدلال خود تغییر نداده است تا ما را در این فهرست جعلی نگه دارد. تصور می‌کنم کارشناسانی که واقعا با تروریسم مبارزه می‌کنند باید شرمنده باشند.

رئیس‌جمهوری کوبا در پاسخ به این پرسش که «بدیهی است که برخلاف باراک اوباما، دولت بایدنِ دموکرات کاهش تحریم‌ها علیه کوبا را انتخاب نکرده و تقریبا تمام اقدامات ترامپ را حفظ کرده است؛ چرا این تفاوت بین دو رئیس‌جمهوری دموکرات وجود دارد؟» گفت: این یک پرسش بسیار متداول و منطقی است. حتی سیاستمداران آمریکایی هم این را می‌پرسند. رمزگشایی آن شاید به درک کامل‌تری از ویژگی‌ها و بازی‌های نظام سیاسی آمریکا منجر شود. واضح است که از زمان روی کار آمدن دولت فعلی کوبا، عزم جدی برای فروپاشی اقتصاد هاوانا وجود داشته است. این مسئله، تشدید تحریم‌ها در طول همه‌گیری و اظهارات گمراه‌کننده در مورد بازنگری ادعایی سیاست ترامپ را توضیح می‌دهد. انحراف و گمراه کردن، منبع سیاست امپراتوری در زمانی است که دشمنی بیابد که تسلیم نشود. جمهوری‌خواهان یا دموکرات‌ها به مدت ۲۰۰ سال از این سیاست حمایت کرده‌اند.

رئیس‌جمهوری کوبا در ارزیابی نقش دو قدرت روسیه و چین در بحران جهانی ناشی از جنگ اوکراین بر روابط خوب هاوانا با این دو کشور تاکید کرد و گفت: ما و چین بر لزوم وجود چشم‌اندازی از امنیت پایدار و همکاری برای همه کشورها، بر اساس احترام به منشور سازمان ملل متحد، برخلاف یکجانبه‌گرایی و به ویژه تحریم‌های یکجانبه توافق نظر داریم. ما همچنین گسترش تدریجی ناتو به سمت مرزهای روسیه را که منجر به سناریویی با پیامدهای غیرقابل پیش‌بینی شده است، رد می‌کنیم. ما به عنوان کشوری که از حقوق بین‌الملل دفاع می‌کند و به منشور سازمان ملل متحد متعهد است، همه تحریم‌هایی را که علیه فدراسیون روسیه، به عنوان یک روش اجبار اعمال می‌شود را محکوم می‌کنیم.

وی تصریح کرد: ما طرفدار راه‌حلی دیپلماتیک و واقع‌بینانه هستیم که امنیت و حاکمیت همه را تضمین و به نگرانی‌های مشروع بشردوستانه رسیدگی کند. ما با چین و روسیه در دفاع از چندجانبه‌گرایی شریک هستیم که بهترین تضمین صلح است.