به گزارش خبرنگار ایرنا، ریچارد فالک، استاد بازنشسته حقوق بینالملل در دانشگاه پرینستون روز دوشنبه به وقت محلی در مصاحبهای ویدئویی گفت: «هیچ هدف قانونی در موافقت با اقدام گروه ها برای سوزاندن متون مقدس مذهبی وجود ندارد. به نظر من این کار هیچ هدف سازنده ای ندارد. من فکر می کنم دلایل قاطعی برای ممنوع کردن (این گونه اعمال) وجود دارد.»
فالک درباره مرز بین آزادی بیان و اعمالی که ممکن است برای باورهای مذهبی توهینآمیز تلقی شود، گفت که اگرچه این اقدامات میتوانند زیر چتر «آزادی بیان» درنظر گرفته شوند, اما در برخی موارد میتوانند با «شکلگیری رفتار خشونتآمیز» ارتباط داشته باشند.
وی در مورد محدودیت آزادی بیان در مواردی که مثلاً امنیت را تهدید می کند، گفت: در مواردی که آزادی بیان تهدیدی برای امنیت باشد، می توان آن را محدود کرد.
او گفت که کشورهای مختلف اروپایی «در مقایسه با آمریکا دیدگاه محدود تری نسبت به آزادی بیان دارند و بیشتر نگران جلوگیری از جنایات ناشی از نفرت هستند.»
وی توضیح داد: «بنابراین، این نوع اقدامات میتواند تحت محدودیت گسترده سخنان تنفرآمیز که برای مثال در انگلیس و آلمان وجود دارد، ممنوع شود.»
فالک ادامه داد: سوزاندن قرآن را میتوان «در حوزه سخنان نفرتانگیز» درنظر گرفت، اما این موضوع به سابقه یک کشور یا منطقه خاص نیز بستگی دارد.
وی ادامه داد که کشورها می توانند قوانینی را برای جلوگیری از حمله به کتب مقدس تصویب کنند و تاکید کرد که این قوانین در این مرحله از حمایت بین المللی قابل توجهی برخوردار خواهند بود.
او گفت: « قطعنامه اخیر سازمان ملل در زمینه اهانت به کتب مقدس وجود دارد. این قطعنامه می گوید سوزاندن یا از بین بردن کتب مقدس برخلاف قوانین بینالمللی است.»
مجمع عمومی سازمان ملل سوم مرداد ماه قطعنامهای را تصویب کرد که در آن هرگونه خشونت علیه کتب مقدس و هتک حرمت آنها را به عنوان نقض قوانین بینالمللی محکوم میکند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، مجمع عمومی ۱۹۳ عضوی سازمان ملل متحد ، قطعنامه ارائه شده توسط مراکش را با اجماع به تصویب رساند. قطعنامه تصویب شده از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد، به شدت تمامی اعمال خشونت آمیز علیه افراد بر اساس مذهب یا اعتقادات آنها و همچنین هرگونه اقدام علیه نمادهای مذهبی، کتب مقدس، منازل، مشاغل، املاک، مدارس، مراکز فرهنگی یا عبادتگاه ها و همچنین هرگونه حمله به اماکن مذهبی، عبادتگاه ها و زیارتگاه های مذهبی را محکوم و اینگونه اقدامات را نقض قوانین بین المللی اعلام کرد.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز ۱۲ ژوئیه (جولای) با تصویب قطعنامه پیشنهادی کشورهای اسلامی به رغم مخالفت کشورهای غربی اهانت به قرآن را محکوم کرد و خواستار بررسی این موضوع و گزارش دهی کمیسر عالی حقوق بشر شد.
این قطعنامه خواستار محکومیت حملاتی به قرآن کریم شد و آنها را "اقدامات نفرت آمیز مذهبی" توصیف کرد.
در این قطعنامه همچنین از دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر و سایر سازوکارهای شورای حقوق بشر خواسته شده است با در نظر گرفتن خلاء های قانونی در جرم انگاری اهانت به ادیان، توصیه های لازم را به کشورها برای رفع این خلاء های قانونی ارائه کنند.
علاوه بر آن، در این قطعنامه خواسته شده است در نشست های ماه مارس و ژوئن ۲۰۲۴ شورای حقوق بشر جلساتی برای بررسی این موضوع، برگزار شود.
آمریکا، انگلیس و نیز بلژیک به نمایندگی از اتحادیه اروپا با تصویب این قطعنامه مخالفت کردند اما شورای حقوق بشر با رای قاطعی آن را تصویب کرد.
قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل در پی هتک حرمت های متعدد به قرآن کریم در کشورهای سوئد و دانمارک و خشم و واکنش دولت ها و ملت های مسلمان جهان نسبت به این اهانت ها به تصویب رسید.